Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

14 Σεπτεμβρίου 2017 – 14 Σεπτεμβρίου 2022: Πέντε χρόνια πέρασαν από την ημερομηνία που ανέλαβε τα «ηνία» της Τρενοσέ η Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε.


Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Με αφορμή τη 14η Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα κατά την οποία παραδόθηκαν τα «κλειδιά» της έως και τότε υπό κρατική ιδιοκτησία Τρενοσέ στη Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε και η διοίκηση της σιδηροδρομικής εκμετάλλευσης στο νέο, ιδιωτικό πλέον, ιδιωτικό φορέα, η ημερομηνία αυτή είθισται να αποτελεί την ημερομηνία – αφετηρία ώστε ανά εξάμηνο να εκθέτουμε έναν απολογισμό των σιδηροδρομικών πεπραγμένων, ο οποίος μπορεί να φανεί χρήσιμος σε όσους σχεδιάζουν πολιτικές και λαμβάνουν αποφάσεις για τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα άτυπο 6μηνιαίο «σιδηροδρομικό παρατηρητήριο», το οποίο στοχεύει και μόνον στη βελτίωση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

         

Επιχειρώντας λοιπόν την «ιχνηλάτηση» στις αλλαγές οι οποίες που προέκυψαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 14 Μαρτίου 2022 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου 2022, γίνεται μια προσπάθεια παράθεσης των «αρνητικών» ειδήσεων, οι οποίες προέκυψαν στα ελληνικά σιδηροδρομικά πράγματα, οι οποίες σημαίνονται με «κίτρινο», των «θετικών», οι οποίες σημαίνονται με «πράσινο», ενώ όσες ειδήσεις κρίνονται ότι δεν αξιολογούνται ούτε αρνητικές ούτε θετικές, δηλαδή είναι μάλλον «ουδέτερες», σημαίνονται με «γαλάζιο»:

·           . Έκπτωτο έκρινε τον ανάδοχο του έργου «Διορθωτικές επεμβάσεις σε εντοπισμένα τμήματα σιδηροδρομικής γραμμής στα όρια δικαιοδοσίας των τμημάτων συντήρησης γραμμής Λαμίας, Βόλου και Λάρισας» το Δ.Σ. του ΟΣΕ στη συνεδρίασή του την Πέμπτη 17.03.2022. Τώρα, ποιος ήταν ο ανάδοχος, ποια εντοπισμένα τμήματα δεν μας έγιναν γνωστά, αυτό όμως που πάει πίσω είναι η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και αυτό είναι κάτι το πολύ σοβαρό:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_45.html#more

·           1Ουδ. Με το πρότυπο ISO: 14001 πιστοποιήθηκε η ΓΑΙAΟΣΕ για εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης. Τώρα τι σημαίνει αυτό; Ότι τα χαρτιά και τα πλαστικά μπουκάλια που πετούν οι υπάλληλοι στο γραφείο οδηγούνται στην ανακύκλωση; Ή ότι η Γαιαοσέ έχει αφήσει τη βλάστηση να «καταπιεί» τα κτήρια που έχει αναλάβει να διαχειριστεί; «Μπράβο» της λοιπόν!

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/iso-14001.html

·           . Μετά την Alstom και η Siemens εισέρχεται στον «χορό» της κατασκευής τραίνων υδρογόνου. Αυξάνεται ο ανταγωνισμός και φυσικά αυτό θα επιφέρει αναπόφευκτα και βελτίωση της τεχνολογίας αυτού του τύπου των τραίνων:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_52.html

·           . Τη… «δημιουργική ασάφεια» του Σύριζα φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει η Τρενοσέ: Καταργήσεις δρομολογίων στη γραμμή Βόλος – Λάρισα, ανακοίνωσε την Κυριακή 27.03.2022 η Τρενοσέ χωρίς να αναφέρει το λόγο της αντικατάστασης των σιδηροδρομικών δρομολογίων από αντίστοιχα λεωφορειακά χωρίς ενδιάμεσες σταθμεύσεις και χωρίς να αναφέρεται χρονοδιάγραμμα:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_930.html

·           . Επιτέλους οι Σύλλογοι ξυπνάνε! Πρωινό τρένο από Δυτική Θεσσαλία προς Αθήνα ζητούν από την Τρενοσέ οι Σύλλογοι Φίλων Σιδηροδρόμου Καρδίτσας και Τρικάλων. Τι να γράψουμε; Να έχουνε συνέχεια; Να βρούνε βρουν πολλούς μιμητές;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_934.html

·           . Οσέ και Εργοσέ «χωρίζουν τα τσανάκια τους» αλλά τα ΣΔΙΤ που φαίνεται ότι έρχονται μάλλον δεν πρόκειται να αποβούν προς το συμφέρον του σιδηροδρόμου:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/12_25.html

·           .  Ενόσω στην Ελβετία δοκιμάζουν την αυτόματη ζεύξη ακόμα και σε εμπορικά σιδηροδρομικά οχήματα στην Ελλάδα δεν την έχουν εγκαταστήσει, με λίγες εξαιρέσεις, ούτε καν σε όλες τις  αυτοκινητάμαξες:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_694.html

·           5Α. Από προβλήματα δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε και τούτο το εξάμηνο οι ελληνικές σιδηροδρομικές εταιρίες. Μάλιστα, αν δεν είχαμε προβλήματα θα έπρεπε μάλλον να τα… εφεύρουμε! Μέχρι και οι ανακοινώσεις της Χελλενικτρέιν κρίνονται προβληματικές, από το γεγονός ότι διατυπώνονται πλέον σαν… «τηλεγραφήματα»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_388.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_85.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_15.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_39.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_930.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_37.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_67.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_80.html

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Με προβλήματα η κυκλοφορία στον άξονα Θεσσαλονίκης - Λάρισας (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Πλατέως –Λιτόχωρου (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic train: Αμαξοστοιχίες καθηλώθηκαν λόγω φωτιάς σε Αυλώνα και Θήβα. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic train: Επανήλθε η κυκλοφορία των τρένων μετά την διακοπή λόγω φωτιάς στα Οινόφυτα. (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           . Να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας μιας στάσης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Ξάνθης στην Ελευθερούπολη, ζητά ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, με επιστολή του στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Χρήστο Βίνη. Ας φτάσει η σιδηροδρομική Εγνατία από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Ωραιόκαστρο και τα Λαγυνά και μακάρι να γίνει και μεγάλος σταθμός στην Ελευθερούπολη:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_785.html

·           . Μετά από την πυρκαγιά στις αυτοκινητάμαξες ΜΑΝ2 έξω από το μηχανοστάσιο της Λάρισας το πρωινό ανήμερα των Φώτων, παρόμοιο σκηνικό με φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 20 Μαρτίου 2022 και στις ιστορικές LinkeHofmann οι οποίες είχαν αποτεθεί στο σιδ/κό σταθμό Διαλογής Βόλου στην περιοχή της Νεάπολης. Και να υποθέταμε ότι οι πυρκαγιές δεν δείχνουν στοχευμένες, δεν θα ήταν σαν να λέγαμε ψέματα;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/b.html

·           . Ενίσχυσε η Τρενοσέ τα δρομολόγιά της το τριήμερο της 25ης Μαρτίου με τη δρομολόγηση των, από καιρό αναμενόμενων, ETR470; Όχι φυσικά! Απλά πρόσθεσε ολίγα περισσότερα βαγόνια στα πενιχρά της δρομολόγια και έτσι χωρίς κάτι το ιδιαίτερο γιορτάσαμε αισίως τον ένα (1) χρόνο καθυστέρησης στη δρομολόγηση των ETR470:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/search?updated-max=2022-03-21T21:45:00%2B02:00&max-results=19&start=38&by-date=false

·           . Ότι δεν επισκευάζεται, καίγεται και έτσι σύντομα η απομείωση της αξίας του τροχαίου υλικού της Γαιαοσέ και με τη συχνότητα των πυρκαγιών στο εγκαταλειμμένο  τροχαίο υλικό το οποίο της εμπιστεύθηκε το ελληνικό δημόσιο θα φτάσει την αντίστοιχη αξία του μετάλλου σκραπ:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_88.html

·           . Ματαιώσεις δρομολογίων ή η αντικατάστασή τους με λεωφορειακά χωρίς την ίδια προσφορά υπηρεσιών με τα τραίνα ανακοινώνει τον τελευταίο καιρό με μεγάλη ευκολία η Τρενοσέ/Χελλενικτρέιν:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_48.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_132.html#more

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_94.html

Σιδηροδρομικά Νέα: Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Καρδίτσας: Αγανάκτηση για την κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           10Α. Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αττικής και περιχώρων ή όπως λέμε «αποπαίδι»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_31.html

·           11Α. Η φωτιά στο παλαιό (ή ακόμα και στο σύγχρονο) τροχαίο υλικό της διαχειρίστριας Γαιαοσέ φέρνει την πιστοποίηση ISO: 14001 για εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης της εταιρίας; Όπως και να έχει το πράγμα, με το πρότυπο ISO: 14001 πιστοποιήθηκε η ΓΑΙAΟΣΕ για εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/iso-14001.html

·           . Η ΡΑΣ ολοκλήρωσε την πιστοποίηση τριών εκ των τεσσάρων ευρισκομένων στην Ελλάδα συρμών ETR470 και αναμένεται από την ιδιοκτήτρια εταιρία να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία τους. Μέχρι σήμερα 29 Μαρτίου 2022 ουδεμία ανακοίνωση δεν προέβη η Τρενοσέ, αν και το Πάσχα είναι πλέον πολύ κοντά:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/etr-trenitalia-spa.html

·           12Α. Ένα περίεργο και άκρως αρνητικό φαινόμενο, τοπικοί σύλλογοι αιτούνται τη διάσωση των κτηριακών εγκαταστάσεων των σιδηροδρομικών σταθμών από τον ΟΣΕ και το Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να εμπλέκουν τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Έτσι όμως δεν γίνεται τίποτα:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_805.html#more

·           . Ο Σύλλογος «Φίλοι Προαστιακού Πάτρας – Ένωση Πολιτών» μετά βεβαιότητας είναι ο πλέον δραστήριος και ενεργός σύλλογος φίλων του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα καθότι καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τον τοπικό προαστιακό σιδηρόδρομο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους, εκτός από το ότι ζητούν και την επαύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, κυρίως εκείνων του «δεύτερου οκτάωρου». Πολλά «εύγε» λοιπόν στους Φίλους του Προαστιακού Πάτρας, ευχόμενοι να βρουν και σε άλλα μέρη, πολλούς μιμητές:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_819.html

·           13Α. Να μην ξεχάσει να «μαυρίσει» ο ελληνικό λαός τους εκπροσώπους που θα του ζητήσουν την εκλογή (ή επανεκλογή) τους οι οποίοι σκόπιμα ή… «άθελά» τους συνέργησαν στη μείωση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου ή στο αποχαρακτηρισμό σιδηροδρομικών γραμμών υπέρ του ΙΧ αυτοκινήτου στρεφόμενοι εναντίον του σιδηροδρόμου και κατ’ επέκταση εναντίων των πολιτών, αφού τους εξαναγκάζει να μετακινούνται ακριβά και ρυπογόνα με το ΙΧ αυτοκίνητό τους, σε μια περίοδο που η τιμή των καυσίμων έχει πάρει τα ύψη, εξυπηρετώντας δια αυτού του τρόπου τα συμφέροντα των ολιγαρχών, επιβαρύνοντας σημαντικά το περιβάλλον με ρύπους, αυξάνοντας το κυκλοφοριακό και την ταλαιπωρία των μετακινούμενων πολιτών στους σταθμούς των διοδίων, επιβαρύνοντας μικρά οικιστικά περιβάλλοντα με το (κυρίως παράνομο) παρκάρισμα χιλιάδων ΙΧ, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα και τον χώρο εκεί με ρύπους, θόρυβο, σκόνη, κυκλοφοριακό και εν γένει συμπεριφερόμενοι ενάντια σε κάθε σχεδιασμό για την κλιματική αλλαγή που θέλει την ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών, ειδικά εκείνων της σταθερής τροχιάς:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_135.html

·           . Αποκλείεται να υλοποιηθεί αλλά τουλάχιστον ας χαιρετηθεί η πρωτοβουλία: «Πράσινο φως» από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έλαβε η προμελέτη του έργου «Σιδηροδρομικός Δακτύλιος Πόλεως Κομοτηνής». Η εξέλιξη επιτρέπει την έναρξη της εκπόνησης της οριστικής μελέτης, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 6 μήνες. Βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, αμαξοστοιχίες μικρού διαμετρήματος(!), με μέγιστη χωρητικότητα 42 επιβατών και δυνατότητα ανάπτυξης ταχύτητας έως 50 χλμ/ώρα, θα εκτελούν τακτικά δρομολόγια σε καθημερινή βάση συνδέοντας την πόλη της Κομοτηνής (Σταθμός ΟΣΕ) με περιφερειακές τοποθεσίες-κόμβους, όπως Πανεπιστημιούπολη, Ήφαιστος, Καρυδιά, Κικίδιο, Κόσμιο κ.λπ.:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_1.html#more

·           14Α. Αυτό που γινόταν υπό σχετική μυστικότητα πολύ καιρό τώρα, επιβεβαιώθηκε από μια διαδήλωση της τοπικής οργάνωσης του Κ.Κ.Ε. και της Κ.Ν.Ε. Αλεξανδρούπολης: Τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού και εφοδίων μετακινείται σε εμπορικούς συρμούς της Τρενοσέ από τον λιμένα Αλεξανδρούπολης προς το Σβιλενγράδ Βουλγαρίας και από εκεί στα ουκρανοευρωπαϊκά σύνορα προκειμένου να λάβει χώρα ένα παγκόσμιο μακελειό άνευ προηγουμένου. Παρά τη μικρή συγκέντρωση των συγκεντρωμένων είμαι σίγουρος ότι τάσσεται μαζί τους η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ασχέτως επιλογών και πολιτικών πεποιθήσεων. Έτσι πιθανόν και να εξηγείται γιατί και παρότι οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονταν για μακρό χρονικό διάστημα για την εξαγορά της Τρενοσέ, τελικά μπήκαν ξαφνικά «σφήνα» οι Ιταλοί και την εξαγόρασαν, έστω και με το ευτελές τίμημα των 45 εκ. €. Δηλαδή, στην τελική, μήπως θεωρούν ότι μας έκαναν και χάρη δηλαδή:

https://www.youtube.com/watch?v=N8EAuf5szj4 και

https://www.youtube.com/watch?v=_ZLkFKTaATA

·           15Α. Αρνητική είδηση η ανακοίνωση αντικατάστασης μιας παλιάς πεζογέφυρας από άλλη καινούργια; Μα φυσικά ναι διότι εκεί θα έπρεπε να κατασκευαστεί υπόγεια διέλευση οχημάτων και πεζών διότι πριν επεκταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο έως την οδό Μιχαήλ Καλού στην περιοχή του Βαρδαρίου Θεσσαλονίκης ήταν η περιβόητη «στροφή Επταλόφου» που αποτελούσε την κύρια είσοδο των οχημάτων στους Αμπελοκήπους της Θεσσαλονίκης:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_27.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_69.html

·           16Α. Μπορεί το Ηράκλειο Κρήτης κάποτε να διέθετε βιομηχανικό σιδηρόδρομο, μπορεί η Κρήτη να δέχεται ετησίως ενάμισι έως δύο εκατομμύρια τουρίστες αλλά σύμφωνα με τους «κατέχοντες την τύχη των σιδηροδρομικών πραγμάτων στην χώρα μας» η Κρήτη «δεν χρειάζεται σιδηρόδρομο»!

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_38.html

·           17Α. Άνευ προηγουμένου είναι η κοροϊδία των «κατεχόντων της τύχης των σιδηροδρομικών πραγμάτων στην χώρα μας» οι οποίοι αφενός έκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα – Πύργος, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα μπορούσε να εξασφαλίσει ασφαλή, άνετη, γρήγορη και οικονομική μετακίνηση επιβατών μεταξύ των δύο μεγάλων πελοποννησιακών αστικών κέντρων προσφέροντας εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης από την παρακείμενη «καρμανιόλα» εθνική οδό και τώρα που ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν τα έργα της μετατροπής της σε «κλειστό αυτοκινητόδρομο» ανακοινώθηκε ότι θα εκσυγχρονιστεί και η επιδομή της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος αλλά θα παραδοθεί χρονικά πολύ αργότερα από την παράδοση του αυτοκινητοδρόμου! Απίστευτο;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_4.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/projects.html

·           18Α. Ξεκίνησαν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου 2022 τα δρομολόγια του Μουτζούρη από τα Άνω Λεχώνια στο Πήλιο χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά σε εκσυγχρονισμό του τροχαίου υλικού, αύξηση των δρομολογίων, μείωση του χρόνου διαδρομής, επαναλειτουργία και του υπόλοιπου μισού της διαδρομής από Βόλο έως τα Άνω Λεχώνια, χωρίς δηλαδή την παραμικρή πρόοδο! Να λέμε δηλαδή «ευτυχώς» που η Χελλενικτρέιν μας έκανε για άλλη μια χρονιά τη χάρη και επαναλειτούργησε τον Μουτζούρη ο οποίος, όπως δείχνει αποτελεί μια «μεγάλη αγγαρεία» για αυτήν. Μήπως τελικά στο σύνολό τους οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι είναι μια «μεγάλη αγγαρεία» για τη μητρική FSI αλλά «ας όψεται το Νάτο και ο Ουκρανορωσικός πόλεμος»;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_3.html

·           19Α. Διαμαρτύρονται και με το δίκιο τους οι Δήμοι Αμφίκλειας - Ελάτειας και Δελφών για το απαράδεκτο περιορισμό των σιδηροδρομικών δρομολογίων μέσω της παλαιάς ορεινής όδευσης της Φθιώτιδας αλλά μάλλον «δεν ιδρώνει κανενός το αυτί». Πιθανόν να χρειάζεται να εντείνουν τις διαμαρτυρίες εκεί οι κάτοικοι, μήπως και συγκινήσουν κάποιον από τους «κατέχοντες την τύχη των σιδηροδρομικών πραγμάτων» στη χώρα μας:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_2.html

·           20Α. «Κτελ είναι, ότι θέλει κάνει»! Ταχύπλοο μεταξύ του Ηρακλείου Κρήτης και της Σαντορίνης αγόρασε πρόσφατα το Κτελ Ανατολικής Κρήτης και προτίθεται να το δρομολογήσει πολύ σύντομα! Μετά λοιπόν της είσοδο των Κτελ στους Οργανισμούς Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και Αθήνας το Κτελ εισήλθε και στην ακτοπλοΐα! Μόνο το σιδηροδρομικό «κάστρο» έχει μείνει (ακόμα) αλώβητο, αλλά δεν γνωρίζω για πόσο ακόμα:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_88.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/2022.html

. «Ξεπάγωσε» η επένδυση στο Εμπορευματικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο στο Θριάσιο, αλλά οι «κατέχοντες την τύχη των σιδηροδρομικών πραγμάτων στη χώρα μας» αρνούνται πεισματικά να συνδέσουν την Λαχαναγορά Αγίου Ιωάννη Ρέντη με το γειτνιάζον σιδηροδρομικό δίκτυο. Αδιαφορία, εμπάθεια, εμπαιγμός, κοροϊδία, ανισορροπία; Δεν γνωρίζω πώς να το ερμηνεύσω:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/200.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/logistics-parks.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/150.html

·           21Α. «Τρεις και ο κούκος» σε μια συγκέντρωση στο Ρίο της Πάτρας με αίτημα να υπογειοποιηθεί η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων επιπλέον των έξι χλμ. των 5,14 χλμ. που έχει αποφασιστεί ότι θα υπογειοποιηθούν και προβληματίζομαι μήπως όλος αυτός ο (ψευτο) ντόρος είναι για να μην φτάσει ποτέ το τραίνο στην πελοποννησιακή πρωτεύουσα;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_900.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_386.html

·           22Α. Πολύ ασαφές το ρεπορτάζ, αναφέρει περί «αφύλακτης σιδηροδρομικής διάβασης και συγκεκριμένα επί της συμβολής των οδών Αγίου Παϊσίου και Αγίου Πορφυρίου περιοχής Καλυβίων Λαμίας», περί «δραστηριοποίησης των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι ζήτησαν με σχετικές αναφορές και επιστολές τους στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στον Δήμο Λαμιέων (μιας και η διάβαση είναι εντός οικιστικού ιστού) να γίνει σήμανση(;) της αφύλακτης διάβασης», ότι «το αίτημά τους εισακούστηκε και ήδη οι Τεχνικές Υπηρεσίες του ΟΣΕ το υλοποιούν». Επαινετή η προσπάθεια των πολιτών και πολλά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αλλά δεν μας εξηγεί κανείς για την εγκατάσταση συστήματος ΑΣΙΔ στην συγκεκριμένη αφύλακτη διάβαση ο Οσέ διέκοψε εδώ και δυο μήνες τα σιδηροδρομικά δρομολόγια Λιανοκλάδι – Λαμία – Στυλίδα; Δηλαδή οι εργασίες δεν μπορούσαν να γίνουν «με κυκλοφορία»; Εδώ όλες ανακαινίσεις σιδηροδρομικών γραμμών (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, Πλατύ – Φλώρινα και Αμύνταιο – Κοζάνη, Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και αλλού) (υποτίθεται ότι) έλαβαν χώρα με ανοικτή την κυκλοφορία, μια τοποθέτηση ΑΣΙΔ δεν μπόρεσε να γίνει με «ανοικτή» τη γραμμή;;;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_93.html

·           23Α. Απαντήθηκε η με αριθμό 505/8-3-2022 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα–Ηλία Αρσένη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα: «Κίνδυνοι για τη λειτουργία και ασφάλεια των συρμών ETR470 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ»., αλλά ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος στην απάντησή του προς τον ερωτώντα Βουλευτή μεταξύ άλλων μίλησε και για… «γούνες»! Ευελπιστώ ότι η απάντησή του δεν εμπεριέχει κάποιο υπονοούμενο του τύπου «κάηκε η γούνα μας» από τα πολλά επεισόδια πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στο παρελθόν σε αυτού του τύπου τους συρμούς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ερωτώντος Βουλευτού, ούτε και ότι η προμήθεια των συρμών ETR470 ήταν τελικά μια αγορά «γούνινων παλτών»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/etr-470.html

·           24Α. Η Κοζάνη και ειδικά η Πτολεμαΐδα ζητά επιτακτικά σιδηροδρομική επανασύνδεση και επανέναρξη των δρομολογίων εκεί. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι ότι τα εγκαταλειμμένα βαγόνια στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κοζάνης άρχισαν να μετακινούνται μόνα τους!

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_47.html

·           . Δήμαρχοι και Δημαρχίνες να τους… «πιείς στο ποτήρι»! Η Δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας, Αθανασία Στιβακτή και ο Δήμαρχος Δήμου Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, επισκέφτηκαν σήμερα το απόγευμα τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τραινοσέ Maurizio Capotorto. Το θέμα της συνάντησης ήταν η επαναφορά των δρομολογίων της παλαιάς γραμμής Τιθορέα – Λιανοκλάδι σε καθημερινή βάση, η οποία εξυπηρετούσε το μεγαλύτερο τμήμα του Βοιωτικού Κηφισού και τις περισσότερες κοινότητες των δυο Δήμων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, τονίζουν οι Π. Ταγκαλής και Αθ. Στιβακτή. Συζητήθηκαν τα δίκαια αιτήματα των Δήμων, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος δεσμεύτηκε να τα προωθήσει και να τα συζητήσει με την κυβέρνηση άμεσα. Επίσης τέθηκε ως πρόταση το θέμα της λειτουργίας πρόσθετου δρομολογίου για τη χειμερινή περίοδο που θα εξυπηρετεί τους φίλους χιονοδρόμους του Παρνασσού. Δεν έχουμε και εμείς να επαινέσουμε την πρωτοβουλία αυτών των Δημάρχων και να καλέσουμε τον κόσμο να τους ξαναστηρίξει στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι οφείλουν να «μαυρίσουν» και να αποδοκιμάσουν άλλους Δημάρχους και εκπροσώπους των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και της κεντρικής πολιτικής σκηνής οι οποίοι ως μη όφειλαν ανέλαβαν πρωτοβουλίες αποχαρακτηρισμού σιδηροδρομικών δικτύων και γραμμών, δρώντας σαφώς ενάντια στο Περιβάλλον και στη λήψη μέτρων για την Κλιματική Αλλαγή και ενεργειακή κρίση:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_79.html

·           25A. «Τό ‘καψε» η Τρενοσέ: Λόγω της αναμενόμενης αύξησης της επιβατικής κίνησης στα δρομολόγια των τουριστικών αμαξοστοιχιών του Τραίνου του Πηλίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρόσθεσε στην κυκλοφορία τις αμαξοστοιχίες 3800 και 3801 στο τμήμα Άνω Λεχώνια – Μηλιές τις ημερομηνίες: Παρασκευή 22 Απριλίου 2022, Δευτέρα 25 Απριλίου 2022, Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 και Δευτέρα 02 Μαΐου 2022! Αντί λοιπόν να προμηθευτεί νέο σύγχρονο τροχαίο υλικό, αντί να δρομολογεί πολλαπλά δρομολόγια την ημέρα, αντί να ανοίξει και το υπόλοιπο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής από τον σιδ/κό σταθμό του Βόλου έως και τα Άνω Λεχώνια που παραμένει τόσο άδικα και τόσο αδικαιολόγητα κλειστό, η Τρενοσέ αποφάσισε να «ρίξει στάχτη» στα μάτια μας, με την δρομολόγηση τεσσάρων ζευγών δρομολογίων, ένα ανά ημέρα τα Σαββατοκύριακα προ και μετά το Πάσχα. Ε, νισάφι πια:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_54.html

·           26Α. Ζήτω! Νενικήκαμεν! Τας χείρας κροτήσατε! Να βγούμε στους δρόμους με σημαίες να το πανηγυρίσουμε! Υπεγράφη σήμερα 14.04.2022 στο Υπουργείο Μεταφορών η νέα σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ! Η νέα σύμβαση Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας, συμφωνία για τις λεγόμενες «άγονες» σιδηροδρομικές γραμμές, προβλέπει την παροχή 50 εκ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια, με αυτόματη επέκταση 5 ετών μετά το τέλος της δεκαετίας. Ορίζεται μάλιστα ρητά ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα λαμβάνει την επιδότηση μόνον εφόσον πράγματι έχει εκτελέσει τα δρομολόγια στις «άγονες γραμμές». Πολυπληθέστερες και ασφαλέστερες σιδηροδρομικές υπηρεσίες, έλεγχος εκτελεσθέντων δρομολογίων, ρήτρες, σύγχρονα τραίνα αλλά και επενδύσεις φέρνει η νέα σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ! Με τη νέα συμφωνία για τις άγονες γραμμές, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα λαμβάνει την επιδότηση μόνο εφόσον έχει εκτελέσει τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές. Το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας αποζημίωσης θα επιστρέφει στους σιδηροδρομικούς οργανισμούς του Δημοσίου, καθώς οι βασικές κατηγορίες και κατ’ έτος, είναι: μέχρι 21.000.000 για την αποζημίωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την παροχή υπηρεσιών, μέχρι 19.000.000 ευρώ προς τον ΟΣΕ για τα τέλη χρήσης υποδομής, μέχρι 10.000.000 ευρώ προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ για τη μίσθωση τροχαίου υλικού. H ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεσμεύεται επίσης για την απόκτηση, υπέρ του Δημοσίου, τουλάχιστον 10 τραίνων υδρογόνου μηδενικών ρύπων, 10 νέων τραίνων για προαστιακές γραμμές και πλήρη ανακατασκευή/αναβάθμιση των συνολικά 15 Desiro – τα οποία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενοικιάζει από το Ελληνικό Δημόσιο (ΓΑΙΑΟΣΕ) – καθώς και για αναβαθμίσεις των κυριότερων αμαξοστασίων της χώρας. Οι επενδύσεις αυτές, συμπεριλαμβάνουν τα 5 ΕΤR 470, που είναι ήδη στην Ελλάδα, καθώς και την πλήρη αναβάθμιση του μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης, η οποία ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2021.Η Ελλάδα επιτέλους αποκτά σύγχρονες σιδηροδρομικές μεταφορές» τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και εξήγησε ότι με τη σύμβαση που υπεγράφη σήμερα για πρώτη φορά επιτυγχάνονται 5 πολύ σημαντικά ζητήματα: α. «πρώτον, ότι θα γίνονται δρομολόγια σε όλη τη χώρα, στο σύνολο του δικτύου μας, ακόμα και στους θεωρούμενους ως μη εμπορικούς προορισμούς. Κι αυτό πλέον θα διασφαλίζεται πραγματικά, αφού για πρώτη φορά μπαίνουν ρήτρες και κυρώσεις, β. δεύτερον, ότι το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας αποζημίωσης θα επιστρέφεται στο ελληνικό δημόσιο για περαιτέρω ενίσχυση των σιδηροδρομικών μεταφορών, γ. τρίτον, ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεσμεύεται σε πολύ συγκεκριμένες επενδύσεις με στόχο τη βελτίωση τόσο των υποδομών όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών, δ. τέταρτον, ότι οι δύο πλευρές συμφωνούμε πως όσο περισσότερο υλοποιούνται αυτές οι επενδύσεις, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει κι αυτή η νέα σύμβαση και ε. πέμπτον, προβλέπεται κίνητρο αποδοτικότητας του μηχανισμού αποζημίωσης σε περίπτωση θετικού οικονομικού αποτελέσματος». Ο δε Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την υπογραφή της σύμβασης έκανε λόγο για μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη για την περαιτέρω αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών στη χώρα μας. «Εξέλιξη που εντάσσεται στη στρατηγική στόχευση της Κυβέρνησης για σύγχρονες σιδηροδρομικές μεταφορές σε ολόκληρη την Ελλάδα, καλύπτοντας και προορισμούς που θεωρούνται ως «μη εμπορικοί», καθώς και για ασφαλέστερες και υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών. Τραίνα θα κινούνται σε μη «εμπορικούς προορισμούς», αλλά ποια και πόσα δρομολόγια δεν μας ανήγγειλαν οι ιθύνοντες παρά την έκρηξη ενθουσιασμού τους! Να χαρούμε ή να κλάψουμε με κλάμα γοερό;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_97.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_64.html

·           27A. «Πολύ αρνητικά» περιγράφει εκπαιδευτικός την λειτουργία των προαστιακών δρομολογίων από τη Θεσσαλονίκη προς Λάρισα:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_17.html

·           28Α. Ήρθαν, εξέτασαν τη γραμμή μεταξύ Δράμας και Ξάνθης, παρουσία του Αναπληρωτού Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ Αθανασίου Κοτταρά εξήγγειλαν διορθωτικές παρεμβάσεις αλλά παρότι έχει παρέλθει πολύς χρόνος από τότε τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Δράμας και Αλεξανδρούπολης εξακολουθούν να γίνονται με λεωφορεία. Τελικά θα εξηγήσει κάποιος αρμόδιος τι ακριβώς φταίει και τα δρομολόγια δεν γίνονται σιδηροδρομικώς:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_96.html

·           29Α. Διαβάστε μια είδηση: Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου “Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Καλαμπάκα – Δήμητρα”. Ε, και;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_84.html

·           30Α. «Καὶ ἔσται ἡ ἐσχάτη πλάνη χείρων τῆς πρώτης (Μτ. κζ΄ 64)»: Από το 2019 ήθελε κάποιος επιβάτης να ταξιδέψει από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη; Θα έπρεπε να μετεπιβιβαστεί από τραίνο σε λεωφορείο στον σιδ/κό σταθμό της Δράμας. Με τη «νέα σύμβαση του Υπομεδί και του Υποίκ με την Τρενοσέ» προστίθεται και μια καινούργια μετεπιβίβαση από λεωφορείο σε τραίνο αυτήν τη φορά στο σιδ/κό σταθμό της Ξάνθης. «Προοδεύει» με τον καιρό η Τρενοσέ επιμηκύνοντας τόσο τον χρόνο ταξιδιού όσο και την ταλαιπωρία των επιβατών συνεπικουρούμενη από τους κρατικούς υπηρεσιακούς παράγοντες και αν αυτό δεν είναι ένα δυνατό κτύπημα στο μαλακό υπογάστριο του σιδηροδρομικού επιβάτη μπορεί να μας εξηγήσει η εταιρία αξιολόγησης που «βαθμολογεί» κάθε χρόνο «με άριστα» την Τρενοσέ, πως ακριβώς χαρακτηρίζεται; Είπαμε ότι από αυτήν την σύμβαση η Τρενοσέ θα λάβει «μόνο» 750 εκ €; Ε, είναι να μην το… «πανηγυρίσεις» αυτό;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_32.html#more

·           31Α. Παραδόθηκε από τον ΟΣΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η μελέτη σκοπιμότητας για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Ναυπλίου. Δεν μας διευκρίνισε ο ΟΣΕ αν η εν λόγω μελέτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και ως «βεντάλια» για να κάνει αέρα στο πρόσωπό του τώρα που αρχίζουν και ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_154.html

·           32Α. Τσουπ, «σας την έσκασε» ο Υπουργός: Η επέκταση της «Αττικής οδού» προς Ραφήνα θα προηγηθεί της κατασκευής της αντίστοιχης επέκτασης της προαστιακής σιδ/κής γραμμής από το Αεροδρόμιο στα Σπάτα προς τη Ραφήνα. Σιγά μην εξυπηρετούσε πρώτα και μόνο τον σιδηρόδρομο:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/2023-4.html

·           33Α. Άλλη μια (άκαρπη) συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τον Υπουργό Υπομεδί Κώστα Καραμανλή για την επαναλειτουργία της σιδ/κής γραμμής Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο και σίγουρα ο εν λόγω Περιφερειάρχης θα μπορεί να καταλάβει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο άνθρωπος που εξήγγειλε τόσες φορές ένα έργο που τελικά δεν έγινε και μάλλον δεν πρόκειται να γίνει ποτέ:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_616.html

·           34Α. Εντελώς αδικαιολόγητη και μάλλον απαράδεκτη κρίνεται η μη διενέργεια του «Μεγάλου Ευχελαίου» από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως στο κεντρικό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης. Το ερώτημα είναι γιατί το «έχαψαν» τόσο αδιαμαρτύρητα οι σιδηροδρομικοί:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_674.html

·           35Α. «Δώσε και εμένα μπάρμπα», γίνεται στον «οδοντωτό» αλλά ούτε η επέκταση του δικτύου προχωράει, ούτε η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης – σηματοδότησης, ούτε καν η αύξηση των δρομολογίων:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_617.html

·           . Υπεγράφη την Τετάρτη 04 Μαΐου 2022 η Σύμβαση του έργου που αφορά την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, και ETCS LEVEL 1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή καθώς και αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Σιδηροδρομικός Σταθμός Λατομείου – ΒΙΠΕ – Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου. Ανάδοχος του έργου είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 82,89 εκ. € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 36 μήνες, με στόχο την έναρξη λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής αναβαθμισμένης με ηλεκτροκίνησης το 2025. Για το έργο έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Η εγκατάσταση σύγχρονων σιδηροδρομικών συστημάτων ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης με ETCS στη γραμμή Λάρισα – Βόλος που προβλέπει το έργο, αναβαθμίζει την ασφάλεια, τη μεταφορική ικανότητα του δικτύου και την καλύτερη εξυπηρέτηση και άνεση του επιβατικού κοινού. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η ηλεκτροκίνητη διασύνδεση του τμήματος με τον ήδη ηλεκτροκινούμενο άξονα ΠΑΘΕ/Π, εξυπηρετώντας τον στόχο της ΕΡΓΟΣΕ για διαλειτουργικότητα των έργων που διαχειρίζεται, τα οποία έχουν ως τελικό στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση συνολικά του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην κατασκευή νέας παραλλαγής μονής Σ.Γ. κανονικού εύρους στο τμήμα από τη Χ.Θ. 49+184 (πριν από την είσοδο του Σ.Σ. Λατομείου) έως τη Χ.Θ. 59+677 (είσοδος Σ.Σ. Βόλου) προς αντικατάσταση της υπάρχουσας μη λειτουργούσας μετρικής γραμμής στο ίδιο τμήμα. Επίσης, στην πλήρη κατασκευή του Συστήματος Ηλεκτροκίνησης που περιλαμβάνει: την Εναέρια Γραμμή Επαφής τύπου trolley για 25 kV, 50 Hz, τον Υ/Σ ισχύος έλξης Ριζόμυλου, το σύστημα Τηλεδιοίκησης – Τηλε ελέγχου της ηλεκτροκίνησης (SCADA) και την ένταξή του στο υφιστάμενο Κέντρο Τηλεδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Στην κατασκευή σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση και ETCS επιπέδου 1, baseline 3. Στην κατασκευή της δομημένης καλωδίωσης για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών κατά τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής. Στην ανακαίνιση – τακτοποίηση μέρους των γραμμών και αλλαγών στους Σ.Στ. Χάλκης, Μελίας, Κυψέλης, Αρμενίου και Βελεστίνου. Στην ανακαίνιση κτιρίων στους Σ.Στ. Χάλκης, Μελίας, Κυψέλης, Αρμενίου, Βελεστίνου, Λατομείου και Βόλου για την κατασκευή τεχνικών δωματίων. Στην κατασκευή νέας στάσης για επιβατική χρήση στη περιοχή της ΒΙΠΕ από τη Χ.Θ. 54+480 έως τη Χ.Θ. 54+600 της νέας παραλλαγής, για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων της ΒΙΠΕ. Και τέλος στις φυτοτεχνικές εργασίες στη νέα παραλλαγή της ΣΓ από Σ.Σ. Λατομείου έως Σ.Σ. Βόλου. Για να δούμε τι θα προκύψει:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_16.html

·           36Α. Λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, κακοδιαχείρισης συμβάσεων, αλλά κυρίως κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται της ασφαλούς εκτέλεσης των σιδηροδρομικών δρομολογίων παραιτείται από την ΕΡΓΟΣΕ ο πρόεδρος της επιτροπής ETCS (αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο), Χρήστος Κατσιούλης. Ο κ. Κατσιούλης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στις 27 Απριλίου σημειώνει ότι στο παρελθόν είχε γνωστοποιήσει στη διοίκηση της εταιρείας όλα τα τεχνικά θέματα που προκάλεσαν και προκαλούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων ανάταξης της σηματοδότησης 717/14 και ETCS επί γραμμής 10005/07», ενώ σε έγγραφό του προς τον Διευθυντή Έργων είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τα αναγραφόμενα στα πορίσματα του εμπειρογνώμονα «και τις αμφιβολίες μου για το πόσο ο ίδιος είναι γνώστης της λειτουργίας των καλωδιακών συστημάτων αλληλεξάρτησης σηματοδότησης (R.R.i.)». Ο κ. Κατσιούλης προσθέτει ότι στα τμήματα γραμμής που τηρήθηκε το φυσικό αντικείμενο και συμμετείχε ο πάροχος δάνειας εμπειρίας της ανάταξης σηματοδότησης (Σ.717), η παρούσα επιτροπή, της οποίας ήταν πρόεδρος, ολοκλήρωσε το φυσικό αντικείμενο του ETCS επί γραμμής (Σ.10005), ήτοι στα τμήματα Πλατύ — Θεσσαλονίκη — Προμαχώνα, καθώς και στο τμήμα Οινόη — Χαλκίδα (ανατάχθηκε από τον ΟΣΕ). Ο ίδιος τονίζει μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποπεράτωση του έργου της σηματοδότησης τον προσεχή Οκτώβριο ενώ η παράταση της σύμβασης ανάταξής της λήγει εντός του μήνα «χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξέλιξή της». Τα σημεία με τα οποία διαφωνεί και καταγγέλλει: α. τη μη τήρηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης 717 και του τρόπου υλοποίησης του ETCS στα τμήματα Αχαρνές – Οινόη, Δομοκός – Λάρισα και Λάρισα – Πλατύ, διότι καταργούνται συμβατικά δρομολόγια και συμβατικές ενδείξεις φωτοσημάτων, β. τη μη τήρηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης 717 με την αναίτια αποξήλωση των εν λειτουργία (χρηματοδοτούμενων με ευρωπαϊκά κονδύλια) υφιστάμενων συστημάτων αλληλεξάρτησης στους Σ. Σ. Τανάγρας, Ελαιώνα, Θήβας, Σφίγγας, Αλιάρτου, Αλαλκομενών, Λιβαδειάς, Δαυλείας και την αντικατάστασή τους με ένα σύστημα αλληλεξάρτησης, διότι επιφέρουν τεράστιες καθυστερήσεις στη σύμβαση του ETCS επί γραμμής, γ. την κακοδιαχείριση της σύμβασης ανάταξης της σηματοδότησης στο τμήμα Δομοκός — Λάρισα και τις τεράστιες καθυστερήσεις που αυτή ακόμα επιφέρει στη σύμβαση του ETCS επί γραμμής, δ. τη μη τήρηση του συμβατικού αντικειμένου της σύμβασης 717 στο τμήμα Οινόη — Τιθορέα με την κατάργηση της συμβατικά προβλεπόμενης τμηματοποίησης της γραμμής και την αντικατάσταση των συμβατικά προβλεπόμενων κυκλώματων γραμμής με μετρητές αξόνων, διότι με την υλοποίηση του ETCS θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των τρένων στο εν λόγω τμήμα με 200Κm/h, χωρίς σε αυτό να υπάρχει καμία ένδειξη της κατάστασης της γραμμής, ακόμα και θραύση αυτής με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, ε. ότι υφίστανται δεσμεύσεις προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την αποπεράτωση του ETCS τον Οκτώβριο του 2022, δεδομένου ότι η παράταση της σύμβασης ανάταξης της σηματοδότησης (Σ.717) λήγει το Μάιο του 2022, χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξέλιξή της. στ. την ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και την πλημμελή συντήρησή του την οποία είχε παραδεχτεί στη Βουλή από τις αρχές Μαρτίου και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής: (Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΜέΡΑ 25, Σοφίας Σακοράφα σχετικά με τον κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών και τις εξαιρέσεις που ισχύουν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο υπουργός είχε ομολογήσει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ελληνική Πολιτεία «θυσίασε» τα δικαιώματα των επιβατών του σιδηροδρόμου προκειμένου να μην αναζητούνται αποζημιώσεις από την ιδιωτική εταιρεία, η οποία ενδεχομένως θα τις μετακύλυε στον δημόσιο ΟΣΕ με την αιτιολογία της ευθύνης για την εγκατάλειψη του σιδηροδρομικού δικτύου την τελευταία 15ετία.Ο κ. Καραμανλής πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών για την πλειονότητα των καθυστερήσεων όχι στην εταιρεία λειτουργίας του σιδηροδρόμου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), αλλά στον ΟΣΕ: «Οι περισσότερες καθυστερήσεις που υπάρχουν δεν οφείλονται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά οφείλονται στον ΟΣΕ, δηλαδή σε αυτόν που είναι διαχειριστής της υποδομής. Αυτό συμβαίνει δυστυχώς διότι εδώ και 10 – 15 χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχει πέσει επί της ουσίας ούτε 1 ευρώ στη συντήρηση του δικτύου. Αυτό λοιπόν έχει αλλάξει και έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από έργα και ΣΔΙΤ για να μπορέσουμε να κάνουμε μία ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Εάν λοιπόν δεν είχαμε αυτήν την εξαίρεση τι θα γινόταν; Θα γινόταν το εξής: η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τον τρόπο με τον οποίο έχει ιδιωτικοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικαίωμα να πάει στον ΟΣΕ και να ζητήσει την αποζημίωση να την πληρώσει ο ΟΣΕ, δηλαδή τον διαχειριστή της υποδομής και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή αν γινόταν αυτό, ο ΟΣΕ δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί και να καλύψει αυτό το κόστος»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_5.html#more

10θ. Επιτέλους! Νέοι ήμασταν και γεράσαμε να περιμένουμε: Δόθηκε σε λειτουργία  το νέο σύγχρονο σύστημα τηλεδιοίκησης με το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας στο Λιανοκλάδι. Την Παρασκευή 6 Μαΐου η ΕΡΓΟΣΕ παρέδωσε επίσημα στον ΟΣΕ το νέο σύγχρονο σύστημα τηλεδιοίκησης που αυτοματοποιεί απόλυτα τη διπλή γραμμή Τιθορέα - Δομοκός και θα επιτρέπει νέες ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες αλλά και περισσότερες στάσεις των διερχόμενων αμαξοστοιχιών. Για την παράδοση - παραλαβή του σημαντικού αυτού έργου, θα παρευρέθηκαν στο ΣΣ Λιανοκλαδίου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Σπυρίδων Πατέρας και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Βίνης. Το συγκεκριμένο έργο θα επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο της γραμμής Τιθορέας - Δομοκού, από το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) Λιανοκλαδίου. Χάρη στην αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου κυκλοφορίας, θα μειωθεί κι άλλο ο χρόνος διέλευσης των αμαξοστοιχιών, ενώ θα αυξηθούν οι στάσεις κάποιων εξ αυτών για την εξυπηρέτηση της τοπικής κυκλοφορίας. Οι σταθμοί που θα λειτουργήσουν χάρη στην τηλεδιοίκηση είναι του Μώλου, αλλά και Άγιου Στεφάνου, Αγγειών, Θαυμακού και Δομοκού, σταθμοί που μέχρι πρότινος απουσίας απομακρυσμένης διαχείρισης, έβλεπαν τα τραίνα να περνούν! Επίσης αντικαθίσταται η φυσική παρουσία σταθμάρχη στο σταθμό Τιθορέας, καθώς όλη η διαχείριση θα γίνεται από το ΚΕΚ Λιανοκλαδίου. Σημειώνουμε ότι η ενσωμάτωση των συγκεκριμένων σταθμών είναι ευθύνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία δύναται να τα συμπεριλάβει άμεσα στα δρομολόγια από τη νέα εβδομάδα. Το τραίνο στο κομμάτι Τιθορέα – Λιανοκλάδι δύναται να «πιάσει» ταχύτητες μέχρι 200 χιλιόμετρα την ώρα και στο υπόλοιπο της διαδρομής μέχρι Δομοκό μπορεί να αναπτύξει με ασφάλεια 160 χιλιόμετρα και ευχόμαστε πάντα τέτοια:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_63.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_7.html

11θ. Με καθυστέρηση κάτι λιγότερο από 14 μήνες (επιτέλους) ξεκίνησαν από την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 να εκτελούν δρομολόγια στις διαδρομές Αθήνα – Θεσσαλονίκη & Θεσσαλονίκη – Αθήνα, σε κάτι λιγότερο από 4 ώρες οι ηλεκτροκινούμενες ιταλικές αυτοκινητάμαξες ETR470. Οι αμαξοστοιχίες αυτές διαθέτουν εννέα βαγόνια, ένα εκ των οποίων είναι εστιατόριο και μπαρ, τρία βαγόνια πρώτης θέσης και τέσσερα οικονομικής. Κάθε αμαξοστοιχία μπορεί να μεταφέρει πάνω από 600 επιβάτες και περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις, για ένα ξεκούραστο και γρήγορο ταξίδι, βελτιώνοντας την ταξιδιωτική εμπειρία. Το πρώτο πρωινό δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας ETR470 θα αναχωρεί καθημερινά από τον Σταθμό της Αθήνας στις 07:22 και με μια ενδιάμεση στάση στη Λάρισα στις 09:58 θα αφικνείται στον Σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 11:20. Το επόμενο δρομολόγιο του ETR470 θα αναχωρεί από τον Σταθμό της Αθήνας στις 17:22 και με μια ενδιάμεση στάση στη Λάρισα στις 20:00 θα αφικνείται στον Σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 21:21. Αντίστροφα, το πρώτο πρωινό δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας ETR470 θα αναχωρεί καθημερινά από τον Σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 07:08 και με μια ενδιάμεση στάση στη Λάρισα στις 08:09 θα αφικνείται στον Σταθμό της Αθήνας στις 11:03, ενώ το επόμενο δρομολόγιο του ETR470 θα αναχωρεί από τον Σταθμό της Θεσσαλονίκης στις 17:08 και με μια ενδιάμεση στάση στη Λάρισα στις 18:08 θα αφικνείται στον Σταθμό της Αθήνας στις 21:04. Το εισιτήριο είναι αρκετά πιο ακριβό από εκείνο του «απλού Intercity» (περίπου ακριβότερο κατά 20%), το κέρδος στον χρόνο είναι μόλις 15΄ (αλλά με μία μόνο στάση, οπότε οι ταχύτητες θα είναι περίπου οι ίδιες) ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των νέων αμαξοστοιχιών ETR470, θα προσφέρει έκπτωση 20% για τις πρώτες 20 ημέρες δρομολόγησης (δηλαδή από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 3 Ιουνίου) σε όσους ταξιδιώτες επιλέξουν τις αμαξοστοιχίες ETR470, στο ξεκίνημα της νέας εποχής για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Τι να γράψουμε, καλοτάξιδα και να γίνουν… φθηνότερα και γρηγορότερα:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/15-etr-470.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/n-etr-470.html#more

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/etr-470.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/etr_15.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/etr.html

·           37Α. Αντί να ενισχύσουν τα μεσόβαθρα και τα ακρόβαθρα της ιστορικής σιδ/κής (μικτής τα παλαιότερα χρόνια) γέφυρας του Ευήνου ποταμού και να την αναβαθμίσουν ώστε να δέχεται και συρμούς κανονικού εύρους, την κατεδαφίζουν για να «διευκολυνθεί» δήθεν ο εργολάβος που έχει αναλάβει την επισκευή και ενίσχυση της παρακείμενης οδικής γέφυρας. Και το ερώτημα είναι απλούστατο: γιατί δεν αναλαμβάνει την επισκευή και των δύο γεφυρών (οδικής και σιδηροδρομικής); Δεν υπέστησαν ζημιά και οι δυο από «φυσική καταστροφή»; Δεν δικαιούνται επισκευής; Μα ειλικρινά δεν ντρέπονται κάποιοι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στα ελληνικά σιδηροδρομικά πράγματα και στο Υπομεδί; Οι φωνές για τη διάσωση της ιστορικής σιδ/κής γέφυρας είναι πολλές και έντονες. Ας ελπίσουμε ότι οι ψηφοφόροι δεν θα ξεχάσουν αυτήν την αχαρακτήριστη συμπεριφορά έναντι του σιδηροδρόμου από κάποιους που θα ζητήσουν εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού, όποτε προκηρυχθούν εκλογές:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_44.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_46.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_33.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_314.html

Σιδηροδρομικά Νέα: Αιτωλοακαρνανία: Τέλος εποχής για την σιδηροδρομική γέφυρα Ευήνου. Τέλη Αυγούστου ξεκινούν τα έργα της οδικής γέφυρας. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Η σιδηροδρομική γέφυρα του Εύηνου εκπέμπει SOS (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           38A. Δεν προχωρούν ικανοποιητικά οι εργασίες στην υπογειοποίηση των γραμμών στα Σεπόλια μαρτυρούν βίντεο καθώς διέρχεται ο νέος συρμός από την περιοχή:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/search?updated-max=2022-05-16T22:27:00%2B03:00&max-results=19

·           39Α. Δεν συμφωνούν στη διαμόρφωση των τελών χρήσης Οσέ και Τρενοσέ και αυτό μάλλον δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων μόνο χρόνων:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_19.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_48.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_17.html

·           12θ. Ακούει και καμιά φορά τα αιτήματα των εργαζομένων - επιβατών, αλλά δυστυχώς πολύ λίγες φορές: Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει ότι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, από την Πέμπτη 19/05, η αμαξοστοιχία 1590 που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Λάρισα – Θεσσαλονίκη, θα έχει νέα ώρα αναχώρησης, στις 05:30 και άφιξη στις 07:07 και η αμαξοστοιχία 1571 που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Βόλος – Λάρισα από την Πέμπτη 19/05, θα έχει νέα ώρα αναχώρησης, στις 04:30 και άφιξη στις 05:21:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/1590-1571.html

·           40Α. Τα «ματιάσανε»! Τα πρώτα προβλήματα εμφάνισαν τα νέα και πολλά υποσχόμενα ETR 470 και μαζί με αυτά εμφανίστηκε και… «έλλειμμα» στην ενημέρωση: το απογευματινό δρομολόγιο της 19ης Μαΐου εμφάνισε πρόβλημα στον αυτόματο τροχοπεδητή και το δρομολόγιο από Λάρισα έως Αθήνα επιβαρύνθηκε με 15 πρώτα λεπτά της ώρας καθυστέρηση, ενώ το απογευματινό δρομολόγιο της 21ης Μαΐου επιβαρύνθηκε με μία ώρα και 15 λεπτά καθυστέρηση, ενώ από κάποιο δημοσιογραφικό σάιτ παρουσίασε το «άσπρο» ως «μαύρο»: αναφέρθηκε ως αίτιο της καθυστέρησης η εκδήλωση πυρκαγιάς σε ξερά χόρτα στην οδό «Κατάρας» στις Αχαρνές παρότι δεν υφίσταται τέτοια οδός στις Αχαρνές και με αυτήν την ονομασία, ούτε και από το δελτίο τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας αναφέρθηκε τέτοιο συμβάν! Επίσης το ίδιο σάιτ παρέθεσε φωτογραφίες από ελκόμενο συρμό ενώ οι ώρες αντιστοιχούσαν σε συρμό ETR470! Απίστευτα πράγματα που δύσκολα γίνονται πιστευτά:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_56.html#more

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_23.html

https://debater.gr/ellada/taleporia-gia-epivates-amaxostichias-treno-emine-mia-ora-akinitopiimeno-logo-fotias-pic/

https://www.onlarissa.gr/2022/05/21/taxidi-thriler-gia-epivates-me-to-velos-i-odysseia-mechri-tin-athina/

https://www.youtube.com/watch?v=S_UbqcTDuSw

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_73.html#more

·           41Α. Και άλλο δρομολόγιο, συγκεκριμένα το απογευματινό της Δευτέρας 13.06.2022 (Αγίου Πνεύματος) των νέων, ανακατασκευασμένων ιταλικών συρμών ETR 470 παρουσίασε καθυστέρηση 50 λεπτών λόγω εμφάνισης προβλήματος στον συρμό που επιλέχτηκε να εκτελέσει το δρομολόγιο. Ζητήθηκε από το επιβατικό κοινό να επιβιβαστεί σε άλλον συρμό, ενώ για να απαλύνουν την οργή και την αγανάκτηση των επιβατών κερνούσαν στη διαδρομή ροφήματα και αναψυκτικά. Καθυστέρηση μιας ώρας περίπου στην αναχώρηση παρουσίασε και το απογευματινό δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη για Αθήνα της 14ης Ιουνίου. Αυτή τη φορά η δικαιολογία στάθηκε η εκδήλωση ξαφνικού μπουρινιού στη Θεσσαλονίκη. Η Τρενοσέ εκτός από «χιονοφοβική» αποδεικνύεται και «βροχοφοβική» και «μπουρινοφοβική». Για να δούμε που και αν θα σταματήσουν οι φοβίες της…

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_26.html#more

·           42Α. Απίστευτα τα προβλήματα στον προαστιακό Πάτρας: Δύο φορές προκλήθηκαν επεισόδια μέσα σε βαγόνι με πρωταγωνιστές Ρομά και το τρένο ακινητοποιήθηκε ισάριθμες φορές μια και έριχναν πέτρες στην αμαξοστοιχία. Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών κάποιοι Ρομά είδαν ότι ελεγκτής στον προαστιακό ήταν μία νεαρή! Στην κυριολεξία της «την έπεσαν», για να εισέλθουν στο τρένο χωρίς εισιτήριο. Όπως ήταν φυσιολογικό, η ελεγκτής αντέδρασε και τότε οι Ρομά εκνευρίστηκαν και ξεκίνησαν τα επεισόδια! Μάλιστα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τηλεφώνησαν σε φίλους ή συγγενείς στα Μποζαϊτικα, εκείνοι έκαναν «μπλόκο» στο τρένο, κάθισαν πάνω στις γραμμές και πετούσαν πέτρες.  Οι επιβάτες είχαν τρομοκρατηθεί! Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, αλλά δεν πήγε ποτέ στο σημείο. Είκοσι λεπτά μετά, το τρένο γεμάτο ταλαιπωρημένους επιβάτες επέστρεψε στο Ρίο. Εκτός από τα παραπάνω οι επιβάτες καταγγέλλουν μία σειρά προβλήματα στον προαστιακό όπως υπεράριθμους επιβάτες με ομάδες νεαρών που κατευθύνονται σε παραλίες και ταξιδεύουν ημίγυμνοι και βρεγμένοι, οι οποίοι προβαίνουν και άσεμνες πράξεις κλπ. Πρόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διαδρομή και η ασφάλεια των επιβατών:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_82.html#more

·           43A. Δεν δουλεύουν οι αλλαγές τροχιάς στη Λάρισα ή δεν υπάρχει κλειδούχος σε έναν τόσο τεράστιο και νευραλγικό Σιδηροδρομικό Σταθμό; Όπως και να έχει το πράγμα αμαξοστοιχία του προαστιακού Λάρισα – Θεσσαλονίκη αναγκάστηκε να πάει στον Παλαιοφάρσαλο για αλλάξει φορά η μηχανή! Απίστευτα πράγματα, που να τα διηγηθείς και να σε πιστέψουν ότι η Ελλάδα ανήκει εδώ και 41 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_13.html

·           13θ. Είναι γεγονός και ακούστηκε για πρώτη φορά από χείλη υψηλόβαθμου στελέχους των ελληνικών σιδηροδρόμων η προοπτική της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θριασίου Πεδίου (Μαγούλας) – Σφίγγας (Θήβας) και έκανε για λίγο να γελάσει το χειλάκι μας:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_23.html

·           44Α. Όταν φτάνουμε στο σημείο μέχρι και τα δρομολόγια του Μουτζούρη να εμφανίζουν προβλήματα στην εκτέλεσή τους, τα πράγματα στους ελληνικούς σιδηροδρόμους πρέπει να είναι πολύ άσχημα:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_31.html

·           45Α. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε… μοιράζεις «ρευστό» και δια μαγείας  όλα πάνε «μια χαρά»! Τις καταβολές της αποζημίωσης στους δικαιούχους της κακοκαιρίας «Ελπίδα», οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε πέντε διαφορετικά τρένα στις 24 και 25 Ιανουαρίου ξεκινά από σήμερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως διαβεβαιώνουν πηγές της εταιρίας, καθώς μέχρι τώρα για διάστημα 4,5 μηνών δεν είχε αποζημιωθεί κανείς.  Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποδέχθηκε την πληρωμή χρηματικού ποσού ύψους 1.000 € σε καθέναν από τους επιβάτες, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις αμαξοστοιχίες 54, 55, 56, 57 και 885 στις 24 Ιανουαρίου 2022 (σε μία εκ των οποίων μάλιστα συνέβη και ατύχημα στο διάστημα που παρέμενε ακινητοποιημένη). Συνολικά, όπως σημειώνουν πηγές της εταιρίας υπεβλήθησαν 800 αιτήσεις. Από το σύνολο των αιτήσεων, έχουν ήδη εγκριθεί οι 513 για τις οποίες και ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ 180 ακόμα εξετάζονται καθώς χρειάστηκαν και άλλα αποδεικτικά της παρουσίας των προσώπων στα τρένα, περισσότερες από 100 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, έχουν οριστικά απορριφθεί. Για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων που εκκρεμούν μάλιστα έχει συσταθεί και εσωτερική επιτροπή ελέγχου αξιώσεων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πάντως ελάχιστοι φαίνεται ότι είναι εκείνοι που προτίμησαν τα vouchers που προσέφερε η εταιρία, αντί της αποζημίωσης σε μετρητά και συγκεκριμένα μόνο 2 από τους δικαιούχους έχουν μέχρι στιγμής επιλέξει να λάβουν το μισό ποσό της αποζημίωσης σε μετρητά και το υπόλοιπο σε εισιτήρια. Παράλληλα ολοκληρώνεται και η διερεύνηση του συμβάντος από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), τα στελέχη της οποίας έχουν ήδη ολοκληρώσει τη συλλογή και αξιολόγηση των στοιχείων και το προσεχές διάστημα αναμένεται και η έκδοση του πορίσματος της ΡΑΣ, το οποίο ενδεχομένως να καταλογίζει ευθύνες, άρα και το ποιος πρέπει να καταβάλει την αποζημίωση στους επιβάτες καθώς επίσης και με το ποιος είναι υπεύθυνος για τον αποχιονισμό του σιδ/κού δικτύου:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_15.html

·           14θ. Αποκαθίστανται από τον ΟΣΕ τα συστήματα πυρασφάλειας στους σταθμούς του προαστιακού Αεροδρόμιο – Λιόσια – Κιάτο και Άγιοι Ανάργυροι – ΣΚΑ. Η είδηση παρότι κατατάσσεται στις θετικές, μένουν ακόμα πολλά τα οποία πρέπει να βελτιωθούν στο δίκτυο του Προαστιακού προκειμένου οι συνθήκες μετακίνησης των επιβατών να φτάσουν σε ένα ανεκτό επίπεδο. Ανάμεσα σε αυτά, η επιδιόρθωση πλήθους βλαβών στους σταθμούς (φωτισμός, ηλεκτρονικός εξοπλισμός όπως ρολόγια και πίνακες δρομολογίων, υδατοστεγάνωση, βελτίωση της καθαριότητας, αντικατάσταση καθισμάτων, γρηγορότερη αποκατάσταση βλαβών σε ανελκυστήρες και κυλιόμενες κλίμακες κ.ά.). Στα θετικά συγκαταλέγεται επίσης και το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες ο ΟΣΕ ενέκρινε δαπάνη ύψους 29.930 € για εκχορτώσεις σιδηροδρομικών γραμμών και εγκαταστάσεων στο τμήμα Κιάτο – Αεροδρόμιο και 29.880 ευρώ για το τμήμα Πειραιά – Οινόη – Χαλκίδα του Προαστιακού με στόχο τη βελτίωση της ορατότητας των μηχανοδηγών και την προστασίας των συστημάτων ηλεκτροκίνησης. Ο ΟΣΕ έχει προβλέψει και πραγματοποίηση διαγωνισμών για εκχορτώσεις τα έτη 2023 και 2024, αναλαμβάνοντας προληπτική δράση για το συγκεκριμένο ζήτημα:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_67.html#more

·           46Α. Ακόμα συνεχίζουν να κλέβουν καλώδια από τις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις και να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_29.html

·           47Α. Φέρνει «αβέρτα» ξένους τουρίστες ο «Οδοντωτός» αλλά μήπως επειδή η Τρενοσέ ανήκει σε εταιρία ιταλικής ιδιοκτησίας και η Ιταλία ανταγωνίζεται σε τουρισμό την Ελλάδα δεν αυξάνει (εσκεμμένα;) τα δρομολόγια! Στο συρτάρι επίσης παραμένουν τα σχέδια επέκτασης της γραμμής προς την Αγία Λαύρα και το παρακείμενο χιονοδρομικό κέντρο, ενώ η ηλεκτροκίνηση της γραμμής, ένα σχέδιο από τη δεκαετία του 1950 έχει «θαφτεί» για τα καλά:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_65.html

·           15θ. Στα τόσα χρόνια που παρατηρώ τις δραστηριότητες του Σωματείου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος "Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ" δεν έχω διαπιστώσει άλλη φορά να ασχολούνται με τα «ενεργά» σιδηροδρομικά πράγματα και η παρέμβασή του με χαροποίησε ιδιαιτέρως! Συνήθως λένε ότι ελπίδα έρχεται από τους νέους, στην περίπτωσή μας η ελπίδα ήρθε από τους… «βετεράνους»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_790.html#more

·           16θ. Όχι ένας, όχι δύο αλλά 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνυπογράφουν επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υπομεδί για τον απόλυτο εμπαιγμό να εμφανίζει ως ενεργό το σιδηροδρομικό δίκτυο Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης το οποίο έχει διακοπεί εδώ και τρία χρόνια, με πρόσχημα τη διετή συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής και μη λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκης – Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης για να αρθεί η σιδηροδρομική απομόνωση της περιοχής. Όλοι γνωρίζουν πως το μοναδικό ημερήσιο δρομολόγιο φτάνει έως την Δράμα, από όπου μπορεί να συνεχίσει κανείς μονάχα οδικώς έως την Αλεξανδρούπολη, με λεωφορεία του ΟΣΕ που δεν χρησιμοποιούνται από κανέναν παρά το χαμηλό κόμιστρο, αφού χρειάζονται πάνω από δέκα ώρες(!) για να διανύσουν τη διαδρομή. Για να δούμε, θα «ιδρώσει» κανένα από τα αυτιά των αρμοδίων:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_193.html

·           17θ. Η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Mytilineos αποτελεί τον οριστικό ανάδοχο για το έργο της κατασκευής συστήματος ηλεκτροκίνησης και αντιθορυβικών ηχοπετασμάτων στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη. Ο διαγωνισμός για το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ, είχε προκηρυχθεί το Φθινόπωρο του 2021, με την κοινοπραξία να προσφέρει έκπτωση 18,34%. Η κοινοπραξία αναμένεται να υπογράψει τη σύμβαση του έργου την Τετάρτη 6 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία το σχήμα των δύο εταιρειών έχει προσκληθεί να προσέλθει στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ. Το έργο βέβαια έχει ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ και κάθε πανηγυρισμός περισσεύει:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/mytilineos-553.html

·           48A. Ένα μπουρίνι και μερικά κλαδιά στις γραμμές κοντά στο Άδενδρο και ακινητοποιήθηκαν τέσσερις αμαξοστοιχίες (σε Κατερίνη, Λάρισα, Αλεξάνδρεια και τον επιβατικό σταθμό Θεσσαλονίκης), ανάμεσά τους και το ETR465 προερχόμενο από Αθήνα για Θεσσαλονίκη στον σταθμό της Λάρισας. Μάλιστα δε ακολούθησε πανδαιμόνιο αφού η Τρενοσέ έστειλε στη Λάρισα ένα λεωφορείο 70 θέσεων να παραλάβει 200 επιβάτες! Μήπως θα έπρεπε όλοι όσοι είναι επιφορτισμένοι σε θέσεις ευθύνης στον σιδηρόδρομο και εφόσον διαθέτουν ένα ελάχιστο φιλότιμο, να είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_382.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/200-video.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_613.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_583.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_727.html

·           49A. Ένα ζεύγος δρομολογίου έχει απομείνει και αυτό κατάφεραν να το εκτροχιάσουν. Ένα μπουρίνι στην περιοχή της Νέας Ζίχνης ήταν αρκετό ώστε να σπάσουν κλαδιά, αυτά να πέσουν στις γραμμές και να εκτροχιάσουν το τραίνο. Βέβαια οι δυο επιβάτες (!) του τραίνου δεν υπέστησαν το παραμικρό και θα ήταν δυνατό να πάνε στους προορισμούς τους με ένα ταξί:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_406.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_126.html

·           50Α. Έχει τα μαύρα χάλια του το κτήριο του σιδ/κού σταθμού Κιλκίς αλλά το ΥΠΕΣ και ο τοπικός Δήμος ούτε «ευθύνονται» ούτε και έχουν την παραμικρή διάθεση να συμβάλουν στον εξωραϊσμό του:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_273.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/blog-post_324.html

       51Α. Η ορθότερη ονομασία είναι θα ήταν… «Χελλένικ Μπας» ή επίσαξονικότερον  «Bus instead of Train in Greece». Λόγω έργων στη σιδηροδρομική υποδομή από την Τρίτη 5 Ιουλίου έως και την Δευτέρα 11 Ιουλίου οι αμαξοστοιχίες 16 31 και 1632 Θεσσαλονίκη – Δράμα θα εκτελούνται στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Σέρρες με τραίνο και στο τμήμα Σέρρες – Δράμα με λεωφορείο, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται σταθμεύσεις σε Θολό και Γάζωρο:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/hellenic-train.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_35.html

       51Α. Στην Πάτρα η αδιαλλαξία της Δημοτικής Αρχής σε συνδυασμό με ανθρώπους και οργανώσεις πέριξ αυτής θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την έλευση του τραίνου υψηλών ταχυτήτων στην Πελοποννησιακή πρωτεύουσα:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_17.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_5.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_4.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_4.html

       52Α. Το έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν, το γράφω και τώρα: «σατανική σύμπτωση» ότι δεν βολεύει τον Οσέ να… «αυταναφλέγεται»! Το στέγαστρο της παλαιάς αποθήκης εμπορευμάτων της Χαλκίδας εμπόδισε τα καλώδια της ηλεκτροκίνησης να φτάσουν έως τις ταμπονιέρες στο κτήριο του ομώνυμου σιδ/κού σταθμού. Τώρα το εμπόδιο… απομακρύνθηκε και ο δρόμος είναι πλέον… «ορθάνοικτος»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_39.html

       53Α. Στην Πιερία ο μόνος σιδηροδρομικός προορισμός που «δεν υπάρχει» είναι ο Πλαταμώνας. Μην τα ρίχνουμε όλα στην Τρενοσέ / Χελλενικτρέιν…:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_9.html

·           54Α. Κάθε φορά που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη αρμόδιος από το Υπομεδί μικραίνει το «καλάθι» των αναπτυξιακών σιδηροδρομικών έργων για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα εν γένει: (CityTrain, Σύνδεση Λιμένα με τον κεντρικό σιδ/κό άξονα, στρατόπεδο Γκόνου, αναβάθμιση των προαστιακών μετακινήσεων προς τις κοντινές πόλεις στη Θεσσαλονίκη) εξαφανίστηκαν από τον χάρτη των προσεχών έργων:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/2022.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_24.html

·           55Α. Που βρίσκεται αλήθεια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας; Ούτε ένα σιδηροδρομικό έργο δεν έχει ξεκινήσει (ηλεκτροκίνηση Λάρισας – Βόλου, Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας, ηχοπετάσματα σε μήκος 9 km πριν και μετά τον σιδ/κό σταθμό της Λάρισας και κάναμε είδηση τη μετακίνηση σκυροβάγονων; Μα πόσο πιο χαμηλά πια;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_74.html

·           18θ. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) προχώρησε στην πρώτη έγκριση θέσης σε λειτουργία σταθερής εγκατάστασης του ψηφιακού συστήματος Ραδιοκάλυψης GSM-R, στα τμήματα του σιδηροδρομικού άξονα: Πειραιάς - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας, Κιάτο - Αεροδρόμιο και των κλάδων της γραμμής Θριάσιο - Ικόνιο και Οινόη - Χαλκίδα εξαιρουμένου του τμήματος Τιθορέα – Δομοκός. Παντού εξαιρέσεις:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_21.html

       19θ. «Limit up» σε επιβάτες κάνει ο Προαστιακός Πάτρας αλλά στην «Χελλενικτρέιν» κοιτούν αποσβολωμένοι «καθαρίζοντας με το δάκτυλο τη… μύτη τους»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_97.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/o.html

       56Α. Όλεθρος! Επικυρώθηκε από την επιτροπή της Βουλής η (αποικιοκρατική) σύμβαση του Δημοσίου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_15.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/hellenic-train_75.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_48.html

       20θ. Υπεγράφη η σύμβαση του έργου που αφορά την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και αντιθορυβικών πετασμάτων, στη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο - Ροδοδάφνη. Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - Μυτιληναίος Α.Ε. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 84 εκ. € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), και θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα 30 μηνών. Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή έχει μήκος 70,6 χιλιόμετρα και με τη λειτουργία της ηλεκτροκίνησης, τα τρένα θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 200 χιλιόμετρα/ώρα. Παράλληλα, περιλαμβάνονται τηλεπικοινωνιακά συστήματα πληροφόρησης επιβατών, σύστημα ανακοινώσεων, κλήσεων ανάγκης και ενδοεπικοινωνία, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, φυτεύσεις, εγκατάσταση αντιθορυβικών πετασμάτων σε εντοπισμένα σημεία. Χαιρόμαστε για την σύμβαση αλλά το έργο θα έπρεπε να έχει εκτελεστεί παράλληλα με το σιδηροδρομικό και ως εκ τούτου έχει καθυστερήσει δραματικά:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_98.html

       57Α. Ούτε τον «στρωμένο με ροδοπέταλα» προαστιακό Λάρισας – Θεσσαλονίκης είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά: Λαρισαίοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης λόγω καθυστερήσεων των τρένων: «Αφαίρεσαν δρομολόγια του προαστιακού και επανέφεραν παλιούς συρμούς»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_61.html

       58Α. Η «Χελλένικ Μπας» ή επί … σαξονικότερον  «Bus instead of Train in Greece» ξανακτυπά: Βάζει λεωφορεία στη θέση των τραίνων, μια συνήθεια που τείνει να γίνει «έξις»…:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_35.html

·           59Α. «Νέο όνομα» με παλιές «συνήθειες»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/hellenic-train_66.html

       21θ. Το ΔΣ του ΟΣΕ ενέκρινε εχθές 30.6.2022 το πρακτικό κατακύρωσης του διαγωνισμού για το κατεπείγον αντικείμενο εργασιών ανάταξης και συντήρησης στο διασυνοριακό και εξαιρετικής εθνικής σημασίας τμήμα μεταξύ Στρυμόνα και Προμαχώνα του νομού Σερρών, μήκους περίπου 12χλμ. Το έργο – τελικού κόστους 5.474.000€ πλέον ΦΠΑ, – αναμένεται να εκκινήσει εντός του μηνός Οκτωβρίου με στόχο να ολοκληρωθεί εντός 6-9 μηνών και είναι υψηλού βαθμού δυσκολίας δεδομένου ότι πρέπει να εκτελείται με παράλληλη κυκλοφορία. Θετική η κίνηση, αλλά πρέπει να αναβαθμιστεί συνολικά και η σιδηροδρομική γραμμή Κιλκίς – Στρυμόνας για να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_72.html

       60Α. Άλλαξε ο… «Τρενολιός» και έβαλε το όνομά του αλλιώς! Η Τρενοσέ… αποτάσσεται το όνομα «Οσέ»! Φαίνεται ότι τα αρχικόλεκτα «Οσέ» συνδέονται με την… «Επταετία»; Με έναν οργανισμό που θυμίζει… «ταλαιπωρία»; «Κακοδιαχείριση»; «Κακές υπηρεσίες» προς τον επιβάτη; Πάντως η αλλαγή του ονόματος αν δεν συνοδεύεται με σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις είναι σίγουρα κάτι πολύ χειρότερο από… κακόγουστη φάρσα:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/hellenic-train-sa.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/hellenictrain.html

·           22θ. Υπεγράφη τη Δευτέρα 11 Ιουλίου η σύμβαση για την Β΄ φάση ανάπτυξης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών, προϋπολογισμού μελέτης €42,1 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), το οποίο θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριετίας. Το έργο αφορά στην: πλήρη κατασκευή νέων αποβαθρών Νο 1, 2 & 3 (των νέων γραμμών Νο 1 έως και Νο 6) του Σ.Σ. Αθηνών μετά των προσωρινών στεγάστρων και των εργασιών Η/Μ που καθιστούν τις αποβάθρες λειτουργικές, κατασκευή της επιδομής των γραμμών 1 έως και 6 του Σ.Σ. Αθηνών, εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στις γραμμές 1 έως και 6 του Σ.Σ Αθηνών, ολοκλήρωση της κατασκευής της Υπόγειας Διάβασης του σταθμού με τις κλίμακες, τους ανελκυστήρες και την σύνδεση με το Σταθμό «Λαρίσης» της Αττικό Μετρό Α.Ε., καθαίρεση της παλαιάς υπόγειας πεζοδιάβασης και ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας μικρής Κάτω Διάβασης Πεζών, Κατασκευή τριών μεταλλικών Άνω Πεζοδιαβάσεων εντός των ορίων του Σ.Σ. Αθηνών, ολοκλήρωση του ανισόπεδου Κόμβου της οδού Πέλοπος στην είσοδο του Σ.Σ. Αθηνών, ολοκλήρωση της κατασκευής της Κάτω Διάβασης Οχημάτων και Πεζών της οδού Δομοκού στην έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών, κατασκευή των υπολειπόμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Σ.Σ. Αθηνών. (ηλεκτροφωτισμός, ανελκυστήρες, αντλιοστάσια), αναμόρφωση του κυκλοφοριακού ιστού της ευρύτερης περιοχής με την κατασκευή έργων οδοποιίας, υδραυλικών έργων, αποκατάσταση εγκαταστάσεων και κτιρίων, έργων πρασίνου και περίφραξης του Σ.Σ. Αθηνών, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου. Ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ με τον διακριτικό τίτλο Κοινοπραξία Σταθμός Αθηνών. Για το έργο έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Η είδηση μας χαροποιεί αλλά έχουμε γενικώς καθυστερήσει πέραν κάθε ανεκτού ορίου και πάλι ο σταθμός δεν θα παραδοθεί πλήρης αφού πρέπει να ακολουθήσει και Γ΄ φάση έργων τα οποία θα έχουν να κάνουν με το καθαυτό κτήριο του σταθμού Λαρίσης:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_62.html

·           61Α. Η Γαλλία αξιοποιεί στο έπακρο το παλαιό τροχαίο υλικό της, στην Ελλάδα αφού απαξιωθεί, εγκαταλειφθεί, οξειδωθεί στον ήλιο, την υγρασία, τη βροχή και τον άνεμο, στο τέλος (και για σίγουρο αποτέλεσμα)… πυρπολείται!:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/100.html

·           62Α. Και πάλι σοβαρή βλάβη δημιουργεί καθυστέρηση και ταλαιπωρία των επιβατών, χωρίς να λαμβάνει χώρα κάποια αξιόλογη ενημέρωση:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_34.html

·           63Α. «Κι αυτή η είδηση στα “κίτρινα” (αρνητικά); Μήπως είσαι υπερβολικός», θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος! Όχι, θα απαντούσα, διότι εκτός από λόγια, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει στην πράξη. Όταν θα αλλάξει θα τη μετακινήσω στα… «πράσινα» (θετικά): Μνημόνιο συνεργασίας και… συναντίληψης (!) υπογράφηκε μεταξύ ΟΣΕ και «Ελληνικό τρένο». Περιμένουμε να διαπιστώσουμε τη «θετικότητα» της είδησης αυτής καιθ στην πράξη:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/m-hellenic-train.html

·           64Α. Λογικά η είδηση έπρεπε να προσμετράται στις «πράσινες» (θετικές): την πύκνωση των δρομολογίων Θεσσαλονίκης - Φλώρινας, όπως και την εξασφάλιση φθηνών εισιτηρίων απαιτεί με επιστολή του στη διοίκηση του ΟΣΕ το Εργατικό Κέντρο Νάουσας αλλά και η ΕΛΜΕ Ημαθίας, με αφορμή ακόμη μια καθυστέρηση που σημειώθηκε στο δρομολόγιο το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, πριν η αμαξοστοιχία αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη. Αν το έπραττε αυτό το ΕΚ Νάουσας με το που ανακοινώθηκε ότι τα ζεύγη δρομολόγια προς Έδεσσα / Φλώρινα θα είναι… ένα με δύο την ημέρα, τότε θα δίναμε τα «εύσημα» στο τοπικό ΕΚ. Ωστόσο κάλιο αργά παρά ποτέ και μακάρι να ξυπνήσουν και τα υπόλοιπα, ανά την Ελλάδα, εργατικά κέντρα και συνδικάτα:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/#google_vignette

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/07/blog-post_46.html

·           65Α. Η λάθος ρύθμιση στο ανεβοκατέβασμα των διφράκτων μπορεί να αποβεί μοιραία σε κάποια ΑΣΙΔ στο Αμύνταιο Δυτικής Μακεδονίας:

Σιδηροδρομικά Νέα: Επικίνδυνη σιδηροδρομική διάβαση μέσα στο Αμύνταιο-Η μπάρα…σηκώνεται όταν περνάει το τρένο! - Βίντεο (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           66Α. Όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν τα δρομολόγια, η πυκνότητά τους και διάχυσή τους στις ώρες του 24ώρου, αλλά αντικαταστάθηκαν και τα τραίνα με λεωφορεία. Πολύ κάκιστες οι προσφερόμενες σιδ/κές υπηρεσίες νοτίως της Πάτρας:

Σιδηροδρομικά Νέα: Πάτρα - Προαστιακός: Σήμερα Παρασκευή όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια του Νότιου κλάδου αντικαθίστανται με λεωφορεία (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Προαστιακός: Το αλαλούμ με τη νότια γραμμή, δυτικά της Πάτρας, συνεχίζεται! (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           67Α. Εκτροχιασμός και σε συρμό που εκτελεί δρομολόγια στην ορεινή Φθιώτιδα και η Ρας διέταξε έρευνα. Ε, και;

Σιδηροδρομικά Νέα: Ο εκτροχιασμός του τρένου στη Τιθορέα και η αυτεπάγγελτη έρευνα από ΡΑΣ (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Φθιώτιδα: Τραίνο χτύπησε αγελάδα - Εκτροχιάστηκε λίγο πριν την Τιθορέα (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           68Α. Ακόμα δεν έχει παραδοθεί  για χρήση ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός του Μώλου και το γεγονός αυτό προσθέτει μια μαρτυρία επιπλέον για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σιδηροδρομικά πράγματα σήμερα:

Σιδηροδρομικά Νέα: Την επίσπευση της ένταξης του ΣΣ Μώλου στο δίκτυο δρομολογίων του ΟΣΕ ζητά με επιστολή του ο Θέμης Χειμάρας (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           23θ. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει από δεκαετίες. Εργασίες για βελτίωση της ασφάλειας (συστήματα ειδοποίησης, φωτισμός, βατότητα κ.ά.) σε σιδηροδρομικές διαβάσεις που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Βοτανικού, του Κεραμεικού και του Ταύρου και στις οποίες κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί ακόμα και δυστυχήματα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα:

Σιδηροδρομικά Νέα: Εργασίες βελτίωσης της ασφάλειας σε σιδηροδρομικές διαβάσεις πεζών στο κέντρο της Αθήνας (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           69Α. Δεν είναι μόνο ότι δεν δρομολογούν τραίνα από τη δυτική Θεσσαλία, δεν προσέχουν και την περίφραξη του σταθμού:

Σιδηροδρομικά Νέα: Κίνδυνοι στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Νέων Πόρων Εικόνες. (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           24θ. Ναι μεν, η είδηση είναι «θετική», όμως οι ανακατασκευές πρέπει να προχωρήσουν πολύ περισσότερο και σε πολλούς ακόμα τύπους σιδηροδρομικών οχημάτων, αν επιθυμούν οι ελληνικές σιδηροδρομικές εταιρίες να προσφέρουν ποιοτικές σιδηροδρομικές υπηρεσίες στους επιβάτες και στους πελάτες τους:

Σιδηροδρομικά Νέα: Συνεχίζει την αποκατάσταση των συρμών Desiro η Hellenic Train (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           70Α. Χάος δημιουργήθηκαν στα δρομολόγια της Πέμπτης 28.07 με τους επιβάτες να εγκαταλείπονται αυτήν την φορά στον καύσωνα και με τη Ρας να διατάζει έρευνα. Σημασία έχει ότι πάλι βρέθηκε «χαμένος» ο σιδηροδρομικούς επιβάτης. Πάλι καλά δηλαδή που δεν έχουν προκληθεί σοβαροί τραυματισμοί ή απώλειες επιβατών:

Σιδηροδρομικά Νέα: Βλάβες και απίστευτη ταλαιπωρία για εκατοντάδες ταξιδιώτες (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων: Αυτεπάγγελτη έρευνα για τις ακινητοποιήσεις των αμαξοστοιχιών και την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων: Αυτεπάγγελτη έρευνα για τις ακινητοποιήσεις των αμαξοστοιχιών και την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Οι σημερινές καταργήσεις δρομολογίων τρένων όπως της ανακοίνωσε η Hellenic Train (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων: Κλήση σε ακρόαση της Hellenic Train A.E για τις καθυστερήσεις-ακυρώσεις δρομολογίων (sidirodromikanea.blogspot.com)

·                     71Α. Το κατάφεραν κι αυτό! Εκτροχίασαν τον ένα και μοναδικό συρμό που δρομολογείται καθημερινά από Δράμα για Θεσσαλονίκη. Τι γράφουν όμως; Ποια Νέα Ζίχνη; Εδώ και 90 χρόνια έχει κατασκευαστεί παραλλαγή της γραμμής από τη Λευκοθέα. Επίσης η πόλης της Νέας Ζίχνης εξυπηρετείτο από τον Σιδ/κό Σταθμό της Μύρινας. Τελικά που εκτροχιάστηκε το τραίνο;

https://www.amna.gr/macedonia/article/657181/Ektrochiastike-amaxostoichia-exo-apo-ti-N-Zichni---Den-traumatistike-kaneis

·           72Α. Στους δέκα από τους δεκατέσσερις δείκτες ποιότητας που μετρά η Χελλενικτρέιν (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) είχε στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 χειρότερη βαθμολογία σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους! 

Σιδηροδρομικά Νέα: Η προβληματική εικόνα του ελληνικού σιδηροδρόμου σε 14 δείκτες (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           73Α. Πύργος: Καταρρέει αναξιοποίητη η περιουσία του ΟΣΕ - Ανάγκη η ανάδειξη των ιστορικών κτιρίων:

Σιδηροδρομικά Νέα: Πύργος: Καταρρέει αναξιοποίητη η περιουσία του ΟΣΕ - Ανάγκη η ανάδειξη των ιστορικών κτιρίων (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           74Α.Εισιτήριο «ούτε για δείγμα» στο τραίνο του Πηλίου αλλά οι ελληνικές σιδηροδρομικές εταιρίες κάνουν ότι δεν τρέχει τίποτα: ούτε αύξηση των δρομολογίων, ούτε προμήθεια νέου σιδηροδρομικού υλικού ούτε επαναλειτουργία και της μισής (κλειστής από το 1971), υπόλοιπης διαδρομής Σιδ/κός Σταθμός Βόλου – Άνω Λεχώνια. Πιο… αντιτουριστκός σιδηροδρομικά, πεθαίνεις:

Σιδηροδρομικά Νέα: Βόλος: Εισιτήριο ούτε για δείγμα για τον θρυλικό «Μουτζούρη» – Έλληνες και ξένοι μαγεμένοι από τη διαδρομή (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           75Α. Περίπου 52 εκατομμύρια εισιτήρια τα οποία επέτρεψαν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες σε όλη τη Γερμανία για μόλις εννέα ευρώ το μήνα πωλήθηκαν στους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Το «εισιτήριο των 9 ευρώ», το οποίο εισήχθη για τρεις μήνες στις αρχές Ιουνίου, ήταν μέρος ενός κυβερνητικού προγράμματος που αποσκοπούσε στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και των τιμών των καυσίμων. Η κυβέρνηση είχε επίσης μειώσει τον φόρο στα καύσιμα, έκπτωση που λήγει και την Τετάρτη. Επιπλέον, περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα που είχαν ήδη κάρτες μεταφοράς είχαν αποζημιωθεί η διαφορά μεταξύ της συνήθους τιμής τους και του εισιτηρίου των εννέα ευρώ. Το εισιτήριο ισχύει για όλες τις τοπικές και περιφερειακές συγκοινωνίες, αν και όχι για τα τρένα υπεραστικών και έχει γίνει επιτυχία με ημερήσιους ταξιδιώτες και άλλους αυτό το καλοκαίρι στη Γερμανία. Στην Ελλάδα φυσικά δεν έγινε τίποτα ανάλογο διότι οι αρμόδιοι και οι επικεφαλείς των ελληνικών σιδηροδρομικών εταιριών φαίνεται ότι βρισκόντουσαν σε… «άδεια»:

Σιδηροδρομικά Νέα: Γερμανία: Πωλήθηκαν 52 Εκατομμύρια Εισιτήρια των 9 ευρώ (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           76Α. Απίστευτη είδηση ξεπερνά κάθε (σατανική και νοσηρή) φαντασία: το λεωφορειακό δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Δράμα δεν ανταποκρίνεται με το αντίστοιχο του τραίνου Δράμα – Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα αν ένας επιβάτης θελήσει ποτέ να ταξιδέψει από Αλεξανδρούπολη προς Θεσσαλονίκη με ένα ενιαίο σιδηροδρομικό εισιτήριο, εκτός από το ότι θα πρέπει να μετεπιβιβαστεί από τραίνο σε λεωφορείο θα πρέπει και να διανυκτερεύσει στη Δράμα!!! Κατά τα άλλα μεγαλεπήβολα σχέδια και «σποτάκια» και οράματα και πράσινα άλογα! Ο Σιδηρόδρομος στην Ελλάδα «χτυπιέται» περισσότερο από τους αρμοδίους του και τους ανθρώπους που υποτίθεται εντέλλονται να τον υπερασπίζονται παρά από τους, υποτιθέμενους και μη, αντιπάλους του:

Σιδηροδρομικά Νέα: Κυρία Μπακογιάννη, πότε θα ξαναδούμε τρένα στη Θράκη; (sidirodromikanea.blogspot.com)

·           25θ. Η πρώτη «θετική» είδηση από το 2018 που έγινε η κατοχύρωση του έργου σε εργολάβο: στις αρχές του 2023 ο προαστιακός θα μπορεί πλέον να εξυπηρετεί και το Λουτράκι:

Σιδηροδρομικά Νέα: Επιστροφή του προαστιακού στο Λουτράκι (sidirodromikanea.blogspot.com)

Εν τέλει, στο εξάμηνο Σεπτέμβριος 2021–Σεπτέμβριος 2022τα ελληνικά σιδηροδρομικά πράγματα έχουν ως εξής:

         Τα πράγματα, τα οποία αφορούν στον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, σημειώνουν μικρή και κυρίως πολύ αργή πρόοδο, δείχνοντας περισσότερο ότι παραμένουν μάλλον στάσιμα και βαλτωμένα. Επιχειρώντας τώρα μια πιο… ολιστική προσέγγιση από τον βορά προς νότο έχουμε και λέμε: α. η ηλεκτροκίνηση, η αναβάθμιση της επιδομής της σιδ/κής γραμμής και ο διπλασιασμός της γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, καθώς και ο εξοπλισμός της με συστήματα τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης (άσχετα αν αλλού τα συστήματα αυτά σαπίζουν ή γίνονται βορρά στους τοπικούς μεταλλωρύχους και χαλκωρύχους) είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει πολλές ελπίδες να φτάσει στο στάδιο της υλοποίησης (και στο πλαίσιο της επιθυμίας του ΝΑΤΟ να μπορεί να μεταφέρει στρατιωτικό υλικό και εφόδια στο μαλακό υπογάστριο της των Ρωσο – Ουκρανικών συνόρων) αλλά έχει διατυπωθεί εξαιρετικά σοβαρός και απολύτως εμπεριστατωμένος αντίλογος για την αναγκαιότητα υλοποίησης αυτού του έργου, τόσο γαιοστρατηγικά όσο και τεχνικά β. προκηρύχθηκε ολόκληρο το έργο κατασκευής της σιδ/κής Εγνατίας: Θεσσαλονίκη – Ωραιόκαστρο – Λαγυνά – Καβαλάρι – Λαγκαδίκια – Νέα Απολλωνία – Βρασνά – Ασπροβάλτα – Αμφίπολη – Καβάλα – Νέα Καρβάλη – Τοξότες, μήκους διακοσίων (200) περίπου χλμ, αλλά με τον «ανταγωνιστικό διάλογο» και την αναμονή πρόσληψης ειδικού τεχνικού συμβούλου, οι σιδ/κοί επιβάτες… θα «αναμείνουν» πολύ καιρό ακόμα «στο ακουστικό τους», γ. όχι μόνον πρόοδος δεν σημειώθηκε στη σιδ/κή γραμμή από Δράμα έως Αλεξανδρούπολη, η οποία συνεχίζεται να προσφέρεται μόνο για εμπορικούς σιδ/κούς συρμούς, αλλά πλέον οι επιβάτες που παίρνουν το πρωινό λεωφορείο από Αλεξανδρούπολη για Δράμα δεν μπορούν καν να (μετ)επιβιβαστούν στο τραίνο από Δράμα για Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να… διανυκτερεύουν στη Δράμα, για να λάβουν το τραίνο το άλλο πρωί!!! δ. ουδεμία εξέλιξη δεν σημειώθηκε σε ότι αφορά την (επανα) δρομολόγηση τουριστικών συρμών στα θρακικά Τέμπη (Δράμα – Τοξότες), ε. καμιά εξέλιξη δεν υπήρξε και στη δρομολόγηση πυκνών προαστιακών δρομολογίων μεταξύ Θεσσαλονίκης – Κιλκίς / Ροδόπολης. Ουδεμία πρόοδος επίσης δεν επιτεύχθηκε στη σιδ/κή σύνδεση της βιομηχανικής περιοχής του Κιλκίς (Σταυροχώρι) με το κεντρικό σιδ/κό δίκτυο, ενώ ένα (ή και κανένα) παραμένει το ζεύγος (προαστιακού) δρομολογίου μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σερρών, το οποίο εξακολουθεί να είναι αργό [περισσότερες από τρεις (3) ώρες για 150 – 155 χλμ διαδρομής]. Πολλή συζήτηση έγινε και για την ηλεκτροκίνηση (και διπλασιασμό της γραμμής;) και υποστήριξη με συστήματα τηλεδιοίκησης / σηματοδότησης της σιδ/κής γραμμής Διαλογής Θεσ/κης – Στρυμόνας – Προμαχώνας (και Σέρρες θα πρόσθετα) αλλά η μόνη εξέλιξη που προέκυψε είναι ότι αποφασίστηκε η ανάταξη της σιδ/κής γραμμής Στρυμόνα – Προμαχώνα, μήκους 12 χλμ υπό κυκλοφορία, στ. απόλυτη η στασιμότητα και στη δρομολόγηση πυκνών προαστιακών δρομολογίων μεταξύ Θεσσαλονίκης – Πολυκάστρου / Αξιούπολης, ενώ ο νέος σιδ/κός σταθμός Πολυκάστρου που κατασκευάζεται βρίσκεται περίπου 6 χλμ έξω και μακριά από το Πολύκαστρο καθιστώντας τον παντελώς άχρηστο για τη δρομολόγηση προαστιακών τραίνων, ζ. στασιμότητα και απόλυτη σιγή επικρατεί και στην παράδοση του έργου της σιδ/κής παραλλαγής μεταξύ Πολυκάστρου και Ειδομένης, αν και είχε προβλεφθεί ότι έργο θα παραδιδόταν το 2020 (https://www.ergose.gr/project/polykastro_eidomeni/). Πρόσφατα κάτι ψιθυρίστηκε για προκήρυξη του έργου εγκατάστασης συστημάτων τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης και ESCT στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Ειδομένης και υπολειπόμενα έργα στην παραλλαγή Πολυκάστρου - Ειδομένης, αλλά ουδέν πέρα τούτου. Από το 2014 «τρέχει» το πρόγραμμα «citytrain» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ως γνωστόν προβλέπει την αξιοποίηση ανενεργού (ή και ενεργού) σιδηροδρομικού δικτύου για την εξυπηρέτηση σημείων αυξημένης δραστηριότητας (επιβατικός λιμένας Θεσσαλονίκης, Σταθμός ΚΤΕΛ «Μακεδονία», Πανεπιστήμιο Δυτικής Θεσσαλονίκης στη Σίνδο κ.λπ.). Η σιδηροδρομική σύνδεση του Πανεπιστημίου Δυτικής Θεσσαλονίκης με τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μεγάλο επιβατικό ενδιαφέρον, καθώς η, εδώ και πολλά χρόνια, μετακίνηση των φοιτητών με αρθρωτά αστικά λεωφορεία δεν καλύπτεται ούτε ποσοτικά, ούτε ποιοτικά από τα υπάρχοντα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων, κυρίως κατά τις περιόδους αιχμής. Τεράστια εξοικονόμηση θα προέκυπτε, αν προχωρούσε προς υλοποίηση το σχέδιο του «citytrain» : i. στο χρόνο μετακίνησης των φοιτητών, ii. στα καύσιμα iii. στους εκπεμπόμενους ρύπους του CO2, iv. στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Θεσ/κης από την κίνηση των μεγάλων σε μήκος, αρθρωτών λεωφορείων. Στην αξιοποίηση των καταργημένων γραμμών θα μπορούσε να προστεθεί και χρήση της ημιτελούς κατασκευασμένης  σιδ/κής υποδομής μεταξύ Διαλογής (Διυλιστήρια ΕΚΟ) – Ωραιοκάστρου – Λαγυνών – Αγίου Βασιλείου. Με την κατασκευή και σιδ/κής σήραγγας κάτωθεν του Χορτιάτη η γραμμή θα μπορούσε να φτάσει έως το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, παράλληλα με τη γραμμή του Μετρό. Το citytrain εντάχθηκε στο συνολικό έργο της σιδ/κής σύνδεσης του λιμένος Θεσσαλονίκης, δια υπερκείμενης ανισόπεδης σιδ/κής διάβασης μήκους ενός χιλιομέτρου, άνωθεν της Εθνικής Οδού, αλλά η Εργοσέ, αν και έχει προκηρύξει το έργο, δεν μας «έχει κάνει μέχρι σήμερα την τιμή» να μας εξηγήσει με λεπτομέρεια τι ακριβώς σχεδιάζει για το «citytrain» της Θεσσαλονίκης, θ. πολύ αραιά και με χρόνους δρομολογίων κατώτερους του 2005 η δρομολόγηση των προαστιακών συρμών από Θεσσαλονίκη προς Έδεσσα / Φλώρινα. Η μεταφορά των συστημάτων τηλεδιοίκησης / σηματοδότησης της καταργημένης μονής σιδ/κής γραμμής Δομοκού – Λιανοκλαδίου παρότι θα ταίριαζαν «γάντι» και θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη σιδ/κή γραμμής μεταξύ Πλατέως – Αμυνταίου / Φλώρινας και Αμυνταίου / Πτολεμαΐδας, μια που δεν επανδρώνεται κανένας σιδ/κός σταθμός με σταθμάρχη / κλειδούχο δυτικότερα του Πλατέος, εντούτοις είναι παρατημένα προς βορρά και οξείδωση στις καιρικές συνθήκες, εμφανίζονται δε και ως «υποψήφια» πιθανής σύλησής τους από επίδοξους «κυνηγούς» χαλκού και μετάλλου. Φτωχές οι ειδήσεις που ανακοινώθηκαν για τη σιδ/κή σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας με το Πόγραδετς και τους Αλβανικούς Σιδηροδρόμους. Πρόσφατα το Υπομεδί προέκρινε τη λύση της σιδ/κής σύνδεσης Καστοριάς / Ιεροπηγής αντί της χάραξης Φλώρινας μέσω λιμνών Πρεσπών που θα βελτίωνε κατά πολύ την επισκεψιμότητα εκεί και θα μείωνε και την απόσταση. Ουδέν νεότερον και για τη σιδ/κή σύνδεση της Φλώρινας με το Μοναστήρι, παρότι η επιδομή έχει, εδώ και χρόνια, ανακαινιστεί, ι. οι συρμοί οι οποίοι υποστηρίζουν το προαστιακό / υπεραστικό σιδ/κό δίκτυο από Θεσσαλονίκη προς Έδεσσα / Φλώρινα και Σέρρες εμφανίζουν έντονα σημεία κόπωσης και ασυντηρησιάς, παρότι η εξωτερική εικόνα τους βελτιώθηκε αρκετά. Αυτό μαρτυρείται και από τις διαρκείς καθυστερήσεις ή και ματαιώσεις εκτέλεσης των δρομολογίων, παρότι τίποτα (διασταυρώσεις με άλλους συρμούς, ιδιαίτερες βραδυπορείες κ.λπ.) δεν εμποδίζει την εκτέλεσή του. Το γεγονός αυτό και τα πολύ αραιά δρομολόγια οδηγούν τους σιδ/κούς επιβάτες σε άλλα ανταγωνιστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά αυτό ουδόλως σκέφτεται να απασχολεί την διαχειρίστρια Τρενοσέ/Χελλενικτρέιν, ια. υποχώρηση υπήρξε και στις προσφερόμενες υπηρεσίες των προαστιακών / υπεραστικών συρμών από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα και Παλαιοφάρσαλο, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες επιβατών του προαστιακού Θεσ/κης – Λάρισας. Το δρομολόγιο προς Παλαιοφάρσαλο δεν καλύπτει ικανοποιητικά τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Δυτική Θεσσαλία με οικονομικό εισιτήριο. Εκτός από τις πολλές βλάβες στα συστήματα αλλαγών τροχιάς και σε άλλα συστήματα της επιδομής και της ηλεκτροκίνησης, συρμοί «Ντεζίρο» κατά περιόδους αντικαθίστανται από ελκόμενους συρμούς, οι οποίοι προσφέρουν σαφώς δυσκολότερη πρόσβαση στα άτομα ΑμεΑ και στους επιβάτες τους οποίους μεταφέρουν, ειδικώς όταν αυτοί κουβαλούν μαζί  τους και το ποδήλατό τους. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι η Γαιαοσέ, η ιδιοκτήτρια του τροχαίου υλικού του παλαιού ενιαίου ΟΣΕ, στο πρόσφατο παρελθόν είχε προκηρύξει μελέτη σκοπιμότητας, ύψους αρκετών χιλιάδων €, για την ανάταξη των συρμών τύπου «Reilbus» και την μετατροπή τους σε αμιγώς ηλεκτροκίνητους (προσωπικά θα προτιμούσα η μελέτη να αφορά στη μετατροπή τους σε υβριδικούς, δηλαδή σε ηλεκτροκίνητους και ντιζελοκίνητους σε μια έκδοση, για ευνόητους λόγους), για την τύχη της οποίας η Γαιαοσέ ουδέποτε μας ενημέρωσε. Παρότι ανακοινώθηκε με ενθουσιασμό η κατασκευή σιδ/κής γραμμής μεταξύ σιδ/κού σταθμού Γέφυρας Θεσσαλονίκης – Νέας Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών – Αρχαίας Πέλλας – Σκύδρας, ουδέν νεότερο έχει ανακοινωθεί περί αυτού. Ουδεμία πρόοδος δεν έλαβε χώρα και σε ότι αφορά στη δημιουργία εμπορευματικού σταθμού στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, παρά τις πολλές μέχρι και σήμερα ενθουσιώδεις εξαγγελίες. Γεγονός αποτελεί η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή σιδ/κής στάσης στον Νέο Παντελεήμονα, ένα έργο το οποίο είχε εξαγγελθεί πριν από πολλά χρόνια, αλλά έκτοτε επικρατεί απόλυτη σιγή για το εν λόγω έργο, ιβ. υπογράφηκε η [φανερά αντίθετη προς την με αριθ. Δ4δ/15840/2019 Υ.Α. (ΦΕΚ 1654/τ. Β΄/14.05.2019)  με θέμα: «Έγκριση τροποποίησης Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΟΣΕ»: Άρθρο 2 «Όραμα και οι Στόχοι ΟΣΕ Α.Ε.] παράδοση της ζώνης της σιδ/κής γραμμής Νέοι Πόροι – Πλαταμώνας, στην «τοπική κοινωνία», προκαλώντας μαζικές αντιδράσεις, απόφαση η οποία οπωσδήποτε πρέπει τάχιστα να αναθεωρηθεί, ιγ. κατοχυρώθηκε και το έργο της ηλεκτροκίνησης Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας, ενώ ήδη έχει κατοχυρωθεί σε εργολαβία η β΄ φάση των έργων ηλεκτροκίνησης μεταξύ Λάρισας – Βόλου χωρίς να περιλαμβάνει το υποέργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένος Βόλου και της βιομηχανική ζώνης με το σιδ/κό δίκτυο, ενώ οι προδιαγραφές του έργου είναι της δεκαετίας του… 1950 / 60 (μέγιστη ταχύτητα 100 χλμ./ώ)!Προκηρύχθηκε και το έργο τοποθέτησης ηχοπετασμάτων εκατέρωθεν των σιδ/κών γραμμών οι οποίες διέρχονται από το αστικό τμήμα της Λάρισας, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά ουδέν μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί. Καμία αναφορά δεν έγινε στη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων και logistics στη Θεσσαλία, ενώ ουδέν αναφέρθηκε για την επέκταση του θεσσαλικού σιδ/κού δικτύου από Παλαιοφάρσαλο προς τα ανατολικά (Φάρσαλα) και προς τα δυτικά και βόρεια (από Καλαμπάκα προς Οξύνοια ή Κοζάνη). Στο παλαιό μετρικό δίκτυο Βόλος – Βελεστίνο – Παλαιοφάρσαλος έχει καταστραφεί η γέφυρα του ποταμού Ενιπέα αλλά ουδεμία κίνηση έχει γίνει για την αποκατάστασή της παρότι το σιδηροδρομικό αυτό δίκτυο βρίσκεται υπό «προσωρινή αναστολή λειτουργίας». Ουδέν, επίσης, νεότερο υπήρξε για την απευθείας δρομολόγηση συρμών από Βόλο προς Καλαμπάκα, για την εξυπηρέτηση με ένα δρομολόγιο και των τεσσάρων μεγάλων θεσσαλικών πόλεων. Ουδεμία εξέλιξη υπήρξε στην προμήθεια νέου τροχαίου υλικού για το τρένο του Πηλίου, ουδείς λόγος ειπώθηκε για αύξηση των δρομολογίων του και για την επαναλειτουργία και του υπόλοιπου (ανενεργού σήμερα) μήκους της γραμμής από τα Άνω Λεχώνια ως τον Βόλο, ενώ ουδεμία γιορτή πραγματοποιήθηκε για τα 25 χρόνια της επαναλειτουργίας της γραμμής από τα Άνω Λεχώνια στις Μηλιές. Επίσης ολόκληρο το σιδηροδρομικό υλικό (σχάρες, στρωτήρες και στύλοι ηλεκτροκίνησης) της σιδ/κής γραμμής πλάτους 90 εκ. για τη μεταφορά λιγνίτη στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας στέκεται… «αγέρωχο» στη βορά των καιρικών συνθηκών και στην οξείδωση της φθοράς του χρόνου, ενώ θα μπορούσε όλο αυτό το υλικό να παραδοθεί στους ΟΣΕ/Γαιαοσέ/Εργοσέ ώστε να εγκατασταθεί ενισχύοντας την επιδομή ή του τρένου του Πηλίου ή της γραμμής του Οδοντωτού Διακοφτό – Καλάβρυτα. Καμιά εξέλιξη επίσης δεν υπήρξε (εκτός από ευχές και σκέψεις) και για τη σιδ/κή (δια) σύνδεση Βελεστίνου – Αλμυρού, ούτε επίσης για τη σιδ/κή σύνδεση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου με το Βόλο και φυσικά το λιμάνι του. Οι Α/Α οι οποίες υποστηρίζουν τα δρομολόγια στη Θεσσαλία συνεχίζουν να εμφανίζουν τα ίδια έντονα σημεία κόπωσης και ασυντηρησιάς με τους αντίστοιχους συρμούς της Δυτικής Μακεδονίας. Μεταξύ Λαρίσης – Βόλου εξακολουθεί να παραμένει εκτός η στάθμευση στα Μελισσάτικα, η οποία διακρινόταν για την αυξημένη επιβατική κίνηση, καθώς ο μεγάλος ελεύθερος χώρος πέριξ του σταθμού προσφερόταν για πάρκινγκ ΙΧ αυτοκινήτων συνδυασμένης μετακίνησης των Βολιωτών προς Λάρισα. Ουδεμία αξιοποίηση του σιδ/κού σταθμού του Μεζούρλου (σήμερα δεν επιτρέπεται ούτε καν η απλή στάση) δεν έχει προκύψει, αν και θα μπορούσε να αποτελέσει «χοτ σποτ» συνδυασμένης μετακίνησης των Λαρισαίων προς Πανεπιστημιακό Ν/Σ, Πανεπιστήμιο, Γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ και προς το νέο Νεκροταφείο, γλιτώνοντας χρόνο, χρήμα, μποτιλιάρισμα και κυρίως εκπεμπόμενο CO2 στην ατμόσφαιρα της πόλης της Λάρισας, ιδ. στην παλιά, καταργημένη, σήμερα, σιδ/κή γραμμή μεταξύ Δομοκού και Λιανοκλαδίου υπάρχουν και στέκονται… αγέρωχα τα συστήματα τηλεδιοίκησης και ΑΣΙΔ τα οποία ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί σε άλλα σημεία του ενεργού σιδ/κού δικτύου. Πολλά είναι τα ερωτηματικά για το πότε επιτέλους πρόκειται να παραδοθούν οι νέοι σιδ/κοί σταθμοί και στάσεις (Δομοκού, Θαυμακού, Ξυνιάδας κ.α.) προς  χρήση αυτών από τους επιβάτες, ιε. για το τμήμα Λιανοκλαδίου – Λαμίας – Στυλίδας, εσχάτως ανακοινώθηκε από την Εργοσέ εκτέλεση έργων και αναστολή δρομολογίων για σαράντα πέντε (45) ημέρες στο τμήμα αυτό χωρίς να ανακοινωθούν τι είδους έργα πρόκειται να εκτελεστούν εκεί, ενώ για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στην εν λόγω σιδ/κή γραμμή δεν ακούστηκε τίποτα ιστ. για το παλιό τμήμα μεταξύ Λιανοκλαδίου – Τιθορέας έχουμε (θεωρητικά) σημαντική αύξηση των δρομολογίων και παρά το ότι είχαν υποσχεθεί ότι η εν λόγω γραμμή πρόκειται να ενταχθεί στις λεγόμενες «τουριστικές γραμμές», ενώ εξακολουθεί να απαγορεύεται η χρήση από τους επιβάτες του νέου σιδ/κού σταθμού στον Μώλο το οποίο βρίσκεται επί της νέας διπλής σιδ/κής γραμμής. Επίσης κανένας σχεδιασμός δεν υπήρξε για τη δρομολόγηση πυκνών προαστιακών / υπεραστικών συρμών από την Αθήνα προς το Λιανοκλάδι/Λαμία, ιζ. τα δρομολόγια από Αθήνα προς Χαλκίδα εξακολουθούν να  παραμένουν αραιά, δεν ξεκινούν από τον Πειραιά (απαιτείται πλέον μετεπιβίβαση στην Αθήνα ή και στους Αγ. Αναργύρους) ενώ τα έργα υπογειοποίησης μεταξύ σιδ/κού σταθμού Αθηνών και Τριών Γεφυρών προχωρούν με ρυθμό που βγάζουν το έργο πολύ έξω από τις ορισμένες χρονικές  προθεσμίες παράδοσης. Προκηρύχτηκε επιτέλους μετά από πολύ καιρό η εξαγγελθείσα η κατασκευή μίας εκ των δύο νέων σιδηροδρομικών σταθμών στον προαστιακό Αττικής, ο ένας στο τμήμα ΣΚΑ – Οινόη (Κρυονέρι) και ο άλλος στο τμήμα ΣΚΑ – Κορωπί (Γέρακας). Η σηματοδότηση / τηλεδιοίκηση από Πειραιά έως Παλαιοφάρσαλο εξακολουθεί να βρίσκεται ολικώς ή μερικώς εκτός λειτουργίας. Το πολυπόθητο έργο «εγκατάσταση και λειτουργεία συστήματος ERTMS (ETCS & GSM-R) Πειραιά – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας παραδόθηκε στο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός, αν και προβλεπόταν η παράδοσή ολόκληρου του έργου το αργότερο το 2020 (https://www.ergose.gr/project/simatodotisi_tilepikoinonies/), ενώ ο Πειραιάς έχει σε λειτουργία μόνο μία γραμμή από τις πέντε και εξακολουθεί να δρομολογεί συρμούς ανά μισάωρο και με αναγκαστική μετεπιβίβαση σε ντιζελοκίνητους στον σιδ/κό σταθμό του Ρέντη, ιη. η δεύτερη φάση των έργων για την ανακαίνιση του κεντρικού σιδ/κού σταθμού της Αθήνας προκηρύχθηκε (επιτέλους), χωρίς να γίνεται κάτι περισσότερο, ενώ η Ελληνική Πρωτεύουσα εξακολουθεί να διαθέτει έναν από τους χειρότερους, αν όχι τον χειρότερο σιδ/κό σταθμό Πρωτεύουσας ευρωπαϊκής χώρας, εντός και εκτός Ε.Ε., ιθ. το νέο σιδ/κό μουσείο στη Λεύκα του Πειραιά δεν έχει ακόμα ανοίξει τις πύλες του στους επισκέπτες και ούτε δίνει σημάδια ότι πρόκειται να πετύχει κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον. Κακοποιημένοι και βανδαλισμένοι εμφανίζονται και οι σιδ/κοί σταθμοί του προαστιακού στον κατακόρυφο άξονα από Πειραιά έως τον σταθμό Λαρίσης. Επίσης ουδεμία ενέργεια έγινε για τη σύνδεση του σιδ/κού δικτύου με την κεντρική λαχαναγορά στου Ρέντη, αν και εντός της κεντρικής λαχαναγοράς υφίσταται προϋπάρχον σιδ/κό δίκτυο μικτού(!) εύρους, κ. ουδεμία εκκίνηση υπεραστικού ή προαστιακού δρομολογίου βορειότερα του ΣΚΑ δεν ξεκινά από τον σιδ/κό σταθμό του Πειραιά. Ο σιδ/κός σταθμός του Αγίου Διονυσίου, αν και διαθέτει σύνδεση με το κεντρικό σιδ/κό δίκτυο και μάλιστα σύγχρονης επιδομής, έχει αφεθεί στην απόλυτη εγκατάλειψη και φθορά, ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους ελκόμενους συρμούς και τους χιλιάδες των τουριστών και επισκεπτών των νησιών του Αιγαίου. Σε απόλυτη εγκατάλειψη βρίσκεται και μεγάλος αριθμός σύγχρονου μετρικού τροχαίου σιδ/κού υλικού στα αμαξοστάσια της Λεύκας του Πειραιά, καθιστώντας την ανακατασκευή τους, μέρα με την ημέρα ολοένα και πιο δύσκολη. Αφημένο στη βορρά των καιρικών συνθηκών και του χρόνου είναι και το κτήριο του σιδ/κού σταθμού Πελοποννήσου, αν και η ιταλικής ιδιοκτησίας Τρενοσέ θα μπορούσε να μισθώσει τον χώρο, εγκαθιστώντας εκεί τα νέα γραφεία της εκεί, αναπαλαιώνοντας ταυτόχρονα και με «ισοφάριση» στα ενοίκια, το ιστορικό αυτό κτήριο. Παρόμοια ή και χειρότερη είναι η εγκατάλειψη στο Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) αλλά και σε πολλά άλλα κτήρια των σταθμών και στάσεων στο ελληνικό σιδ/κό δίκτυο ανά την χώρα. Το σιδ/κό αυτό κέντρο επρόκειτο να παραδοθεί προς χρήση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 και εφόσον θα κατασκευάζονταν θα αποτελούσε τον νέο Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας. Οι σταθμοί του προαστιακού Αττικής, ειδικά εκείνοι οι οποίοι δεν είναι κοινοί με το Αττικό Μετρό παρουσιάζουν έντονα τα σημάδια εγκατάλειψης, παρά τα αντιθέτως εξαγγελλόμενα. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι σταθμοί του προαστιακού είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση κα. παρά τις πολλές και θορυβώδεις  εξαγγελίες, ουδεμία εξέλιξη σημειώθηκε στην επαναλειτουργία της σιδ/κής γραμμής μεταξύ Κορίνθου – Άργους και Ναυπλίου, ως επέκταση των προαστιακών / υπεραστικών δρομολογίων Πειραιά – Αθήνας – Κορίνθου, ενώ πολύ χειρότερα είναι τα νέα για μια πιθανή επαναλειτουργία της γραμμής από το Άργος προς την Τρίπολη, τη Μεγαλόπολη και την Καλαμάτα, αν και αυτήν την περίοδο έτρεξαν προγράμματα της ΔΕΗ για την υλοποίηση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Καμία εξέλιξη δεν σημειώθηκε όσον αφορά στην δρομολόγηση πυκνών προαστιακών δρομολογίων από την Καλαμάτα (ή πιο ορθά από σταθμό λιμένος Καλαμάτας) έως τη Μεσσήνη, κβ. αν και από καιρού υποτίθεται ότι έχει εγκατασταθεί εργολάβος για τη σύνδεση του Λουτρακίου με τον προαστιακό σιδηρόδρομο στο ίχνος της παλιάς μετρικής γραμμής, με το έργο να έπρεπε να παραδοθεί το 2020 (https://www.ergose.gr/project/isthmos_loutraki/), μόλις προ ολίγων ημερών υπήρξε (ανεπίσημη) ενημέρωση ότι το έργο θα παραδοθεί (μακάρι) στις αρχές του 2023. Για τη σιδ/κή σύνδεση, με γραμμή μεικτού εύρους, των διυλιστηρίων της MotorOil στους Αγίους Θεοδώρους με το κεντρικό σιδ/κό δίκτυο έπεσαν μεν οι υπογραφές αλλά κατά καιρούς υψηλά ιστάμενοι στην ιεραρχία των ελληνικών σιδηροδρόμων αφήνουν να εννοηθεί ότι η γραμμή στους Αγίους Θεοδώρους μπορεί τελικά να μην είναι μικτή, αποκόπτοντας το μετρικό σιδ/κό δίκτυο βορείως της Κορίνθου κάτι το οποίο έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την με αρ. πρωτ. Φ12.1/355250/08.12.2021 Κ.Υ.Α. η οποία αναφέρει ρητώς ότι το μετρικό σιδ/κό δίκτυο από Ελευσίνα έως Κόρινθο βρίσκεται υπό προσωρινή αναστολή, άρα δεν μπορεί να αποκοπεί ή να ξηλωθεί. Ανάλογα απογοητευτικές είναι και οι ειδήσεις για την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου από το ΣΚΑ προς στην Ελευσίνα και τα Μέγαρα, έργο το οποίο θα κατασκεύαζε, υποτίθεται, η ΕΛΠΕ. Στον προαστιακό Αττικής εντάσσει η με αρ. πρωτ. Φ12.1/355250/08.12.2021 Κ.Υ.Α. τον σιδ/κό διάδρομο Άνω Λιόσια – Νέο Ικόνιο, χωρίς όμως κάποια εκδήλωση πρόθεσης δρομολόγησης επιβατικού τρένου εκεί, μέχρι και σήμερα. Προκηρύχθηκαν και οι επεκτάσεις του προαστιακού σιδηροδρόμου από τον σιδ/κό σταθμό του Κορωπίου έως τον λιμένα Λαυρίου και από τον σιδ/κό σταθμό του αεροδρομίου έως τη Ραφήνα, αλλά με τον λεγόμενο «ανταγωνιστικό διάλογο» είναι άγνωστος ο χρόνος εκκίνησης των έργων. Στα χρόνια τα οποία έχουν περάσει από τις αναρίθμητες εξαγγελίες αυτών των έργων (ειδικά του Λαυρίου, το οποίο είναι εξαιρετικά ώριμο από καιρό), έχουν διαφανεί ξεκάθαρα οι δύο ισχυρότεροι εκ των «τροχοπεδητών» τους: ι. οι διαχειριστές και οι επίδοξοι εργολάβοι της (πολύ) συζητούμενης εδώ και καιρό επέκτασης της Αττικής οδού έως το Λαύριο και την Ραφήνα, οι οποίοι παντελώς αδικαιολόγητα και αστήρικτα συνδέουν τις επεκτάσεις του προαστιακού σιδηροδρόμου με εκείνες της Αττικής Οδού, παρότι οι κυκλοφοριακοί οδικοί φόρτοι αυτών των δρόμων καλύπτονται απολύτως ικανοποιητικά από τις πρόσφατα ανακαινισμένες λεωφόρους Λαυρίου και Μαραθώνος, οι οποίες ήταν και «ολυμπιακά έργα» και από κανέναν δεν εκφράστηκε η επιθυμία να επιφορτιστούν οι οδικές μετακινήσεις προς τη Λαυρεωτική και τη Ραφήνα με επιπλέον διόδια και έξοδα. Ήδη το κόμιστρο της Αττικής οδού έχει κριθεί από πολλούς ότι παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Οι συνδέσεις των λιμένων Λαυρίου και Ραφήνας με τον σιδηρόδρομο θα επέτρεπαν μια πιο ορθολογική ανάπτυξη των θαλασσίων δρομολογίων, εξοικονόμηση ενέργειας και εξαιρετικά σημαντικό περιορισμό στο αποτύπωμα του CO2 στην ατμόσφαιρα, αφού ο χρόνος των ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς τις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο θα ελαττωνόταν κατά τουλάχιστον μιάμιση ώρα θαλάσσιας μετακίνησης. Επίσης, ο λιμένας του Λαυρίου είναι καταλλήλως εξοπλισμένος για την υποδοχή μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, οπότε η σιδηροδρομική του εξυπηρέτησή του είναι πέρα για πέρα επιβεβλημένη, ιι. οι ισχυρές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις δεν επιθυμούν σε καμιά των περιπτώσεων να μοιραστούν με τις σιδ/κές εταιρίες τον ναύλο τον οποίο εισπράττουν από τον Πειραιά έως το Σούνιο (Λαύριο), κγ. Προκηρύχθηκε και το σιδ/κό έργο μεταξύ Ροδοδάφνης – Ρίου, χωρίς να έχει προκύψει κάτι νεότερο, όπως επίσης στα έργα της ηλεκτροκίνησης και της σηματοδότησης / τηλεδικοίκησης μεταξύ Κιάτου – Ροδοδάφνης. Προκηρύχθηκε και το έργο της διέλευσης της νέας διπλής σιδ/κής γραμμής υψηλών ταχυτήτων στο αστικό τμήμα της Πάτρας (Ρίο – Νέος Λιμένας Πάτρας), αλλά παρά την αρχικά θετική της στάση, η εκεί τοπική δημοτική αρχή συνεπικουρούμενη από κάποιους από τους δημότες της Πάτρας της περιοχής του Καστελλόκαμπου δείχνει φανερά ότι διαφωνεί, ενώ προκύπτουν πολλά και σοβαρά ερωτηματικά ως προς τον χρόνο παράδοσης των έργων, αφού η υλοποίησή τους έχει να αντιμετωπίσει πολλά και σύνθετα (και μάλλον άλυτα) τεχνικά θέματα. Οι υψηλά ιστάμενοι στο Υπομεδί πιέζουν ασφυκτικά και αδικαιολόγητα για το ξήλωμα του μετρικού προαστιακού σιδηροδρόμου μεταξύ Πάτρας – Ρίου, κάτι εντελώς αδικαιολόγητο αφού δεν έχουν καν ξεκινήσει τα έργα, ενώ η επέκταση προς τα δυτικά προς την Κάτω Αχαΐα πραγματοποιήθηκε μεν, αλλά με εξαιρετικά ελλιπή δρομολόγια και εξυπηρέτηση, η δε επέκταση του προαστιακού προς τον Πύργο είναι ακόμα σε επίπεδο σκέψεων ή εξαγγελθεισών μελετών, κδ. πολλές υποσχέσεις και παρουσιάσεις είχαν πραγματοποιηθεί για την αναβάθμιση της σιδ/κής σύνδεσης μεταξύ Κατακόλου – Πύργου – Ολυμπίας ως «Olympia Rail», με πρόβλεψη πολλών τεχνικών έργων, αναβάθμιση των κτηρίων και των υποδομών των σιδ/κών σταθμών της διαδρομής, ανακαίνιση της επιδομής, κάλυψη όλων των ισόπεδων διαβάσεων με ΑΣΙΔ, περίφραξη της γραμμής και αύξηση της ταχύτητας, μείωση του χρόνου διαδρομής και αύξηση των δρομολογίων και παρότι το έργο έχει προκηρυχθεί (κουτσουρεμένο στον μισό προϋπολογισμό από τα αρχικώς εξαγγελθέντα) ουδέν μέχρι σήμερα από όλα αυτά έχει πραγματοποιηθεί. Το μόνο παρήγορο ήταν η προκήρυξη του έργου της ανακατασκευής του σιδ/κού σταθμού του Πύργου ενώ αναμένεται η εργολαβία να παραδώσει το έργο. Ουδέν έχει επίσης λεχθεί για την σύνδεση της γραμμής με το λιμάνι της Κυλλήνης (Καβάσιλα – Κυλλήνη), και την ακτοπλοϊκή μεταφορά σιδ/κών επιβατών προς και από τη Ζάκυνθο, ούτε και για τη σύνδεση της σιδ/κής γραμμής με το αεροδρόμιο του Άραξου, κε. ανύπαρκτες παραμένουν και οι ειδήσεις για τη διαπλάτυνση της γραμμής από μετρικού σε κανονικού εύρους ή την ανακαίνιση της υπάρχουσας μετρικής επιδομής στο τμήμα Κρυονέρι – Μεσολόγγι Αιτωλικό – Αγρίνιο και την διασύνδεση, μέσω ακτοπλοϊκής πορθμειακής γραμμής, της Αιτωλοακαρνανίας με τη νέα γραμμή στο Ρίο, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστη η σιδ/κή γέφυρα του Ευήνου ποταμού και εξαιτίας αυτού του γεγονότος μεθοδεύεται εντελώς αδικαιολόγητα και παράνομα η κατεδάφισή της, αν και θεωρείται «σιδ/κό δίκτυο υπό προσωρινή αναστολή», κστ. κανένα νέο δεν υπήρξε για την αύξηση των δρομολογίων μεταξύ Διακοφτού - Καλαβρύτων παρά τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση. Σε εκκρεμότητα συνεχίζει να παραμένει, εδώ και τριάντα χρόνια, το πρότζεκτ επέκτασης της γραμμής κατά οκτώ χιλιόμετρα προς την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας και το παρακείμενο χιονοδρομικό κέντρου Καλαβρύτων. Επίσης, παρότι υπάρχουν σχέδια για την ηλεκτροκίνηση του οδοντωτού, ήδη από τη δεκαετία του 1950 και παρότι οι Ελβετικοί Σιδηρόδρομοι προτίθενται να αντικαταστήσουν πλήρως το ηλεκτροκίνητο σιδ/κό δίκτυο πλάτους 75 εκ. με νέο μετρικό δίκτυο τραμ, εντούτοις οι ελληνικές σιδ/κές εταιρίες δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον μέχρι σήμερα, τόσο για την κατάθεση οικονομικής προσφοράς για την αγορά της σιδηροδρομικής αυτής επιδομής και ηλεκτροκίνησης, αλλά και των διαθέσιμων συρμών οι οποίοι θα προέκυπταν από την αντικατάσταση, αν και  η ευκαιρία φαίνεται μοναδική[1],κζ. ξεκίνησαν, επιτέλους, από τις 15 Μαΐου 2022 κι έπειτα από αναβολές που κράτησαν συνολικά 14 μήνες, να εκτελούν δρομολόγια οι νέοι, πλήρως ανακατασκευασμένοι συρμοί ETR470 μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Τα ζεύγη δρομολογίων είναι δύο καθημερινά (το πρώτο και το τελευταίο), πραγματοποιούν μία και μόνον στάθμευση στη Λάρισα, (ενώ σίγουρα θα μπορούσαν να σταθμεύουν και στο Λιανοκλάδι εξυπηρετώντας τη Λαμία που είναι έδρα Διοικητικής Περιφέρειας), ενώ το εισιτήριο σε σχέση με τους άλλους συρμούς μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι αυξημένο κατά 20% περίπου. Ουδέν νεότερο δεν πληροφορηθήκαμε και παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες για την προμήθεια νέων ολοκαίνουργιων υβριδικών συρμών, οι οποίοι θα μπορούν να κινούνται τόσο σε ηλεκτροκίνητα όσο και σε συμβατικά σιδ/κά δίκτυα. Αντίθετα εξαγγέλθηκε εντελώς αιφνίδια και απροσδόκητα η προμήθεια από τη Γαιαοσέ (και όχι από την Χελλενικτρέιν) δεκαπέντε (15) συρμών υδρογόνου από τη γαλλική σιδηροδρομική εταιρία κατασκευής τροχαίου υλικού Alstom (ενώ προτίθεται να παράξει αντίστοιχα τραίνα και η γερμανική Siemens) χωρίς φυσικά να προηγηθεί καμία μελέτη αν αυτή είναι η καλύτερη τεχνοοικονομική λύση και χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία εκμίσθωσής τους που να εμφανίζει κέρδη και να δικαιολογεί ότι η επένδυση θα αποβεί κερδοφόρα, κη. το κινητό και το ίντερνετ εντός των συρμών, εν έτει 2022, εξακολουθούν να είναι απαγορευμένες έννοιες στο σιδηροδρομικό δίκτυο ακόμα και μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης! Αυτό δυσχεραίνει ακόμα και τις ανέπαφες συναλλαγές μέσω μηχανημάτων «Pos», παρότι, υποτίθεται, αυτές επιβάλλονται ως ένα από τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού! Ίδια περίπου παραμένει η κατάσταση στην καθαριότητα και στην εμφάνιση συρμών. Έχει γίνει μια ελάχιστη βελτίωση στο εσωτερικό και στις τουαλέτες, αλλά γενικά απέχουν πολύ από τα «στάνταρτς ευρωπαϊκά πρότυπα». Υπάρχει, όμως, σημαντική βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης των συρμών της Τρενοσέ με χρήση ειδών εξωτερικών χρωμάτων αντι - γκράφιτι. Η Τρενοσέ παρουσίασε κάποια αποτελέσματα αξιολόγησής της σε δεκατέσσερις δείκτες, βαθμολογείται μεν με πολύ υψηλές βαθμολογίες (!) αλλά σε δέκα τομείς παρουσιάζει χειροτέρευση από την περσινή αξιολόγηση, κθ. αναβάθμιση της επιδομής εξαγγέλθηκε πολλές φορές και για το τμήμα Οινόη – ΣΚΑ, χωρίς φυσικά να έχει προχωρήσει κάτι περισσότερο προς την υλοποίηση του έργου. Βέβαια είναι γνωστό τοις πάσι ότι τυχόν αναβάθμιση της επιδομής σε αυτό το τμήμα θα επέφερε ελάχιστη βελτίωση, καθότι οι ακτίνες καμπυλότητας και η υπάρχουσα χάραξη δεν επιτρέπουν άλλη, περεταίρω αύξηση της ταχύτητας και του χρόνου ταξιδιού. Αντί αυτού θα ήταν πολύ συμφερότερο να κατασκευαστεί διπλός σιδηροδρομικός άξονας μεταξύ Θριασίου – Βιλίων – Θήβας (παράλληλα ίσως και με την κατασκευή Εθνικής οδού/αυτοκινητοδρόμου).Η διαδρομή αυτή θα ελάττωνε κατά σαράντα τουλάχιστον χιλιόμετρα τη διαδρομή μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης, κατεβάζοντας τον χρόνο του δρομολογίου κάτω από τις τρεις ώρες. Η σύγχρονη χάραξη θα εξασφάλιζε πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ η αποφόρτιση του τμήματος Οινόη – ΣΚΑ θα βοηθούσε στην περεταίρω πύκνωση των προαστιακών δρομολογίων προς Χαλκίδα – Θήβα – Λιβαδειά, λ. Απορρίπτεται προς το παρόν και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάθε σκέψη για τον καλούμενο «βόρειο σιδ/κο άξονα της Κρήτης» (Καστέλι – Χανιά – Ρέθυμνο – Ηράκλειο – Νέος Αερολιμένας Καστελίου – Άγιος Νικόλαος – Ιεράπετρα – Αερολιμένας Σητείας): Αν κατασκευαζόταν θα είχε πολλά να δώσει στην επιβατική κίνηση ένεκα του υψηλού αριθμού τουριστών που επισκέπτονται το νησί τους θερινούς μήνες. Επίσης, πολλά αγροτικά προϊόντα θα μπορούσαν ταχύτατα να διακινηθούν, μέσω σιδηροδρομικού πορθμείου, προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Απορρίφθηκε ακόμα και η σκέψη κατασκευής προαστιακού σιδηροδρόμου για την εξυπηρέτηση των επιβατών του νέου αεροδρομίου Καστελίου. λα. πολλές αβαρίες τροχαίου υλικού έχουν προκύψει στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο: i. τα κουφάρια αρκετών (περισσότερων από πέντε) ηλεκτρικών μηχανών έλξης Siemens βρίσκονται παρατημένα εδώ και χρόνια έξω από το κεντρικό μηχανοστάσιο Θεσσαλονίκης. Αυτό έχει συμβεί πολύ πριν από την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης Αθήνας – Θεσσαλονίκης και εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά ποιος ευθύνεται για την αχρήστευση αυτού του υπερσύγχρονου τροχαίου υλικού και για ποιους λόγος η διαχειρίστρια Γαιαοσέ δεν προβαίνει στην άμεση αποκατάστασή τους. Πολλές είναι οι αβαρίες και στις ντιζελομηχανές έλξης (ADTranz, Bombardier, MLWκ.λπ.). Στην τύχη του επίσης φαίνεται να έχει αφεθεί σημαντικό υπερσύγχρονο τροχαίο υλικό όπως μεγάλος αριθμός επιβατικών βαγονιών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Κιολεΐδη, αυτοκινηταμαξών AEG, αυτοκινηταμαξών ΜΑΝ2 και μεγάλου αριθμού παλιότερου επιβατικού και εμπορικού τροχαίου υλικού. Μάλιστα σε πολλά από αυτά εκδηλώθηκαν αιτιολογημένα ή αναιτιολόγητα πυρκαγιές, σαν ένα «αόρατο χέρι» να θέλει να αφανίσει ένα μεγάλο μέρος και σημαντικής αξίας τροχαίο υλικό από τα βιβλία υλικού της Γαιαοσέ για την απόκτηση του οποίου το ελληνικό δημόσιο και κατ’ επέκταση οι Έλληνες (και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι) δαπάνησαν εκατοντάδες ή χιλιάδες εκατομμύρια €, χρεώνοντας τις παρούσες και τις επόμενες γενιές με την αποπληρωμή αυτών των υπέρογκων δανείων. λβ. Κανένας σχεδιασμός δεν υφίσταται, επίσης, με το τι μέλει γενέσθαι με τις ρυμούλκες των ελληνικών σιδηροδρόμων, αφού oμεγαλύτερος αριθμός τόσο των γερμανικών Krupp όσο και των Ρουμάνικων Faur, αλλά και των μετρικών Mitsubishi βρίσκονται ακίνητες και παρατημένες σε μόρτες σε διάφορα μέρη του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες οι συγκεκριμένοι τύποι ρυμούλκας συνεχίζουν να παράγουν σημαντικό σιδηροδρομικό έργο, άρα επομένως ανταλλακτικά για τις μηχανές αυτές υπάρχουν, μελετητικές εταιρίες για τυχόν βελτίωσή τους, επίσης, υπάρχουν, ελληνικές (αλλά και ξένες) εταιρίες για την ανακατασκευή τους υπάρχουν, αλλά φαίνεται ότι όλα αυτά δεν αρκούν να… «συγκινήσουν» τα επενδυτικά πλάνα του Υπομεδί και της Γαιαοσέ…  λγ. Αν και στην Ιταλία (και σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα οι συρμοί «Pushpull») αποτελούν την πλειονότητα των συρμών, στην Ελλάδα ουδείς τέτοιος συρμός επιχειρείται να δρομολογηθεί, αν και θα αποτελούσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την αξιοποίηση ακινητοποιημένου, σήμερα, τροχαίου υλικού, αλλά και την ταχεία αλλαγή μηχανής έλξης όταν γίνεται μετάβαση από ηλεκτροκίνητο σε μη ηλεκτροκίνητο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αντί επιλόγου: επί τη αναλήψει της Τρενοσέ από την ιταλική Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε, όλοι οι ασχολούμενοι με τα σιδηροδρομικά πράγματα στην Ελλάδα είχαμε εκφράσει αφενός τον ενθουσιασμό μας, αλλά και τον προβληματισμό μας, ευχόμενοι στη νέα διοίκηση να μην εστιάσει το ενδιαφέρον της μόνο στις εμπορευματικές μεταφορές και στα επιβατικά του βασικού κορμού (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – σύνορα), αλλά ότι θα προσέβλεπε σε μια συνολική ανάταξη του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, προσφέροντας αδιακρίτως σε ολόκληρο το ελληνικό σιδ/κό δίκτυο σιδηροδρομικές και προς όλες τις κατευθύνσεις, υψηλές υπηρεσίες μεταφορών, όπως δηλαδή προσφέρει στη γειτονική Ιταλία. Για τον σκοπό αυτό υποδείξαμε στη νέα σιδηροδρομική εταιρία σιδηροδρομικά δρομολόγια τα οποία θα ήταν δυνατόν να εμφανίσουν από ικανοποιητική έως υψηλή πληρότητα και σε συνδυασμό με την επιδοματική ενίσχυση κάθε δρομολογίου ξεχωριστά, αυξημένα έσοδα, επιτυγχάνοντας δια της μεθόδου αυτής τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του συνολικού μήκους του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Η Τρενοσέ (και από την 1η Ιουλίου 2022 Χελλενικτρέιν), στα πέντε αυτά χρόνια, άσκησε πίεση στις υπόλοιπες, υπό κρατικό έλεγχο, σιδηροδρομικές εταιρίες, το υπουργείο υποδομών και τους κυβερνητικούς παράγοντες, χωρίς όμως σπουδαίο αποτέλεσμα, να τρέξουν τα έργα στον βασικό κορμό, ενώ για το υπόλοιπο περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυο δεν έδειξε και συνεχίζει να μην δείχνει κανένα ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα τη ραγδαία υποβάθμιση των προσφερομένων σιδ/κών υπηρεσιών, έως του σημείου το ελληνικό σιδ/κό δίκτυο να βρίσκεται στα λειτουργικά του όρια ή και κάτω από αυτά! Κι αυτό όχι γιατί όντως η ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρία επιθυμούσε να προσφέρει τις σιδηροδρομικές της υπηρεσίες εκεί, αλλά αυτή η οριακή λειτουργική κατάσταση (μεταξύ υπάρξεως ή μη) – ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Τρενοσέ καθηγητής Φ. Τσαλίδης μας είχε διαβεβαιώσει ότι η πληρότητα στο περιφερειακό σιδ/κό δίκτυο ποτέ δεν θα πέσει κάτω από 10% (!) επειδή κάποια μικρά χωριά και οικισμοί εξυπηρετούνται αποκλειστικώς από τον σιδηρόδρομο, ορίζοντας, δια του «δόγματος» αυτού, τον απόλυτο ορισμό του «άγονου δρομολογίου», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί και το συνεπακόλουθο «ηθικό χρέος» του ελληνικού κράτους να επιδοτεί την ιδιωτική σιδ/κή εταιρία, έστω κι αν το επίπεδο των προσφεόμενων υπηρεσιών της υπολείπεται ακόμα και εκείνου του επιπέδου υπηρεσιών της σιδ/κής μετακίνησης περασμένων δεκαετιών – μπορεί να της επιφέρει άφοβα, άνετα και αβίαστα, άνευ διαγωνισμού και ετέρου ανταγωνιστή και για τα επόμενα δέκα + πέντε χρόνια 50 εκ. € ετήσιας επιχορήγησης εκτέλεσης «άγονων» δρομολογίων!

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 εορτάζεται η Παγκόσμιος Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι «εσταυρωμένος»! Διότι παρά τα σημαντικά σιδηροδρομικά έργα τα οποία κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, παρότι διασχίζει τοπία μοναδικής και ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, παρότι δυνητικά μπορεί να συνδέσει σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς παγκόσμιας εμβέλειας όπως της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και σημαντικών τουριστικών προορισμών και μοναδικών σημείων αναψυχής όπως της Κυλλήνης για τη μετάβαση τουριστών και επισκεπτών στη Ζάκυνθο, των Θεσσαλικών Τεμπών, των Θρακικών Τεμπών, της ορεινής διάβασης της Φθιώτιδας, του φαραγγιού του Βουραϊκού και των Καλαβρύτων, των ακρογιαλιών της βόρειας και δυτικής Πελοποννήσου και του Ναυπλίου, του Βόλου και του Πηλίου, των ακρογιαλιών της νότιας Πιερίας, των παραλίμνιων περιοχών της Βεγορίτιδας, της Δοϊράνης και της Κερκίνης, της ορεινής διάβασης της Αρκαδίας, των ακρογιαλιών του Λουτρακίου και πολλών άλλων σημείων και προορισμών, παρότι εξακολουθεί να συνδέει σημαντικό αριθμό μεγάλων και μικρότερων αστικών κέντρων τόσο με την πρωτεύουσα Αθήνα, όσο και με την συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, παρότι μπορεί να συνδέει μεγάλα και μικρότερα επιβατικά και εμπορικά λιμάνια ανά την Ελλάδα, ή να γειτνιάζει εξαιρετικά με αυτά, όπως του εμπορικού λιμένα του Ικονίου Πειραιά, του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, του εμπορικού λιμένα της Ελευσίνας, του εμπορικού και επιβατικού λιμένα Καλαμάτας, του επιβατικού λιμένα της Κυλλήνης, του λιμένα κρουαζιέρας του Κατακόλου Πύργου, του επιβατικού και εμπορικού λιμένα της Πάτρας, του επιβατικού λιμένα του Ρίου Πάτρας, του επιβατικού λιμένα Κρυονερίου Αιτωλοακαρνανίας, του εμπορικού λιμένα Μεσολογγίου, του επιβατικού λιμένα Αιγίου Αχαΐας, του εμπορικού λιμένα Κορίνθου, του εμπορικού λιμένα Ναυπλίου, του εμπορικού και επιβατικού λιμένα Λαυρίου, του επιβατικού λιμένα Ραφήνας (μελλοντικά), του εμπορικού λιμένα Χαλκίδας, του εμπορικού λιμένα Στυλίδας, του εμπορικού και επιβατικού λιμένα του Βόλου, του εμπορικού λιμένα Αλυκών Πιερίας, του εμπορικού και επιβατικού λιμένα Θεσσαλονίκης, του εμπορικού λιμένα της Αμφίπολης, του επιβατικού λιμένα της Καβάλας (μελλοντικά), του εμπορικού λιμένα της Νέας Καρβάλης (μελλοντικά), του εμπορικού και επιβατικού λιμένα Αλεξανδρούπολης, παρότι, επίσης δυνητικά μπορεί να συνδέεται ή γειτνιάζει και με αερολιμένες όπως με το αεροδρόμιο Σπάτων «Ελ. Βενιζέλος», με το αεροδρόμιο της Αράξου Αχαΐας, με το (κλειστό σήμερα) αεροδρόμιο Αγρινίου, με το αεροδρόμιο Καλαμάτας και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και ενώ έχει προικισθεί με τόσα πολλά προσόντα και ομορφιές, αλλά και με σημαντικά και κυρίως πανάκριβα έργα αναβάθμισης της επιδομής και υποδομής του μια άτυπη και αόρατη συνέργεια ισχυρών οικονομικών παραγόντων (διύλιση και εμπορία υγρών καυσίμων, ναυσιπλοΐα, μεγαλοεργολάβοι δημοσίων έργων, εκμεταλλευτές εθνικών οδών, οδικές μεταφορικές εταιρίες, σύνδεσμοι εισαγωγέων αυτοκινήτων, ενώσεις ιδιοκτητών λεωφορείων και ταξί και ΚΤΕΛ) σε συνδυασμό με μια αέναη άνευρη πολιτική βούληση, αδύναμη να απεμπλακεί από τα ως άνω συμφέροντα, αδιάφορη ή και εχθρική πολλές φορές προς τον σιδηρόδρομο, αδυνατεί να τον θέσει στη θέση που του αξίζει στην Ελλάδα. Το μεγάλο κακό το οποίο προκαλείται από αυτήν την κατάσταση, μέρα με την ημέρα το «σιδηροδρομικό χάσμα» με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης διευρύνεται ακόμα περισσότερο, καθιστώντας την Ελλάδα τον σιδηροδρομικό «παρία» της Ευρώπης και αυτή η αδυναμία της, το να αδυνατεί δηλαδή να ακολουθήσει την πρόοδο στους σιδηροδρόμους και γενικότερα στα σοβαρά έργα υποδομής, τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες, ακόμα και αυτές με την μικρότερη ιστορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνει πολλά ερωτηματικά αν αυτή η χώρα «στο τέλος της ημέρας» μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει σε μια τέτοια Ένωση, ή θα πρέπει μάλλον έντιμα να αποχωρήσει και να ενταχθεί σε κάποια άλλη ένωση, μεσογειακών ή ευρωασιατικών χωρών, μαζί ίσως με χώρες και της αφρικανικής ηπείρου, αν και η εκεί η πρόοδος στους σιδηροδρόμους δείχνει ότι πραγματοποιείται με… άλματα. Η υπάρχουσα κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της και αν δεν αλλάξει αυτή η πορεία η χώρα θα αποκοπεί από κάθε έννοια «σύγχρονης πραγματικότητας» ή θα περιθωριοποιηθεί σημαντικά εντός της Ε.Ε., ακόμα και αν το πολιτικοοικονομικό της σύστημα δείχνει ότι δεν επιθυμεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί με κάποιον «επίσημο τρόπο», μάλλον έχει ήδη συντελεστεί εν τοις σιδηροδρομικοίς πράγμασι... Είναι βέβαιο ότι το μόνο που έχουν να κάνουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα σιδηροδρομικά πράγματα της Ελλάδας, από τον πρωθυπουργό και υπουργό έως τον τελευταίο υπάλληλο είναι να τρέχουν με άλματα ώστε ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα να εξέλθει από τη χρόνια κατάσταση απίστευτης ταπείνωσης (bulling) που έχει υποστεί για πολλές δεκαετίες, δυστυχώς!

Μακάρι λοιπόν, μετά από έξι μήνες να είμαστε σε πιο ευχάριστη θέση να καταγράψουμε πολύ περισσότερα «θετικά» βήματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο και πολύ λιγότερα, ή και κανένα «αρνητικό». Ίδωμεν!

Με εκτίμηση

Σ. Βενέτης.

Η ανοικτή επιστολή απευθύνεται προς:

1.         Τον Πρόεδρο,Dario Lo Bosco,

2.         Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Γενικό Διευθυντή κ. Maurizio Capotorto,

3.         και το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο της Χελλένικ Τρέιν

4.         την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ

5.         το διοικητικό συμβούλιο της ΡΑΣ

6.         το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ,

7.         το διοικητικό συμβούλιο της ΓΑΙΑΟΣΕ,

8.         το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ,

9.         τις σιδηροδρομικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Σιδ/κό Δίκτυο, ήτοι: α. Rail Cargo Logistics Goldair (κοινοπραξία της ελληνικής Goldair και των Αυστριακών Σιδηροδρόμων),

β. Piraeus Europe Asia Rail Logistics (PΕΑRL), σιδηροδρομικός βραχίονας της Cosco,

γ. Grup Feroviar Roman (GFR)


 sidirodromikanea.blogspot.com