Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Αιτωλοακαρνανία: Τέλος εποχής για την σιδηροδρομική γέφυρα Ευήνου. Τέλη Αυγούστου ξεκινούν τα έργα της οδικής γέφυρας.Μέχρι τα τέλη του Αυγούστου αναμένεται να έχουν ξεκινήσει τα έργα στον Εύηνο από το υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση της γέφυρας επί της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, μετά τις καταστροφές που υπέστη από την κακοκαιρία του περασμένου Δεκεμβρίου.

Χρήστος Θεοδωρόπουλος

Στα έργα περιλαμβάνονται και εργασίες για την προσωρινή γέφυρα που αναμένεται να δοθεί σε περίπου 40 ημέρες από την έναρξη των εργασιών και βάσει προγραμματισμού θα είναι έτοιμη στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Οσον αφορά τη νέα γέφυρα επί της Εθνικής Οδού, τα χρονοδιαγράμματα λένε ότι θα παραδοθεί στους κατοίκους στα τέλη του 2023.

Για αυτές τις εξελίξεις και την απομάκρυνση της σιδηροδρομικής γέφυρας παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, ο δρόμος «άνοιξε» τις προηγούμενες ημέρες όταν αποφασίστηκε ο μη χαρακτηρισμός της γέφυρας ως μνημείο.

Ειδικότερα, η γενική δ/ντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων Αμαλία Ανδρουλιδάκη για τη σιδηροδρομική γέφυρα αποφάσισε τον μη χαρακτηρισμό ως μνημείου, σύμφωνα με έναν νόμο του 2021. Το σκεπτικό της κ. Ανδρουλιδάκη βασίζεται στο ότι η γέφυρα έχει υποστεί μεγάλες βλάβες στον φέροντα οργανισμό της, έχει υποστεί μεταγενέστερες επεμβάσεις και έχει απωλέσει την αρχική της μορφολογία και την κατασκευαστική της δομή, ώστε να μην είναι δυνατή η αποκατάστασή της με τρόπο που να διατηρεί την αυθεντικότητά της.

pelop.gr
sidirodromikanea.blogspot.com