Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Κίνδυνοι στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Νέων Πόρων Εικόνες.

ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός των Νέων Πόρων κλείνει περίπου 14 χρόνια ζωής. Όταν πρωτολειτούργησε ήταν Σεπτέμβρης του 2008 και από τότε μέχρι σήμερα χιλιάδες Λαρισαίοι όλων των ηλικιών τον χρησιμοποιούν πολύ συχνά για να φτάσουν μέχρι τα παράλια της ΠΕ Πιερίας και συγκεκριμένα σε Πλαταμώνα και Νέους Πόρους.

 Μέσα σε 26 λεπτά (αν δεν υπάρχει καθυστέρηση κάτι που είναι πολύ πιθανό όμως) με τον Προαστιακό από το Σταθμό της Λάρισας και με 4 μόλις ευρώ φτάνει κάποιος λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα των Νέων Πόρων και από εκεί έχει πολλές επιλογές. Εύκολα και απλά δηλαδή.

Ένας επιβάτης περνάει μέσα από τις γραμμές στις οποίες κινούνται τα τρένα χωρίς να σκεφτεί τους κινδύνους. Αν προσέξετε καλά φαίνεται και η άσπρη γραμμή που έχει δημιουργηθεί λόγω της μεγάλης συχνότητας με την οποία περνούν κι άλλοι άνθρωποι από το σημείο.

Με αυτό το σκεπτικό για πέντε περίπου μήνες του χρόνου (Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο) ο συγκεκριμένος Σταθμός σφύζει από ζωή αφού αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για όσους δεν έχουν μέσο μεταφοράς. Εξίσου καλή επιλογή όμως αποτελεί και για όσους θέλουν να αποφύγουν τα πολλά έξοδα μετακίνησης με τα δικά τους αυτοκίνητα, αφού η τιμή των καυσίμων έχει εκτιναχθεί το τελευταίο διάστημα σε τρομερά ύψη. Έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που είναι μεγάλο έξοδο ακόμα και τα 100 χιλιόμετρα (50 + 50 για την επιστροφή) για ένα μπάνιο και αν σ’ αυτά υπολογίσουμε και τα διόδια τότε τα έξοδα γίνονται ακόμα πιο πολλά.
Ο φακός του Larissanet.gr βρέθηκε στο Σταθμό όπου διαπίστωσε κινδύνους που τους υπέδειξαν απλοί επιβάτες. Αυτοί οι κίνδυνοι σχετίζονται με την άναρχη διέλευση των πεζών θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δική τους ζωή αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των αμαξοστοιχιών που περνούν από εκεί ορισμένες φορές χωρίς να κάνουν στάση.
Ο λόγος είναι για να γλιτώσουν λίγο περπάτημα και μερικά σκαλοπάτια από την υπέργεια πεζογέφυρα που τους παρέχει όμως ασφάλεια

Σε μερικά σημεία η περίφραξη του Σταθμού έχει τρύπες. Αυτό επιτρέπει σε όποιους θέλουν να περάσουν από εκεί ώστε να γλιτώσουν μερικά μέτρα περπάτημα. Όμως οι πρώτες γραμμές που φαίνονται και στις φωτογραφίες μετά τις τρύπες δεν είναι ενεργές καθώς πρόκειται για την παλιά σιδηροδρομική γραμμή που πήγαινε στον Πλαταμώνα. Αυτές έχουν καταργηθεί και άρα δεν περνάει τρένο. Έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εκεί.


Το ζήτημα όμως είναι πως αρκετοί για να περάσουν στην απέναντι πλευρά του Σταθμού, στην πλευρά δηλαδή του κτιρίου, είτε για να βγάλουν εισιτήριο, είτε για να πάρουν το τρένο που περνάει από εκείνη τη γραμμή, είτε για να κάνουν κάποιες ερωτήσεις που θέλουν από τους αρμόδιους υπαλλήλους, δεν το κάνουν με το σωστό τρόπο.
Η περίφραξη έχει κάποια σημεία με τρύπες. Αρκετοί χρησιμοποιούν αυτά τα σημεία για να εισέλθουν στον σταθμό και να πάρουν το τρένο

Αντί να επιλέξουν με ασφαλή τρόπο να περάσουν απέναντι μέσω της υπέργειας πεζογέφυρας το κάνουν περπατώντας μέσα και κάθετα από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Πρόκειται για τεράστιο κίνδυνο αν αναλογιστεί κανείς πως από αυτές τις γραμμές περνούν εκτός από τον Προαστιακό και τα τρένα ταχείας δηλαδή τα Intercity που δεν σταματούν παρά μόνο στη Λάρισα από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα. Αυτό σημαίνει πως αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα και είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει οποιοδήποτε τέτοιο τρένο μπροστά σ ένα τέτοιο περιστατικό.


Ο κίνδυνος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος τις βραδινές ώρες. Τις ώρες δηλαδή της επιστροφής των περισσότερων επιβατών από τα παράλια προς την πόλη. Τότε είναι που μειώνεται ακόμα περισσότερο η ορατότητα για τους μηχανοδηγούς αλλά και η κούραση ολόκληρης της ημέρας στη θάλασσα κάνει αρκετούς επιβάτες να δοκιμάζουν τέτοιου είδους άλματα στις γραμμές. Ένας συνδυασμός που μπορεί να αποβεί μοιραίος για ανθρώπινες ζωές.
Η περίφραξη έχει κάποια σημεία με τρύπες. Αρκετοί χρησιμοποιούν αυτά τα σημεία για να εισέλθουν στον σταθμό και να πάρουν το τρένο

Τα προβλήματα του Σταθμού

Επιβάτες που χρησιμοποιούν αρκετά συχνά το τρένο και το Σταθμό των Νέων Πόρων ανέφεραν και κάποια προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της κατάστασης του «πύργου» για να ανέβει κάποιος στη γέφυρα και να περάσει μέσα στο Σταθμό. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες ένα άτομο με προβλήματα στην κίνηση ή ακόμα περισσότερο όταν χρησιμοποιεί καροτσάκι δεν μπορεί να ανέβει στο σημείο που ξεκινάει το ασανσέρ καθώς το έδαφος δεν είναι ομαλό. Οι κυβόλιθοι έχουν υποχωρήσει και το χώμα δυσκολεύει την κίνησή τους στην ανηφόρα.
Οι πρώτες γραμμές που φαίνονται είναι οι παλιές ανενεργές γραμμές

Σε άσχημη κατάσταση είναι και το ασανσέρ. Όπως λένε τις περισσότερες φορές είναι βρώμικο από σκουπίδια. Εξίσου άσχημη είναι και η εικόνα του καθώς είναι γεμάτο από σπρέι.
Δύσκολα κάποιος άνθρωπος με κινητικά προβλήματα μπορεί να ανέβει μόνος του. Χρειάζεται απαραιτήτως βοήθεια λόγω της άσχημης κατάστασης του εδάφους
Το ασανσέρ δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση







.larissanet.gr
sidirodromikanea.blogspot.com