Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Στη Βουλή η σύμβαση για τα άγονα δρομολόγια της Hellenic Train



Τι προβλέπεται για αποζημιώσεις και επενδύσεις – Κυρώσεις σε περίπτωση μη εκτέλεσης δρομολογίων

Δημήτρης Δελεβέγκος

Στη Βουλή προς κύρωση κατέθεσε το υπουργείο Υποδομών τη σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και της Hellenic Train (όπως έχει μετονομαστεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ) για την ανάθεση Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών, δηλαδή μεταφορικού έργου που δεν είναι εμπορικά βιώσιμο. Προβλέπεται για χρονικό διάστημα 10 ετών, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2031 με δικαίωμα παράτασης πέντε ακόμη ετών (μέχρι τέλη 2036), η αποζημίωση της εταιρείας με 50 εκατ. ευρώ ετησίως ή 750 εκατ. ευρώ συνολικά. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η Hellenic Train, που ελέγχει η ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane, θα δαπανήσει 163,5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων που αφορούν την απόκτηση και δρομολόγηση πέντε τρένων ETR470 –τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη παραληφθεί– έως το τέλος της χρονιάς και τη μίσθωση, μέχρι τα τέλη του 2027, δέκα νέων υδρογονοκίνητων και δέκα νέων ηλεκτροκίνητων τρένων μέχρι τα τέλη του 2027 συνολικής δαπάνης 101,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, μέχρι να εκπνεύσει το 2024, η εταιρεία θα πρέπει να έχει επενδύσει 15 εκατ. ευρώ για να θέσει σε λειτουργία σύστημα πληροφόρησης επιβατών, νέα εμπορική πλατφόρμα, νέες περιστρεφόμενες θύρες και σύστημα διαχείρισης στόλου συνολικού. Τέλος, μέχρι τα τέλη του 2029 η Hellenic Train θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση του μισθωμένου στόλου 15 τρένων που αντιστοιχεί σε κεφαλαιουχική δαπάνη 15 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ότι η εταιρεία θα έχει ελάχιστο κέρδος της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο λαμβάνει ποσοστό 20% από τα καθαρά έσοδα της εταιρείας.

Σε αντίθεση με παλαιότερες συμβάσεις μεταξύ του Δημοσίου και της Hellenic Train για τις άγονες γραμμές, η νέα αυτή σύμβαση προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση μη εκτέλεσης δρομολογίων.

Απαντώντας, στο παρελθόν, σε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με το γιατί δεν έλαβε χώρα διαγωνισμός για τη χορήγηση επιδότησης στην Hellenic Train για τα άγονα δρομολόγια, ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση στις 22 Οκτωβρίου 2018 είχε γνωστοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεσή της για την απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών δημόσιων επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών για χρονικό διάστημα 180 μηνών (χωρίς προαίρεση). Από τότε, μέχρι και την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης (σ.σ.: μεταξύ της εταιρείας και του Δημοσίου) τον Νοέμβριο του 2019, δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ανάθεση από καμία άλλη εταιρεία πλην της Hellenic Train. Εύλογα, λοιπόν, το υπουργείο προχώρησε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αντί του διαγωνισμού, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από περισσότερους παρόχους».

.kathimerini.gr
sidirodromikanea.blogspot.com