Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ο εκτροχιασμός του τρένου στη Τιθορέα και η αυτεπάγγελτη έρευνα από ΡΑΣ


Στιγμιότυπα από τη νέα ταλαιπωρία των επιβατών

Νέα αυτεπάγγελτη έρευνα τόσο ως προς τις ευθύνες του ΟΣΕ όσο και της Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) ξεκινά η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) για τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας 1521 το πρωί της Δευτέρας έξω από τον σταθμό της Τιθορέας.

Βάσει των πρώτων ενδείξεων και των πληροφοριών που έχουν μεταδώσει σιδηροδρομικές πηγές, τα κλειδιά είχαν ξεχαστεί ανάποδα σε ένα σημείο όμως, το οποίο θεωρητικά διαθέτει τηλεδιοίκηση. Αποτέλεσμα ήταν το τρένο να εκτροχιαστεί και τα χειρότερα να αποφευχθούν κυρίως επειδή ο μηχανοδηγός πρόλαβε να ελαττώσει ταχύτητα.
Ωστόσο το γαϊτανάκι των επικίνδυνων λαθών δεν σταματά εδώ καθώς οι περίπου 200 επιβάτες της αμαξοστοιχίας κινήθηκαν με τα πόδια από το σημείο του εκτροχιασμού έως τον σταθμό της Τιθορέας και ουσιαστικά περπάτησαν πάνω στις γραμμές σε ένα δίκτυο υπό τάση για περίπου 1 χιλιόμετρο διακινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή να χτυπηθούν από το ρεύμα.

εκτροχιασμός τρένου στην Τιθορέα
Γι΄αυτούς τους λόγους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ethnos.gr», η ΡΑΣ θα διερευνήσει διεξοδικά και αυτό το περιστατικό και θα ζητήσει εξηγήσεις τόσο από τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ όσον αφορά το ζήτημα των κλειδιών όσο και από την εταιρία λειτουργίας (Hellenic Train) όσον αφορά τη διαχείριση των επιβατών, οι οποίοι επ ουδενί δε θα έπρεπε να έχουν μετακινηθεί με αυτόν τον επικίνδυνο τρόπο και η κίνηση αυτή θα έπρεπε να είχε απαγορευτεί από το προσωπικό της αμαξοστοιχίας.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία, η οποία είχε φύγει στις 7 το πρωί από το Λιανοκλάδι με προορισμό την Αθήνα μισή ώρα μετά την αναχώρησή της, στον παλιό σταθμό του Ελευθεροχωρίου, συγκρούστηκε με αγελάδα και ακινητοποιήθηκε.
Λίγα λεπτά μετά η αμαξοστοιχία ξεκίνησε ξανά, αλλά εκτροχιάστηκε σε μικρή απόσταση από τον σταθμό της Τιθορέας. Ο μηχανοδηγός είχε προλάβει να μειώσει ταχύτητα και έτσι αποφεύχθηκαν οι τραυματισμοί. Ωστόσο, οι επιβάτες μετακινήθηκαν πεζή και μέσα από τις γραμμές μέχρι τον σταθμό της Τιθορέας όπου και περίμεναν να έρθει το Λευκό Βέλος και να επιβιβαστούν σε αυτό προκειμένου να συνεχίσουν τη διαδρομή τους.
Πρόκειται για τη δεύτερη αυτεπάγγελτη έρευνα που έχει ξεκινήσει μέσα σε διάστημα ελάχιστων ημερών η Αρχή καθώς η σιδηροδρομική κυκλοφορία δείχνει το τελευταίο διάστημα να καταρρέει μέρα με την ημέρα.
Η πρώτη αφορούσε το αλαλούμ που συνέβη στον σιδηρόδρομο την περασμένη Πέμπτη με τις αμαξοστοιχίες που «έμεναν» η μία μετά την άλλη στη διαδρομή και το «πάγωμα» της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας εξαιτίας των προβλημάτων στη ρευματοδότηση.

Η ΡΑΣ κάλεσε σε ακρόαση την Hellenic Train


Στο μεταξύ η Αρχή – όπως είχε γράψει νωρίτερα το «ethnos.gr» - κάλεσε σε ακρόαση την Hellenic Train εξαιτίας της ολιγωρίας που επέδειξε στο αίτημα παροχής πληροφοριών το οποίο είχε διατυπώσει η ΡΑΣ για τις ακυρώσεις και τις καθυστερήσεις δρομολογίων στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Η ακρόαση της Hellenic Train A.E ενώπιον της ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Ακρόασης της ΡΑΣ θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ειδικότερα, η Hellenic Train A.E κλήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Ακρόασης για παράβαση διάταξης του άρθρου 28 (παργ. 5 Ν. 3891/2010), καθώς δεν προχώρησε στην άμεση παροχή πληροφοριών και στοιχείων που αιτήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων διά της Προέδρου της, Ιωάννας Τσιαπαρίκου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που ακυρώνονται/καθυστερούν δρομολόγια, και παράλληλα να γνωστοποιήσει σχέδιο δράσης με το οποίο θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού έργου.

Η παρέμβαση της προέδρου της ΡΑΣ πραγματοποιήθηκε με την κοινοποίηση σχετικού εγγράφου στις 21 Ιουλίου 2022, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι τα προαναφερθέντα αιτήματα προς την Εταιρεία διατυπώνονται σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η Μονάδα Ρύθμισης και Ελέγχου Σιδηροδρομικής Αγοράς της ΡΑΣ γίνεται αποδέκτης πλήθους παραπόνων επιβατών που αφορούν καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων, τα οποία μάλιστα τείνουν να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα. Να σημειωθεί μάλιστα ότι καθυστερήσεις εξακολουθούν να σημειώνονται έως και σήμερα.

Ωστόσο, η Hellenic Train A.E δεν ανταποκρίθηκε με οποιονδήποτε τρόπο στο έγγραφο αίτημα της Αρχής, καθώς δεν παρείχε καμία πληροφόρηση τόσο για τους λόγους καθυστέρησης και ακύρωσης των δρομολογίων, όσο και για το σχέδιο δράσης βάσει του οποίου θα εξηγούσε, πότε και πως, θα ομαλοποιηθεί το σιδηροδρομικό έργο.
«Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ως ο Εθνικός Φορέας αρμόδιος για την ορθή εφαρμογή του Κανονισμού 1371/2007 για τα δικαιώματα των επιβατών, θεωρεί, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή σε οποιαδήποτε δυσλειτουργία θίγει το κοινωνικό αγαθό της απρόσκοπτης μετακίνησης των πολιτών, ενώ παράλληλα, ενδέχεται να υπονομεύσει την ποιότητα του σιδηροδρομικού μεταφορικού έργου της χώρας και συνακόλουθα της εθνικής οικονομίας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εκ των υστέρων απάντηση της εταιρίας

Στην έλλειψη μηχανοδηγών αποδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία τις συχνές καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων στους Προαστιακούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σε μία πρώτη αν και εκπρόθεσμη απάντηση προς την Αρχή μετά την ανακοίνωση της κλήσης σε ακρόαση, σημειώνεται ότι τα προβληματα οφείλονται στην έλλειψη μηχανοδηγών, πολλοί εκ των οποίων την περίοδο αυτή είχαν νοσήσει και με κορονοιό.

Επίσης αποδίδουν κάποιες δυσλειτουργίες στις εργασίες που εκτελεί ο ΟΣΕ στον βασικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στην εκτέλεση των δρομολογίων, ενώ επισημαίνει ότι τα προβλήματα θα αποκατασταθούν πλήρως με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των μηχανοδηγών και την πρόσληψη νέων. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι το επιβατικό κοινό θα πρέπει να αναμένει τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο στην καλύτερη περίπτωση.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά την απάντηση της εταιρίας, η Αρχή θα προχωρήσει κανονικά στη διαδικασία της ακρόασης καθώς στόχος είναι να ληφθεί το μήνυμα από όλες τις πλευρές ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρχει καμία ανοχή στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των επιβατών.

ethnos.gr
sidirodromikanea.blogspot.com