Τα ETR κινούνται με ταχύτητες έως 200 χλμ./ώρα, ωστόσο η υφιστάμενη κατάσταση του δικτύου του ΟΣΕ επιτρέπει τη διέλευση τρένων με ταχύτητες έως 160 χλμ./ώρα.
Αλεξάνδρα Κασσίμη
Με «παιδικές ασθένειες» ξεκίνησαν τα δρομολόγια του «Ασημένιου Βέλους» στα μέσα Μαΐου, με τα προβλήματα να έχουν ήδη εμφανιστεί στην πρώτη εβδομάδα του νέου, γρήγορου, δρομολογίου μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια (15 Μαΐου) της πρώτης διαδρομής του ETR (Elettro Treno Rapido) στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας, καταγράφηκε τεχνικό πρόβλημα. Αποτέλεσμα ήταν λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, στο Πλατύ, ο συρμός, που εκτελούσε το βραδινό δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα, να συνεχίσει το ταξίδι με πολύ χαμηλές ταχύτητες για λόγους ασφαλείας – πληροφορίες αναφέρουν ότι το τρένο παρουσίασε αστοχία στα ηλεκτρικά συστήματα. Οι επιβάτες, που υπολόγιζαν να διανύσουν μια διαδρομή διάρκειας 3 ωρών και 55 λεπτών, υπέστησαν ταλαιπωρία καθώς έφθασαν στην Αθήνα με σημαντική καθυστέρηση. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαβεβαιώνει ότι «οι επιβάτες θα αποζημιωθούν πλήρως», ενώ αποδίδει την «αστοχία που καταγράφηκε σε φυσιολογικό περιστατικό που δεν είναι σπάνιο να εμφανιστεί σε κάποιο καινούργιο τρένο».
Τα νέα ETR αποτελούνται από εννέα βαγόνια, το ένα είναι εστιατόριο/μπαρ, τρία είναι πρώτης θέσης και τα υπόλοιπα πέντε οικονομικής. Η χωρητικότητα του κάθε συρμού ανέρχεται σε 475 άτομα και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο εσωτερικό τους προσφέρουν ένα άνετο ταξίδι. Αρκεί να μη σημειώνονται έκτακτα περιστατικά. Τα ETR έχουν έρθει στη χώρα με στόχο να πραγματοποιούν το ταξίδι μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε 3 ώρες και 20 λεπτά, ωστόσο οι συνθήκες του δικτύου δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη τόσο υψηλών ταχυτήτων. Το τρένο διαθέτει μηχανισμό ανάκλισης, που του επιτρέπει να «γέρνει» έως και 8 μοίρες στις στροφές, καθιστώντας το ικανό να διατηρεί υψηλότερες ταχύτητες. Τα ETR είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να κινούνται με ταχύτητες που φτάνουν τα 200 χλμ./ώρα, ωστόσο η υφιστάμενη κατάσταση του δικτύου του ΟΣΕ επιτρέπει τη διέλευση τρένων με ταχύτητες έως 160 χλμ./ώρα, και αυτό σε ορισμένα σημεία του.
Το ενδιαφέρον του επιβατικού κοινού για το γρήγορο δρομολόγιο είναι ακόμα περιορισμένο, όμως στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτιμούν ότι η κίνηση θα ανέβει σταδιακά ενόψει και των θερινών διακοπών. Μπορεί να έχει γίνει κάποια συζήτηση για το ύψος της τιμής του εισιτηρίου για το γρήγορο τρένο, που ανέρχεται στα 45 ευρώ για την οικονομική θέση και στα 55 ευρώ για την Α΄ θέση. Σε περίπτωση, ωστόσο, που η κράτηση του εισιτηρίου αφορά και επιστροφή, τότε προσφέρεται έκπτωση 20%. Παρά τα όποια παράπονα για το ύψος του εισιτηρίου, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι με την άνοδο της τιμής των καυσίμων, που έχει παρασύρει τα ναύλα σε όλα τα μεταφορικά μέσα, δεν αποκλείεται το τρένο να αποτελέσει μια προτιμητέα επιλογή στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Στόχος είναι να πραγματοποιείται το ταξίδι σε 3 ώρες και 20 λεπτά.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιχειρεί να κάμψει την όποια δυσπιστία του επιβατικού κοινού, μετά και τον απόηχο της ταλαιπωρίας που υπέστησαν επιβάτες που εγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της σφοδρής χιονόπτωσης που έπληξε όλη τη χώρα, και καλείται να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα του δικτύου πάνω στο οποίο λειτουργεί. Μπορεί οποιοδήποτε πρόβλημα καταγραφεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας να αποτελεί αρμοδιότητα του ΟΣΕ, ωστόσο, όταν επηρεάζεται κάποιο δρομολόγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ταλαιπωρία τη χρεώνεται η εταιρεία λειτουργίας.
Ενα από τα πλέον δυσεπίλυτα εμπόδια παραμένει βεβαίως η έλλειψη συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ. Ο ίδιος ο Οργανισμός πασχίζει να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για να μπορεί να προχωρεί συστηματικά και σε ετήσια βάση σε συντήρηση του δικτύου. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, όπως εξηγούν στελέχη του ΟΣΕ, περιορίζονται σημαντικά οι έκτακτες βλάβες οι οποίες, εκτός από αρρυθμίες στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αποτελούν συστηματική πηγή οικονομικής αιμορραγίας για τον ΟΣΕ. Την ίδια στιγμή, η υποστελέχωση του ΟΣΕ έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη έλλειψη πόρων, επιδεινώνοντας σημαντικά όποια προσπάθεια συντήρησης του δικτύου. Σε αυτή τη φάση δρομολογείται η πρόσληψη 120 εργαζομένων στον ΟΣΕ, σε θέσεις κλειδούχων, σταθμαρχών, μηχανικών, μηχανοδηγών και άλλων ειδικοτήτων. Τριάντα από τις παραπάνω προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ και οι υπόλοιπες 90 φαίνεται ότι θα προκηρυχθούν από τον ίδιο τον Οργανισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος προσλήψεων, ωστόσο οι λεπτομέρειες δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα.
Για τη βελτίωση της κατάστασης του δικτύου του ΟΣΕ απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η πίστωση 35 εκατ. ευρώ προς τον Οργανισμό. Βασικός στόχος είναι η συστηματική συντήρηση του δικτύου και η επιδιόρθωση τυχόν αστοχιών σε αυτό, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί υψηλότερες ταχύτητες.
kathimerini.gr
sidirodromikanea.blogspot.com