Συννεφιασμένη η Κυριακή ήδη! Ή αλλιώς πως μας «ξεπέτσιασε» έτσι ο Δήμαρχος Κιλκίς;
Αγαπητά Σιδηροδρομικά Νέα
Από προηγούμενα χρόνια και από διάφορες εργολαβίες που είχαν σαν στόχο την αναβάθμιση της σιδ/κής γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης, είχαν γίνει πολλές παραλλαγές στη γραμμή, προκειμένου να περιοριστούν τα «S» και να αυξηθεί η ταχύτητα και η ασφάλεια. Επίσης, από τη Διαλογή Θεσσαλονίκης έως τον σιδ/κό σταθμό Προμαχώνα, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, η σιδηροδρομική αυτή γραμμή προικίσθηκε με σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση.
Επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη έγινε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί η σιδηροδρομική γραμμή από τη Θεσσαλονίκη έως τη Ροδόπολη, προκειμένου αφενός να αυξηθεί έτι περεταίρω η ταχύτητα, αφετέρου να μεγαλώσει η χωρητικότητα και να μπορούν να κυκλοφορούν στην ίδια γραμμή περισσότερα τραίνα. Για τον ίδιο σκοπό οι ενδιάμεσοι σταθμοί εξοπλίστηκαν με, κατάλληλα για προαστιακά τραίνα, συστήματα και υπερυψωμένες αποβάθρες, για δρομολόγηση τέτοιων τραίνων «χωρίς σκαλιά». Στο πλαίσιο αυτό κατασκευάστηκε παραλλαγή και νέα γέφυρα στο Γαλλικό στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ ο παρακείμενος σιδ/κός σταθμός εξοπλίστηκε με πεζογέφυρα, ανελκυστήρες για ΑΜΕΑ και διπλή γραμμή με αποβάθρες εκατέρωθεν. Από εκεί η διπλή γραμμή διατηρήθηκε μέχρι τον σιδ/κό σταθμό Γαλλικού. Η σιδηροδρομική επιδομή αναβαθμίστηκε με ολόσωμους μπετένιους στρωτήρες, πλούσιο στρώμα έρματος, συνεχή συγκόλληση γραμμής και οι επιτρεπόμενες ανώτατες ταχύτητες έφταναν, σε κάποιες περιπτώσεις, τα 160 km/h. Η βελτίωση της επιδομής ήταν ουσιαστική και οι ταχύτητες που ανέπτυσσαν οι συρμοί επέτρεπαν να εκτελείται η διαδρομή Κιλκίς – Θεσσαλονίκη σε χρόνο μικρότερο των 30 πρώτων λεπτών! Οι εργασίες συνεχίστηκαν και πέραν του Κιλκίς αλλά ποτέ δεν περατώθηκαν έως το σιδ/κό σταθμό της Ροδόπολης (ή του Προμαχώνα;).
Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ακόμα και από το πλέον αδαή περί τα σιδηροδρομικά, ότι κανένα άλλο μέσο μεταφοράς δεν μπορεί να εκτελέσει ταχύτερα τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Κιλκίς από το τραίνο! Ποιος λοιπόν δήμαρχος ή άλλος εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή αντιπρόσωπος της Εθνικής Αντιπροσωπείας, ή κυβερνητικός παράγοντας, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου ολόκληρου δεν θα ήταν περιχαρής, δεν θα πανηγύριζε, δεν θα χοροπηδούσε από τη χαρά του, αν η περιοχή που κλήθηκε να διοικεί ήταν προικισμένη με τόσο υψηλών προδιαγραφών σιδηροδρομική υποδομή;
Από ότι φαίνεται υπάρχει, αν συμπεράνουμε από τις απαντήσεις που έδωσαν τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠ.ΕΣ. Στέλιος Πέτσας, όσο και ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Χήτας, τόσο για την άθλια εξωτερική εικόνα του κτηρίου του σιδ/κού σταθμού Κιλκίς, όσο και του οδικού δικτύου που οδηγεί στον ως άνω σταθμού και του δημοτικού φωτισμού στην περιοχή πέριξ του σταθμού.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός στην απάντησή του ακολούθησε τη «συνταγή» της «δημιουργικής (ή μη) ασάφειας», αναφερόμενος σε «χρηματοδότηση», σε «κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (Κ.Α.Π.)», σε «αποφάσεις των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους(!)», σε «πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών(!)», στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», και τα ποσά τα οποία κατανεμήθηκαν στο Δήμο Κιλκίς. Η φράση «Σιδηροδρομικός Σταθμός» απουσίαζε εντελώς από την απάντησή του, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στο Δήμο Κιλκίς!
Ο Δήμαρχος Κιλκίς όμως ξεπέρασε κάθε όριο της φαντασίας μας! Ανέφερε ότι το κτήριο του σιδ/κού σταθμού του Κιλκίς «αποτελεί ιδιοκτησία TRAINOSE»(!) και όχι μόνο αυτό, αλλά και ο δρόμος που ενώνει τον χώρο του Σταθμού με την Παλαιά Εθνική Οδό Κιλκίς – Θεσσαλονίκης και ο φωτισμός (!) του δρόμου αυτού, επίσης! Και κλείνει λέγοντας: «Συνεπώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου Κιλκίς η αποκατάσταση κτηρίου και οδικού δικτύου της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
Πρώτα από όλα, είναι γνωστό τοις πάσι, ότι η Τρενοσέ δεν έχει υπό την ιδιοκτησία της κανένα σιδηροδρομικό κτήριο στην Ελληνική Επικράτεια. Η Τρενοσέ είναι επιχείρηση η οποία έχει να κάνει με τη δρομολόγηση συρμών για την παροχή εμπορικού και επιβατικού μεταφορικού έργου. Παράλληλα διαθέτει και τις βάσεις συντήρησης του τροχαίου υλικού, πάλι σε μισθωμένες και όχι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Επανέρχομαι όμως στο αρχικό προβληματισμό: ποιος παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν θα έφτανε ένα «σούπερ γρήγορο μετρό» έξω από την πόρτα του και δεν θα «πανηγύριζε σαν τρελός»; Κι όμως, ο Δήμαρχος «γυρνάει την πλάτη» διότι μάλλον πρέπει να εξυπηρετηθούνε 5 – 10 τοπικά μικροσυμφέροντα! Στον όξω από δω λοιπόν, η κλιματική αλλαγή, τα αποτυπώματα CO2, οι χαμένες εργατώρες στον δρόμο, η μεγαλύτερη επικινδυνότητα, τα πιθανά μποτιλιαρίσματα, ειδικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Σε όλο τον σύγχρονο κόσμο κυριαρχούν τα μέσα σταθερής τροχιάς στις αστικές και περιαστικές μετακινήσεις, όχι όμως και στο Κιλκίς το οποίο (και όχι μόνον αυτός ο τόπος) φαίνεται να κινείται στον χρόνο προς τα πίσω.
Πράγματι, λοιπόν, σε ένα σιδηροδρομικό κτήριο, «άλλης ιδιοκτησίας» μπορεί του τοπικού Δήμου να μην του αναλογεί κάποια ευθύνη. Αλλά ένας ευφυής, ένας άξιος, όπως λέμε, δήμαρχος, ο οποίος αγαπά αληθινά τον τόπο του και ενδιαφέρεται ειλικρινά για το συμφέρον όλων ανεξαιρέτως των πολιτών των ορίων της δικαιοδοσίας του, θα εύρισκε τον τρόπο και το κτήριο να επισκευάσει και (έστω πολλά) χρήματα να μην δώσει. Το χειρότερο βέβαια δεν είναι να «νίψει», απλώς «τας χείρας» του! Το χειρότερο είναι να ανέβεις «τζάμπα» από τη Δοϊράνη έως το Κιλκίς, εγκαινιάζοντας δήθεν έναν ανύπαρκτο προαστιακό από Θεσσαλονίκη για Σέρρες, με το δρομολόγιο «πήγαινε» να εκτελείται το απόγευμα και το «έλα» το άλλο πρωί, σε ένα δρομολόγιο με πληρότητα από 0 έως δύο – τρεις επιβάτες τη φορά και στη συνέχεια να επικαλείσαι δικαιολογίες για να μην συντηρήσεις το σιδηροδρομικό κτήριο της πόλης που σε τίμησε με την ψήφο του…
Ευελπιστώ ότι οι ψηφοφόροι δεν θα ξεχάσουν στην κάλπη όλους εκείνους τους πολιτειακούς παράγοντες, τοπικούς, ευρύτερους ή κεντρικούς, οι οποίοι έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια την «αγάπη» και την «στοργή» τους στο σιδηρόδρομο. Κυρίως όμως πρέπει να θυμηθούν πόσο οι ίδιοι συνέβαλαν, δια αυτής της στάσης και της εν γένει συμπεριφοράς τους, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, στο να είναι και να αισθάνονται ασφαλέστεροι, στο να αξιοποιούν τον χρόνο τους δημιουργικά, στο να νιώθουν ότι μετέχουν και οι ίδιοι στην προστασία του περιβάλλοντος και στο να αναδεικνύεται και να προβάλλεται ο τόπος τους.
Με εκτίμηση
Σ. Βενέτης
sidirodromikanea.blogspot.com