Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

14 Σεπτεμβρίου 2017 – 14 Μαρτίου 2023(*): Πέντε χρόνια και έξι μήνες πέρασαν από την ημερομηνία που ανέλαβε τα «ηνία» της Τρενοσέ η Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε.

 *(Η έκθεση αποστέλλεται 57 ημέρες μετά από το δυστύχημα των Τεμπών εις αιώνιαν μνήμην των 57 νεκρών της)

Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Με αφορμή τη 14η Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα κατά την οποία παραδόθηκαν τα «κλειδιά» της, έως και τότε, υπό κρατική ιδιοκτησία Τρενοσέ στη Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε και η διοίκηση της σιδηροδρομικής εκμετάλλευσης στο νέο, ιδιωτικό πλέον, ιδιωτικό φορέα, η ημερομηνία αυτή είθισται να αποτελεί την ημερομηνία – αφετηρία ώστε ανά εξάμηνο να εκθέτουμε έναν απολογισμό των σιδηροδρομικών πεπραγμένων, ο οποίος μπορεί να φανεί χρήσιμος σε όσους σχεδιάζουν πολιτικές και λαμβάνουν αποφάσεις για τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα άτυπο 6μηνιαίο «σιδηροδρομικό παρατηρητήριο», το οποίο στοχεύει και μόνον στη βελτίωση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.


  Επιχειρώντας λοιπόν μια «ιχνηλάτηση» στις αλλαγές οι οποίες που προέκυψαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 14 Σεπτεμβρίου 2022 έως και τις 14 Μαρτίου 2023, καταβάλλεται η προσπάθεια παράθεσης των «αρνητικών» ειδήσεων, οι οποίες προέκυψαν στα ελληνικά σιδηροδρομικά πράγματα, οι οποίες σημαίνονται με «κίτρινο», των «θετικών», οι οποίες σημαίνονται με «πράσινο», ενώ όσες ειδήσεις κρίνονται ότι δεν αξιολογούνται ούτε αρνητικές ούτε θετικές, δηλαδή είναι μάλλον «ουδέτερες», σημαίνονται με «γαλάζιο»:

. Η Χελλενικτρέιν ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, «από αύριο Πέμπτη 22/09/2022 ενεργοποιείται νέα λεωφορειακή γραμμή από τη Δράμα προς την Αλεξανδρούπολη», με την κάτωθι χρονική εκτέλεση:

Δρομολόγιο του λεωφορείου από Δράμα προς Αλεξανδρούπολη:

Station GR

Arrival

Δράμα

 

Παρανέστι

21:30

Σταυρούπολη Ξάνθης

22:19

Ξάνθη

23:06

Ίασμος

23:25

Κομοτηνή

23:39

Αλεξανδρούπολη Λιμάνι

0:47

Τέσσερις (4) ονομαστικές ώρες (!) από τη Δράμα ως την Αλεξανδρούπολη, όταν με το IC το 2009 η ίδια, υπό ελληνική κρατική διοίκηση, σιδηροδρομική εταιρία εκτελούσε το δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη έως Αλεξανδρούπολη σε 4 ώρες και 30΄. Αν αυτό δεν είναι η επιτομή του back to the Middle Ages, τι άλλο μπορεί να είναι; Το όνομα άλλαξε αλλά δυστυχώς όχι οι συνήθειες:

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Νέα λεωφορειακή γραμμή από Δράμα προς Αλεξανδρούπολη από σήμερα (sidirodromikanea.blogspot.com)

1Ουδ. Η εταιρεία ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών του υπ΄αριθμ. 1/2022 ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την «Επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση του συστήματος ETCS επί εκατόν είκοσι (120) κινητήριων μονάδων σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού» έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ. Και γιατί η είδηση κατατάσσεται στις «ουδέτερες» και όχι στις «θετικές»; Να γιατί:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ – Κατάλογος οχημάτων που έχει εγκατασταθεί το σύστημα ETCS on board

Οχήματα με εγκατεστημένο σύστημα ETCS on board:

24 X ADTRANZ, 20 X SIEMENS HELLAS SPRINTER, 22 X RAIL BUS STADLER, 22 X MAN 2000, 12 X I/C AEG, 20 X DESIRO

Σύνολο οχημάτων με εγκατεστημένο σύστημα ETCS on board 120

Διότι η Γαιαοσέ ναι μεν εγκαθιστά το σύστημα ECTS και σε 12 μονάδες AEG αλλά δεν το εγκαθιστά ούτε στα ΜΑΝ1, ούτε τα ΜΑΝ2, ούτε στα ΜΑΝ4, όπερ σημαίνει ότι το μετρικό δίκτυο (μέχρι νεοτέρας) αλλά και η αναβάθμιση/τεχνολογική επικαιροποίηση των ΜΑΝ2 μένουν (προς το παρόν) εκτός:

 Ορθή Επανάληψη Παράτασης προκήρυξης ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την «Επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση του συστήματος ETCS επί εκατόν είκοσι (120) κινητήριων μονάδων σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού» - ΓΑΙΑ ΟΣΕ (gaiaose.com)

. Άνοιξαν τα σιδηροδρομικά ελληνοτουρκικά σύνορα έπειτα από απομόνωση επτά (7) χρόνων! Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ακολουθήσει και ο συνοριακός σταθμός Νέου Καυκάσου – Κρεμένιτσας στα ελληνοσκοπιανά σύνορα αλλά και η Ιταλία μέσω Πάτρας (καλύτερα θα ήταν ύπαρξη υποθαλάσσιας σήραγγα Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας – Διαποντίων Νήσων – Χερσόνησου Οτράντο) και γιατί όχι και η σύνδεση με Αλβανία:

Σιδηροδρομικά Νέα: Μετά από χρόνια, "άνοιξαν" τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον σιδηρόδρομο. (sidirodromikanea.blogspot.com)

. Εδώ… παπάς, εκεί… παπάς, ποιο ύψος έχει το «δεσμευμένο κονδύλι» και από ποιο έργο «αποδεσμεύεται» και σε ποιο έργο «προστίθεται», δεν έκανε την τιμή να μας πληροφορήσει το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ, το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 14:00 στα γραφεία στην οδό Καρόλου στην Αθήνα, καθότι στο 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αναφέρει: «Ανακατανομή δεσμεύσεων έργων που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης ή εκτέλεσης, χρηματοδοτούμενων από τον τακτικό προϋπολογισμό της ΟΣΕ Α.Ε.». Επίσης από την ίδια συνεδρίαση πληροφορούμαστε και για την κατασκευή νέας πεζογέφυρας στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης:

Σιδηροδρομικά Νέα: Σήμερα η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΣΕ. (sidirodromikanea.blogspot.com)

. Ψυχοφάρμακα θα αρχίσουν να λαμβάνουν όσοι συνεχίζουν να ασχολούνται με τις ειδήσεις και όσα κατά καιρούς δηλώνουν οι «ιθύνοντες» των σιδηροδρομικών πραγμάτων της χώρας: «οι διαγωνισμοί θα διεξάγονται ανά γεωγραφική περιοχή, θα καθορίζεται ανώτατη επιτρεπόμενη χρέωση των μετακινουμένων επιβατών ανά χιλιόμετρο ή ανά ζώνη εκτελούμενου δρομολογίου», υπενθυμίζοντας ότι «δεν υπάρχει επιδότηση των λεγόμενων άγονων γραμμών, με αποτέλεσμα το κόστος να το επωμίζεται ο επιβάτης, ενώ πλέον οι τιμές θα πιέζονται προς τα κάτω» και «θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών, που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υπομεδί κ. Κώστας Καραμανλής στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής κατά την συζήτηση των βασικών αξόνων του νομοσχεδίου «Διατάξεις για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών. Αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και λοιπές διατάξεις». Καλά, θα μας τρελάνεις εντελώς υπουργέ; Και που εφαρμόστηκαν όλα αυτά στη σύμβαση που υπόγραψες για τα «άγονα σιδ/κά δρομολόγια», στα οποία λογίζονται ως άγονα ακόμα και τα δρομολόγια… Αθήνας – Θεσσαλονίκης; Ή μήπως στην περίπτωση του σιδηροδρόμου θα εξεταστούν ξανά τα άγονα δρομολόγια μετά από την παρέλευση 10 ή 15 χρόνων;

Σιδηροδρομικά Νέα: Καραμανλής: Επιλύουμε χρόνια προβλήματα στις επιβατικές μεταφορές και στον σιδηρόδρομο (sidirodromikanea.blogspot.com)

3A. Κανένας από τους εκπροσώπους των εργαζομένων του σιδηροδρόμου δεν εστίασε στο μεγάλο σκάνδαλο του νέου νομοσχεδίου «Διατάξεις για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών. Αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και λοιπές διατάξεις» και σε όσα ισχυρίστηκε ο Υπουργός ότι δηλαδή «για τις λεωφορειακές γραμμές θα υπάρχει μεν επιδότηση των λεγόμενων άγονων γραμμών, αλλά οι διαγωνισμοί θα διεξάγονται ανά γεωγραφική περιοχή και θα καθορίζεται ανώτατη επιτρεπόμενη χρέωση των μετακινουμένων επιβατών ανά χιλιόμετρο ή ανά ζώνη εκτελούμενου δρομολογίου, ενώ τέλος θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών, που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας», ενώ τίποτα από όλα αυτά δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση του σιδηροδρόμου, αλλά δόθηκαν στον έναν και μόνον φορέα παροχής υπηρεσίας σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών «με κλειστά τα μάτια» 50 εκ. € επιδότηση ανά έτος, χαρακτηρίζοντας άγονο δρομολόγιο ακόμα και το Αθήνα – Θεσσαλονίκη! Μετά βεβαιότητας ένα μερίδιο για τη σημερινή κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων το έχει αδιαμφισβήτητα και ο διαχρονικά ανεπαρκής συνδικαλισμός με το να μην βλέπει το δάσος και να κυνηγάει τους θάμνους και μάλιστα τους μικρότερους δυνατούς:

Σιδηροδρομικά Νέα: Βουλή: Δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών. Πως τοποθετήθηκαν φορείς του σιδηροδρόμου. (sidirodromikanea.blogspot.com)

. Απίστευτη η πρωτοβουλία του Συλλόγου «ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας» αλλά και των πολιτών της Δράμας για την επανέναρξη τουριστικών σιδηροδρομικών δρομολογίων στο φαράγγι του Νέστου και στο φαράγγι του Αγγίτη, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1000 υπογραφές! Στο πλευρό τους και οι «Φίλοι Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης»! Για να παρατηρήσουμε λοιπόν τα… αντανακλαστικά των ελληνικών σιδηροδρομικών εταιριών στο, πέρα για πέρα, δίκαιο και χρόνιο αυτό αίτημα των Δραμινών και όχι μόνο, πολιτών:

Σιδηροδρομικά Νέα: Πάνω από 1.000 υπογραφές για να μπει σε τροχιά το τουριστικό τρένο της Δράμας (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Οι Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης στηρίζουν την προσπάθεια των σιδηροδρομικών Δράμας για επαναλειτουργία του τρένου Νέστου (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Αναγκαιότητα να λειτουργήσει το τουριστικό τρένο μεταξύ Δράμας-Παρανεστίου και Ξάνθης (sidirodromikanea.blogspot.com)

. Συλλαμβάνονται που και που αλλά το ζητούμενο είναι να παύσουν άπαξ και διαπαντός οι συνεχείς κλοπές σιδηροδρομικού υλικού:

Σιδηροδρομικά Νέα: Συνελήφθησαν για κλοπή υλικών από αποθήκη του ΟΣΕ στην Αμφίκλεια (sidirodromikanea.blogspot.com)

. Από το να ήταν ένας εγκαταλειμμένος χώρος, καλύτερα που γίνεται χώρος αναψυχής και πάρκο, το ιδανικό θα ήταν να συνέχιζε να λειτουργεί ως εργοστάσιο εμποτισμού, έστω και υπό ιδιωτική πρωτοβουλία:

Σιδηροδρομικά Νέα: Κατερίνη: Χώρος πολιτισμού το εργοστάσιο εμποτισμού του ΟΣΕ (sidirodromikanea.blogspot.com)

. Είχα επαινέσει το Σύλλογο «Φίλων του Προαστιακού Πάτρας» ότι είναι ο καλύτερος σύλλογος φίλων τραίνου στην Ελλάδα, αλλά μετά από αυτό το γεγονός και ότι αποσιωπά σοβαρές παραλείψεις και αστοχίες των ελληνικών σιδηροδρομικών εταιριών θα πάρω πίσω τα επαινετικά μου σχόλια: «Από 20 λεπτά έως και μισή ώρα οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Κι ενώ τα παράπονα των επιβατών του Προαστιακού για καθυστερήσεις τουλάχιστον μισής ώρας, όχι μόνο στα δρομολόγια της νότιας Πάτρας, αλλά και στον βόρειο τομέα συνεχίζονται, στα γραφεία του ΟΣΕ έφτασε η διακήρυξη για ένα έργο(!) που αφήνει ελπίδες για την καλύτερη λειτουργία του συνόλου της γραμμής. Το έργο αυτό που ήδη έχει πάρει έγκριση και έχει ψηφιστεί αφορά τις εργασίες συντήρησης, αλλά και την πλήρη ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής του Προαστιακού από το Ρίο έως την Κάτω Αχαΐα! Πιο συγκεκριμένα θα γίνει πλήρης ανακατασκευή της γραμμής από το ύψος της Τριών Συμμάχων έως και τον Άγιο Ανδρέα, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι θα προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης. Το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του έργου θα είναι το τρένο να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα, κάτι που θα διευκολύνει το επιβατικό κοινό και αυτό ενδέχεται να δώσει την δυνατότητα να προστεθούν δρομολόγια ανά ώρα. Ο χρονικός ορίζοντας που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το έργο όταν γίνουν οι διαδικασίες και προχωρήσει ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός, φτάνει τους 18 μήνες! Πάντως, σύμφωνα με φίλους του Προαστιακού, για να μπορέσει η γραμμή να φανεί ανταγωνιστική απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση ενός μεγαλύτερου κομματιού από αυτό που έχει οριστεί. Για την ώρα, ωστόσο, οι καθυστερήσεις τον δρομολογίων του Προαστιακού, είναι σε καθημερινή βάση, ενώ τα προβλήματα που είχαν κορυφωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν έχουν μειωθεί». Καλά, το 2018 δεν έγιναν εργασίες ανακαίνισης της σιδ/κής γραμμής «Άγιος Ανδρέας – Κάτω Αχαΐα»; Δεν έγιναν άπειρα ρεπορτάζ από τη συνεχή λειτουργία της Μπουρέζας στο τμήμα αυτό, φωτογραφίες και βίντεο από τα συνεργεία γραμμής, η μεταφορά μιας δηζελομηχανής Alco από το Μ.Α.Ι. στην Πάτρας, η οποία είχε γίνει «σήριαλ» και στην τηλεόραση; Οι εργασίες ανακαίνισης δεν είχαν κρατήσει περισσότερο από δύο χρόνια (!); Δεν έγιναν εγκαίνια της σιδ/κής αυτής γραμμής με τη δρομολόγηση ενός Railbus στο οποίο επέβαιναν ο τότε Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και οι Διοικητές ή Υποδιοικητές των ελληνικών σιδηροδρομικών εταιριών; Η γραμμή τώρα θέλει ξανά και εκ νέου «πλήρη ανακαίνιση», ενώ ο σχετικός διαγωνισμός θα διαρκέσει δεκαοκτώ – 18 – (!) μήνες και μάλιστα δεν θα φτάνει από την Πάτρα ως τον Πύργο, αλλά μόνο ως την Κάτω Αχαΐα; Είναι ανακοινωθέν συλλόγου «φίλων του τραίνου» αυτή;;;

Σιδηροδρομικά Νέα: Προαστιακός Πάτρας: Ελπίζουν στην συντήρηση και στην πλήρη ανακατασκευή της γραμμής (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Ρίο- Κάτω Αχαΐα: Τι αλλάζει στο σιδηρόδρομο- Η αύξηση ταχύτητας και δρομολογίων- Πότε θα είναι έτοιμος. (sidirodromikanea.blogspot.com)

2Ουδ. Διαχωρίζουν τους τομείς ευθύνης εκτέλεσης έργων ο Οσέ με την Εργοσέ: Στον καθορισμό των διαδικασιών κατασκευής σιδηροδρομικών έργων, μηχανισμού παραλαβής έργων και μηχανισμού παρακολούθησης εξέλιξης αυτών, καθώς και αρχών κοστολόγησης και τιμολόγησης μεταξύ ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., προχώρησε στο τέλος του προηγούμενου μήνα το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με σχετική απόφαση του υπουργού, Κ. Καραμανλή. Αντικείμενο της εν λόγω απόφασης αποτελεί ο καθορισμός κοινών όρων και διαδικασιών οι οποίες ακολουθούνται για την ανάθεση έργων από την ΟΣΕ Α.Ε. στην ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και για την εκτέλεσή τους, καθώς και η χάραξη του πλαισίου και των αρχών συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών δύο φορέων κατά την υλοποίηση των έργων. Η ΟΣΕ Α.Ε. και η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. αναλαμβάνουν την υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους. Η εταιρεία ΟΣΕ Α.Ε., ως διαχειριστής της Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής (infrastructure manager), αναλαμβάνει την εκτέλεση και υλοποίηση έργων εντός του ενεργού δικτύου και του ενεργού δικτύου σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας. Ειδικότερα, στις αρμοδιότητές της εμπίπτει τόσο η κατασκευή νέας υποδομής στο ενεργό δίκτυο και στο ενεργό δίκτυο σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας, όσο και η συντήρηση και λειτουργία της ήδη υφιστάμενης υποδομής, καθώς και όσες αρμοδιότητες προβλέπονται από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για τον διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής. Η εταιρεία ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., ως διαχειριστής έργων, αναλαμβάνει την εκτέλεση και υλοποίηση έργων εντός του δικτύου υπό κατασκευή και τυχόν έργα, εάν απαιτηθεί, εντός του καταργημένου δικτύου. H ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. δύναται να αναλαμβάνει την εκτέλεση και υλοποίηση έργων επεκτάσεων και αναβαθμίσεων, τα οποία εκτελούνται εντός του ενεργού δικτύου και του ενεργού δικτύου σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, έργα υπογειοποίησης και έργα διπλασιασμού υφιστάμενης γραμμής. Τα έργα του προηγούμενου εδαφίου μπορούν να ανατίθενται από την ΟΣΕ Α.Ε., η οποία συνεχίζει να έχει την πλήρη εποπτεία αυτών και φέρει την πλήρη ευθύνη για εκτέλεσή τους, ως Κύριος του Έργου και διαχειριστής υποδομής. Εξουσιοδοτούμενα και μόνο πρόσωπα από την Διοίκηση της ΟΣΕ Α.Ε. αποκτούν πρόσβαση στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων παρακολούθησης όλων των ενεργειών, πιστοποιήσεων και εγκρίσεων την οποία ενημερώνει η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. κατά την διάρκεια εκτέλεσης των αναληφθέντων από αυτήν έργων. Μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων η ΟΣΕ Α.Ε., ως κύριος του έργου και διαχειριστής του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου, ενημερώνεται για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων, για τυχόν αποκλίσεις από τα χρονοδιαγράμματα, καθώς και για τις διαδικασίες εγκρίσεων των αλλαγών. Σε περίπτωση που η ΟΣΕ Α.Ε. κρίνει αναγκαία και αποφασίσει την ανάθεση στην ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε έργου εντός του ενεργού δικτύου και του ενεργού δικτύου σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας, η ΟΣΕ Α.Ε. καθορίζει λεπτομερώς και αιτιολογημένα όλα τα τεχνικά, λειτουργικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά και ορίζει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές των υποσυστημάτων (Υποδομής, Επιδομής, Σηματοδότησης, Ηλεκτροκίνησης κ.τ.λ.), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του έργου, τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας κ.α. Για τα έργα τα οποία ανατίθενται προς υλοποίηση από την ΟΣΕ Α.Ε. στην ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., η ΟΣΕ Α.Ε. ως διαχειριστής υποδομής έχει την πλήρη εποπτεία αυτών και φέρει την πλήρη ευθύνη για την ομαλή εκτέλεσή τους. Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την επιλογή της βέλτιστης διαγωνιστικής διαδικασίας, ανάλογα με τη φύση του κάθε έργου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού, όπως ορίζονται από την ΟΣΕ Α.Ε. Μεταξύ των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. καταρτίζεται και υπογράφεται Πρωτόκολλο Ανάθεσης, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: α) τα βασικά ποιοτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά (π.χ. είδος και κατηγορία, προδιαγραφές σιδηροδρομικής γραμμής - μονή/διπλή, φόρτος γραμμής, ηλεκτροκινούμενη ή όχι, ταχύτητα μελέτης, τύπος σιδηροτροχιάς και στρωτήρα, τύπος σήμανσης, χωροθέτηση σταθμών και στάσεων, κλπ. – σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. β) τον χρονικό προγραμματισμό ολοκλήρωσης της υπό ανάθεση υπηρεσίας, γ) την βεβαίωση ανάληψης λειτουργίας και συντήρησης του έργου που θα κατασκευαστεί, δ) τις μελέτες κάθε σταδίου που ενδεχομένως υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο της ΟΣΕ Α.Ε., εγκεκριμένες ή μη, ε) τον διαχωρισμό των προς Ανάθεση Έργων σε έργα εντός του ενεργού δικτύου και έργα εντός του δικτύου σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας και στ) τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα μέρη. Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Ανάθεσης, η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. εξετάζει τα στοιχεία που παραδόθηκαν και ενημερώνει την ΟΣΕ ΑΕ για τις συμπληρωματικές μελέτες που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση του έργου καθώς και για τον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα εργασιών. Σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι απαιτούνται ουσιώδεις συμπληρώσεις / τροποποιήσεις των ποιοτικών και τεχνικών χαρακτηριστικών, καθώς και του χρονικού προγραμματισμού ολοκλήρωσης, που ορίσθηκαν αρχικά από την ΟΣΕ Α.Ε., εισηγείται στην τελευταία με επαρκή αιτιολόγηση την αναγκαιότητα τυχόν τροποποιήσεων εντός δύο (2) μηνών από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Ανάθεσης. Όπως σημειώνεται, μεταξύ των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις για την αποτίμηση της εξέλιξης των εκτέλεσης έργων, την παρακολούθηση τήρησης των προδιαγραφών και την διατύπωση κοινών προτάσεων για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Σε μηνιαία βάση υποβάλλεται από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. χρονολογικός και κοστολογικός απολογισμός καθώς και ο προγραμματισμός του επόμενου μήνα για τα εν εξελίξει έργα. Οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. αναλαμβάνουν να τηρούν απαρέγκλιτα την παρούσα απόφαση. Σε περίπτωση καθυστερήσεων, μη τήρησης των προδιαγραφών του έργου καθώς και υπέρβασης κόστους με υπαιτιότητα της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., η ΕΡΓΟΣΕ ενημερώνει εγκαίρως το διαχειριστή της υποδομής και σε συμφωνία με την ΟΣΕ Α.Ε. λαμβάνει διορθωτικά μέτρα. Σε περίπτωση που τα διορθωτικά μέτρα δεν θεραπεύσουν τα ανωτέρω, η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. αποζημιώνει την ΟΣΕ Α.Ε. κατά το μέρος της ζημίας έχει υποστεί ο διαχειριστής. Όπως σημειώνεται, «ο Ανάδοχος υποβάλλει ­Δήλωση βλάβης» σε ανατρεπτική προθεσμία δέκα (10) ημερών από την επέλευση της βλάβης και την αποστέλλει στον Αναθέτοντα Φορέα. Σε περίπτωση κατά την οποία η Δήλωση βλάβης δεν υποβληθεί από τον ανάδοχο, η ΟΣΕ Α.Ε., ως Χρήστης, ειδοποιεί την Διευθύνουσα Υπηρεσία για την παρουσιαζόμενη βλάβη, η οποία με την σειρά της ειδοποιεί εγγράφως τον Ανάδοχο και ζητά τον έλεγχο της κατάστασης και την Δήλωση της βλάβης». Η διαδικασία αποκατάστασης της βλάβης συνεχίζεται με τον ορισμό τετραμελούς Επιτροπής, στην οποία υποχρεωτικά συμμετέχουν 2 στελέχη που ορίζονται από την ΟΣΕ Α.Ε. Εντός δύο μηνών το αργότερο μετά την δήλωση της βλάβης, συντάσσεται σχετικό πρωτόκολλο. Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. δεσμεύεται ότι η αποκατάσταση της βλάβης θα γίνεται από τον Ανάδοχο εντός δύο (2) μηνών από την κοινοποίηση προς αυτόν της σχετικής έγγραφης εντολής, άλλως ο Ανάδοχος δεν δικαιούται αποζημίωσης και υπόκειται σε ρήτρες που προβλέπονται στην εκάστοτε Σύμβαση έργου. Εάν η φύση της βλάβης που διαπιστώνεται με το σχετικό πρωτόκολλο είναι μεγάλης έκτασης ή/και απαιτεί την προμήθεια ανταλλακτικών για την αποκατάστασή της, τότε η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται έως 12 μήνες το μέγιστο. Η αποζημίωση του Αναδόχου γίνεται μετά την εξακρίβωση της αποκατάστασης με πρωτόκολλο το οποίο συντάσσει η Διευθύνουσα Υπηρεσία και προσυπογράφει ο Ανάδοχος και οι εκπρόσωποι της ΟΣΕ Α.Ε.. Στην απόφαση, που είχε πάρει και τον δρόμο για την Εφημερίδα της Κυβέρνησης, υπάρχουν και άλλα άρθρα που καθορίζουν διαδικασίες και δράσεις ανάμεσα στους δύο φορείς, όπως τη «Διοικητική Παραλαβή προς Χρήση» (με την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου λειτουργικά αυτοτελών τμημάτων Έργου και σε περίπτωση που η ΟΣΕ Α.Ε. κρίνει ότι μπορεί να τα ενσωματώσει με ασφάλεια στην Εθνική Σιδηροδρομική Υποδομή, ακολουθείται η προβλεπόμενη από τις σχετικές διατάξεις διαδικασία, αναλόγως της νομοθεσίας που διέπει την εκάστοτε εργολαβία, υποβολή αίτησης στην Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, για διάφορα πρωτόκολλα κ.α.). Για παράδειγμα, προϋπόθεση ολοκλήρωσης της Διοικητικής Παραλαβής προς Χρήση είναι η υποβολή από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. στην ΟΣΕ Α.Ε. όλων των απαιτούμενων φακέλων Ενδιάμεσης Επαλήθευσης και ασφαλούς ενσωμάτωσης, για το τμήμα του έργου που παραλαμβάνεται. Για την αποκατάσταση ζημιών που προέρχονται από κακή χρήση, κλοπές ή βανδαλισμούς και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του Αναδόχου, η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. υποχρεούται να περιλαμβάνει στην Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων της σύμβασης έργου (Ε.Σ.Υ.) ειδικό όρο για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης αυτών με σχετική πρόβλεψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του έργου. Επίσης, υπάρχουν σχετικές διατάξεις για την «Παραλαβή του έργου», όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της παραλαβής του έργου από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., και αφού έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες καλείται εγγράφως η ΟΣΕ Α.Ε. για την άμεση σύνταξη και υπογραφή, Πρωτοκόλλου Μεταφοράς Έργου από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. στην ΟΣΕ Α.Ε., επί του οποίου επισυνάπτονται τουλάχιστον τα εξής σε έγγραφη και σε ψηφιακή μορφή: α) Μητρώο του έργου & σχέδια ãõ dwknv για όλα τα υποσυστήματα, β) Αρχείο ΒΙΜ γραμμικού έργου, γ) Πρωτόκολλο παραλαβής, δ) Το σύνολο των απαιτούμενων εκ της κείμενης νομοθεσίας πιστοποιητικών, για κάθε επιμέρους υποσύστημα που κατασκευάσθηκε και παραλήφθηκε οριστικά». Για να δούμε αν όλα αυτά τα «δαιδαλώδη» θα έχουν απτό όφελος στα έργα και στη συντήρηση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου:

Σιδηροδρομικά Νέα: ΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ: Πώς θα γίνουν τα σιδηροδρομικά έργα, πώς θα συνεργαστούν οι δύο φορείς (sidirodromikanea.blogspot.com)

. Συμβαίνει για δεύτερη ή τρίτη φορά και αυτό δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό: Μήπως η τηλεδιοίκηση και τα ψαλίδια στο Λιανοκλάδι και στην Τιθορέα είναι λίαν προβληματικά και οι ελληνικές σιδηροδρομικές εταιρίες με τους αρμόδιους του Υπομεδί δεν πράττουν τίποτα για να μην «στεναχωρήσουν» τους εργολάβους;

Σιδηροδρομικά Νέα: Εκτροχιάστηκε τρένο στο Λιανοκλάδι. Δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός ανάμεσα στους επιβάτες και το προσωπικό (sidirodromikanea.blogspot.com)

Εκτροχιασμός τρένου στο Λιανοκλάδι - YouTube

. Αθωώθηκε ο μηχανοδηχός του μοιραίου AEG το οποίο εκτροχιάστηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό Αδένδρου τον Μάιο του 2017 αλλά δεν καταδικάστηκε κανένας από τους ηθικούς αυτουργούς του τραγικού δυστυχήματος: τους χαλκοκλέφτες και τους κυνηγούς μετάλλων της περιοχής, τους υπεύθυνους της υποδομής που κλείδωσαν το ψαλίδι στην παρακαμπτήριο (στην εσχάτη ας διέρχονταν τα τραίνα από τις δύο «μεσαίες» γραμμές και να κατασκευάζονταν «προσωρινές» αποβάθρες μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης στην τηλεδιοίκηση) και κάποιοι περίεργοι τύποι στο σιδ/κό σταθμό Πλατέος, οι οποίοι διαπληκτίστηκαν με τον ελεγκτή και το προσωπικό της αμαξοστοιχίας, ρίχνοντας στο τέλος και κατάρες διότι είχαν την απαίτηση  να επιβιβαστούν για τη Θεσσαλονίκη και να ταξιδέψουν… δωρεάν, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρέασε σημαντικά και την ψυχική κατάσταση του προσωπικού. Οι τρεις αδικοχαμένοι δεν γυρίζουν πλέον πίσω, η ελληνική δικαιοσύνη θεώρησε τον… «κανέναν» υπεύθυνο για το τρομερό δυστύχημα με τους τρεις ανθρώπους νεκρούς, τους δέκα τραυματίες, υλικές ζημιές που μετρήθηκαν σε εκατομμύρια € και μάλλον έφταιγαν αυτοί που επέλεξαν… να ταξιδέψουν με το τραίνο:

Σιδηροδρομικά Νέα: Αθωώθηκε μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity που εκτροχιάστηκε στο Άδενδρο (sidirodromikanea.blogspot.com)

7A. «Σοφόν το σαφές» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι αλλά όταν απαντάει ο Οσέ σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών η απάντηση γράφεται και συντάσσεται κατά τέτοιον τρόπο ώστε κανείς να μην βγάζει άκρη με το ποιος ευθύνεται και σε ποιο ζήτημα. Μας λέει λοιπόν ο Οσέ σε απάντηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, με θέμα: «Με την αναδιάρθρωση των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επήλθε και η κατάργηση της γραμμής Δράμας - Αλεξανδρουπόλεως», ότι:

«1. Με βάση το άρθρο 7 του ν. 3891/04.11.2010 η αρμοδιότητα για την ανάπτυξη και οργάνωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, σε ό,τι αφορά την συχνότητα των δρομολογίων τις υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό, την διαχείριση του τροχαίου υλικού και την τιμολογιακή πολιτική ανήκει στην Σιδηροδρομική Επιχείρηση, (Hellenic Train), 2. Κατά τη σύνταξη των νέων δρομολογίων που τέθηκαν σε εφαρμογή την 15.05.2022 λήφθηκαν υπόψη τα αιτήματα που υπέβαλε η ΣΕ "Hellenic Train", 3. Συγκεκριμένα με έγγραφό της στις 27.04.2022 ζήτησε την χάραξη 1 ζεύγους τακτικών δρομολογίων (1632, 1631), στο τμήμα Θεσσαλονίκη Δράμα - Θεσσαλονίκη και 2 ζευγών τακτικών δρομολογίων (1671, 1672, 1675, 1676), για την σύνδεση Αλεξανδρούπολης - Ξάνθης - Αλεξανδρούπολης. Ακόμα ζήτησε την χάραξη 2 ζευγών περιοδικών αμαξοστοιχιών (3673, 3674, 3677, 3678), στη διαδρομή Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια με νεότερο έγγραφό της στις 11.05.2022 γνωστοποίησε την αναστολή της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών που αναφέρθηκαν, (εκτός των αμξ/χιών 1631, 1632) και την υποκατάστασή τους με λεωφορεία με μέριμνά της ως εξής:

• Οι αμαξ/χίες 1671/1672 θα υποκαθίστανται καθημερινά και οι 1675/1676 θα υποκαθίστανται από Δευτέρα έως Παρασκευή.

• Οι αμαξ/χίες 3673/3674 θα υποκαθίσταται καθημερινά και οι 3677/3678 θα υποκαθίστανται από Δευτέρα έως Παρασκευή.

         Επιπλέον με το ίδιο έγγραφο ζητήθηκε και ορίσθηκε η κυκλοφορία ζεύγους περιοδικών αμαξοστοιχιών 3634/3635 στο τμήμα Θεσσαλονίκης - Σερρών - Θεσσαλονίκης με ημέρες κυκλοφορίας από Δευτέρα έως Σάββατο.

Ο Διαχειριστής Υποδομής (ΟΣΕ), λαμβάνει υπόψη του οποιοδήποτε αίτημα σιδηροδρομικής επιχείρησης (εν προκειμένω της Hellenic Train) και εκπονεί πλέγμα δρομολογίων για την εξυπηρέτηση επιβατικής ή εμπορευματικής μεταφοράς εφόσον συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις συστήματος σιδηροδρομικής υποδομής και επάρκειας προσωπικού. Ο ΟΣΕ, μόλις λάβει το αντίστοιχο αίτημα επανέναρξης της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών των αναφερομένων δρομολογίων θα φροντίσει για την άμεση εφαρμογή και την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών για την κυκλοφορία των.»

Τι μας λέει λοιπόν με άλλα λόγια ο Οσέ; Ότι αρχικά η Χελλενικτρέιν ζήτησε από τον Οσέ τα εξής δρομολόγια για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: ένα (1) ζεύγος δρομολογίου την ημέρα από Θεσσαλονίκη για Δράμα, δύο (2) ζεύγη δρομολογίων από Ξάνθη έως Αλεξανδρούπολη και δύο (2) ζεύγη περιοδικών (!) δρομολογίων μεταξύ Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης. Μετά από δεκαοκτώ (18) ημέρες η Χελλενικτρέιν μετέβαλε το αίτημά της και πλην του ζεύγους δρομολογίου Θεσσαλονίκης – Δράμας όλα τα υπόλοιπα τα αντικαθιστά με λεωφορεία και τίθεται σε κυκλοφορία και ένα ζεύγος δρομολογίου από Θεσσαλονίκη έως Σέρρες από Δευτέρα έως Σάββατο! Και όταν λοιπόν η Χελλενικτρέιν αιτηθεί σιδηροδρομικά δρομολόγια στο τμήμα Δράμας – Αλεξανδρούπολης, ο Οσέ «δεν χαλάει χατίρια» κάνοντας αμέσως δεκτό το αίτημα της Χελλενικτρέιν. Φυσικά ούτε κουβέντα για το χρόνο που εκτελείται το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολης – Θεσσαλονίκης (οκτώμισι με εννιά ώρες!), ούτε κουβέντα για την κατάσταση της γραμμής, ούτε κουβέντα γιατί η Χελλενικτρέιν δεν μπορεί να πιάσει τους χρόνους εκτέλεσης του Intercity δρομολογίου του 2005 από Θεσσαλονίκης έως Αλεξανδρούπολη (4,5 ώρες) με στάσεις μόνο στις πρωτεύουσες των νομών και γενικά παίζεται το παιχνίδι «κορόιδο» ως εξής: στα «άκρα» ο Οσέ από τη μια και από την άλλη η Χελλενικτρέιν και ως «κορόιδο» ο σιδηροδρομικός επιβάτης που θα τολμήσει να ταξιδέψει με τραίνο ανατολικότερα της  Θεσσαλονίκης:

Σιδηροδρομικά Νέα: Ο ΟΣΕ απαντά σε ερώτηση σχετικά με τα δρομολόγια στο τμήμα της γραμμής Δράμας - Αλεξανδρουπόλεως (sidirodromikanea.blogspot.com)

. Μετά από το μοίρασμα χιλιάρικου σε κάθε ταλαιπωρημένο επιβάτη της κακοκαιρίας που ενέσκηψε τον προηγούμενο Χειμώνα, αυξήσεις τάζει στο προσωπικό της Χελλενικτρέιν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Μαουρίτσιο Καποόρτο! Ε, με τέτοια ανισοβαρή σύμβαση για τις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές υπέρ της εταιρίας και κατά του Ελληνικού Δημοσίου που πέτυχε η Χελλενικτρέιν, τα χρήματα ρίχνονται στον… ανεμιστήρα ή αλλιώς «μαζί τα φάγα(ν)ε(?)» όπως δήλωσε κάποτε ένας «πληθωρικός» πολιτικός:

Σιδηροδρομικά Νέα: Maurizio Capotorto (διευθύνων σύμβουλος Ηellenic Train): Έρχονται αυξήσεις και προσλήψεις (sidirodromikanea.blogspot.com)

. Παρότι το εξάμηνο αυτό διατηρούσα την ελπίδα ότι οι θετικές ειδήσεις θα υπερέβαιναν τις αρνητικές, Χελλενικτρέιν συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα: Δεν παράγει κέρδη, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 η Χελλενικτρέιν και βασίζεται κυρίως στην 50 εκ. € ετήσια κρατική επιδότηση που λαμβάνει για τα, κατ΄ εφημισμόν, «άγονα» δρομολόγια, αφού μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και εκείνα μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης ή του Προαστιακού. Αυτό είναι κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να συμπεράνει και ένας μαθητής των πρώτων τάξεων του δημοτικού αφού, κατ’ ουσίαν τα προσφερόμενα δρομολόγια είναι τα ελάχιστα δυνατά. Κέρδη θα έρθουν όταν τα προσφερόμενα δρομολόγια είναι πολλά και στοχευμένα στο να έχουν πληρότητα επιβατών:

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Έσοδα 112,3 εκατ. ευρώ και πάνω από 60 εκατ. επενδύσεις το 2021 (sidirodromikanea.blogspot.com)

. Θα την καταχωρήσω, λίαν επιεικώς, στις  θετικές ειδήσεις από το γεγονός και μόνον ότι η Χελλενικτρέιν απάντησε καταφατικά στο αίτημα της δρομολόγησης τουριστικού τραίνου μεταξύ Δράμας – Ξάνθης και μεταξύ Δράμας – Λευκοθέας. Από εκεί και πέρα όσα αναφέρει το ανακοινωθέν της Χελλενιτρέιν είναι εντελώς αρνητικά καθώς προσβάλλουν σε αισχρό βαθμό τη νοημοσύνη μας: ότι δηλαδή «Σήμερα, η κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, ειδικά στο συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου, δεν μας επιτρέπει τη δρομολόγηση επιβατικών αμαξοστοιχιών. Για το λόγο αυτό, την παρούσα φάση, τα τακτικά επιβατικά δρομολόγια στο τμήμα Δράμα - Ξάνθη, εκτελούνται με λεωφορείο. Πιο συγκεκριμένα, καθημερινά εκτελούνται: ένα δρομολόγιο από Ξάνθη για Δράμα και 2 δρομολόγια από Δράμα για Ξάνθη (με ενδιάμεσες σταθμεύσεις για την εξυπηρέτηση χωριών των 2 Νομών). Το τμήμα Σέρρες-Δράμα, εξυπηρετείται καθημερινά με ένα ζεύγος σιδηροδρομικών δρομολογίων». Δηλαδή τι μας λέει εδώ με άλλα λόγια η Χελλενικτρέιν/Τρενοσέ; Ότι έχουμε αναλάβει από το Σεπτέμβριο του 2017 και εδώ και πέντε χρόνια δεν μπορέσαμε να πείσουμε τον Οσέ και το Υπομεδί να βελτιώσει την επιδομή της σιδ/κής γραμμής Ξάνθης – Δράμας ώστε να διέρχονται με ασφάλεια οι συρμοί διότι αν πιέσουμε για την βελτίωση της σιδηροδρομικής υποδομής εκεί διακυβεύονται τα 50 εκ. € της ετήσιας κρατικής επιδότησης και τα «λεφτά είναι πολλά, Άρη» και δρομολογώντας λεωφορείο στη θέση του τραίνου όλοι είμαστε… «ευτυχισμένοι»:

Σιδηροδρομικά Νέα: Η Hellenic Train για την ενεργοποίηση του τουριστικού τρένου Δράμας - Ξάνθης, (sidirodromikanea.blogspot.com)

. Συλλαμβάνονται κάποιοι χαλκωρύχοι και καλωδιωρύχοι αλλά δυστυχώς το ισοζύγιο είναι υπέρ των συλητών των υλικών του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου:

Σιδηροδρομικά Νέα: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω ένα άτομο να κλέβει καλώδια στον ΟΣΕ Χαλκίδας (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Κυνηγός χαλκού «χτύπησε» πέντε φορές το δίκτυο του ΟΣΕ στη Χαλκίδα! (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Κατερίνη: Επ’ αυτοφώρω έπιασαν 29χρονο να κλέβει καλώδια από τον σιδηροδρομικό σταθμό (sidirodromikanea.blogspot.com)

10Α. Κτύπησε «κόκκινο» η υποσχεσιολογία σιδηροδρομικών έργων στην Πελοπόννησο, με «κτυπήματα» μαζικά και από όλες τις πλευρές: Τη δέσμευσή της για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αρχικά με την γραμμή Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, απέσπασε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην υπό την προεδρία του συνεδρίαση, την προηγούμενη Παρασκευή, στην Αρεόπολη του Δήμου Δυτικής Μάνης, της Επιτροπής Παρακολούθησης του «ΠΕΠ Πελοπόννησος». Μόνον στον Άη Βασίλη δεν έχει γράψει γράμμα ο Περιφερειάρχης, ο οποίος μετρά παγκοσμίως τις περισσότερες εξαγγελίες για ένα έργο το οποίο μάλλον δεν θα υλοποιηθεί ποτέ. Από την άλλην ο Υπουργός Υπομεδί εξήγγειλε την επαναλειτουργία της υπάρχουσας – πλην όμως εκτός λειτουργίας – μετρικής σιδ/κής γραμμής Κάτω Αχαΐας – Πύργου. Μάλιστα ο Υπουργός έδωσε και το πλάνο των έργων με τα οποία πρόκειται να υλοποιηθεί η ανακαίνιση της μετρικής γραμμής από την Κάτω Αχαγιά μέχρι τον Πύργο, σε μήκος περίπου 80 χιλιομέτρων. Στα βασικά έργα περιλαμβάνεται η εγκατάσταση και λειτουργία ΑΣΙΔ (Αυτόματων Σιδηροδρομικών Διαβάσεων) και η ανακαίνιση των 14 σταθμών που υπάρχουν στο τμήμα αυτό. Η ταχύτητα που θα μπορούν να αναπτύξουν τα τρένα από την Κάτω Αχαγιά μέχρι τον Πύργο θα φτάνει μέχρι και τα 150 χλμ/ώρα. Στην εργολαβία θα συμπεριλαμβάνεται και η προετοιμασία της υποδομής προκειμένου στη Β’ φάση να προχωρήσει η κανονικοποίηση. Στη δεύτερη φάση των έργων επίσης θα προχωρήσει και το έργο εγκατάστασης συστήματος ηλεκτροκίνησης - σηματοδότησης που θα επιτρέψει πλέον και στα ηλεκτροκίνητα τρένα να μπορέσουν να διεξάγουν δρομολόγια από/ προς τον Πύργο. Με αυτό το έργο ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί και η αναβάθμιση όλης της γραμμής από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο: Δηλαδή, με άλλα λόγια, μας λένε ότι θα ξηλωθεί η υπάρχουσα επιδομή, θα γίνει διάνοιξη σιδ/κού διαδρόμου, γέφυρες, παραλλαγές στις ακτίνες καμπυλότητας, νέες πλατφόρμες και δευτερεύουσες γραμμές στους σταθμούς ώστε να αρμόζουν όλα σε δίκτυο γραμμής κανονικού εύρους κ.λπ., κ.λπ., αλλά θα στρωθεί γραμμή μετρικού εύρους ώστε μετά από δύο χρόνια να ξηλωθεί η μετρική επιδομή και να τοποθετηθεί ηλεκτροκίνηση και γραμμή κανονικού εύρους. Μάλλον κάποιος ή κάποιοι συμβουλεύουν τον Υπουργό πολύ πρόχειρα και βιαστικά με αποτέλεσμα να εκτίθεται ανεπανόρθωτα:

Σιδηροδρομικά Νέα: Δέσμευση για επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Σε δυο φάσεις το τρένο «Πάτρα – Πύργος» – Εν αναμονή του συνολικού σχεδιασμού του έργου (sidirodromikanea.blogspot.com)

11Α. Η Χελλενικτρέιν μετά από την γενική κατακραυγή για τη σιδηροδρομική εγκατάλειψη της Θράκης, είπε να… «τινάξει την Μπάνγκα στον αέρα»: Δρομολόγησε ένα ζεύγος δρομολογίου από την Αλεξανδρούπολη ως την Ξάνθη και ένα ζεύγος δρομολογίου από την Αλεξανδρούπολη ως την Κομοτηνή. Το πρωινό δρομολόγιο λεωφορείου (προερχόμενο από τη Δράμα) διατηρείται, ενώ ολόκληρη η Θράκη εξακολουθεί να είναι απομονωμένη σιδηροδρομικώς από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Το αφήνουμε ασχολίαστο, στην κρίση των  αναγνωστών:

Σιδηροδρομικά Νέα: To πρωί με λεωφορείο… το απόγευμα με τρένο στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή – Ξάνθη (sidirodromikanea.blogspot.com)

12Α. Μέχρι σήμερα είχαμε πολλές ενδείξεις, από σήμερα πλέον έχουμε και… αποδείξεις: «Άδεια κυκλοφορούν τα πρωινά λεωφορειακά δρομολόγια τα οποία πραγματοποιούνται ουσιαστικά χωρίς επιβάτες», καταγγέλλει ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία” Κώστας Κατσιμίγας, ενώ παράλληλα εκτιμά (όπως πολύ εύκολα μπορεί να εκτιμήσει και ένα μικρό παιδί) ότι «τα δύο απογευματινά ζεύγη δρομολογίων στη Θράκη, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης που ανακοίνωσε από τις 31 Οκτωβρίου 2022 η Hellenic Train, πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον και ως ασύμφορα σύντομα θα καταργηθούν, ενώ τα πρωινά δρομολόγια, με λεωφορεία στις σιδηροδρομικές διαδρομές, εξακολουθούν να υπάρχουν χωρίς επιβάτες»! Δηλαδή η Χελλένικτρέιν εισπράττει για τα άγονα δρομολόγια 50 εκ. € ετησίως, σε συνεργασία με το Υπουργείο σχεδιάζουν δρομολόγια τα οποία να μην επιλέγονται από το επιβατικό κοινό, ο αριθμός δρομολογίων είναι ο ελάχιστος δυνατός (ένα ή δύο ζεύγη δρομολογίων ημερησίως) τα οχήματα να παρουσιάζουν την ελάχιστη δυνατή φθορά (αφού μετακινούνται άδεια) και δια του τρόπου αυτού το επιβατικό κοινό να αναγκάζεται να επιλέξει για τις μετακινήσεις του τα λεωφορεία των Κτελ (τα οποία επίσης επιδοτούνται από το Κράτος). Αν αυτό δεν είναι διασπάθιση δημοσίου χρήματος δεν γνωρίζω πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Φυσικά οι δικαστικές αρχές δεν διακρίνουν καμιά παράβαση νόμου και όλα είναι «καλά και ανθηρά» στα σιδηροδρομικά πράγματα στην Ελλάδα:

Σιδηροδρομικά Νέα: Ο Κώστας Κατσιμίγας ξεμπροστιάζει την Hellenic Train – “Μας δουλεύει κανονικά η πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ!” (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Χατζηθεοδώρου: «Τσαφ, τσουφ… το τρένο περνά» (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Ξάνθη – Αλεξανδρούπολη μετ’ επιστροφής με την Hellenic Train (ή, αλλιώς, οι περιπέτειες ενός ταξιδιώτη) (sidirodromikanea.blogspot.com)

13Α. Από το 2008 είχε προγραμματιστεί σιδηροδρομική στάση προαστιακού στον Μακρύγιαλο Πιερίας, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Και τι έπραξε για τον σκοπό αυτό εδώ και δεκατέσσερα χρόνια η «τοπική κοινωνία» (Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Διαμερισματικοί Σύμβουλοι, Αντιπεριφερειαρχης Πιερίας, Δήμαρχος, Πρόεδρος Τοπικού Διαμερίσματος, τοπικές Ενώσεις Επιχειρήσεων, Σύλλογοι Εργαζομένων, Εκπαιδευτικών, Φοιτητών και Μαθητών); Να μην τα ρίχνουμε όλα στο Υπομεδί και στις σιδηροδρομικές εταιρίες:

Σιδηροδρομικά Νέα: Μακρύγιαλος. Μια στάση τρένου που δεν έγινε ποτέ (sidirodromikanea.blogspot.com)

14Α. Πολλές και πολύ εύκολες αποδεικνύονται οι καθυστερήσεις, οι αντικαταστάσεις σιδηροδρομικών δρομολογίων με λεωφορεία και οι ματαιώσεις δρομολογίων για τη Χελλενικτρέιν η οποία ρίχνει σχεδόν πάντοτε τις ευθύνες στον ΟΣΕ. Δεν πρέπει κάποιος να σταματήσει μια για πάντα το πιγκ – πογκ των ευθυνών γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο ο μόνος χαμένος είναι ο ανυπεράσπιστος επιβάτης;

Σιδηροδρομικά Νέα: Τα τρένα της μεγάλης υπομονής (sidirodromikanea.blogspot.com)

15A. Μέχρι τώρα η Χελλενικτρέιν «κρυβόταν» πίσω από τις, υπαρκτές ή ανύπαρκτες, παθογένειες του ΟΣΕ. Φαίνεται όμως ότι και οι δικές της παθογένειες πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν:

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Πρόβλημα με όχημα του προαστιακού -Αναμένονται καθυστερήσεις και πιθανές ακυρώσεις. (sidirodromikanea.blogspot.com)

. Έπειτα από περισσότερα από τρία χρόνια ανοίγει για το επιβατικό κοινό (επιτέλους) την  Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός του Μώλου Φθιώτιδας ευελπιστώντας ότι παρά τα ισχνά δρομολόγια το επιβατικό κοινό θα τον προτιμήσει για τις μετακινήσεις του:

Σιδηροδρομικά Νέα: Επιτέλους! Το τραίνο θα σφυρίξει την Κυριακή στο Σ.Σ. Μώλου (sidirodromikanea.blogspot.com)

. Δεν είμαι σίγουρος αν την είδηση θα έπρεπε να την κατατάξω στις «θετικές» ή στις «αρνητικές» εξαιτίας του ότι η εκτέλεση αυτού του έργου θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πριν από χρόνια: Επιτέλους!!! Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του σιδηροδρομικού έργου στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο:

Σιδηροδρομικά Νέα: ΕΡΓΟΣΕ: ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ – ΡΙΟ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (sidirodromikanea.blogspot.com)

. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με αυτήν την «θετική» είδηση, εξαιτίας του ότι η εκτέλεση αυτού του έργου θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πριν από χρόνια: Επιτέλους!!! Υπεγράφη, σήμερα 24.11.2022, η σύμβαση του έργου που αφορά την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, και ETCS LEVEL 1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή, καθώς και την κατασκευή νέας παρακαμπτήριας γραμμής στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Σοφάδων:

Σιδηροδρομικά Νέα: ΕΡΓΟΣΕ: ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ– ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ (sidirodromikanea.blogspot.com)

10θ. Καταχρηστικά και αυτή η είδηση κατατάσσεται στις «θετικές» διότι δεν έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις επί της επιδομής της γραμμής (λ.χ. νέοι, ολόσωμοι στρωτήρες από μπετόν, νέα σκυρόστρωση, παραλλαγές στη χάραξη, τοποθέτηση ελατηριωτών ψαλιδιών στις διασταυρώσεις, τηλεδιοίκηση / σηματοδότηση) αλλά τουλάχιστον τοποθετήθηκαν ΑΣΙΔ σε όλα τα πασάγια και ενισχύθηκαν οι γέφυρες. Για να δούμε πόσο θα αυξήσει τα δρομολόγια η Χελλενικτρέιν όπως διακηρύσσει:

Σιδηροδρομικά Νέα: Κατάκολο-Πύργος-Αλφειός-Ολυμπία: Αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής (sidirodromikanea.blogspot.com)

11θ. Δεσμευτική προσφορά κατέθεσε για το «Θριάσιο ΙΙ» η Χελλενικτρέιν με τη DAMCO του ομίλου Κοπελούζου. Μακάρι η Χελλενικτρέιν να έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον και για τις επιβατικές μεταφορές:

Σιδηροδρομικά Νέα: Μία δεσμευτική προσφορά κατατέθηκε για το Θριάσιο ΙΙ (sidirodromikanea.blogspot.com)

3.Ουδ. Επιλέγηκε από την ΕΡΓΟΣΕ, ο Τεχνικός Σύμβουλος για τη διεξαγωγή του «ανταγωνιστικού διαλόγου» στα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα της χώρας. Το αντικείμενο του Τεχνικού Συμβούλου περιλαμβάνει την υποστήριξη της ΕΡΓΟΣΕ καθ’ όλη τη διάρκεια των διαγωνισμών των έξι έργων του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, σε θέματα αξιολόγησης μελετών, επιλογής τεχνικών μελετητικών λύσεων και σύνθεσης αυτών, καθώς και την υποστήριξη στην εκπόνηση των απαιτούμενων υποστηρικτικών μελετών. Ανάδοχος της σύμβασης είναι η εταιρεία OBERMEYER ΕΛΛΑΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε.. Το κόστος ανέρχεται στα 6,44 εκατ. €, με κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης την «πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά» βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας τιμής και η επιλογή του Αναδόχου, έγινε σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία» του άρθρου 264 του ν. 4412/2016. Για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) 2014-2020 και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025. Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα συνδράμει σε όλα τα στάδια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και της υλοποίησης των έξι κομβικών έργων που αφορούν τη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμένων της Πάτρας, του Λαυρίου, της Ραφήνας, του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά και της Καβάλας μέσω της κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Τοξότες (ανατολική σιδ. Εγνατία) καθώς και την αναβάθμιση της σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο και τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Είναι ένας νέος θεσμός και είναι αβέβαιο το αν και σε ποιον βαθμό μπορεί να συνδράμει για ποιοτικότερα και οικονομικότερα σιδηροδρομικά έργα και αν θα δικαιολογήσει τελικώς την πολύ υψηλή αμοιβή του:

Σιδηροδρομικά Νέα: ΕΡΓΟΣΕ: ΕΠΕΛΕΓΗ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ (sidirodromikanea.blogspot.com)

16A. Πως θα δικαιολογηθούν τώρα; Θα ισχυριστούν ότι φταίει πάλι ο… ΟΣΕ;

Σιδηροδρομικά Νέα: Ώρες αδιανόητης ταλαιπωρίας για τους επιβάτες στον Οδοντωτό! (sidirodromikanea.blogspot.com)

12θ. Πιστοποιητικό «Υπεύθυνου για τη Συντήρηση Φορέα» (ΥΣΦ) εκδόθηκε και χορηγήθηκε στην Hellenic Train από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). Τώρα, η Χελλενικτρέιν, ως φορέας, τι ακριβώς θα «συντηρεί»; Το σιδηροδρομικό δίκτυο ή τα σιδηροδρομικά οχήματα;

Σιδηροδρομικά Νέα: Έκδοση και Χορήγηση Πιστοποιητικού Υπεύθυνου για τη Συντήρηση Φορέα (ΥΣΦ) στην HELLENIC TRAIN από την ΡΑΣ (sidirodromikanea.blogspot.com)

17Α. Πολλά βγήκαν στη φόρα από την απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) για το πώς αντιδρά η Χελλενικτρέιν σε περίπτωση μεταβολής ή αναστολής εκτέλεσης των δρομολογίων: Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων διαπίστωσε ότι οι συστηματικές ακυρώσεις, καθυστερήσεις, τροποποιήσεις ή και καταργήσεις δρομολογίων από τη ΗELLENIC TRAIN A.E δεν γνωστοποιούνται εγκαίρως στο επιβατικό κοινό, παρά τις επανειλημμένες υπομνήσεις της Αρχής για την ενίσχυση της πληροφόρησης με κάθε πρόσφορο μέσο.

Μέσα στο τρέχον έτος η ΡΑΣ έγινε δέκτης πάρα πολλών παραπόνων και αναφορών για την ελλιπή ενημέρωση και την κακή ποιότητα του μεταφορικού έργου εξαιτίας των επανειλημμένων προβλημάτων που προαναφέρθηκαν, στα δρομολόγια των προαστιακών γραμμών τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Υπήρξαν επίσης πολλές αναφορές για υποκαταστάσεις των υπηρεσιών με λεωφορεία, που διαφοροποιούν σε σημαντικό βαθμό τόσο τη διάρκεια του δρομολογίου όσο και τις στάσεις που πραγματοποιούνται.

Οι εγγενείς αδυναμίες

Σημειώνεται, ότι η ΡΑΣ ζήτησε από τη HELLENIC TRAIN Α.Ε να αποστέλλεται στην Αρχή μηνιαία αναφορά στην οποία αποτυπώνονται και αιτιολογούνται λεπτομερώς οι καθυστερήσεις, ακυρώσεις ή οι καταργήσεις δρομολογίων.

Από την επεξεργασία των στοιχείων αλλά και από τη θέση που εξέφρασε η σιδηροδρομική επιχείρηση για τις αιτίες των καθυστερήσεων, καταδεικνύεται ότι αυτές οφείλονται αφενός στην υποδομή και αφετέρου, στις εγγενείς αδυναμίες της επιχείρησης: την κατάσταση του τροχαίου υλικού, την έλλειψη προσωπικού λόγω ασθένειας Covid 19 και τη διαχείριση του πλήθους στις αποβάθρες. Βάσει των ίδιων στοιχείων διαπιστώνεται επίσης, ότι σε ποσοστό άνω του 50%, οι διαταραχές στο επιβατικό έργο έργου οφείλονται σε καθυστερημένη αναχώρηση.

Η ΡΑΣ αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα που δημιουργούν διαταραχές στο μεταφορικό έργο είναι σύνθετα και η επίλυσή τους ενδεχομένως να απαιτεί χρόνο. Ωστόσο υπογραμμίζει, ότι το επιβατικό κοινό δεν μπορεί να ταλαιπωρείται από την πλημμελή ενημέρωση της εταιρείας και των όποιων προβλημάτων για τα οποία δεν ευθύνονται οι πολίτες που επιλέγουν το τρένο για τη μετακίνησή του για αυτό η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων καλεί τη ΗELLENIC TRAIN A.E να υιοθετήσει οδηγία πέντε σημείων η οποία αφορά την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των επιβατών για οποιαδήποτε καθυστέρηση ακύρωση ή κατάργηση δρομολογίου ούτως ώστε να μη θίγεται το κοινωνικό δικαίωμα της ανεμπόδιστης μετακίνησης τους. Άλλο ένα «ξεσκέπασμα» για τις δήθεν «άριστες» αξιολογήσεις για της προσφερόμενες επιβατικές υπηρεσίες της Τρενοσέ / Χελλενικτρέιν οι οποίες μετά βεβαιότητας θα αντιμετωπίζονταν αποτελεσματικότερα εάν η ίδια η εταιρία ζητούσε την ειλικρινή αξιολόγησή της και προσπαθούσε να διορθώσει τις αδυναμίες της:

Σιδηροδρομικά Νέα: ΡΑΣ: Οδηγία πέντε σημείων για τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις δρομολογίων (sidirodromikanea.blogspot.com)

18A. Στη Γαλλία απαγορεύουν τις αεροπορικές πτήσεις προκρίνοντας τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα μετατρέπουν τη σιδηροδρομική γραμμή και διάδρομο σε δρόμο για τα αυτοκίνητα, κινούμενοι πίσω στο χρόνο και κόντρα στις παγκόσμιες εξελίξεις:

Σιδηροδρομικά Νέα: Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που απαγορεύει τις πτήσεις μικρών αποστάσεων (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Για τον Πλαταμώνα: Δυστυχώς αυτό που απευχόμασταν τελικά αποφασίστηκε! (sidirodromikanea.blogspot.com)

13θ. Ενενήντα (90) συνολικά προσλήψεις θέσεων προσωπικού προκηρύχθηκαν στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε. (Ο.Σ.Ε. Α.Ε.) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), και ειδικότερα τριάντα τεσσάρων (34) θέσεων ειδικότητας ΔΕ Προσωπικού Ελιγμών Κλειδούχων, τριάντα έξι (36) θέσεων ειδικότητας ΔΕ Σταθμάρχες, πέντε (5) θέσεων ειδικότητας ΔΕ Τεχνίτες Ηλεκτρονικοί, δέκα (10) θέσεων ειδικότητας ΔΕ Τεχνίτες Ηλεκτρολόγοι και πέντε (5) θέσεων ειδικότητας ΔΕ Χειριστές Μηχανημάτων Έργου. Θετική η απόφαση, αλλά αρνητικό το γεγονός ότι είναι πολλοί λιγότεροι από τις υπάρχουσες ανάγκες και ότι γίνονται σε προεκλογική περίοδο:

Σιδηροδρομικά Νέα: Προσλήψεις στον ΟΣΕ (sidirodromikanea.blogspot.com)

20A. Ημερίδα για την ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις Μηλιές για τον Τραίνο του Πηλίου και κανένας από τους ομιλητές δεν βρέθηκε να καταγγείλει δημόσια την άρνηση της Δημοτικής Αρχής του Βόλου να συνεργαστεί για τη διέλευση του τραίνου από το κέντρο της πόλης. Η μόνη θετική είδηση της ημερίδας ήταν η δήλωση του επικεφαλής της Χελλενικτρέιν ότι η εταιρία ενδιαφέρεται να «επενδύσει» (έτσι γενικά και αόριστα) στο Τραίνο του Πηλίου χωρίς φυσικά να ειπωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο:

Σιδηροδρομικά Νέα: Συνέδριο για το Τρένο του Πηλίου: Συνέδριο για το συνέδριο; (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συζητήθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές για το Τρένο του Πηλίου (sidirodromikanea.blogspot.com)

14θ. Η είδηση αυτή χαρακτηρίζεται ως… «παρασιδηροδρομική» αλλά αξίζει η αναφορά της και μάλιστα στις «θετικές» ειδήσεις: Υπεγράφη η σύμβαση για την ολική ανακατασκευή δεκατεσσάρων συρμών 8ης παραλαβής της γραμμής «ένα» του Μετρό (ΗΣΑΠ). Ευχόμαστε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, καταγγέλλοντας παράλληλα και την σκανδαλώδη και ατιμώρητη μέχρι σήμερα εκποίηση για παλιοσίδερα των, σχεδόν αχρησιμοποίητων, αλουμινένιων συρμών της 9ης παραλαβής:

Σιδηροδρομικά Νέα: Κώστας Αχ. Καραμανλής: Έρχεται «λίφτινγκ» σε 14 συρμούς του Ηλεκτρικού (sidirodromikanea.blogspot.com)

21Α. Τα έμαθες τα νέα Μαυρίκιε; Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι Δείκτες Ποιότητας Υποδομών Σιδηρόδρομων της Ελλάδας καταλαμβάνοντας την 30η θέση στους 37, ουραγός μαζί με μαζί με τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Βοσνία, τα Σκόπια και την Αλβανία! Κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε μακράν των υπολοίπων χωρών να καταλάβει την τελευταία θέση διότι οι άλλες χώρες είχαν «αυτόνομη» σοσιαλιστική οικονομία, ούτε, δε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση για περισσότερα 40 χρόνια βρίσκονταν και σε καμιά περίπτωση δεν έχουν λάβει τα απίστευτα κονδύλια από την Ε.Ε. για την ανάταξη των σιδηροδρομικών δικτύων των χωρών τους. Κατά τα άλλα οι βελγικές αρχές εντόπισαν παράνομο χρήμα σε Ελληνίδα Ευρωβουλευτή:

Σιδηροδρομικά Νέα: Pricefox.gr: Η Ευρωπαϊκή κατάταξη της Ελλάδας σε υποδομές -Που κατατάσσονται οι υποδομές των σιδηροδρόμων στη χώρα μας. (sidirodromikanea.blogspot.com)

22Α. Εδώ ο κόσμος χάνεται και η Εργοσέ… χτενίζεται! Αιωνόβιες ελιές φύτεψαν συνεργεία της Εργοσέ στο προαύλιο του Γυμνασίου με Τάξεις Λυκείου της Σχοινούσας, αλλά τα 2/3 του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου ή είναι κλειστό ή υπολειτουργεί στα όρια της ανυπαρξίας:

Σιδηροδρομικά Νέα: ΤΡΙΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ «ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ» ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΣΕ (sidirodromikanea.blogspot.com)

23Α. Απίστευτα συμβάντα σε δρομολόγια της Χελλενικτρέιν καταγγέλλει με άρθρο της η κ. Μυρτώ Τούλα αλλά κανένα αυτί των σιδηροδρομικών εταιριών στην Ελλάδα δεν ιδρώνει:

Σιδηροδρομικά Νέα: Τελικά το να ταξιδεύεις με τρένο στην Ελλάδα θέλει αντοχές (sidirodromikanea.blogspot.com)

24A. 27η στους 27 της Ευρώπης η Ελλάδα σε ότι αφορά τη συχνότητα μετακίνησης των Ελλήνων με τον σιδηρόδρομο. Υπομεδί και ελληνικές σιδηροδρομικές εταιρίες είναι «περήφανες» για αυτήν την αρνητική πρωτιά;

Σιδηροδρομικά Νέα: Η Γερμανία στην πέμπτη θέση στην Ευρώπη στη συχνότητα ταξιδιών με τρένο με πρώτη την Ελβετία. Σε χαμηλή θέση η Ελλάδα. (sidirodromikanea.blogspot.com)

25Α. Μηδέν (0) αντί για έξι (6) ζεύγη δρομολογίων στην ορεινή σιδηροδρομική διάβαση της Φθιώτιδας δρομολογεί πλέον η Χελλενικτρέιν αλλά κανείς δεν δείχνει να σκιάζεται από το γεγονός ότι παραβιάζεται κατάφορα η σύμβαση για τα άγονα δρομολόγια πριν καν τεθεί σε εφαρμογή. Σίγουρα κάτι δεν λειτουργεί καλά στους ελληνικούς σιδηροδρόμους:

Σιδηροδρομικά Νέα: Ο Σ.Σ. Λιβαδειάς και το αδιέξοδο του σιδηροδρόμου στον Παρνασσό (sidirodromikanea.blogspot.com)

26Α. Η Γαιαοσέ θα μπορούσε να λανσάρει τις συγκεκριμένες φώτο στις ευχετήριες κάρτες της ως «χιονισμένο τοπίο»; Όπως και να έχει το πράγμα δεν περιποιούν τιμή οι εικόνες αυτές από τον μεγαλύτερό σιδηροδρομικό σταθμό της Ελλάδας:

Σιδηροδρομικά Νέα: Αποβάθρες σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης: Εικόνες χωρίς λόγια (sidirodromikanea.blogspot.com)

27Α.Πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει σε ότι σχετίζεται με την παραλλαγή της σιδηροδρομικής γραμμής «Λατομείο – Διαλογή Βόλου» στο πλαίσιο των έργων ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου, στέλνοντας απαισιόδοξο μήνυμα και καθυστέρηση στην εξέλιξη των έργων:

Σιδηροδρομικά Νέα: «Τρέχουν» τα σιδηροδρομικά έργα ηλεκτροκίνησης της γραμμής Λάρισα - Βόλος (sidirodromikanea.blogspot.com)

28Α. Πρώτη αιτία σιδηροδρομικών ατυχημάτων πέρυσι, μετά από πολλά χρόνια, η διέλευση από ισόπεδες διαβάσεις:

Σιδηροδρομικά Νέα: Σιδηροδρομικά ατυχήματα: Χαίνουσα πληγή στις σιδηροδρομικές ισόπεδες διαβάσεις (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Ένα ακόμα θύμα σε διάβαση σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια. (sidirodromikanea.blogspot.com)

29Α. Για την άνοιξη μετατίθεται η έναρξη του έργου συντήρησης, της σιδηροδρομικής γραμμής του Προαστιακού της Πάτρας. Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός του ΟΣΕ ανακλήθηκε και θα μετατεθεί τον Ιανουάριο του 2023 καθώς δεν υπήρξε καμία προσφορά από εργοληπτική εταιρεία, λόγω των ανατιμήσεων που έχουν επέλθει σε βασικά υλικά κατασκευής από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα το αντίτιμο να κρίνεται ασύμφορο. Μάλλον μας… «δουλεύουν»:

Σιδηροδρομικά Νέα: Προαστιακός: Καλή Ανάσταση για τη…συντήρηση της γραμμής (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Προαστιακός Πάτρας: Εκτροχιάστηκε λόγω ανατιμήσεων στη συντήρηση – Ξαφνικό «φρένο» στο «σέρβις» (sidirodromikanea.blogspot.com)

30Α. Μόνο στο Υπομεδί και στην Εργοσέ δεν παρατηρούν το πλέον αυτονόητο ότι η επένδυση στο έργο διπλασιασμού της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο είναι «λεφτά στον κουβά» αφού η γραμμή επί Βουλγαρικού εδάφους δεν «κινείται» παρευξείνια αλλά δυτικά, μέσα στους ορεινούς όγκους της Βουλγαρίας και ότι τα χρήματα πρέπει να πέσουν στη σιδηροδρομική γραμμή Διαλογή Θεσσαλονίκης – Στρυμόνας – Προμαχώνας (και Σέρρες θα πρόσθετα):

Σιδηροδρομικά Νέα: Sea2Sea: Το mega project της ΕΡΓΟΣΕ και τα γεωπολιτικά οφέλη (sidirodromikanea.blogspot.com)

31Α. Η ελλιπής περίφραξη του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου έχει σαν αποτέλεσμα τη συχνή συνάντηση «ζωντανών» με αμαξοστοιχίες, με
«χαμένο» σε κάθε περίπτωση τον επιβάτη των ελληνικών σιδηροδρόμων:

Σιδηροδρομικά Νέα: Δεύτερο συμβάν με ζώο το τελευταίο τετραήμερο στις γραμμές του τρένου. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Sea2Sea: Το mega project της ΕΡΓΟΣΕ και τα γεωπολιτικά οφέλη (sidirodromikanea.blogspot.com)

32A. 300 χιλιάδες € πρόστιμο επέβαλε η ΡΑΣ στη Χελλενικτρέιν για την εγκατάλειψη τριών αμαξοστοιχιών και των επιβατών τους στη μέση του πουθενά, εν μέσω σφοδρότατης χιονόπτωσης, πέρσι την άνοιξη. Σιγά βρε παιδιά μη και φύγει κανένας… πόντος:

Σιδηροδρομικά Νέα: ΡΑΣ: διοικητικό πρόστιμο 300 χιλιάδες ευρώ στη Hellenic Train Α.Ε για σοβαρές παραβάσεις που θίγουν τα δικαιώματα των επιβατών (sidirodromikanea.blogspot.com)

33A. Τρεις επεκτάσεις του προαστιακού τρέχουν για το λεκανοπέδιο, καμία για τη Θεσσαλονίκη, η οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι «προικισμένη» με σιδηροδρομικές συνδέσεις σχεδόν με όλα, των πέριξ αυτής, μεγάλων αστικών κέντρων εδώ και εκατό (και πλέον) χρόνια. Η πάλαι ποτέ εκπομπή «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα» έμελλε να επιβεβαιώνει για το αντίθετο:

Σιδηροδρομικά Νέα: Προαστιακός Δυτικής Θεσσαλονίκης: Δυο δεκαετίες πέρασαν και ακόμα να φανεί… (sidirodromikanea.blogspot.com)

34Α. Η πάλαι ποτέ «στροφή Επταλόφου», η οποία θα έπρεπε να καλύπτεται από υπόγεια διάβαση οχημάτων τελικά θα εξυπηρετείται μόνο από (νέα) πεζογέφυρα:

Σιδηροδρομικά Νέα: ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ (sidirodromikanea.blogspot.com)

35Α. Τα προβλήματα δεν έπαψαν να υφίστανται και αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδια για την πορεία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων:

Σιδηροδρομικά Νέα: HellenicTrain: Τεχνικό πρόβλημα προέκυψε στην αμαξοστοιχία 52 (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων λόγω προβλήματος στην Ηλεκτροδότηση κοντά στην Σίνδο (sidirodromikanea.blogspot.com)

36Α. Πέντε ισάριθμους αιφνίδιους ελέγχους πραγματοποίησε η ΡΑΣ σε προαστιακούς συρμούς της γραμμής Πειραιάς – Αθήνα – Κιάτο της εταιρίας Χελλενικτρέιν, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν συνολικής αξίας 33000 € πρόστιμα. Ας ελπίσουμε ότι οι έλεγχοι δεν γίνονται από κάποια υποβόσκουσα «ίντριγκα» μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής και της σιδηροδρομικής εταιρίας αλλά οι έλεγχοι ήταν προγραμματισμένοι και ότι στο μέλλον θα επεκταθούν και σε άλλες σιδηροδρομικές γραμμές και σε άλλες σιδηροδρομικές εταιρίες (συμπεριλαμβανομένου και του Οσέ) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα:

Σιδηροδρομικά Νέα: Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων: αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε πέντε αμαξοστοιχίες της Hellenic Train Α.Ε (sidirodromikanea.blogspot.com)

15θ. Έπειτα από αρκετές αναβολές υπογράφηκε το έργο για την κατασκευή ηχοπετασμάτων εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της πόλης της Λάρισας σε μήκος 10 χλμ. Άντε να δούμε αν ο ΟΣΕ ολοκληρώσει το έργο στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια:

Σιδηροδρομικά Νέα: Ηχοπετάσματα 10 χιλιομέτρων κατά μήκος των γραμμών μέσα στην πόλη της Λάρισας (sidirodromikanea.blogspot.com)

37Α. Και δεν είναι φυσικά η μόνη περίπτωση. Η Γαιαοσέ απαξιώνει μεγάλης αξίας μηχανήματα έργων. Της είναι πιο εύκολο να μισθώνει πανάκριβα τα μηχανήματα παρά να ανακατασκευάσει και να επικαιροποιήσει τεχνολογικά τα δικά της:

Σιδηροδρομικά Νέα: Παροπλίστηκαν από την έλλειψη ενός ανταλλακτικού. (sidirodromikanea.blogspot.com)

38Α. Αφού κατασπιλώθηκε ο ΟΣΕ ότι «παράγει μόνο χρέη», ότι έχει «τεμπέληδες εργαζομένους», ότι «αμείβονται με.. χρυσούς μισθούς» και διασπάστηκε σε Τρενοσέ, Γαιαοσέ, Εργοσέ, Οσέ και Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. και αφού πωλήθηκε σε πολύ χαμηλό τίμημα η Τρενοσέ με παράλληλη σημαντική υποβάθμιση των προσφερόμενων σιδηροδρομικών υπηρεσιών υπό την νέα ιδιωτική ιδιοκτησία, τώρα η κυβέρνηση διαγράφει τα χρέη του Οσέ. Τα συμπεράσματα δικά σας:

Σιδηροδρομικά Νέα: ΟΣΕ: Με κυβερνητική «βούλα» διεγράφη χρέος 10,4 δισ. ευρώ – Η εξυγίανση και οι επενδύσεις. (sidirodromikanea.blogspot.com)

39Α. Αντί να προχωράει η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Νέα Καρβάλη – Τοξότες Ξάνθης, προωθείται ο διπλασιασμός της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο: Εκτός από λεφτά στον κουβά διαφαίνεται και μία μεγάλη δόση παράνοιας στους αρμοδίους:

Σιδηροδρομικά Νέα: ΕΡΓΟΣΕ: Σε «περιβαλλοντική» διαβούλευση το mega έργο Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο των 1,1 δισ. ευρώ (sidirodromikanea.blogspot.com)

40Α. Το κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας χρήζει σοβαρών επεμβάσεων:

Σιδηροδρομικά Νέα: Και ο σταθμός της Λάρισας θέλει… τον μάστορά του. (sidirodromikanea.blogspot.com)

41A. 2η δόση εισπράττει η Ελλάδα από την Ε.Ε. για σιδηροδρομικά έργα και έργα… πουθενά:

Σιδηροδρομικά Νέα: ΕΕ: Εκταμιεύει τη δεύτερη δόση 3,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Σημαντικά ποσά στην αναδιοργάνωση των σιδηροδρόμων (sidirodromikanea.blogspot.com)

42Α. Η ασυντήρητη γραμμή έφερε, τι άλλο, διακοπή των δρομολογίων στον Προαστιακό Πάτρας. Αλλά ποιος σκιάζεται από τις σιδηροδρομικές εταιρίες στην Ελλάδα ή το αρμόδιο Υπουργείο;

Σιδηροδρομικά Νέα: Διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού Πατρών (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Παρ’ ολίγον να θρηνήσουμε θύματα-Οι μπάρες του ΟΣΕ ανέβηκαν νωρίτερα από τη διέλευση του τρένου (sidirodromikanea.blogspot.com)

43Α. «Δεν έχει έσοδα από τον Προαστιακό Αττικής», «κλαίγεται» η Χελλενικτρέιν, παρότι οι επιβάτες «κρέμονται από τα παράθυρα». Πολύ φυσικό, αφού πολλά από τα μηχανήματα εισόδου επιβατών (μπάρες) έχουν διακοσμητικό ρόλο σε πολλούς από τους σταθμούς του προαστιακού:

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Το 2022 καλά τα έσοδα από την επιβατική κίνηση - Νέες digital υπηρεσίες (sidirodromikanea.blogspot.com)

44Α. Στην Ισπανία οι πολλές σιδηροδρομικές εταιρίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε προσφορά σιδηροδρομικών υπηρεσιών και χαμηλότερο κόμιστρο. Στην Ελλάδα η μία και μοναδική σιδηροδρομική εταιρία «δεν της καίγεται καρφί» για παροχή σιδηροδρομικών υπηρεσιών προς τους επιβάτες:

Σιδηροδρομικά Νέα: Πώς η Ισπανία έγινε η αρένα για τον ανταγωνισμό σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας (sidirodromikanea.blogspot.com)

16θ. Την «ικανοποίησή» της εξέφρασε η ΡΑΣ για τη «συμμόρφωση» της Χελλενιτρέιν στο ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων στους επιβάτες που εγκλωβίστηκαν πέρσι σε αμαξοστοιχίες ένεκα σφοδρής χιονόπτωσης και για τον νέο εμπλουτισμένο  οδηγό των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των επιβατών που θεσπίστηκε με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 782/21, αλλά θα ήταν το ίδιο επιθυμητό να έδειχνε τον ίδιο «ζήλο» και για τα άδεια τραίνα, την έλλειψη επαρκών δρομολογίων σε ολόκληρο το σιδ/κό δίκτυο και για τις συχνές αφορμές καθυστέρησης ή αντικατάστασης σιδ/κών δρομολογίων από λεωφορεία ή ματαίωσης δρομολογίων:

Σιδηροδρομικά Νέα: Ο νέος Οδηγός Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Επιβατών Σιδηροδρομικών Μεταφορών (sidirodromikanea.blogspot.com)

17θ. Συνεχίζονται οι «θετικές» παρεμβάσεις στον Σιδ/κό Σταθμός Θεσσαλονίκης: μετά την επισκευή των ηλεκτρονικών πινάκων ενημέρωσης των δρομολογίων σειρά είχε η αποκατάσταση του φωτισμού οροφής. Ευχόμαστε από καρδίας η «αύρα» αυτή να φτάσει μέχρι και την τελευταία σιδηροδρομική στάση του ελληνικού σιδ/κού δικτύου:

Σιδηροδρομικά Νέα: Θεσσαλονίκη: Είδε ξανά…φως ο Επιβατικός Σταθμός του ΟΣΕ – Άρχισαν έργα εξωραϊσμού – Έρχονται δυο διαγωνισμοί (sidirodromikanea.blogspot.com)

45Α. «Χιονοφοβική», «κρυοφοβική», «βροχοφοβική», «χειμωνοφοβική» και δεν έχει τέλος ο κατάλογος με τις φοβίες της Χελλενικτρέιν: αναστολές δρομολογίων, καθυστερήσεις, αντικαταστάσεις σιδηροδρομικών μετακινήσεων με λεωφορεία στην αναγγελία και μόνο έλευσης της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» η οποία μόλις και μας άγγιξε! Η Χελλενικτρέιν επιμένει να κρύβεται και να αποφεύγει το πρόβλημα παρά να το επιλύσει…:

Σιδηροδρομικά Νέα: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ "BARBARA" (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων λόγω κακοκαιρίας. Ακυρώνονται τα δρομολόγια Πηλίου (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Λόγω επιδείνωσης του καιρού καταργούνται οι αμαξοστοιχίες 62 & 63 στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Ενημέρωση από την HellenicTrain (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Αύριο Δευτέρα, καταργούνται οι αμαξοστοιχίες 50 και 51 στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Νέες καταργήσεις τρένων για αύριο (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Ποια δρομολόγια τρένων καταργούνται σήμερα και ποια θα αντικατασταθούν με λεωφορεία. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: HellenicTrain: Καταργούνται οι αμαξοστοιχίες 62, 63 στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, καθώς και η 887, Καλαμπάκα - Αθήνα. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: HellenicTrain: Σε αναμονή εφεδρικής μηχανής η αμαξοστοιχία 61 κοντά στη Σφενδάλη (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Με καθυστέρηση θα αναχωρήσει η αμαξοστοιχία 52 από Αθήνα (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Και η αμαξοστοιχία 55 από Θεσσαλονίκη θα αναχωρήσει με καθυστέρηση (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Καθηλωμένη στο Λειανοκλάδι η αμαξοστοιχία 53 (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Ξεκίνησαν οι αμαξοστοιχίες 55 και 52 με καθυστερήσεις 94 και 146 λεπτών της ώρας αντίστοιχα (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: HellenicTrain: Καθυστερήσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Το δρομολόγιο C120 που εκτελείται με λεωφορείο, καταργείται. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Γολγοθάς για τους επιβάτες τρένων και καθυστερήσεις άνω των 2,5 ωρών - Προέχει ο έλεγχος, λένε οι υπεύθυνοι (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Καταργούνται οι αμαξοστοιχίες 62 και 63 στον άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Η αμαξοστοιχία 887 Καλαμπάκα-Αθήνα καταργείται και οι επιβάτες θα εξυπηρετηθούν από την αμαξοστοιχία 59. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: ΣΗΜΕΡΑ 8/2/2023 – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: Λόγω εργασιών εκχιονισμού δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια 1208 και 2215 του Προαστιακού. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ 9/2/2023 (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ 10/2/2023 (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ – ΚΟΡΩΠΙ – ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ / ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 13/2/2023 (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ – ΚΟΡΩΠΙ – ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ. (sidirodromikanea.blogspot.com)

46Α. Εύλογη απορία: πόσο ασφαλή για τους επιβάτες και το προσωπικό είναι τα ανακατασκευασμένα τραίνα ETR470 τα οποία μας λάνσαρε η FSI ως την «επιτομή των γρήγορων τραίνων», όταν ένας μικρός κορμός καταφέρνει και σχίζει «σαν χαρτί» το χώρο ενός εκ των δύο ιθυντηρίων;

Σιδηροδρομικά Νέα: Καμμένος κορμός μπήκε σε εν κινήσει Λευκό Βέλος - Από θαύμα γλύτωσε ο μηχανοδηγός. (sidirodromikanea.blogspot.com)

47A. Αυτό είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα «εργολαβικού» έργου – σύμβασης στην Ελλάδα: το έργο, (κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου, συνολικού μήκους 2,36 χλμ., εκ των οποίων τα 1,5 χλμ. περίπου είναι πλήρως υπογειοποιημένα) συν 2 νέες πεζοδιαβάσεις στην οδό Ξανθίππης και στην οδό Ξένου και 2 κτήρια για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αρχικού προϋπολογισμού 122 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε στα τέλη του 2018 στην κοινοπραξία Intrakat – Σιδηροδρομικά Έργα με έκπτωση 45,71% (η προσφορά του αναδόχου έφτασε τα 66,6 εκατ. ευρώ) και ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 52 μήνες. Στα τέλη του 2021 απαιτήθηκε η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση, ύψους 23,8 εκατ. ευρώ και αναμένεται νέα, ύψους 9 εκατ. ευρώ, με το έργο να έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο 40%! Ελλιπείς μελέτες, συμπληρωματικές συμβάσεις και πολυετείς καθυστερήσεις στην παράδοση των έργων. Για αυτό οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι βρίσκονται (και όλα γενικώς τα έργα υποδομών στην Ελλάδα) τόσο πίσω σε σχέση με των άλλων χωρών της Ευρώπης…:

Σιδηροδρομικά Νέα: Υπογειοποίηση Σεπολίων: Στο 40% η πρόοδος του "περιπετειώδους" σιδηροδρομικού έργου (sidirodromikanea.blogspot.com)

48A. Συμπληρωματικό (προεκλογικό) «τάισμα» συνολικού ύψους 14.420.712,02€ στον κατασκευαστή εργολάβο του έργου της μετατροπής σε κανονικού εύρους με ηλεκτροκινούμενη γραμμή και τελική σύνδεσή της, στην περιοχή του Ισθμού, με την υπάρχουσα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου που λειτουργεί μεταξύ Κιάτου – Κορίνθου – Αεροδρομίου και φυσικά νέα καθυστέρηση στην παράδοση του έργου. Με την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση Εργασιών θα κατασκευασθούν τα παρακάτω έργα: Έργα αντιστήριξης και υδραυλικά έργα στην περιοχή του Ισθμού. Υδραυλικά έργα εντός του αστικού ιστού, πρόσθετοι τοίχοι αντιστήριξης καθώς και κατασκευές στις εισόδους των σιδηροδρομικών σταθμών Λουτρακίου, Καζίνο και Ισθμού και κατασκευή τμήματος του τεχνικού του ρέματος Κατουνίστρα. Πρόσθετες εργασίες στο υφιστάμενο σύστημα εποπτικού ελέγχου και απόκτησης δεδομένων ηλεκτροκίνησης στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης Κορίνθου. Πρόσθετες εργασίες εξοπλισμού παρακολούθησης και τηλεχειρισμού των ΑΣΙΔ (κλειστό σύστημα τηλεόρασης (CCTV), απομακρυσμένη αρχικοποίηση μετρητών αξόνων:

Σιδηροδρομικά Νέα: Στην τελική ευθεία το έργο της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λουτράκι (sidirodromikanea.blogspot.com)

49Α. Το πανάκριβο ΣΔΙΤ της ανάταξης της σιδηροδρομικής γραμμής του βορείου σιδηροδρομικού άξονα αφήνει προκλητικά εκτός τη συντήρηση και ανάταξη της σιδηροδρομικής γραμμής Αμυνταίου – Πτολεμαΐδας: Εκεί στην Πτολεμαΐδα ακούνε ή τους έχει πάρει η «χειμερία νάρκη»:

Σιδηροδρομικά Νέα: ΣΔΙΤ: Διαγωνισμοί για τον σιδηροδρομικό άξονα Β. Ελλάδας και τα Δικαστικά Μέγαρα Κρήτης. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Σιδηρόδρομος: νέα έργα από Φλώρινα έως Αλεξανδρούπολη με ΣΔΙΤ (sidirodromikanea.blogspot.com)

50Α. Τελικά οι εχθροί του σιδηροδρόμου πέρασαν το «δικό τους»! Ξηλώθηκε η σιδηροδρομική γέφυρα του Ευήνου Ποταμού, μία από τις πλέον μακρές και ιστορικές του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Το μόνο που παρακαλώ είναι οι Αιτωλοί και οι Ακαρνάνες να μην το ξεχάσουν στις επικείμενες εκλογές!

Σιδηροδρομικά Νέα: ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΕΥΗΝΟΥ: ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ (sidirodromikanea.blogspot.com)

51A. Το απόλυτο «αίσχος» επικρατεί στη συντήρηση του τροχαίου υλικού της Χελλενικτρέιν, σύμφωνα με το άρθρο: πολύωρες ακινητοποιήσεις αμαξοστοιχιών, κανιβαλισμό ανταλλακτικών από άλλα τραίνα χωρίς αυτά να αποκαθιστώνται, έλλειψη μηχανοδηγών με αποτέλεσμα πολλά τραίνα να παραμένουν στον «λάκκο», αθέτηση υποσχέσεων της Χελλενικτρέιν για αναβάθμιση των μηχανοστασίων και οι καταγγελίες εις βάρος της ιταλικής εταιρίας δεν έχουν τέλος:

Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Train: «Επιδημία» βλαβών στα τρένα - Πολύωρη ταλαιπωρία για τους επιβάτες (sidirodromikanea.blogspot.com)

52Α. Απίστευτα πράγματα κατήγγειλε ο Βουλευτής του Σύριζα Αλέκος Μεϊκόπουλος για το Τραίνο του Πηλίου: είπε μεταξύ άλλων ότι «για το θέμα του μισθώματος για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του τρένου του Πηλίου από την Hellenic Train, είπε ότι είναι 40.000 ευρώ το χρόνο: «Με τις ευλογίες σας κλέβει εκκλησία με τη σύμβαση που έχετε συνάψει» είπε ο κ. Μεϊκόπουλος σημειώνοντας ότι τα έσοδά της από την εκτέλεση του δρομολογίου «κατά μέσο όρο δέκα φορές το μήνα» φτάνουν παραπάνω από 200.000 ευρώ, ενώ λαμβάνει και την επιδότηση από τη σύμβαση παροχής υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας, την ώρα που το κόστος λειτουργίας του δρομολογίου είναι «το πολύ σε 20.000 ευρώ κάθε έτος»! Υπολογίστε τι έσοδα θα είχε το Τραίνου του Πηλίου αν είχε εκσυγχρονιστεί (χωρίς να παραγκωνίσει κατ’ ανάγκη και τα παλαιά ιστορικά οχήματα, τα οποία θα είναι δυνατόν να εκτελούν ειδικά έκτακτα «ιστορικά» δρομολόγια), εκτελούσε καθημερινά αρκετά δρομολόγια και έκανε χρήση του συνόλου της διαδρομής από τον Βόλο ως τις Μηλιές:

Σιδηροδρομικά Νέα: Κώστας Καραμανλής: Προτεραιότητά μας η ασφάλεια για το τραινάκι του Βόλου (sidirodromikanea.blogspot.com)

53Α. Η 28η Φεβρουαρίου 2023 δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για τον σιδηρόδρομο:

Σιδηροδρομικά Νέα: Η αμαξοστοιχία 2594 (Λάρισα - Θεσσαλονίκη) είναι ακινητοποιημένη λίγο μετά τη Λάρισα . (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Ηλεκτροφόρα καλώδια έπεσαν σε αμαξοστοιχία της Hellenic Train, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες επιβάτες! (sidirodromikanea.blogspot.com)

με πολλά ψέματα για τον σιδηρόδρομο στη Θεσσαλία:

Σιδηροδρομικά Νέα: Καραμανλής: Το υπουργείο εκτελεί έργα 1,63 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία. Προχωρούν τα σιδηροδρομικά έργα. (sidirodromikanea.blogspot.com)

Σιδηροδρομικά Νέα: Αγοραστός: Στην τελική ευθεία η ηλεκτροκίνηση Παλαιοφαρσαλου - Καλαμπάκας (sidirodromikanea.blogspot.com)

και ακόμα περισσότερα για την τηλεδιοίκηση – σηματοδότηση:

Σιδηροδρομικά Νέα: Ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αύριο στο Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος (sidirodromikanea.blogspot.com)

Αν προσθέσουμε και την χαλαρότητα από το ξέφρενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με τα «ρεπό» και τις αντιμεταθέσεις των σταθμαρχών που είναι σε υπηρεσία, όλα συνέκλειαν σε μία έκρυθμη κατάσταση, η οποία θα εκδηλωθεί το βράδυ της μοιραίας Τρίτης:

Σιδηροδρομικά Νέα: Σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη: 29 οι νεκροί, 85 οι τραυματίες, αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική (sidirodromikanea.blogspot.com)

Το αποτέλεσμα; 57 νεκροί και περισσότεροι από 50 επιβάτες να αγνοούνται από τη φρικτή σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 από Αθήνα για Θεσσαλονίκη με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 από Θεσσαλονίκη για Λάρισα λίγο μετά τον σιδ/κό σταθμό του Ευαγγελισμού Λάρισας, στο σημείο που διέρχεται η Εθνική Οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης άνωθεν των σιδ/κών γραμμών:

 Σιδηροδρομικά Νέα: Τέμπη: Αγνοείται η 31χρονη ανιψιά του δημάρχου Λαγκαδά – Επέβαινε στο μοιραίο τρένο (sidirodromikanea.blogspot.com)

Εν τέλει, στο εξάμηνο Σεπτέμβριος 2022 – Μάρτιος 2023 τα ελληνικά σιδηροδρομικά πράγματα έχουν ως εξής:

                Τα πράγματα, τα οποία αφορούν στον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, σημείωναν για το διάστημα Σεπτέμβριος - Μάρτιος μικρή και πολύ αργή πρόοδο, μέχρι το μεσονύκτιο της 28ης Φεβρουαρίου προς την 1η Μαρτίου. Το τρομερό, το χειρότερο στην ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, δυστύχημα των Τεμπών, κατέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό και δραματικό τρόπο τα όλα όσα μαρτυρικά και «σταυρικά» διαδραματίζονται στους Ελληνικούς Σιδηρόδρομους, ειδικά μετά από την ψήφιση και εφαρμογή του επαίσχυντου και αθλίου Νόμου 3891 (ΦΕΚ_188_τ.Α΄_04.11.2010).  Επιχειρώντας τώρα μια πιο… ολιστική προσέγγιση από τον βορά προς νότο έχουμε και λέμε: α. η ηλεκτροκίνηση, η αναβάθμιση της επιδομής της σιδ/κής γραμμής και ο διπλασιασμός της γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, καθώς και ο εξοπλισμός της με συστήματα τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης (άσχετα αν αλλού τα συστήματα αυτά σαπίζουν ή γίνονται βορρά στους τοπικούς μεταλλωρύχους και χαλκωρύχους) είναι ένα σχέδιο το οποίο δείχνει ότι μπορεί και να φτάσει στο στάδιο της υλοποίησης (και στο πλαίσιο της επιθυμίας του ΝΑΤΟ να μπορεί να μεταφέρει στρατιωτικό υλικό και εφόδια στο μαλακό υπογάστριο των Ρωσο – Ουκρανικών συνόρων) αλλά έχει διατυπωθεί ένας, εξαιρετικά σοβαρός και απολύτως εμπεριστατωμένος, αντίλογος για την αναγκαιότητα υλοποίησης αυτού του έργου, τόσο γαιοστρατηγικά όσο και τεχνικά β. προκηρύχθηκε ολόκληρο το έργο κατασκευής της σιδ/κής Εγνατίας: Νέα Φιλαδέλφεια – Λαγυνά – Καβαλάρι – Λαγκαδίκια – Νέα Απολλωνία – Βρασνά – Ασπροβάλτα – Αμφίπολη – Καβάλα – Νέα Καρβάλη – Τοξότες, μήκους διακοσίων (200) περίπου χλμ, αλλά με τον «ανταγωνιστικό διάλογο» και την αναμονή πρόσληψης ειδικού τεχνικού συμβούλου, οι υποψήφιοι σιδ/κοί επιβάτες… θα «αναμείνουν» πολύ καιρό ακόμα «στο ακουστικό τους», γ. όχι μόνον πρόοδος δεν σημειώθηκε στη σιδ/κή γραμμή από Δράμα έως Αλεξανδρούπολη, η οποία συνεχίζεται να προσφέρεται μόνο για εμπορικούς σιδ/κούς συρμούς, αλλά πλέον οι επιβάτες που παίρνουν το πρωινό λεωφορείο από Αλεξανδρούπολη για Δράμα δεν μπορούν καν να (μετ)επιβιβαστούν στο τραίνο από Δράμα για Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να… διανυκτερεύουν στη Δράμα, για να λάβουν το τραίνο το άλλο πρωί!!! δ. ουδεμία εξέλιξη δεν σημειώθηκε σε ότι αφορά την (επανα) δρομολόγηση τουριστικών συρμών στα θρακικά Τέμπη (Δράμα – Τοξότες), ε. καμιά εξέλιξη δεν υπήρξε και στη δρομολόγηση πυκνών προαστιακών δρομολογίων μεταξύ Θεσσαλονίκης – Κιλκίς / Ροδόπολης. Ουδεμία πρόοδος επίσης δεν επιτεύχθηκε στη σιδ/κή σύνδεση της βιομηχανικής περιοχής του Κιλκίς (Σταυροχώρι) με το κεντρικό σιδ/κό δίκτυο, ενώ ένα (ή και κανένα) παραμένει το ζεύγος (προαστιακού) δρομολογίου μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σερρών, το οποίο εξακολουθεί να είναι αργό [περισσότερες από τρεις (3) ώρες για 150 – 155 χλμ διαδρομής]. Πολλή συζήτηση έγινε και για την ηλεκτροκίνηση (και διπλασιασμό της γραμμής;) και υποστήριξη με συστήματα τηλεδιοίκησης / σηματοδότησης της σιδ/κής γραμμής Διαλογής Θεσ/κης – Στρυμόνας – Προμαχώνας (και Σέρρες θα πρόσθετα) αλλά η μόνη εξέλιξη που προέκυψε είναι ότι αποφασίστηκε η ανάταξη της σιδ/κής γραμμής Στρυμόνα – Προμαχώνα, μήκους 12 χλμ υπό κυκλοφορία, στ. απόλυτη η στασιμότητα και στη δρομολόγηση πυκνών προαστιακών δρομολογίων μεταξύ Θεσσαλονίκης – Πολυκάστρου / Αξιούπολης, ενώ ο νέος σιδ/κός σταθμός Πολυκάστρου που κατασκευάζεται βρίσκεται περίπου 6 χλμ έξω και μακριά από το Πολύκαστρο, καθιστώντας τον παντελώς άχρηστο για τη δρομολόγηση προαστιακών τραίνων, ζ. στασιμότητα και απόλυτη σιγή επικρατεί και στην παράδοση του έργου της σιδ/κής παραλλαγής μεταξύ Πολυκάστρου και Ειδομένης, αν και είχε προβλεφθεί ότι έργο θα παραδιδόταν το 2020 (https://www.ergose.gr/project/polykastro_eidomeni/). Πρόσφατα κάτι ψιθυρίστηκε για προκήρυξη του έργου εγκατάστασης συστημάτων τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης και ESCT στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Ειδομένης και υπολειπόμενα έργα στην παραλλαγή Πολυκάστρου - Ειδομένης, αλλά ουδέν πέρα τούτου. Από το 2014 «τρέχει» το πρόγραμμα «citytrain» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ως γνωστόν προβλέπει την αξιοποίηση ανενεργού (ή και ενεργού) σιδηροδρομικού δικτύου για την εξυπηρέτηση σημείων αυξημένης δραστηριότητας (επιβατικός λιμένας Θεσσαλονίκης, Σταθμός ΚΤΕΛ «Μακεδονία», Πανεπιστήμιο Δυτικής Θεσσαλονίκης στη Σίνδο κ.λπ.). Η σιδηροδρομική σύνδεση του Πανεπιστημίου Δυτικής Θεσσαλονίκης με τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μεγάλο επιβατικό ενδιαφέρον, καθώς η, εδώ και πολλά χρόνια, μετακίνηση των φοιτητών με αρθρωτά αστικά λεωφορεία δεν καλύπτεται ούτε ποσοτικά, ούτε ποιοτικά από τα υπάρχοντα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων, κυρίως κατά τις περιόδους αιχμής. Τεράστια εξοικονόμηση θα προέκυπτε, αν προχωρούσε προς υλοποίηση το σχέδιο του «citytrain» : i. στο χρόνο μετακίνησης των φοιτητών, ii. στα καύσιμα iii. στους εκπεμπόμενους ρύπους του CO2, iv. στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Θεσ/κης από την κίνηση των μεγάλων σε μήκος, αρθρωτών λεωφορείων. Στην αξιοποίηση των καταργημένων γραμμών θα μπορούσε να προστεθεί και χρήση της ημιτελούς κατασκευασμένης  σιδ/κής υποδομής μεταξύ Διαλογής (Διυλιστήρια ΕΚΟ) – Ωραιοκάστρου – Λαγυνών – Αγίου Βασιλείου. Με την κατασκευή και σιδ/κής σήραγγας κάτωθεν του Χορτιάτη η γραμμή θα μπορούσε να φτάσει έως το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, παράλληλα με τη γραμμή του Μετρό. Το citytrain εντάχθηκε στο συνολικό έργο της σιδ/κής σύνδεσης του λιμένος Θεσσαλονίκης, δια υπερκείμενης ανισόπεδης σιδ/κής διάβασης μήκους ενός χιλιομέτρου, άνωθεν της Εθνικής Οδού, αλλά η Εργοσέ, αν και έχει προκηρύξει το έργο, δεν μας «έχει κάνει μέχρι σήμερα την τιμή» να μας εξηγήσει με λεπτομέρεια τι ακριβώς σχεδιάζει για το «citytrain» της Θεσσαλονίκης, θ. πολύ αραιά και με χρόνους δρομολογίων κατώτερους του 2005 η δρομολόγηση των προαστιακών / υπεραστικών συρμών από Θεσσαλονίκη προς Έδεσσα / Φλώρινα. Η μεταφορά των συστημάτων τηλεδιοίκησης / σηματοδότησης της καταργημένης μονής σιδ/κής γραμμής Δομοκού – Λιανοκλαδίου παρότι θα ταίριαζαν «γάντι» και θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη σιδ/κή γραμμής μεταξύ Πλατέως – Αμυνταίου / Φλώρινας και Αμυνταίου / Πτολεμαΐδας, μια που δεν επανδρώνεται κανένας σιδ/κός σταθμός με σταθμάρχη / κλειδούχο δυτικότερα του Πλατέος, εντούτοις είναι παρατημένα προς βορρά και οξείδωση στις καιρικές συνθήκες, εμφανίζονται δε και ως «υποψήφια» πιθανής σύλησής τους από επίδοξους «κυνηγούς» χαλκού και μετάλλου. Φτωχές και οι ειδήσεις που ανακοινώθηκαν για τη σιδ/κή σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας με το Πόγραδετς και τους Αλβανικούς Σιδηροδρόμους. Πρόσφατα το Υπομεδί προέκρινε τη λύση της σιδ/κής σύνδεσης Καστοριάς / Ιεροπηγής αντί της χάραξης Φλώρινας μέσω λιμνών Πρεσπών, η οποία θα βελτίωνε κατά πολύ την επισκεψιμότητα εκεί και θα μείωνε και την απόσταση. Ουδέν νεότερον και για τη σιδ/κή σύνδεση της Φλώρινας με το Μοναστήρι, παρότι η επιδομή έχει, εδώ και χρόνια, ανακαινιστεί, ι. οι συρμοί οι οποίοι υποστηρίζουν το προαστιακό / υπεραστικό σιδ/κό δίκτυο από Θεσσαλονίκη προς Έδεσσα / Φλώρινα και Σέρρες εμφανίζουν έντονα σημεία κόπωσης και ασυντηρησιάς, παρότι η εξωτερική εικόνα τους βελτιώθηκε αρκετά. Αυτό μαρτυρείται και από τις διαρκείς καθυστερήσεις ή και ματαιώσεις εκτέλεσης των δρομολογίων, παρότι τίποτα (διασταυρώσεις με άλλους συρμούς, ιδιαίτερες βραδυπορείες κ.λπ.) δεν εμποδίζει την εκτέλεσή τους. Το γεγονός αυτό και τα πολύ αραιά δρομολόγια, οδηγούν τους σιδ/κούς επιβάτες σε άλλα ανταγωνιστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά αυτό ουδόλως σκέφτεται να απασχολεί την διαχειρίστρια Τρενοσέ/Χελλενικτρέιν (ή τις αρχές της ελληνικής δικαιοσύνης για το ότι η κρατική επιδότηση πάει στον… βρόντο) , ια. υποχώρηση υπήρξε και στις προσφερόμενες υπηρεσίες των προαστιακών / υπεραστικών συρμών από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα και Παλαιοφάρσαλο, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες επιβατών του προαστιακού Θεσ/κης – Λάρισας, ενώ μετά το δυστύχημα στα Τέμπη τα δρομολόγια έχουν διακοπεί εντελώς! Το δρομολόγιο προς Παλαιοφάρσαλο δεν καλύπτει ικανοποιητικά τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Δυτική Θεσσαλία με οικονομικό εισιτήριο. Εκτός από τις πολλές βλάβες στα συστήματα αλλαγών τροχιάς και σε άλλα συστήματα της επιδομής και της ηλεκτροκίνησης, συρμοί «Ντεζίρο» κατά περιόδους αντικαθίστανται από ελκόμενους συρμούς, οι οποίοι προσφέρουν σαφώς δυσκολότερη πρόσβαση στα άτομα ΑμεΑ και στους επιβάτες τους οποίους μεταφέρουν, ειδικώς όταν αυτοί κουβαλούν μαζί τους και το ποδήλατό τους. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι η Γαιαοσέ, η ιδιοκτήτρια του τροχαίου υλικού του πάλαι ποτέ ενιαίου ΟΣΕ, στο πρόσφατο παρελθόν είχε προκηρύξει μελέτη σκοπιμότητας, ύψους αρκετών χιλιάδων €, για την ανάταξη των συρμών τύπου «Reilbus» και την μετατροπή τους σε αμιγώς ηλεκτροκίνητους (προσωπικά θα προτιμούσα η μελέτη να αφορά στη μετατροπή τους σε υβριδικούς, δηλαδή σε ηλεκτροκίνητους και ντιζελοκίνητους σε μια έκδοση, για ευνόητους λόγους), για την τύχη της οποίας η Γαιαοσέ ουδέποτε μας ενημέρωσε. Παρότι ανακοινώθηκε με ενθουσιασμό η κατασκευή σιδ/κής γραμμής μεταξύ σιδ/κού σταθμού Γέφυρας Θεσσαλονίκης – Νέας Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών – Αρχαίας Πέλλας – Σκύδρας, ουδέν νεότερο έχει ανακοινωθεί περί αυτού. Ουδεμία πρόοδος δεν έλαβε χώρα και σε ότι αφορά στη δημιουργία εμπορευματικού σταθμού στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, παρά τις πολλές μέχρι και σήμερα ενθουσιώδεις εξαγγελίες. Γεγονός αποτελεί η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή σιδ/κής στάσης στον Νέο Παντελεήμονα, ένα έργο το οποίο είχε εξαγγελθεί πριν από πολλά χρόνια, αλλά έκτοτε επικρατεί απόλυτη σιγή για το εν λόγω έργο, ιβ. υπογράφηκε η [φανερά αντίθετη προς την με αριθ. Δ4δ/15840/2019 Υ.Α. (ΦΕΚ 1654/τ. Β΄/14.05.2019)  με θέμα: «Έγκριση τροποποίησης Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΟΣΕ»: Άρθρο 2 «Όραμα και οι Στόχοι ΟΣΕ Α.Ε.] παράδοση της ζώνης της σιδ/κής γραμμής Νέοι Πόροι – Πλαταμώνας, στην «τοπική κοινωνία», προκαλώντας μαζικές αντιδράσεις, απόφαση η οποία οπωσδήποτε πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να αναθεωρηθεί, ιγ. κατοχυρώθηκε και το έργο της ηλεκτροκίνησης Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας, ενώ ήδη έχει κατοχυρωθεί σε εργολαβία η β΄ φάση των έργων ηλεκτροκίνησης μεταξύ Λάρισας – Βόλου χωρίς να περιλαμβάνει το υποέργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένος Βόλου και της βιομηχανικής ζώνης με το σιδ/κό δίκτυο, ενώ οι προδιαγραφές του έργου είναι της δεκαετίας του… 1950 / 60 (μέγιστη ταχύτητα 100 χλμ./ώ)! Προκηρύχθηκε και το έργο τοποθέτησης ηχοπετασμάτων εκατέρωθεν των σιδ/κών γραμμών οι οποίες διέρχονται από το αστικό τμήμα της Λάρισας, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά ουδέν μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί. Καμία αναφορά δεν έγινε στη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων και logistics στη Θεσσαλία, ενώ ουδέν αναφέρθηκε για την επέκταση του θεσσαλικού σιδ/κού δικτύου από Παλαιοφάρσαλο προς τα ανατολικά (Φάρσαλα) και προς τα δυτικά και βόρεια (από Καλαμπάκα προς Οξύνοια ή Κοζάνη). Παράλληλα, η κατασκευή του βορείου άξονα του αυτοκινητοδρόμου «Ε65» έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της ήδη κατασκευασθείσας σιδ/κής υποδομής Καλαμπάκας – Κοζάνης, βορείως της Καλαμπάκας. Στο παλαιό μετρικό δίκτυο Βόλος – Βελεστίνο – Παλαιοφάρσαλος έχει καταστραφεί η γέφυρα του ποταμού Ενιπέα, αλλά ουδεμία κίνηση έχει γίνει για την αποκατάστασή της, παρότι το σιδηροδρομικό αυτό δίκτυο βρίσκεται υπό «προσωρινή αναστολή λειτουργίας». Ουδέν, επίσης, νεότερο υπήρξε για την απευθείας δρομολόγηση συρμών από Βόλο προς Καλαμπάκα, παρότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε με ένα δρομολόγιο να εξυπηρετούνται και οι τέσσερις μεγάλες θεσσαλικές πόλεις. Ουδεμία εξέλιξη υπήρξε στην προμήθεια νέου τροχαίου υλικού για το τρένο του Πηλίου, ουδείς λόγος ειπώθηκε για αύξηση των δρομολογίων του και για την επαναλειτουργία και του υπόλοιπου (ανενεργού σήμερα) μήκους της γραμμής από τα Άνω Λεχώνια ως τον Βόλο, ενώ ουδεμία γιορτή πραγματοποιήθηκε για τα 25 χρόνια της επαναλειτουργίας της γραμμής από τα Άνω Λεχώνια στις Μηλιές. Επίσης ολόκληρο το σιδηροδρομικό υλικό (σχάρες, στρωτήρες και στύλοι ηλεκτροκίνησης) της σιδ/κής γραμμής πλάτους 90 εκ. για τη μεταφορά λιγνίτη στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας στέκεται… «αγέρωχο» στη βορά των καιρικών συνθηκών και στην οξείδωση της φθοράς του χρόνου, ενώ θα μπορούσε όλο αυτό το υλικό να παραδοθεί στους ΟΣΕ/Γαιαοσέ/Εργοσέ ώστε να εγκατασταθεί ενισχύοντας την επιδομή ή του τρένου του Πηλίου ή της γραμμής του Οδοντωτού Διακοφτό – Καλάβρυτα. Καμιά εξέλιξη επίσης δεν υπήρξε (εκτός από ευχές και σκέψεις) και για τη σιδ/κή (δια) σύνδεση Βελεστίνου – Αλμυρού, ούτε επίσης για τη σιδ/κή σύνδεση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου με το Βόλο και φυσικά το λιμάνι του. Οι Α/Α οι οποίες υποστηρίζουν τα δρομολόγια στη Θεσσαλία συνεχίζουν να εμφανίζουν τα ίδια έντονα σημεία κόπωσης και ασυντηρησιάς με τους αντίστοιχους συρμούς της Δυτικής Μακεδονίας. Μεταξύ Λαρίσης – Βόλου εξακολουθεί να παραμένει εκτός η στάθμευση στα Μελισσάτικα, η οποία διακρινόταν για την αυξημένη επιβατική κίνηση, καθώς ο μεγάλος ελεύθερος χώρος πέριξ του σταθμού προσφερόταν για πάρκινγκ ΙΧ αυτοκινήτων συνδυασμένης μετακίνησης των Βολιωτών προς Λάρισα. Οι συρμοί από Λάρισα για Βόλο εξακολουθούν να αναχωρούν από την 6η γραμμή της Λάρισας η οποία δεν έχει καμία υποδομή για την προστασία των σιδ/κών επιβατών από τον ήλιο ή τη βροχή. Ουδεμία αξιοποίηση δεν ανακοινώθηκε για τον σιδ/κό σταθμό του Μεζούρλου στα προάστια της Λάρισας (σήμερα δεν επιτρέπεται ούτε καν η απλή στάση), αν και θα μπορούσε να αποτελέσει «χοτ σποτ» συνδυασμένης μετακίνησης των Λαρισαίων προς το Πανεπιστημιακό Ν/Σ, το  Πανεπιστήμιο, τα Γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ και προς το νέο Νεκροταφείο, γλιτώνοντας χρόνο, χρήμα, μποτιλιάρισμα και κυρίως εκπεμπόμενο CO2 στην ατμόσφαιρα της πόλης της Λάρισας, ιδ. στην παλιά, καταργημένη, σήμερα, σιδ/κή γραμμή μεταξύ Δομοκού και Λιανοκλαδίου υπάρχουν και στέκονται… αγέρωχα τα συστήματα τηλεδιοίκησης και ΑΣΙΔ τα οποία ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί σε άλλα σημεία του ενεργού σιδ/κού δικτύου. Πολλά είναι τα ερωτηματικά για το πότε επιτέλους πρόκειται να δοθούν προς χρήση οι νέοι σιδ/κοί σταθμοί και στάσεις (Δομοκού, Θαυμακού, Ξυνιάδας κ.α.) και κυρίως τη δυνατότητα της χρήσης τους από επιβάτες μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης , ιε. για το τμήμα Λιανοκλαδίου – Λαμίας – Στυλίδας, εσχάτως ανακοινώθηκε από την Εργοσέ εκτέλεση έργων και αναστολή δρομολογίων στο τμήμα αυτό χωρίς να ανακοινωθούν τι είδους έργα πρόκειται να εκτελεστούν εκεί, ενώ για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στην εν λόγω σιδ/κή γραμμή δεν ακούστηκε τίποτα ιστ. για το παλιό τμήμα μεταξύ Λιανοκλαδίου – Τιθορέας έχουμε (μάλλον μόνο θεωρητικά) σημαντική αύξηση των δρομολογίων και παρά το ότι είχαν υποσχεθεί ότι η εν λόγω γραμμή πρόκειται να ενταχθεί στις λεγόμενες «τουριστικές γραμμές». Επιτράπηκε, μετά από μια τετραετία περίπου, η χρήση από τους επιβάτες του νέου σιδ/κού σταθμού στον Μώλο το οποίο βρίσκεται επί της νέας διπλής σιδ/κής γραμμής, αλλά το μόνο δρομολόγιο τραίνου που προβλέπεται να σταθμεύει εκεί είναι εκείνο από Αθήνα προς Καλαμπάκα! Επίσης κανένας σχεδιασμός δεν υπήρξε για τη δρομολόγηση πυκνών προαστιακών / υπεραστικών συρμών από την Αθήνα προς το Λιανοκλάδι/Λαμία, ιζ. τα δρομολόγια από Αθήνα προς Χαλκίδα εξακολουθούν να  παραμένουν αραιά, δεν ξεκινούν από τον Πειραιά, (για τους επιβάτες νοτίως του Σταθμού Λαρίσης απαιτείται πλέον μετεπιβίβαση σε κάποιον από τους σιδ/κούς σταθμούς μεταξύ Αθήνας και ΣΚΑ) ενώ τα έργα υπογειοποίησης μεταξύ σιδ/κού σταθμού Αθηνών και Τριών Γεφυρών έχουν… «εκτροχιαστεί» τόσο στις χρονικές  προθεσμίες παράδοσης, όσο και στον προϋπολογισμό του έργου, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός αρμοδίου ή εκπροσώπου της δικαιοσύνης. Προκηρύχτηκε επιτέλους μετά από πολύ καιρό η εξαγγελθείσα η κατασκευή μίας εκ των δύο νέων σιδηροδρομικών σταθμών στον προαστιακό Αττικής, ο ένας στο τμήμα ΣΚΑ – Οινόη (Κρυονέρι) και ο άλλος στο τμήμα ΣΚΑ – Κορωπί (Γέρακας), παρότι τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η σηματοδότηση / τηλεδιοίκηση από Πειραιά έως Παλαιοφάρσαλο εξακολουθεί να βρίσκεται ολικώς ή μερικώς εκτός λειτουργίας. Το πολυπόθητο έργο «εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος ERTMS (ETCS & GSM-R) Πειραιά – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας παραδόθηκε στο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός, αν και προβλεπόταν η παράδοσή ολόκληρου του έργου το αργότερο το 2020 (https://www.ergose.gr/project/simatodotisi_tilepikoinonies/), ενώ ο Πειραιάς έχει σε λειτουργία μόνο μία γραμμή από τις πέντε και εξακολουθεί να δρομολογεί συρμούς ανά μισάωρο και με αναγκαστική μετεπιβίβαση σε ντιζελοκίνητους στον σιδ/κό σταθμό του Ρέντη, ιη. η δεύτερη φάση των έργων για την ανακαίνιση του κεντρικού σιδ/κού σταθμού της Αθήνας προκηρύχθηκε (επιτέλους), χωρίς να γίνεται κάτι περισσότερο, ενώ η Ελληνική Πρωτεύουσα εξακολουθεί να διαθέτει έναν από τους χειρότερους, αν όχι τον χειρότερο σιδ/κό σταθμό Πρωτεύουσας ευρωπαϊκής χώρας, εντός και εκτός Ε.Ε., ιθ. το νέο σιδ/κό μουσείο στη Λεύκα του Πειραιά δεν έχει ακόμα ανοίξει τις πύλες του στους επισκέπτες και ούτε δίνει σημάδια ότι πρόκειται να πετύχει κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον. Κακοποιημένοι και βανδαλισμένοι εμφανίζονται και οι σιδ/κοί σταθμοί του προαστιακού στον κατακόρυφο άξονα από Πειραιά έως τον σταθμό Λαρίσης, χωρίς, επίσης, να συγκινεί το γεγονός αυτό κάποιον από τους αρμοδίους ή τους εκπροσώπους της ελληνικής δικαιοσύνης. Επίσης ουδεμία ενέργεια έγινε για τη σύνδεση του σιδ/κού δικτύου με την κεντρική λαχαναγορά στου Ρέντη, αν και εντός της κεντρικής λαχαναγοράς υφίσταται προϋπάρχον σιδ/κό δίκτυο μικτού(!) εύρους, κ. ουδεμία εκκίνηση υπεραστικού ή προαστιακού δρομολογίου βορειότερα του ΣΚΑ δεν ξεκινά από τον σιδ/κό σταθμό του Πειραιά. Ο σιδ/κός σταθμός του Αγίου Διονυσίου, αν και διαθέτει σύνδεση με το κεντρικό σιδ/κό δίκτυο και μάλιστα σύγχρονης επιδομής, έχει αφεθεί στην απόλυτη εγκατάλειψη και φθορά, ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους ελκόμενους συρμούς και τους χιλιάδες των τουριστών και επισκεπτών των νησιών του Αιγαίου. Σε απόλυτη εγκατάλειψη βρίσκεται και μεγάλος αριθμός σύγχρονου μετρικού τροχαίου σιδ/κού υλικού στα αμαξοστάσια της Λεύκας του Πειραιά, καθιστώντας την ανακατασκευή τους, μέρα με την ημέρα ολοένα και πιο δύσκολη, αλλά και πιο δαπανηρή. Αφημένο στη βορρά των καιρικών συνθηκών και του χρόνου είναι και το κτήριο του σιδ/κού σταθμού Πελοποννήσου, αν και η ιταλικής ιδιοκτησίας Τρενοσέ θα μπορούσε να μισθώσει τον χώρο, εγκαθιστώντας εκεί τα νέα της, κεντρικά γραφεία, αναπαλαιώνοντας ταυτόχρονα και με χρηματική «ισοσκέλιση» με τα ενοίκια, το ιστορικό αυτό κτήριο. Παρόμοια ή και χειρότερη είναι η εγκατάλειψη στο Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) αλλά και σε πολλά άλλα κτήρια των σταθμών και στάσεων στο ελληνικό σιδ/κό δίκτυο ανά την χώρα. Το σιδ/κό αυτό κέντρο επρόκειτο να παραδοθεί προς χρήση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 και εφόσον θα κατασκευάζονταν θα αποτελούσε τον νέο Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας. Οι σταθμοί του προαστιακού Αττικής, ειδικά εκείνοι οι οποίοι δεν είναι κοινοί με το Αττικό Μετρό παρουσιάζουν έντονα τα σημάδια εγκατάλειψης, παρά τα αντιθέτως, κατά καιρούς, εξαγγελλόμενα. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι σταθμοί του προαστιακού είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση κα. παρά τις πολλές και θορυβώδεις  εξαγγελίες, ουδεμία εξέλιξη σημειώθηκε στην επαναλειτουργία της σιδ/κής γραμμής μεταξύ Κορίνθου – Άργους και Ναυπλίου, ως επέκταση των προαστιακών / υπεραστικών δρομολογίων Πειραιά – Αθήνας – Κορίνθου, ενώ πολύ χειρότερα είναι τα νέα για μια πιθανή επαναλειτουργία της γραμμής από το Άργος προς την Τρίπολη, τη Μεγαλόπολη και την Καλαμάτα, αν και αυτήν την περίοδο έτρεξαν προγράμματα της ΔΕΗ για την υλοποίηση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Καμία εξέλιξη δεν σημειώθηκε όσον αφορά στην δρομολόγηση πυκνών προαστιακών δρομολογίων από την Καλαμάτα (ή πιο ορθά από σταθμό λιμένος Καλαμάτας) έως τη Μεσσήνη, ενώ ο σιδηροδρομικός της διάδρομος απειλείται ανοικτά από την κατασκευή του παρακείμενου αυτοκινητοδρόμου, κβ. αν και από καιρού υποτίθεται ότι έχει εγκατασταθεί εργολάβος για τη σύνδεση του Λουτρακίου με τον προαστιακό σιδηρόδρομο στο ίχνος της παλιάς μετρικής γραμμής, με το έργο να έπρεπε να παραδοθεί το 2020 (https://www.ergose.gr/project/isthmos_loutraki/), μόλις προ ολίγων ημερών υπήρξε (ανεπίσημη) ενημέρωση ότι το έργο θα παραδοθεί (μακάρι) στις αρχές του 2023 (κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί), ενώ ο προϋπολογισμός του έχει «τιναχθεί» στον αέρα. Για τη σιδ/κή σύνδεση, με γραμμή μεικτού εύρους, των διυλιστηρίων της MotorOil στους Αγίους Θεοδώρους με το κεντρικό σιδ/κό δίκτυο έπεσαν μεν οι υπογραφές, αλλά οι κατά καιρούς υψηλά ιστάμενοι στην ιεραρχία των ελληνικών σιδηροδρόμων αφήνουν να εννοηθεί ότι η γραμμή στους Αγίους Θεοδώρους μπορεί τελικά να μην είναι μικτή, αποκόπτοντας το μετρικό σιδ/κό δίκτυο βορείως της Κορίνθου κάτι το οποίο έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την με αρ. πρωτ. Φ12.1/355250/08.12.2021 Κ.Υ.Α. η οποία αναφέρει ρητώς ότι το μετρικό σιδ/κό δίκτυο από Ελευσίνα έως Κόρινθο βρίσκεται υπό προσωρινή αναστολή, άρα (θεωρητικά) δεν μπορεί να αποκοπεί ή να ξηλωθεί. Ανάλογα απογοητευτικές είναι και οι ειδήσεις για την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου από τα Άνω Λιόσια προς στην Ελευσίνα και τα Μέγαρα, έργο το οποίο θα κατασκεύαζε, υποτίθεται, η ΕΛΠΕ και θα προκηρυσσόταν τον περασμένο Φεβρουάριο. Στον προαστιακό Αττικής εντάσσει η με αρ. πρωτ. Φ12.1/355250/08.12.2021 Κ.Υ.Α. τον σιδ/κό διάδρομο Άνω Λιόσια – Νέο Ικόνιο, χωρίς όμως κάποια εκδήλωση πρόθεσης δρομολόγησης επιβατικού τρένου εκεί, μέχρι και σήμερα. Προκηρύχθηκαν και οι επεκτάσεις του προαστιακού σιδηροδρόμου από τον σιδ/κό σταθμό του Κορωπίου έως τον λιμένα Λαυρίου και από τον σιδ/κό σταθμό του αεροδρομίου έως τη Ραφήνα, αλλά με τον λεγόμενο «ανταγωνιστικό διάλογο» είναι άγνωστος ο χρόνος εκκίνησης των έργων. Στα χρόνια τα οποία έχουν περάσει από τις αναρίθμητες εξαγγελίες αυτών των έργων (ειδικά του Λαυρίου, το οποίο είναι εξαιρετικά ώριμο από καιρό), έχουν διαφανεί ξεκάθαρα οι δύο ισχυρότεροι εκ των «τροχοπεδητών» τους: ι. οι διαχειριστές και οι επίδοξοι εργολάβοι της (πολύ) συζητούμενης εδώ και καιρό επέκτασης της Αττικής οδού έως το Λαύριο και την Ραφήνα, οι οποίοι παντελώς αδικαιολόγητα και αστήρικτα συνδέουν τις επεκτάσεις του προαστιακού σιδηροδρόμου με εκείνες της Αττικής Οδού, παρότι οι κυκλοφοριακοί οδικοί φόρτοι αυτών των δρόμων καλύπτονται απολύτως ικανοποιητικά από τις πρόσφατα ανακαινισμένες λεωφόρους Λαυρίου και Μαραθώνος, οι οποίες ήταν και «ολυμπιακά έργα» και από κανέναν δεν εκφράστηκε η επιθυμία να επιφορτιστούν οι οδικές μετακινήσεις προς τη Λαυρεωτική και τη Ραφήνα με επιπλέον διόδια και έξοδα. Ήδη το κόμιστρο της Αττικής οδού έχει κριθεί από πολλούς ότι παραμένει εξαιρετικά υψηλό και η νέα σύμβαση, η οποία βρίσκεται στα σκαριά, παρότι δείχνει ότι ελαττώνει κόστος αρχικά, αφήνει το δικαίωμα στην διαχειρίστρια εταιρία να το αυξήσει όσο επιθυμεί, μετά την παρέλευση πενταετίας. Οι συνδέσεις των λιμένων Λαυρίου και Ραφήνας με τον σιδηρόδρομο θα επέτρεπαν μια πιο ορθολογική ανάπτυξη των θαλασσίων δρομολογίων, εξοικονόμηση ενέργειας και εξαιρετικά σημαντικό περιορισμό στο αποτύπωμα του CO2 στην ατμόσφαιρα, αφού ο χρόνος των ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς τις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο θα ελαττωνόταν κατά τουλάχιστον μιάμιση ώρα θαλάσσιας μετακίνησης. Επίσης, ο λιμένας του Λαυρίου είναι καταλλήλως εξοπλισμένος για την υποδοχή μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, οπότε η σιδηροδρομική του εξυπηρέτησή του είναι πέρα για πέρα επιβεβλημένη, ιι. οι ισχυρές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις δεν επιθυμούν σε καμιά των περιπτώσεων να μοιραστούν με τις σιδ/κές εταιρίες τον ναύλο τον οποίο εισπράττουν από τον Πειραιά έως το Σούνιο (Λαύριο), κγ. Προκηρύχθηκε και το σιδ/κό έργο μεταξύ Ροδοδάφνης – Ρίου, χωρίς να έχει προκύψει κάτι νεότερο, όπως επίσης στα έργα της ηλεκτροκίνησης και της σηματοδότησης / τηλεδικοίκησης μεταξύ Κιάτου – Ροδοδάφνης. Το έργο της διέλευσης της νέας διπλής σιδ/κής γραμμής υψηλών ταχυτήτων στο αστικό τμήμα της Πάτρας (Ρίο – Νέος Λιμένας Πάτρας) μάλλον δεν πρόκειται να κατασκευαστεί στα επόμενα 20 χρόνια, καθότι η εκεί τοπική δημοτική αρχή συνεπικουρούμενη από κάποιους από τους δημότες της Πάτρας της περιοχής του Καστελλόκαμπου δείχνει φανερά ότι διαφωνεί με τα κυβερνητικά σχέδια, ενώ προκύπτουν πολλά και σοβαρά ερωτηματικά ως προς τον χρόνο παράδοσης των έργων, αφού η υλοποίησή τους έχει να αντιμετωπίσει πολλά, σύνθετα και δυσεπίλυτα (μάλλον… άλυτα) τεχνικά θέματα. Οι υψηλά ιστάμενοι στο Υπομεδί πιέζουν ασφυκτικά και αδικαιολόγητα για το ξήλωμα του μετρικού προαστιακού σιδηροδρόμου μεταξύ Πάτρας – Ρίου, κάτι εντελώς αδικαιολόγητο αφού δεν έχουν καν ξεκινήσει τα έργα, ενώ η επέκταση προς τα δυτικά προς την Κάτω Αχαΐα πραγματοποιήθηκε μεν, αλλά με εξαιρετικά ελλιπή δρομολόγια και εξυπηρέτηση, η δε επέκταση του προαστιακού προς τον Πύργο είναι ακόμα σε επίπεδο σκέψεων ή εξαγγελθεισών μελετών, κδ. πολλές υποσχέσεις και παρουσιάσεις είχαν πραγματοποιηθεί για την αναβάθμιση της σιδ/κής σύνδεσης μεταξύ Κατακόλου – Πύργου – Ολυμπίας ως «Olympia Rail», με πρόβλεψη πολλών τεχνικών έργων, αναβάθμιση των κτηρίων και των υποδομών των σιδ/κών σταθμών της διαδρομής, ανακαίνιση της επιδομής, κάλυψη όλων των ισόπεδων διαβάσεων με ΑΣΙΔ, περίφραξη της γραμμής και αύξηση της ταχύτητας, μείωση του χρόνου διαδρομής και αύξηση των δρομολογίων και παρότι το έργο έχει προκηρυχθεί (κουτσουρεμένο στον μισό προϋπολογισμό από τα αρχικώς εξαγγελθέντα) ουδέν μέχρι σήμερα από όλα αυτά έχει πραγματοποιηθεί. Το μόνο παρήγορο ήταν η προκήρυξη του έργου της ανακατασκευής του σιδ/κού σταθμού του Πύργου ενώ αναμένεται η εργολαβία να παραδώσει το έργο. Ουδέν έχει επίσης λεχθεί για την σύνδεση της γραμμής με το λιμάνι της Κυλλήνης (Καβάσιλα – Κυλλήνη), και την ακτοπλοϊκή μεταφορά σιδ/κών επιβατών προς και από τη Ζάκυνθο, ούτε και για τη σύνδεση της σιδ/κής γραμμής με το αεροδρόμιο του Άραξου, κε. ανύπαρκτες παραμένουν και οι ειδήσεις για τη διαπλάτυνση της γραμμής από μετρικού σε κανονικού εύρους ή την ανακαίνιση της υπάρχουσας μετρικής επιδομής στο τμήμα Κρυονέρι – Μεσολόγγι – Αιτωλικό – Αγρίνιο και την διασύνδεση, μέσω ακτοπλοϊκής πορθμειακής γραμμής, της Αιτωλοακαρνανίας με τη νέα γραμμή στο Ρίο, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστη η σιδ/κή γέφυρα του Ευήνου ποταμού και εξαιτίας αυτού του γεγονότος ξηλώθηκε τελικώς εντελώς αδικαιολόγητα και μάλλον παράνομα, ενώ τα στρεβλωμένα ζευκτά της εναποτέθηκαν στον μισοκατεστραμμένο σιδηροδρομικό σταθμό του Κρυονερίου, κστ. κανένα νέο δεν υπήρξε για την αύξηση των δρομολογίων μεταξύ Διακοφτού - Καλαβρύτων παρά τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση. Σε εκκρεμότητα συνεχίζει να παραμένει, εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια, το πρότζεκτ επέκτασης της γραμμής κατά οκτώ χιλιόμετρα προς την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας και το παρακείμενο χιονοδρομικό κέντρου Καλαβρύτων. Επίσης, παρότι υπάρχουν σχέδια για την ηλεκτροκίνηση του οδοντωτού, ήδη από τη δεκαετία του 1950 ουδέν έχει ακουστεί περί τούτου. κζ. ξεκίνησαν, επιτέλους, από τις 15 Μαΐου 2022 κι έπειτα από αναβολές που κράτησαν συνολικά 14 μήνες, να εκτελούν δρομολόγια οι νέοι, πλήρως ανακατασκευασμένοι συρμοί ETR470 μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Τα ζεύγη δρομολογίων είναι δύο καθημερινά (το πρώτο και το προτελευταίο), πραγματοποιούν μία και μόνον στάθμευση στη Λάρισα, (ενώ σίγουρα θα μπορούσαν να σταθμεύουν και στο Λιανοκλάδι εξυπηρετώντας τη Λαμία που είναι έδρα Διοικητικής Περιφέρειας), ενώ το εισιτήριο σε σχέση με τους άλλους συρμούς μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι αυξημένο κατά 20% περίπου. Ουδέν νεότερο δεν πληροφορηθήκαμε και παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες για την προμήθεια νέων ολοκαίνουργιων υβριδικών συρμών, οι οποίοι θα μπορούν να κινούνται τόσο σε ηλεκτροκίνητα όσο και σε συμβατικά σιδ/κά δίκτυα. Αντίθετα εξαγγέλθηκε εντελώς αιφνίδια και απροσδόκητα η προμήθεια από τη Γαιαοσέ (και όχι από την Χελλενικτρέιν) δεκαπέντε (15) συρμών υδρογόνου από τη γαλλική σιδηροδρομική εταιρία κατασκευής τροχαίου υλικού Alstom (ενώ προτίθεται να παράξει αντίστοιχα τραίνα και η γερμανική Siemens) χωρίς φυσικά να προηγηθεί καμία μελέτη αν αυτή είναι η καλύτερη τεχνοοικονομική λύση και χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία εκμίσθωσής τους η οποία να εμφανίζει κέρδη και να δικαιολογεί ότι η επένδυση θα αποβεί κερδοφόρα, κη. το κινητό και το ίντερνετ εντός των συρμών, εν έτει 2023, εξακολουθούν να είναι απαγορευμένες έννοιες στο σιδηροδρομικό δίκτυο ακόμα και μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης! Αυτό δυσχεραίνει ακόμα και τις ανέπαφες συναλλαγές μέσω μηχανημάτων «Pos», παρότι, υποτίθεται, αυτές επιβάλλονται ως ένα από τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του Covid 19! Ίδια περίπου παραμένει η κατάσταση στην καθαριότητα και στην εμφάνιση συρμών. Έχει γίνει μια ελάχιστη βελτίωση στο εσωτερικό και στις τουαλέτες, αλλά γενικά απέχουν πολύ από τα «στάνταρτς ευρωπαϊκά πρότυπα». Υπάρχει, όμως, σημαντική βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης των συρμών της Τρενοσέ/Χελλενικτρέιν με χρήση ειδών εξωτερικών χρωμάτων αντι - γκράφιτι. Η Τρενοσέ/Χελλενικτρέιν παρουσίασε κάποια αποτελέσματα αξιολόγησής της σε δεκατέσσερις δείκτες, βαθμολογείται μεν με πολύ υψηλές βαθμολογίες (!) αλλά σε δέκα τομείς παρουσιάζει χειροτέρευση από την περσινή αξιολόγηση, κθ. αναβάθμιση της επιδομής εξαγγέλθηκε πολλές φορές και για το τμήμα Οινόη – ΣΚΑ, χωρίς φυσικά να έχει προχωρήσει κάτι περισσότερο προς την υλοποίηση του έργου. Βέβαια είναι γνωστό τοις πάσι ότι τυχόν αναβάθμιση της επιδομής σε αυτό το τμήμα θα επέφερε ελάχιστη βελτίωση, καθότι οι ακτίνες καμπυλότητας και η υπάρχουσα χάραξη δεν επιτρέπουν άλλη, περεταίρω αύξηση της ταχύτητας και του χρόνου ταξιδιού. Αντί αυτού θα ήταν πολύ συμφερότερο να κατασκευαστεί διπλός σιδηροδρομικός άξονας μεταξύ Θριασίου – Βιλίων – Θήβας (παράλληλα ίσως και με την κατασκευή Εθνικής οδού/αυτοκινητοδρόμου).Η διαδρομή αυτή θα ελάττωνε κατά σαράντα τουλάχιστον χιλιόμετρα τη διαδρομή μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης, κατεβάζοντας τον χρόνο του δρομολογίου κάτω από τις τρεις ώρες. Η σύγχρονη χάραξη θα εξασφάλιζε πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ η αποφόρτιση του τμήματος Οινόη – ΣΚΑ θα βοηθούσε στην περεταίρω πύκνωση των προαστιακών δρομολογίων προς Χαλκίδα – Θήβα – Λιβαδειά, λ. Απορρίπτεται προς το παρόν και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάθε σκέψη για τον καλούμενο «βόρειο σιδ/κο άξονα της Κρήτης» (Καστέλι – Χανιά – Ρέθυμνο – Ηράκλειο – Νέος Αερολιμένας Καστελίου – Άγιος Νικόλαος – Ιεράπετρα – Αερολιμένας Σητείας): Αν κατασκευαζόταν θα είχε πολλά να δώσει στην επιβατική κίνηση ένεκα του υψηλού αριθμού τουριστών που επισκέπτονται το νησί τους θερινούς μήνες. Επίσης, πολλά αγροτικά προϊόντα θα μπορούσαν ταχύτατα να διακινηθούν, μέσω σιδηροδρομικού πορθμείου, προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Απορρίφθηκε ακόμα και η σκέψη κατασκευής προαστιακού σιδηροδρόμου για την εξυπηρέτηση των επιβατών του νέου αεροδρομίου Καστελίου. λα. πολλές αβαρίες τροχαίου υλικού έχουν προκύψει στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο: i. τα κουφάρια αρκετών (περισσότερων από πέντε) ηλεκτρικών μηχανών έλξης Siemens βρίσκονται παρατημένα εδώ και χρόνια έξω από το κεντρικό μηχανοστάσιο Θεσσαλονίκης. Αυτό έχει συμβεί πολύ πριν από την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης Αθήνας – Θεσσαλονίκης και εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά ποιος ευθύνεται για την αχρήστευση αυτού του υπερσύγχρονου τροχαίου υλικού και για ποιους λόγος η διαχειρίστρια Γαιαοσέ δεν προβαίνει στην άμεση αποκατάστασή τους. Πολλές είναι οι αβαρίες και στις ντιζελομηχανές έλξης (ADTranz, Bombardier, MLWκ.λπ.). Στην τύχη του επίσης φαίνεται να έχει αφεθεί σημαντικό υπερσύγχρονο τροχαίο υλικό όπως μεγάλος αριθμός επιβατικών βαγονιών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Κιολεΐδη, αυτοκινηταμαξών AEG, αυτοκινηταμαξών ΜΑΝ2 και μεγάλου αριθμού παλιότερου επιβατικού και εμπορικού τροχαίου υλικού. Μάλιστα σε πολλά από αυτά εκδηλώθηκαν αιτιολογημένα ή αναιτιολόγητα πυρκαγιές, σαν ένα «αόρατο χέρι» να θέλει να αφανίσει ένα μεγάλο μέρος και σημαντικής αξίας τροχαίο υλικό από τα βιβλία υλικού της Γαιαοσέ για την απόκτηση του οποίου το ελληνικό δημόσιο και κατ’ επέκταση οι Έλληνες (και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι) δαπάνησαν εκατοντάδες ή χιλιάδες εκατομμύρια €, χρεώνοντας τις παρούσες και τις επόμενες γενιές με την αποπληρωμή αυτών των υπέρογκων δανείων. λβ. Κανένας σχεδιασμός δεν υφίσταται, επίσης, με το τι μέλει γενέσθαι με τις ρυμούλκες των ελληνικών σιδηροδρόμων, αφού oμεγαλύτερος αριθμός τόσο των γερμανικών Krupp όσο και των Ρουμάνικων Faur, αλλά και των μετρικών Mitsubishi βρίσκονται ακίνητες και παρατημένες σε μόρτες σε διάφορα μέρη του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες οι συγκεκριμένοι τύποι ρυμούλκας συνεχίζουν να παράγουν σημαντικό σιδηροδρομικό έργο, άρα επομένως ανταλλακτικά για τις μηχανές αυτές υπάρχουν, μελετητικές εταιρίες για τυχόν βελτίωσή τους, επίσης, υπάρχουν, ελληνικές (αλλά και ξένες) εταιρίες για την ανακατασκευή τους υπάρχουν, αλλά φαίνεται ότι όλα αυτά δεν αρκούν να… «συγκινήσουν» τα επενδυτικά πλάνα του Υπομεδί και της Γαιαοσέ, παρότι από το 2018 τρέχει σχετικός διαγωνισμός για το έργο «ανάταξης, ανακατασκευής και επισκευής τροχαίου υλικού» με τη νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών να είναι η 17η Οκτωβρίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00, εντούτοις ουδέν έχουμε πληροφορηθεί για το πώς εξελίσσεται (ή εξελίχθηκε) ο εν λόγω διαγωνισμός, αν υπήρξε ενδιαφερόμενος μειοδότης, αν περάτωσε το έργο του, ποια οχήματα ανακατασκευάστηκαν κ.λπ. Παράταση του διαγωνισμού «ΕΡΓΟ ΑΝΑΤΑΞΗΣ, ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» - ΓΑΙΑ ΟΣΕ (gaiaose.com) . Επίσης ένας δεύτερος σχετικός  (με αριθμ. 1/2022) ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για την «Επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση του συστήματος ETCS σε εκατόν είκοσι (120) κινητηρίων μονάδων σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού», ο οποίος είχε καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ. δεν πληροφορηθήκαμε αν κατέστη γόνιμος εάν βρέθηκε ανάδοχος μειοδότης εργολάβος, αν ξεκίνησε το έργο του κ.λπ. Ορθή Επανάληψη Παράτασης προκήρυξης ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την «Επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση του συστήματος ETCS επί εκατόν είκοσι (120) κινητήριων μονάδων σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού» - ΓΑΙΑ ΟΣΕ (gaiaose.com)  λγ. Αν και στην Ιταλία (και σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα οι συρμοί «Pushpull») αποτελούν την πλειονότητα των συρμών, στην Ελλάδα ουδείς τέτοιος συρμός επιχειρείται να δρομολογηθεί, αν και θα αποτελούσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την αξιοποίηση ακινητοποιημένου, σήμερα, τροχαίου υλικού, αλλά και την ταχεία αλλαγή μηχανής έλξης όταν γίνεται μετάβαση από ηλεκτροκίνητο σε μη ηλεκτροκίνητο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αντί επιλόγου: επί τη αναλήψει της Τρενοσέ από την ιταλική Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε, όλοι οι ασχολούμενοι με τα σιδηροδρομικά πράγματα στην Ελλάδα είχαμε εκφράσει αφενός τον ενθουσιασμό μας, αλλά και τον προβληματισμό μας, ευχόμενοι στη νέα διοίκηση να μην εστιάσει το ενδιαφέρον της μόνο στις εμπορευματικές μεταφορές και στα επιβατικά του βασικού κορμού (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – σύνορα), αλλά ότι θα προσέβλεπε σε μια συνολική ανάταξη του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, προσφέροντας αδιακρίτως σε ολόκληρο το ελληνικό σιδ/κό δίκτυο σιδηροδρομικές και προς όλες τις κατευθύνσεις, υψηλές υπηρεσίες μεταφορών, όπως δηλαδή προσφέρει στη γειτονική Ιταλία. Για τον σκοπό αυτό υποδείξαμε στη νέα σιδηροδρομική εταιρία μια σειρά σιδηροδρομικών δρομολογίων τα οποία θα ήταν δυνατόν να εμφανίσουν από ικανοποιητική έως υψηλή πληρότητα και σε συνδυασμό με την επιδοματική ενίσχυση του εισιτηρίου κάθε δρομολογίου ξεχωριστά, αυξημένα έσοδα, επιτυγχάνοντας δια της μεθόδου αυτής τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του συνολικού μήκους του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Η Τρενοσέ (και από την 1η Ιουλίου 2022 Χελλενικτρέιν), στα πεντέμισι αυτά χρόνια, άσκησε και συνεχίζει να ασκεί πίεση στις υπόλοιπες, υπό κρατικό έλεγχο, σιδηροδρομικές εταιρίες, το υπουργείο υποδομών και τους κυβερνητικούς παράγοντες, χωρίς όμως το αναμενόμενο αποτέλεσμα, να τρέξουν τα έργα στον βασικό κορμό, ενώ για το υπόλοιπο περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυο δεν έδειξε και συνεχίζει να μην δείχνει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα τη ραγδαία υποβάθμιση των προσφερομένων σιδ/κών υπηρεσιών, έως του σημείου το ελληνικό σιδ/κό δίκτυο να βρίσκεται στα λειτουργικά του όρια ή και κάτω από αυτά! Κι αυτό όχι γιατί όντως η ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρία επιθυμούσε να προσφέρει τις σιδηροδρομικές της υπηρεσίες εκεί, αλλά αυτή η οριακή λειτουργική κατάσταση (μεταξύ υπάρξεως ή μη) – ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Τρενοσέ καθηγητής Φ. Τσαλίδης μας είχε διαβεβαιώσει ότι η πληρότητα στο περιφερειακό σιδ/κό δίκτυο ποτέ δεν θα πέσει κάτω από 10% (!) επειδή κάποια μικρά χωριά και οικισμοί εξυπηρετούνται αποκλειστικώς από τον σιδηρόδρομο, ορίζοντας, δια του «δόγματος» αυτού, τον απόλυτο ορισμό του «άγονου δρομολογίου», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί και το συνεπακόλουθο «ηθικό χρέος» του ελληνικού κράτους να επιδοτεί, έτσι αόριστα και γενικώς, την ιδιωτική σιδ/κή εταιρία, έστω κι αν το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών της υπολείπεται ακόμα και εκείνου του επιπέδου υπηρεσιών της σιδ/κής μετακίνησης περασμένων δεκαετιών – μπορεί να της επιφέρει άφοβα, άνετα και αβίαστα, άνευ διαγωνισμού και ετέρου ανταγωνιστή και για τα επόμενα δέκα + πέντε χρόνια 50 εκ. € ετήσιας επιχορήγησης εκτέλεσης «άγονων», με πολλά εισαγωγικά, δρομολογίων!

        Μπορεί η Χελλενικτρέιν να διαφημίζει την παραλία γυμνιστών, «στο τέλος της Ολυµπιακής Ακτής, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την Κατερίνη», στην οποίαν «οι γυµνιστές απολαµβάνουν το µπάνιο χωρίς ταµπού»[1], αλλά η  μοναδική ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρία στην Ελλάδα η οποία παρέχει υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών, έχει αφήσει εντελώς «γυμνούς» τους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Διότι παρά τα σημαντικά σιδηροδρομικά έργα τα οποία κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, παρότι ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα διασχίζει τοπία μοναδικής και ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, παρότι δυνητικά μπορεί να συνδέσει σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς παγκόσμιας εμβέλειας όπως της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και σημαντικών τουριστικών προορισμών και μοναδικών σημείων αναψυχής όπως της Κυλλήνης για τη μετάβαση τουριστών και επισκεπτών στη Ζάκυνθο, των Θεσσαλικών Τεμπών, των Θρακικών Τεμπών, της ορεινής διάβασης της Φθιώτιδας, του φαραγγιού του Βουραϊκού και των Καλαβρύτων, των ακρογιαλιών της βόρειας και δυτικής Πελοποννήσου και του Ναυπλίου, του Βόλου και του Πηλίου, των ακρογιαλιών της νότιας Πιερίας, των παραλίμνιων περιοχών της Βεγορίτιδας, της Δοϊράνης και της Κερκίνης, της ορεινής διάβασης της Αρκαδίας, των ακρογιαλιών του Λουτρακίου και πολλών άλλων σημείων και προορισμών, παρότι εξακολουθεί να συνδέει σημαντικό αριθμό μεγάλων και μικρότερων αστικών κέντρων τόσο με την πρωτεύουσα Αθήνα, όσο και με την συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, παρότι μπορεί να συνδέει μεγάλα και μικρότερα επιβατικά και εμπορικά λιμάνια ανά την Ελλάδα, ή να γειτνιάζει εξαιρετικά με αυτά, όπως του εμπορικού λιμένα του Ικονίου Πειραιά, του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, του εμπορικού λιμένα της Ελευσίνας, του εμπορικού και επιβατικού λιμένα Καλαμάτας, του επιβατικού λιμένα της Κυλλήνης, του λιμένα κρουαζιέρας του Κατακόλου Πύργου, του επιβατικού και εμπορικού λιμένα της Πάτρας, του επιβατικού λιμένα του Ρίου Πάτρας, του επιβατικού λιμένα Κρυονερίου Αιτωλοακαρνανίας, του εμπορικού λιμένα Μεσολογγίου, του επιβατικού λιμένα Αιγίου Αχαΐας, του εμπορικού λιμένα Κορίνθου, του εμπορικού λιμένα Ναυπλίου, του εμπορικού και επιβατικού λιμένα Λαυρίου, του επιβατικού λιμένα Ραφήνας (μελλοντικά), του εμπορικού λιμένα Χαλκίδας, του εμπορικού λιμένα Στυλίδας, του εμπορικού και επιβατικού λιμένα του Βόλου, του εμπορικού λιμένα Αλυκών Πιερίας, του εμπορικού και επιβατικού λιμένα Θεσσαλονίκης, του εμπορικού λιμένα της Αμφίπολης, του επιβατικού λιμένα της Καβάλας (μελλοντικά), του εμπορικού λιμένα της Νέας Καρβάλης (μελλοντικά), του εμπορικού και επιβατικού λιμένα Αλεξανδρούπολης, παρότι, επίσης δυνητικά μπορεί να συνδέεται ή γειτνιάζει και με αερολιμένες όπως με το αεροδρόμιο Σπάτων «Ελ. Βενιζέλος», με το αεροδρόμιο της Αράξου Αχαΐας, με το (κλειστό σήμερα) αεροδρόμιο Αγρινίου, με το αεροδρόμιο Καλαμάτας και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και ενώ έχει προικισθεί με τόσα πολλά προσόντα και ομορφιές, αλλά και με σημαντικά και κυρίως πανάκριβα έργα αναβάθμισης της επιδομής και υποδομής του, μια άτυπη και αόρατη συνέργεια ισχυρών οικονομικών παραγόντων (διύλιση και εμπορία υγρών καυσίμων, ναυσιπλοΐα, μεγαλοεργολάβοι δημοσίων έργων, εκμεταλλευτές εθνικών οδών, οδικές μεταφορικές εταιρίες, σύνδεσμοι εισαγωγέων αυτοκινήτων, ενώσεις ιδιοκτητών λεωφορείων και ταξί και ΚΤΕΛ) σε συνδυασμό με μια αέναη άνευρη πολιτική βούληση, αδύναμη να απεμπλακεί από τα ως άνω συμφέροντα, αδιάφορη ή και εχθρική πολλές φορές προς τον σιδηρόδρομο, αδυνατεί να τον θέσει στη θέση που του αξίζει στην Ελλάδα. Το μεγάλο κακό το οποίο προκαλείται από αυτήν την κατάσταση είναι ότι μέρα με την ημέρα το «σιδηροδρομικό χάσμα» με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης διευρύνεται ακόμα περισσότερο, καθιστώντας την Ελλάδα τον σιδηροδρομικό «παρία» της Ευρώπης και αυτή η αδυναμία της, το να αδυνατεί δηλαδή να ακολουθήσει την πρόοδο στους σιδηροδρόμους και γενικότερα στα σοβαρά έργα υποδομής, τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες, ακόμα και αυτές με την μικρότερη ιστορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνει πολλά ερωτηματικά αν αυτή η χώρα «στο τέλος της ημέρας» μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει σε μια τέτοια Ένωση ως ισότιμο μέλος, ή θα πρέπει μάλλον έντιμα να αποχωρήσει και να ενταχθεί σε κάποια άλλη ένωση, μεσογειακών ή ευρωασιατικών χωρών, μαζί ίσως με χώρες και της αφρικανικής ηπείρου, αν και η εκεί η πρόοδος στους σιδηροδρόμους δείχνει ότι πραγματοποιείται με… άλματα. Η υπάρχουσα κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της και αυτό αποτυπώθηκε με τον πλέον δραματικό και φρικώδη τρόπο στο τρομερό δυστύχημα των Τεμπών. Το να στρουθοκαμηλίζουν οι Πυλώνες της Εξουσίας στην Ελλάδα (νομοθετική, εκτελεστική και – κυρίως – δικαστική) ωθώντας τις ευθύνες στο κατώτερο σιδηροδρομικό προσωπικό (σταθμάρχες, μηχανοδηγούς) είναι πέραν από βέβαιο ότι ΔΕΝ πρόκειται να επιλύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα και τις αδυναμίες που συσσωρεύτηκαν εδώ και χρόνια στους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους. Στο μεταξύ, όλοι οι υπόλοιποι λαοί βελτιώνουν και εκσυγχρονίζουν τους σιδηροδρόμους τους με άλματα, χωρίς «κενά» και «παραλείψεις». Δυστυχώς και παρά τα αντιθέτως εξαγγελλόμενα, τίποτα αισιόδοξο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, ότι δηλαδή μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στον σιδηρόδρομο προς το καλύτερο στην Ελλάδα. Το επιβατικό κοινό πλέον είναι καχύποπτο τόσο προς την ιδιωτική Χελλενικτρέιν, η οποία έκανε ότι «περνούσε από το χέρι της» προκειμένου να μην ικανοποιήσει τον σιδηροδρομικό επιβάτη στην Ελλάδα, όσο και προς τον κρατικό διαχειριστή ΟΣΕ, για τον οποίο έχει την εντύπωση ότι «αμείβει πλουσιοπάροχα πολλούς και τεμπέληδες εργαζομένους», αλλά και ότι «ούτε καν την πρέπουσα εκπαίδευση τους παρέχει, ούτε και επιβλέπει αν τα εργασιακά τους καθήκοντα τα επιτελούν με επαγγελματική επιμέλεια και ευσυνειδησία». Ένας τέτοιος, λοιπόν, πιθανός συνδυασμός ελλείμματος γνώσης και εμπειρίας, με εργασιακή χαλαρότητα είναι, τελικώς, δυνατόν να καταλήξουν σε αποτελέσματα όπως της μοιραίας «62» της 28ης Φεβρουαρίου. Τα σιδηροδρομικά πράγματα στην Ελλάδα πρέπει να τεθούν εκ νέου από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ με αντικειμενικά και ρεαλιστικά δεδομένα, εφόσον υπάρχει η επιθυμία και βούληση να προσφέρουν στην ανάπτυξη και προοπτική της χώρας.

Μακάρι λοιπόν, μετά από έξι μήνες να είμαστε σε πιο ευχάριστη θέση να καταγράψουμε πολύ περισσότερα «θετικά» βήματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο και πολύ λιγότερα, ή και κανένα «αρνητικό». Ίδωμεν!

Με εκτίμηση

Σ. Βενέτης.

Η ανοικτή επιστολή απευθύνεται προς:

1.         Τον Πρόεδρο,Dario Lo Bosco,

2.         Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Γενικό Διευθυντή κ. Maurizio Capotorto,

3.         και το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο της Χελλένικ Τρέιν

4.         την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ

5.         το διοικητικό συμβούλιο της ΡΑΣ

6.         το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ,

7.         το διοικητικό συμβούλιο της ΓΑΙΑΟΣΕ,

8.         το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ,

9.         τις σιδηροδρομικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Σιδ/κό Δίκτυο, ήτοι:

α. Rail Cargo Logistics Goldair (κοινοπραξία της ελληνικής Goldair και των Αυστριακών Σιδηροδρόμων),

β. Piraeus Europe Asia Rail Logistics (PΕΑRL), σιδηροδρομικός βραχίονας της Cosco,

γ. Grup Feroviar Roman (GFR)