Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που απαγορεύει τις πτήσεις μικρών αποστάσεων

Η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει ότι η κίνηση θα ενθαρρύνει τα ταξίδια με τρένο και τελικά θα ωφελήσει το περιβάλλον
Η Γαλλία έλαβε το πράσινο φως για την απαγόρευση των εσωτερικών πτήσεων μικρών αποστάσεων. Συγκεκριμένα, μεταξύ τοποθεσιών όπου υπάρχει εναλλακτικό τρένο που διαρκεί λιγότερο από 2,5 ώρες.

Σύμφωνα με την Κοινότητα Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων (CER), οι σιδηροδρομικές μεταφορές ευθύνονται για λιγότερο από το 1% των εκπομπών των μεταφορών στην ΕΕ χάρη στον ήδη υψηλό βαθμό απόδοσης και ηλεκτροδότησης.
Όταν η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε το μέτρο το 2021 ως μέρος του νόμου για το κλίμα της χώρας, αμφισβητήθηκε από την Ένωση Γαλλικών Αεροδρομίων (UAF) και το ευρωπαϊκό παράρτημα του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI Europe).
Αυτό οδήγησε σε έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε την τελική έγκριση την Παρασκευή - καθιστώντας τη Γαλλία το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ με απαγόρευση πτήσεων μικρών αποστάσεων.
Αρχικά, το μέτρο θα επηρεάσει τα δρομολόγια μεταξύ του αεροδρομίου Orly του Παρισιού προς τη Νάντη, τη Λυών και το Μπορντό. Θα ισχύει για τρία χρόνια και στη συνέχεια θα επανεκτιμηθεί από την Επιτροπή.

Η απαγόρευση πτήσεων της Γαλλίας είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ευρώπη

Σε αντίθεση με πολλά μέρη του κόσμου, η Ευρώπη διαθέτει ήδη χιλιάδες χιλιόμετρα αποκλειστικού σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας, με τις κορυφαίες χώρες από την άποψη αυτή να περιλαμβάνουν τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Σουηδία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. .
Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην ήπειρο να αυξήσει τη χρήση των σιδηροδρόμων, ως μέρος του σχεδίου Fit 55 της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών CO2 των μεταφορών, μέρος του οποίου είναι η μείωση της εξάρτησης από την αεροπορία.
Σύμφωνα με την Κοινότητα Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων (CER), οι σιδηροδρομικές μεταφορές ευθύνονται για λιγότερο από το 1% των εκπομπών των μεταφορών στην ΕΕ χάρη στον ήδη υψηλό βαθμό απόδοσης και ηλεκτροδότησης.
Επιπλέον, είναι επίσης ένας από τους πιο ενεργειακά αποδοτικούς τρόπους μεταφοράς, που αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Ένωσης στις μεταφορές, ενώ μεταφέρει το 13% των εμπορευμάτων και το 7% των επιβατών.
Η CER εκτιμά επίσης ότι ένα μελλοντικό διευρωπαϊκό δίκτυο σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας (με 200 km/h) θα μείωνε σημαντικά τους χρόνους ταξιδιού, ενθαρρύνοντας περαιτέρω τη μετάβαση των επιβατών σε αυτόν τον τρόπο μεταφοράς.
Για παράδειγμα, οι επιβάτες μπορούσαν να ταξιδέψουν μεταξύ Άμστερνταμ και Βερολίνου σε 3 ώρες 17 μέτρα και μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών σε 1 ώρα και 56 μέτρα.
Μια σειρά από έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Γερμανία έχει προτείνει την αναβίωση του Trans Europe Express, με στόχο να προσφέρει γρήγορες συνδέσεις μεταξύ αυτού και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έως το 2030.
Η Τσεχική Δημοκρατία συνεργάζεται επίσης με τη γαλλική σιδηροδρομική βιομηχανία για τη δημιουργία νέων γραμμών 350 km/h που θα μειώσουν τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Πράγας, Μπρνο και Οστράβα με την Ανατολική Γερμανία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία.
Εν τω μεταξύ, η ολλανδική εταιρεία σιδηροδρόμων NS παρουσίασε ένα ταχύτερο τρένο Intercity με ταχύτητα 200 χλμ./ώρα που θα μπορούσε να κόψει 30 λεπτά από τη διαδρομή Άμστερνταμ προς Βρυξέλλες από το 2024 — η οποία αυτή τη στιγμή διαρκεί 2 ώρες και 52 μέτρα.
Ας ελπίσουμε ότι περισσότερες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, κάτι που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να επιλέξουν καθαρότερα και πιο βιώσιμα ταξίδια χωρίς να θυσιάσουν χρόνο. Εάν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι σε όλη την ήπειρο θα ωφεληθούν όλοι.

kathimerini.com.cy
sidirodromikanea.blogspot.com