Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Στέλεχος σιδηροδρόμων Δανίας στους Δελφούς: Οι τρεις παράγοντες της ασφάλειας στα τρένα


Η ασφάλεια στους σιδηροδρόμους με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη βρέθηκε στη επίκεντρο της συζήτησης, στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Η ασφάλεια έχει να κάνει με τρεις παράγοντες, τους ανθρώπους, το σύστημα και τις διαδικασίες» τόνισε ο κ. Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen – αναπληρωτής διευθυντής Δανικής ασφάλειας σιδηροδρόμων, κύριος ομιλητής της ενότητας στο πάνελ με τίτλο «Μια ενημέρωση για τους ασφαλείς και βιώσιμους σιδηροδρόμους», στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Η ασφάλεια στους σιδηροδρόμους με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη βρέθηκε στη επίκεντρο της συζήτησης, με τον αναπληρωτή διευθυντή της Δανικής ασφάλειας σιδηροδρόμων να ξεκινά την τοποθέτηση του εκφράζοντας τη λύπη του για το δυστύχημα.

«Λυπάμαι που βρίσκομαι εδώ κάτω από αυτές τις ατυχείς συνθήκες. Η ασφάλεια έχει να κάνει με τρεις παράγοντες, τους ανθρώπους, το σύστημα και τις διαδικασίες» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, το 1988 ήταν χρονιά ορόσημο για τη Δανία, καθώς έπειτα από ένα μεγάλο σιδηροδρομικό ατύχημα άλλαξε εντελώς τα συστήματα ασφαλείας και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις.

Συνέχισε λέγοντας πως οι άνθρωποι πάντα θα κάνουν λάθη και θα πρέπει να έχουμε το σύστημα που θα διορθώσει το ανθρώπινο λάθος. «Συνεχώς αναπτύσσονται τα συστήματα με στόχο να βελτιώσουμε την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τρένα. Όταν έχουμε τέτοια ατυχήματα πρέπει να διερευνούμε τις συνθήκες και να μαθαίνουμε από αυτά. Όπως πχ έγινε με τον Τιτανικό. Πρέπει να μαθαίνουμε από τις καταστροφές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην ταχύτητα, η οποία είναι κομβικός παράγοντας στα ατυχήματα, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή στη Δανία το σύστημα σε κάποιες περιπτώσεις μειώνει την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα τρένα, με στόχο τη μείωση των πιθανοτήτων ατυχήματος.

Ολοκλήρωσε με την πεποίθηση πως το επόμενο βήμα είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των μετακινήσεων με τρένο.

.naftemporiki.gr
sidirodromikanea.blogspot.com