Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Γενική απεργία στο Βέλγιο. Εκτός λειτουργίας το σιδηροδρομικό δίκτυο

Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα για το Βέλγιο καθώς ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες πραγματοποιείται γενική απεργία, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Elio Di Rupo.
Σχεδόν ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο θα τεθεί εκτός λειτουργίας με τους συρμούς υψηλής ταχύτητας (π.χ. Eurostar από το Λονδίνο και Thalys από το Παρίσι) να έχουν σταματήσει να κινούνται από και προς τη χώρα ήδη από τις βραδινές ώρες της Κυριακής.
Xειρόφρενο σηκώνουν και οι οδηγοί στα λεωφορεία και τα τραμ, ενώ πολλά σχολεία ανά τη βελγική επικράτεια θα παραμείνουν κλειστά. Εκπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών Audi και Volvo, ανακοίνωσαν πως η παραγωγική διαδικασία θα ανασταλεί σε όλα τα εργοστάσιά τους στο πλαίσιο της γενικής απεργίας.
Στο αεροδρόμιο Σαρλερουά, που αποτελεί σημαντικό σταθμό για την «Ryanair» και άλλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, θα ακυρωθούν όλες οι πτήσεις λόγω των σχεδίων των συνδικάτων να αποκλείσουν τη βασική οδική αρτηρία που οδηγεί σε αυτό.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης και να επιβάλει σειρά μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση 11,3 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» δαπανών, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, προκάλεσαν την έκρηξη της βελγικής κοινής γνώμης.
Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμά του κάτω από το όριο του 3% το 2012 προκειμένου να αποφύγει την επιβολή προστίμου και να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα δημοσιονομικά του τέθηκαν υπό έλεγχο.