Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Δηλώσεις του κ. Δ. Ρέππα για τον ΟΣΕ


Για τις εξελίξεις στο ΟΣΕ ο κ. Δ. Ρέππας είπε: « Στο πλαίσιο του μνημονίου, ως Υπουργείο γνωρίζετε ότι έχουμε μεταξύ των άλλων δύο κυρίως θέματα. Το ένα αφορά στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, στις εμπορευματικές μεταφορές. Θα σας πω ότι ολοκληρώθηκε η σχετική συζήτηση και το νομοσχέδιο που αφορά στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του οδικού μεταφορέα, έχει πάρει τελική μορφή. Έχουμε καταλήξει, είναι θέμα πλέον να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, να έρθει στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου για να πάρει την τελική του μορφή ως νομοσχέδιο.
Όσον αφορά στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, αλλά έχουμε εκπονήσει συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο και αυτό έχει σταλεί στις υπηρεσίες του λεγόμενου «Μηχανισμού Στήριξης» και βεβαίως αναμένουμε τα δικά τους σχόλια. Εμείς επειγόμαστε, έχουμε κάνει σαφή τη θέση της χώρας μας, θέλουμε το συντομότερο δυνατό να έχουμε τη δική τους αντίδραση, σχόλια και παρατηρήσεις, προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο να πάρει την τελική μορφή του και να ψηφιστεί από τη Βουλή, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Ξέρω ότι είναι φιλόδοξο και τολμηρό το σχέδιο, και πιστεύω ότι δίνει τελικά λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Ελληνικός σιδηρόδρομος.
Δεν υπάρχει καμία διαφωνία τουλάχιστον στα πρώτα σχόλια που έχουν έρθει από τις Διευθύνσεις. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει διαφωνία. Εμείς πρώτοι από τη δική μας πλευρά, θέλουμε την εξυγίανση του ελληνικού σιδηροδρόμου που παρουσιάζει ένα έλλειμμα, το οποίο είναι τεράστιο για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και είναι πραγματικά απολύτως άδικο, πολίτες που δεν χρησιμοποιούν καν σιδηρόδρομο, να καλούνται μέσω της φορολογίας, είτε μέσω της μείωσης των εισοδημάτων τους, να επιδοτούν τα ελλείμματα που έχει ένας φορέας που αντί να προσφέρει κοινωνικό έργο και μόνο, γίνεται «τρόπον τινά» και μια αντικοινωνική μηχανή όταν παράγει τέτοιο έλλειμμα.
Από την άλλη βεβαίως, αν και εμείς επειγόμαστε να τελειώσει αυτή η διαδικασία, αντιλαμβανόμαστε ότι οι παράγοντες του μηχανισμού στήριξης θα ήθελαν να μελετήσουν με πολύ προσοχή όλο αυτό το πλαίσιο, προκειμένου να συμφωνήσουν στις προτεινόμενες διευκρινήσεις. Νομίζω ότι αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα, ίσως το θέμα των διακοπών το καθυστερήσει λίγο, αλλά αυτό δεν θα είναι και το μεγάλο μας πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι να έχουμε το σχέδιο, που το έχουμε. Το πρόβλημα είναι να έχουμε το νομοσχέδιο, που το έχουμε. Νομίζω πολύ σύντομα θα έχουμε και τη συμφωνία.
Για τις απολύσεις ο κ. Δ. Ρέππας είπε: « Έχω δηλώσει και παραμένω σε αυτήν τη θέση ότι από τη δική μας πλευρά δεν είναι παραδεκτή μια ρύθμιση η οποία θα προβλέπει απολύσεις. Άνθρωποι οι οποίοι επί πολλές δεκαετίες εργάζονται σε ένα Οργανισμό και έχουν φτάσει σε ηλικία 50 - 55 ετών, δεν είναι δυνατό να απολυθούν. Από την άλλη όμως πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και πρέπει να το αντιληφθούν και εκείνοι ότι κάτι θα χάσουν. Όπως όλοι χάσαμε κάτι αυτήν την περίοδο για λόγους οι οποίοι σας είναι γνωστοί, και αυτοί θα χάσουν κάτι από αυτά τα οποία θεωρούν κεκτημένα. Αυτό πρέπει να το δεχθούν και να συμβάλουν και εκείνοι, ώστε να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει και επιβαρύνει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.