Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Ξεκινά το mega project της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Λυών-Τορίνο 57,5χλμ.


Ένα ακόμα mega σιδηροδρομικό project παίρνει σάρκα και οστά και ξεκινάει στην Ευρώπη. Η σιδηροδρομική σήραγγα Mont Cenis θα έχει μήκος 57,5χλμ και θα γίνει η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα του κόσμου καθώς θα είναι 450 μέτρα μεγαλύτερη από την Gotthard Base Tunnel στην Ελβετία που η λειτουργία της ξεκίνησε φέτος τον Ιούνιο.
Τα εγκαίνια της εκκίνησης του "θηλυκού" Μετροπόντικα Φεντερίκα, έγιναν στις 21 Ιουλίου παρουσία του Πρωθυπουργού της Γαλλίας Manuel Valls. Το ΤΒΜ έχει βάρος 2.400 τόνους και ξεκίνησε από την περιοχή Saint Martin La Porte για μία "δοκιμαστική διαδρομή" μήκους 9χλμ.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, στη χώρα μας η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα που κατασκευάζεται είναι στο όρος Καλλίδρομο, έχει μήκος 9,5χλμ και είναι υπό κατασκευή εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Σε αυτή τη δοκιμαστική περίοδο θα εργαστούν 443 άτομα που η βασική τους δουλειά θα είναι να εξετάζουν σε καθημερινή βάση τα γεωλογικά δεδομένα όπως αυτά θα προκύπτουν από την διάνοιξη της σήραγγας.

Η επίσημη ονομασία του project είναι Tunnel Euralpin Lyon Turin. Το έργο είναι διακρατικό μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Σε αυτή τη δοκιμαστική περίοδο των 9χλμ το κόστος έχει υπολογιστεί σε 391εκ.ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από την νέα προγραμματική περίοδο της ΕΕ κατά 50%, και από 25% από Γαλλία και Ιταλία.

Στην Ιταλική πλευρά υπάρχει ένας δεύτερος "θηλυκός" και πάλι Μετροπόντικας με το όνομα Gea (από το Ελληνικό Γαία) σε ένα δοκιμαστικό ταξίδι 5,5χλμ στην περιοχή του Chiomonte.

Η διάνοιξη της κύριας σήραγγας του Mont Cenis αναμένεται να ξεκινήσει το 2018. Το κόστος της διακρατικής σήραγγας έχει υπολογιστεί σε 8,6 δις ευρώ. Στο πρώτο έτος θα έχει απορροφηθεί το ποσό των 1,9 δις ευρώ εκ των οποίων το 41,08% θα προέλθει από Ευρωπαϊκά κονδύλια (813,8εκ.ευρώ).

Η κατασκευή της συγκεκριμένης σήραγγας έφερε πολύ μεγάλες αντιδράσεις σε Ιταλία και Γαλλία από οικολογικές οργανώσεις και συλλόγους και καθυστέρησε αρκετά την έναρξη αυτού του πολύ φιλόδοξου έργου.

Πηγή: ypodomes.com