Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Το ΑΣΕΠ απαντά σε ερώτηση σχετικά με τις προσλήψεις στον ΟΣΕ


Σχετικά με την ως άνω ερώτηση του βουλευτή Β1' Βόρειου Τομέα Αθηνών της κοινοβουλευτικής ομάδας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ», κου Βασιλείου Βιλιάρδου, με θέμα: «Καταγγελία υποψηφίων που συμμετείχαν στην προκήρυξη προσλήψεων στον ΟΣΕ υπ' αρ. ΑΣΕΠ 1/2022 για μη δημοσιοποίηση λίστας επιτυχόντων της πρώτης φάσης της διαδικασίας επιλογής προ της ημερομηνίας έναρξης των πρακτικών δοκιμασιών των υποψηφίων», κατά τον λόγο αρμοδιότητας του Α.Σ.Ε.Π., σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ι. Οι διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 4765/2021 (Α' 6) ορίζουν ότι «Το Ανώτατο

Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή κατά το άρθρο 101Α και την παρ. 7 του άρθρου 103 του Συντάγματος. Αποστολή του Α.Σ.Ε.Π. είναι η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για διαδικασίες που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών του Δημοσίου με όρους διαφάνειας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας, και ιδίως η στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με διαδικασίες προσλήψεων για την επιλογή των πλέον κατάλληλων για κάθε θέση υποψηφίων.».

Ειδικότερα, οι διατάξεις του άρθρου 37 του ν. 4903/2022 (Α' 46/5-3-2022), υπό τον τίτλο «Στελέχωση υπηρεσιών Ο.Σ.Ε. Α.Ε. για την αντιμετώπιση αυξημένων αναγκών», ορίζουν τα ακόλουθα: «1. Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών, δύναται, έως την 31η.12.2022, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, για τις κάτωθι ειδικότητες: ΔΕ Προσωπικού Ελιγμών Κλειδούχων, ΔΕ Σταθμαρχών, ΔΕ Τεχνιτών Ηλεκτρονικών, ΔΕ Τεχνιτών Ηλεκτρολόγων και ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργου, από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε. (Ο.Σ.Ε. Α.Ε.).

Οι προσλήψεις της παρούσας διενεργούνται από την εταιρεία Ο.Σ.Ε. Α.Ε., βάσει της σειράς προτεραιότητας και των κριτηρίων του άρθρου 29 του ν. 4765/2021 (Α' 6) σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο παρόν ............

2. Η προκήρυξη εκδίδεται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κατόπιν εισήγησης της εταιρείας Ο.Σ.Ε. Α.Ε. και ύστερα από έγκριση του Α.Σ.Ε.Π., ... . Στην προκήρυξη περιλαμβάνονται τα κάτωθι:

α) ο συνολικός αριθμός του προσωπικού που προσλαμβάνεται ανά κατηγορία, β)... και ε) η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων ..........

3. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αυτοπροσώπως, με συστημένη επιστολή ή ηλεκτρονικά, στον οικείο φορέα, ο οποίος τις αξιολογεί και συντάσσει προσωρινούς πίνακες κατάταξης, προσληπτέων και απορριπτέων μέσα σε έναν (1) μήνα από την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Οι προσωρινοί πίνακες καταχωρίζονται στην ιστοσελίδα του φορέα και αποστέλλονται στο Α.Σ.Ε.Π., μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για έλεγχο νομιμότητας. Κατά των προσωρινών πινάκων οι υποψήφιοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση ενώπιον του Α.Σ.Ε.Π. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ημερών που αρχίζει από την επομένη της δημοσίευσής τους. Το Α.Σ.Ε.Π. διενεργεί τον έλεγχο νομιμότητας και τον κατ’ ένσταση έλεγχο μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων, ενώ η απόφαση του Α.Σ.Ε.Π. κοινοποιείται στον φορέα, προκειμένου να καταρτίσει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων.

ΙΙ. Κατ' εφαρμογή των ως άνω διατάξεων νόμων:

1. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, με το 261166/23-08-2022 έγγραφό του, διαβίβασε στο Α.Σ.Ε.Π σχέδιο προκήρυξης για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας ενενήντα (90) συνολικά θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) διαφόρων ειδικοτήτων, για τον έλεγχο νομιμότητας του περιεχομένου της και έγκριση αυτής.

2. Το Α.Σ.Ε.Π. προέβη στον προβλεπόμενο από τον νόμο έλεγχο και μετά από επικοινωνία με το ως άνω Υπουργείο (συναντήσεις στελεχών/εκπροσώπων), την αλληλογραφία με την Ο.Σ.Ε. Α.Ε. και τις σχετικές διορθώσεις, διευκρινίσεις και παρατηρήσεις επί του αποσταλέντος σχεδίου, ενέκρινε την νομιμότητα της προκήρυξης και με το 24763/21-

11-2022 έγγραφό του την απέστειλε στο Υπουργείο και την εταιρία, προκειμένου να εκκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες επιλογής και πρόσληψης του προσωπικού.

3. Με την προκήρυξη, που έλαβε αριθμό 1/2022, ορίστηκαν ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα, τα απαιτούμενα προσόντα πρόσληψης, τα κριτήρια και οι ιδιότητες που κατά τον νόμο λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη των υποψηφίων στους πίνακες κατάταξης, ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, η διαδικασία κατάρτισης των πινάκων κατάταξης και προσληπτέων, καθώς και τα όργανα διεξαγωγής των διάφορων σταδίων της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ειδικότερα, για την ολοκλήρωση των προσλήψεων, η προκήρυξη (σελ. 10-13) προέβλεπε, ειδικότερα, τις ακόλουθες διαδικασίες/στάδια:

α) την υποβολή εκ μέρους των υποψηφίων των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής και των απαιτούμενων δικαιολογητικών και την κατάταξή τους με βάση τα στοιχεία που οι ίδιοι υπευθύνως είχαν δηλώσει σε αυτές, κατά ειδικότητα και κατά φθίνουσα σειρά της συνολικής βαθμολογίας τους, σύμφωνα με το άρθρο 29 του ν. 4765/2021.

β) τον έλεγχο από την Ο.Σ.Ε. Α.Ε. των δικαιολογητικών των υποψηφίων που προηγούνται στην κατάταξη και την σύνταξη πινάκων κατάταξης των υποψηφίων, με σκοπό την κλήση σε πρακτική δοκιμασία όσων υποψηφίων περιλαμβάνονται σε αυτούς κατά την σειρά που είναι καταχωρισμένοι, σε αριθμό διπλάσιο τουλάχιστον των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, μέχρις ότου καλυφθούν όλες οι συγκεκριμένες θέσεις και την διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών, ανά ειδικότητα, από ειδικές τριμελείς επιτροπές που θα αποτελούνταν από ένα μέλος του Δ.Σ. της Ο.Σ.Ε. Α.Ε. και/ή στελέχη αυτής. Η ως άνω δοκιμασία αποβλέπει στον έλεγχο της ικανότητας των υποψηφίων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πραγματικών συνθηκών εκτέλεσης της εργασίας τους (προσομοίωση).

γ) τον έλεγχο των δικαιολογητικών των υποψηφίων που πέρασαν επιτυχώς τις πρακτικές δοκιμασίες, την σύνταξη των προσωρινών πινάκων κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας και την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων προσληπτέων από την τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης της Ο.Σ.Ε. Α.Ε., η οποία θα αποτελείτο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ο.Σ.Ε. Α.Ε. και/ή στελέχη αυτής. Οι ανωτέρω προσωρινοί πίνακες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της προκήρυξης, αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο της Ο.Σ.Ε. Α.Ε. και αποστέλλονται στο Α.Σ.Ε.Π., μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έλεγχο νομιμότητας.

δ) την υποβολή ενστάσεων εκ μέρους των υποψηφίων κατά των προσωρινών πινάκων ενώπιον του Α.Σ.Ε.Π..

ε) την διενέργεια από το Α.Σ.Ε.Π. του ελέγχου νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των ενστάσεων των υποψηφίων και, τέλος,

στ) την κατάρτιση, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Α.Σ.Ε.Π., των οριστικών πινάκων προσληπτέων, οι οποίοι αναρτώνται στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και στον

διαδικτυακό τόπο της Ο.Σ.Ε. Α.Ε..

III. Στη συνέχεια, δημοσιεύτηκε ο ν. 5039/2023 (Α' 83/3-4-2023), στο άρθρο 77 του οποίου, ορίζονται τα ακόλουθα:

«1. ... 2. Ειδικά για την πλήρωση θέσεων με σειρά προτεραιότητας προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στην Ο.Σ.Ε. Α.Ε. δυνάμει της υπ’ αρ. 1/2022 Προκήρυξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεν εφαρμόζεται η διαδικασία υποβολής ενστάσεων κατά των προσωρινών πινάκων κατάταξης των υποψηφίων.

3. Για τη διεξαγωγή της πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων της υπ’ αρ. 1/2022 Προκήρυξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περί πλήρωσης θέσεων στην Ο.Σ.Ε. Α.Ε. συγκροτούνται με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ειδικές επιτροπές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ως άνω Προκήρυξη, σε αριθμό τέτοιο που να εξασφαλίζει ότι η πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων θα ολοκληρωθεί αποκλειστικά εντός είκοσι (20) ημερών. Στις Επιτροπές του πρώτου εδαφίου, καθώς και στην Επιτροπή Αξιολόγησης της ως άνω Προκήρυξης μετέχει, επιπλέον, υποχρεωτικά και ένας (1) Σύμβουλος ή πρώην Σύμβουλος του ΑΣΕΠ, ο οποίος και προεδρεύει σε αυτές.».

Με τις ως άνω διατάξεις, επήλθαν τροποποιήσεις στη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων βάσει της προκήρυξης 1/2022, οι οποίες αφορούν την μη εφαρμογή της διαδικασίας των ενστάσεων, τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών πρακτικών δοκιμασιών και την συμμετοχή σε αυτές αλλά στην Επιτροπή Αξιολόγησης μελών του Α.Σ.Ε.Π..

IV. Σε εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, το Α.Σ.Ε.Π., ανταποκρινόμενο σε σχετικά αιτήματα της Ο.Σ.Ε. Α.Ε., έχει προτείνει μέλη (Συμβούλους) του για την συγκρότηση των ανωτέρω, κατ' ιδίαν επιτροπών.

Η διαδικασία επιλογής του προσωπικού σύμφωνα με την προκήρυξη ευρίσκεται σε εξέλιξη με την διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών.

V. Όσον αφορά την καταγγελία πολιτών-υποψηφίων της προκήρυξης για μη δημόσια ανακοίνωση πινάκων υποψηφίων που καλούνται να λάβουν μέρος στις πρακτικές δοκιμασίες, σας πληροφορούμε ότι οι ανωτέρω πίνακες δεν αποτελούν τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης και προσληπτέων, για τους οποίους η προκήρυξη ορίζει ότι πρέπει να αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο της Ο.Σ.Ε. Α.Ε.. Οι εν λόγω πίνακες συντάσσονται από τις υπηρεσίες του φορέα με σκοπό την κλήση όσων υποψηφίων προηγούνται στην κατάταξη να συμμετάσχουν στις πρακτικές δοκιμασίες. Τούτο δε, διότι η επιτυχία σε αυτές αποτελεί, μεταξύ άλλων, προϋπόθεση πρόσληψης. Στη συνέχεια, οι επιτυχόντες των πρακτικών δοκιμασιών υποψήφιοι, σε συνάρτηση με τα τυπικά προσόντα τους, κατατάσσονται από την Επιτροπή Αξιολόγησης στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης, κατά φθίνουσα σειρά της συνολικής βαθμολογίας τους, βάσει της οποίας καταρτίζονται και οι προσωρινοί πίνακες προσληπτέων. Οι πίνακες αυτοί αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο της Ο.Σ.Ε. Α.Ε. και αποστέλλονται Α.Σ.Ε.Π. για τον έλεγχο της νομιμότητάς τους. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα ανωτέρω

αναφέρονται στην προαναφερθείσα προκήρυξη, η οποία αποτελεί το κανονιστικό πλαίσιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας.

VI. Ο ρυθμός υλοποίησης των πρακτικών δοκιμασιών ανήκει στην πρωτοβουλία των αρμοδίων υπηρεσιών του Ο.Σ.Ε. Από πλευράς Α.Σ.Ε.Π. πέντε (5) σύμβουλοι είναι σε ετοιμότητα για να προσφέρουν εκ νέου τις υπηρεσίες τους όταν επανεκκινήσουν οι πρακτικές δοκιμασίες.

Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Παπαϊωάννου


Η ΕΡΩΤΗΣΗ

«Καταγγελία υποψηφίων που συμμετείχαν στην προκήρυξη προσλήψεων στον ΟΣΕ υπ’ αρ. ΑΣΕΠ 1/2022 για μη δημοσιοποίηση λίστας επιτυχόντων της πρώτης φάσης της διαδικασίας επιλογής προ της ημερομηνίας έναρξης των πρακτικών δοκιμασιών των υποψηφίων»

Κύριοι Υπουργοί,

Δεχθήκαμε καταγγελία από πολίτες συμμετέχοντες στην προκήρυξη ΑΣΕΠ 1/2022, που αφορούσε σε διαδικασία επιλογής προς πρόσληψη στον ΟΣΕ τριάντα έξι θέσεων ειδικότητας ‘’ΔΕ Σταθμαρχών’’ και πέντε θέσεων ειδικότητας ‘’ΔΕ Τεχνίτες Ηλεκτρονικοί’’ για το ότι, ενώ δεν ανακοινώθηκαν δημόσια πίνακες κατάταξης των υποψηφίων, με ορατή την πρόκριση των όποιων επιτυχόντων της πρώτης φάσης επιλογής, όπως ορίζει η προκήρυξη (ώστε να καταστεί εφικτή μια ενδεχόμενη ένσταση υποψηφίων που αισθάνονται για οποιονδήποτε λόγο αδικημένοι), ορίστηκε ημερομηνία έναρξης της προβλεπόμενης πρακτικής δοκιμασίας της επόμενης τελικής φάσης στην διαδικασία επιλογής, εντός του περασμένου Ιουλίου, κατά την οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν μόνον οι «επιτυχόντες» πρώτης φάσης. Επειδή, θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση της ευρείας δημοσιοποίησης των όποιων αποτελεσμάτων στην ενδεδειγμένη ιστοσελίδα του Διαδικτύου του ΑΣΕΠ, κατά την ευρέως διαδομένη πρακτική, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το αν και πού έχουν δημοσιευθεί οι επιτυχόντες της ως άνω πρώτης φάσης επιτυχόντων της ανωτέρω διαδικασίας επιλογής της προκήρυξης ΑΣΕΠ 1/2022, μη όντας ορατοί στους υποψηφίους ενδιαφερόμενους. Πόσω μάλλον, αν και εφόσον δεν έχουν τηρηθεί ορθά τα ως άνω αυτονόητα προβλεπόμενα, περί δημοσιοποίησης των παραπάνω αποτελεσμάτων, προκύπτει η απορία μας για το αν θα ακυρώσετε και θα λάβετε την πρόνοια για την επαναπροκήρυξη της ανωτέρω διαδικασίας επιλογής, δημοσιοποιώντας αυτή τη φορά με πλήρη διαφάνεια την λίστα επιτυχόντων, ώστε να μην αφήνονται υπόνοιες για εξυπηρέτηση ημετέρων, όπως συμβαίνει στην τωρινή διαδικασία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιον χώρο, είτε φυσικό, είτε ιστοσελίδας του Διαδικτύου έχει δημοσιευτεί, έγκαιρα, σε εύλογα επαρκή χρόνο προ της έναρξης της πρακτικής δοκιμασίας της δεύτερης και τελικής φάσης επιλογής υποψηφίων, η λίστα επιτυχόντων της πρώτης φάσης της διαδικασίας επιλογής, της ως άνω αναφερόμενης προκήρυξης ΑΣΕΠ 1/2022;

2. Ο χώρος και ο τρόπος δημοσιοποίησης της ως άνω δημόσιας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης της παραπάνω διαδικασίας επιλογής υποψηφίων είχε προβλεφθεί από το κείμενο της σχετικής προκήρυξης ΑΣΕΠ 1/2022; Αν όχι, ποιοι είναι οι λόγοι;

3. Αν και εφόσον η δημοσίευση της λίστας επιτυχόντων της πρώτης φάσης της παραπάνω διαδικασίας επιλογής υποψηφίων δεν έχει γίνει έγκαιρα, σε εύλογο χρόνο προ της έναρξης της πρακτικής δοκιμασίας που αποτελεί την δεύτερη φάση επιλογής της ανωτέρω προκήρυξης προσλήψεων ΑΣΕΠ 1/2022, θα λάβετε την πρόνοια για την επαναδρομολόγηση της πρώτης φάσης επιλογής επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 1/2022, φροντίζοντας να ανακοινωθεί, αυτή τη φορά, η σχετική λίστα επιτυχόντων δημόσια στον ενδεδειγμένο ιστοχώρο στο Διαδίκτυο με όρους πλήρους διαφάνειας;

Ο ερωτών Βουλευτής
 ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

sidirodromikanea.blogspot.com