Τρίτη 26 Αυγούστου 2025

Βαγόνι τρένου που κάηκε από πυρκαγιά αποκαταστάθηκε στην αίγλη του



Το βαγόνι έχει αποκατασταθεί πλήρως μετά από περισσότερες από 15.000 ώρες εργασίας

Ένα βαγόνι τρένου που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά το 2011 έχει αποκατασταθεί στην παλιά του αίγλη και λειτουργεί ξανά σε μια σιδηροδρομική γραμμή κληρονομιάς του Ντέρμπισαϊρ.

BBC News,

Το βαγόνι τρίτης θέσης των σιδηροδρόμων Λονδίνου, Μίντλαντ και Σκωτίας ανακαινίστηκε μετά από περισσότερες από 15.000 ώρες εργασίας εθελοντών στον σταθμό Γουίρκσγουορθ.

Ο πρόεδρος της Ecclesbourne Valley Railway, Νιλ Φέργκιουσον Λι, δήλωσε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από εργασίες συγκόλλησης.

«Ήταν αυτές οι εργασίες επισκευής που προκάλεσαν κάτι να σιγοκαίει. Το να βλέπεις όλο αυτό το όμορφο έργο να μετατρέπεται ξαφνικά, μέσα σε λίγα λεπτά, σε στάχτη ήταν απλώς σπαρακτικό», είπε.

Σιδηρόδρομος Ecclesbourne Valley

Παρά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη από πυρκαγιά το 2011, το βαγόνι του τρένου είναι πλέον και πάλι σε λειτουργία.

Τώρα η άμαξα έχει επανέλθει σε λειτουργία στη γραμμή κληρονομιάς μεταξύ Wirksworth και Duffield και θα χρησιμοποιηθεί για μια σειρά από ειδικές εκδηλώσεις, όπως απογευματινά τσάγια, μυστήρια δολοφονιών και ειδικές εκδηλώσεις με θέμα τον Άγιο Βασίλη.

Το έργο πραγματοποιήθηκε από εθελοντές του Συνδέσμου Μεταφορών Λονδίνου, Μίντλαντ και Σκωτίας (LMSCA).

Ο επικεφαλής επίτροπος David Tillet δήλωσε: «Αυτό το έργο αποτελεί πραγματική απόδειξη του πάθους και της ανθεκτικότητας των εθελοντών μας».

«Έχουν αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση με ακλόνητη αφοσίωση και τεράστια δεξιοτεχνία. Αυτός ο προπονητής αποτελεί τιμή για όλους τους και ανυπομονούμε το κοινό να δει αυτό το όμορφο κομμάτι της ιστορίας να επιστρέφει στις ράγες.»

Η άμαξα έφτασε για πρώτη φορά στο Γουίρκσγουορθ το 2009. Μετά την πυρκαγιά του 2011, οι σημαντικές εργασίες αποκατάστασης ανεστάλησαν μέχρι το 2020, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα.

Ο Τομ Τέιτ, εμπορικός διευθυντής της Ecclesbourne Valley Railway, δήλωσε: «Όλοι στον σιδηρόδρομο υπέστησαν ζημιές όταν το βαγόνι υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά το 2011».

«Το να βλέπουμε το βαγόνι ξανά σε λειτουργία αποτελεί απόδειξη της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης του LMSCA και είμαστε σίγουροι ότι οι επιβάτες μας θα μοιραστούν τη χαρά μας που είδαν μια τόσο σχολαστική αποκατάσταση και θα απολαύσουν την επιβίβασή τους σε ένα τόσο υπέροχο βαγόνι.»


Ο Neil Ferguson-Lee  είναι ευχαριστημένος που το βαγόνι επέστρεψε σε λειτουργία.


Η Τζάνετ Μπέκετ, από το Κρόμφορντ, έκανε ένα ταξίδι με την άμαξα με τον σύζυγό της Τζέρεμι και τα εγγόνια της.

Είπε: «Είναι απολύτως υπέροχο. [Η αποκατάσταση] έχει γίνει τόσο όμορφα και με τόση φροντίδα και προσοχή στη λεπτομέρεια, είναι εξαιρετική.»

«Μεγάλωσα με τέτοια τρένα, οπότε είναι υπέροχο που μπορώ να φέρνω τα εγγόνια και να τους εξηγώ ότι έτσι ήταν τα τρένα όταν ήμουν παιδί».


Η πυρκαγιά κατέστρεψε την άμαξα το 2011, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια εθελοντές την έχουν αποκαταστήσει.