Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

DiscoverEU: Πώς να αποκτήσετε μία από τις 35.500 δωρεάν σιδηροδρομικές κάρτες της ΕΕ για νέους την επόμενη άνοιξη



Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να απαντήσετε σε έξι ερωτήσεις και μπορεί να έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε δωρεάν σιδηροδρομική κάρτα διάρκειας ενός μήνα.

euronews.com

Εάν είστε νέοι και αναζητάτε έναν οικονομικό τρόπο για να εξερευνήσετε την Ευρώπη, υπάρχουν καλά νέα.

Η ΕΕ δίνει 35.500 δωρεάν σιδηροδρομικές κάρτες σε νέους 18 ετών στο πλαίσιο του προγράμματος DiscoverEU.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του προγράμματος Erasmus και στοχεύει στην ενίσχυση των πολιτιστικών συνδέσεων στην ΕΕ.

Όσοι είναι επιλέξιμοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την κληρονομιά και την ιστορία της Ευρώπης ενώ θα συναντήσουν ανθρώπους από όλη την ήπειρο.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να απαντήσετε σε έξι ερωτήσεις.

DiscoverEU: Πώς να υποβάλετε αίτηση για δωρεάν σιδηροδρομική κάρτα ΕΕ

Για να έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν δωρεάν σιδηροδρομική κάρτα, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι γεννημένοι μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2006.

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε νόμιμους κατοίκους των 27 κρατών μελών της ΕΕ ή των υπερπόντιων χωρών. Οι κάτοικοι τρίτων χωρών που συνδέονται με το Erasmus μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση. Αυτές περιλαμβάνουν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Νορβηγία, τη Σερβία και την Τουρκία .

Εάν είστε εσείς, το επόμενο στάδιο είναι να κατευθυνθείτε στην Ευρωπαϊκή Πύλη Νεολαίας για να κάνετε ένα κουίζ επιλεξιμότητας.

Θα πρέπει να απαντήσετε σε πέντε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σχετικά με την ΕΕ και σε μία επιπλέον ερώτηση. Αυτά καλύπτουν γενικές γνώσεις για την ΕΕ και τις πρωτοβουλίες της που απευθύνονται στους νέους.

Θα σας ζητηθεί επίσης να δώσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ταξιδιωτικά σας σχέδια. Αυτό περιλαμβάνει πότε σκοπεύετε να ταξιδέψετε, αν θα είναι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψετε μόνοι χωρίς τους γονείς σας , τι θα θέλατε να μάθετε από την εμπειρία και πώς θα χρηματοδοτήσετε το ταξίδι σας.

Αυτές οι πληροφορίες δεν θα έχουν καμία επίδραση στη διαδικασία επιλογής.

Η Επιτροπή θα ταξινομήσει τους αιτούντες με βάση τις απαντήσεις τους στο κουίζ της ΕΕ και θα προσφέρει ταξιδιωτικά δελτία μετά την κατάταξή τους μέχρι το όριο των διαθέσιμων εισιτηρίων.

Οι αιτήσεις έχουν ήδη ανοίξει και λήγουν στις 16 Οκτωβρίου το μεσημέρι CET.

Δεν μπορείτε να κάνετε αίτηση εάν σας έχει δοθεί προηγουμένως πάσο DiscoverEU.

Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα δωρεάν σιδηροδρομικών εισιτηρίων;

Όσοι αποδειχθούν επιτυχημένοι θα λάβουν δωρεάν σιδηροδρομική κάρτα για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για έως και 30 ημέρες μεταξύ 1ης Μαρτίου 2025 και 31ης Μαΐου 2026.

Στο στάδιο της αίτησης, μπορείτε να επιλέξετε είτε να ταξιδέψετε μόνοι σας είτε με μια ομάδα έως πέντε φίλων . Εάν επιλέξετε να ταξιδέψετε ως ομάδα, μπορείτε να μοιραστείτε τον κωδικό της αίτησής σας με τους φίλους σας για να επιτρέψετε την εγγραφή τους.

Μόνο ο αρχηγός της ομάδας πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις του κουίζ της ΕΕ. Τα μέλη της ομάδας πρέπει απλώς να παράσχουν προσωπικά δεδομένα για να συμπληρώσουν την αίτηση και να πληρούν τα κριτήρια ηλικίας και διαμονής.

Το ταξιδιωτικό πάσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη χώρα διαμονής σας μόνο για ένα ταξίδι εξερχόμενο και ένα εισερχόμενο ταξίδι. Πρέπει να περιλαμβάνει ταξίδια σε τουλάχιστον μία άλλη χώρα που είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο του συστήματος.

Το συνολικό ταξίδι μπορεί να διαρκέσει από μία ημέρα έως το πολύ ένα μήνα, συμπεριλαμβανομένων έως και επτά ημερών ταξιδιού.

Οι συμμετέχοντες θα είναι γενικά επιλέξιμοι για πάσο αξίας έως 283,26 € στη δεύτερη ή στην οικονομική θέση. Το ποσό μπορεί να συγκεντρωθεί για αιτούντες που ταξιδεύουν από απομακρυσμένες ή υπερπόντιες περιοχές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα συμπεριλαμβάνονται και κάρτες πούλμαν και πορθμείων. Για να εξασφαλιστεί ότι οι νέοι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά δεν αποκλείονται, μπορούν επίσης να χορηγούνται πτήσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Θα προτιμάται πάντα η πιο βιώσιμη επιλογή.

Εάν είστε ένας από τους τυχερούς που βραβεύτηκαν, θα σας δοθεί επίσης μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων (EYCA) που ισχύει για ένα έτος. Αυτό χορηγεί εκπτώσεις για πολιτιστικές επισκέψεις και δραστηριότητες, μάθηση, φύση, αθλητισμό, τοπικές μεταφορές, διαμονή, φαγητό και άλλα σε ολόκληρη την ΕΕ.
Πώς θα επιλεγούν οι υποψήφιοι για το δωρεάν σιδηροδρομικό πάσο;

Οι υποψήφιοι θα επιλεγούν μέχρι τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και θα ταξινομηθούν με βάση την ορθότητα των απαντήσεών τους.

Υπάρχει μια ποσόστωση ταξιδιωτικών καρτών για κάθε χώρα. Εάν μια χώρα έχει λιγότερες αιτήσεις από την ποσόστωση, τα υπόλοιπα πάσο θα διανεμηθούν σε χώρες με μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων.

Εάν υπάρχουν πάρα πολλοί επιλέξιμοι αιτούντες, θα ισχύει η αρχή «πρώτα έρχεται, εξυπηρετείται πρώτος» - που σημαίνει ότι οι προηγούμενες αιτήσεις θα μπορούσαν να ευνοηθούν ως έσχατη λύση.

Διατίθεται ειδική υποστήριξη για συμμετέχοντες με αναπηρίες ή προβλήματα υγείας.

Οι επιτυχόντες θα ειδοποιηθούν μέσω email μετά τη λήξη της περιόδου επιλογής τον Οκτώβριο.

Στη συνέχεια θα συνδεθούν με έναν ανάδοχο της ΕΕ που θα φροντίσει για τις ταξιδιωτικές κρατήσεις και τις πληρωμές.

Τα πάσο που αγοράστηκαν απευθείας από τους επιλεγμένους αιτούντες δεν θα επιστραφούν.

Αναμένεται κάτι σε αντάλλαγμα για τις δωρεάν σιδηροδρομικές κάρτες;

Όταν κάνετε αίτηση για δωρεάν πάσο, καλείστε να γίνετε «Πρεσβευτής του DiscoverEU». Αυτό σημαίνει ότι ενθαρρύνεστε να αναφέρετε τις ταξιδιωτικές σας εμπειρίες μέσω κοινωνικών μέσων ή παρουσιάσεων στο σχολείο και στην κοινότητα.

Η εφαρμογή του συστήματος θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε έναν προσαρμοσμένο χάρτη του δρομολογίου σας με στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των τρένων , τον αριθμό των χωρών που επισκεφτήκατε και την εξοικονόμηση CO2 , τα οποία μπορούν να κοινοποιηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι νεαροί ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να αναφέρουν σε μια διαδικτυακή έρευνα αφού συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Με την ολοκλήρωσή του, οι ταξιδιώτες θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής που θα τονίζει τις ικανότητες και τις δεξιότητες που αποκτήθηκαν από την ταξιδιωτική τους εμπειρία.

sidirodromikanea.blogspot.com