Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Αίγυπτος: Αναβιώνει μετά από 50 χρόνια ο σιδηρόδρομος στο Σινά


Ο Υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου σηματοδότησε τη Δευτέρα την πρώτη υπηρεσία επιβατών μετά από 50 χρόνια στον σιδηρόδρομο που συνδέει την Al Ismailia και το Bir Al Abd, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στις κυβερνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη της
χερσονήσου του Σινά , όπου υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις βουνών και ερήμων.

Η ανανεωμένη γραμμή είναι μέρος έργων που στοχεύουν στην ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου και στην αντιμετώπιση της απειλής εξέγερσης, καθώς και στην αποθάρρυνση άλλων χωρών, ιδιαίτερα του Ισραήλ, από το να επιδιώξουν τη μετεγκατάσταση Παλαιστινίων στην περιοχή. Η διαδρομή συνδέει την πόλη Al Ismailia στο κανάλι του Σουέζ με το Bir El Abd, μια μικρή πόλη στην επαρχία του Βόρειου Σινά, περίπου 120 χιλιόμετρα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα .

Ένα τρένο αναχώρησε τη Δευτέρα με τον υπουργό Μεταφορών Kamel El Wazir, ο οποίος είπε ότι η υπηρεσία θα είναι δωρεάν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της. Ο σιδηρόδρομος, που επίσημα ονομάζεται γραμμή Al Fardan-Bir Al Abd, έχει ήδη μεταφέρει το πρώτο του εμπορευματικό τρένο, το οποίο έκανε ένα παρθενικό ταξίδι στις 6 Αυγούστου φορτωμένο με 25 εμπορευματοκιβώτια, δήλωσε η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου .

Το έργο αποτελεί την πρώτη φάση ενός ευρύτερου δικτύου δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών και άλλων υπηρεσιών που θα συνδέει την παράκτια πόλη Al Arish στο Βόρειο Σινά με την Taba στο Νότιο Σινά, ένα τουριστικό hotspot 10 χλμ από το ισραηλινό λιμάνι Eilat. Η προσπάθεια κατασκευής στοχεύει στην υποστήριξη των βιομηχανικών λειτουργιών, καθώς και των τακτικών ταξιδιών, είπε ο κ. El Wazir τη Δευτέρα. Το πλήρες δίκτυο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030, με 500 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής.

Το Al Arish τον περασμένο χρόνο έλαβε αποστολές βοήθειας με προορισμό τη Γάζα και τραυμάτισε Παλαιστίνιους που τράπηκαν σε φυγή από την επίθεση του Ισραήλ. Περισσότεροι από 41.900 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα τον περασμένο χρόνο καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις καταστρέφουν τις υποδομές.

Η Αίγυπτος εντείνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της χερσονήσου του Σινά από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, με έμφαση στη βελτίωση των υποδομών και της συνδεσιμότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Mostafa Madbouly τον περασμένο Οκτώβριο. Οι αξιωματούχοι στοχεύουν να αποτρέψουν άλλα έθνη, ιδίως το Ισραήλ, από το να προσπαθήσουν να μετακινήσουν Παλαιστίνιους στην περιοχή, είπε ο κ. Madbouly.

Οι προτάσεις για μετεγκατάσταση Παλαιστινίων στο Σινά χρονολογούνται από την εποχή της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας στην Αίγυπτο, όταν η ιδέα προτάθηκε από σιωνιστές προσωπικότητες όπως ο Theodor Herzl, ο Vladimir Jabotinsky και ο David Ben Gurion. Αντιμετωπίστηκε με σφοδρή άρνηση από τις αιγυπτιακές κυβερνήσεις σε κάθε περίπτωση.

Ένας άλλος στόχος της ανάπτυξης στο Σινά είναι η αντιμετώπιση των «ανησυχιών για την ασφάλεια», είπε ο κ. Madbouly. Μια χαμηλού επιπέδου ανταρσία του ISIS άρχισε να δραστηριοποιείται στη χερσόνησο μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Η εξέγερση ηττήθηκε το 2020 από έναν συνασπισμό Αιγύπτιων στρατιωτικών αξιωματικών και μια ένωση ένοπλων φυλών Βεδουίνων, η οποία έκτοτε έχει αναδειχθεί ως ένας από τους κύριους συμμάχους του σημερινού προέδρου Abdel Fattah El Sisi στην αιγυπτιακή κοινωνία.

Οι σχέσεις της Αιγύπτου με το Ισραήλ έχουν γίνει ολοένα και πιο τεταμένες τους τελευταίους μήνες λόγω του πολέμου της Γάζας, ο οποίος επεκτάθηκε τον περασμένο μήνα σε αεροπορικές επιδρομές και εισβολή στον Λίβανο σε μια επίθεση κατά της ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν. Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ, επικαλούμενος «σοβαρές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου και καλώντας για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο. Το υπουργείο επαίνεσε επίσης τις διεθνείς προσπάθειες να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ και επιβεβαίωσε την υποστήριξη για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει κλιμακωθεί περαιτέρω μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο, οι οποίες έχουν εκτοπίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και σκότωσαν χιλιάδες.

sidirodromikanea.blogspot.com