Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Το Μεξικό εγκαινιάζει λαμπερό τουριστικό τρένο, αγνοώντας τις περιβαλλοντικές ανησυχίες


Ένας υπάλληλος σιδηροδρόμων κοιτάζει έξω από το τρένο των Μάγια στο Κανκούν κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου ταξιδιού του.—Reuters

 Το τουριστικό τρένο των Μάγια του Μεξικού γλίστρησε σε δράση, υποσχόμενος ευημερία για μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, αλλά μολυσμένη από καταγγελίες για περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο Πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador χαιρέτισε το εμβληματικό του έργο ως ένα "magnum opus" που κατασκευάστηκε σε "χρόνο ρεκόρ" πριν από τα εγκαίνια, κατά τα οποία επιβιβάστηκε σε ένα από τα πράσινα και λευκά βαγόνια του για την πρώτη διαδρομή του τρένου μεταξύ της αποικιακής πόλης Campeche. και το θέρετρο του Κανκούν στην Καραϊβική.

Το Κανκούν είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός του Μεξικού και υποδέχτηκε 34 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Το τμήμα του σιδηροδρόμου που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή είναι το πρώτο από τα επτά τμήματα που θα καλύψει συνολικά 1.554 χιλιόμετρα γύρω από τη χερσόνησο Γιουκατάν, μια περιοχή πλούσια σε χλωρίδα, πανίδα και αρχαιολογικά ερείπια. Τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η διαδρομή περιλαμβάνει τμήματα της Ριβιέρα των Μάγια, η οποία καλύπτει μια περιοχή ζούγκλας που θεωρείται το δεύτερο πιο σημαντικό δασικό καταφύγιο στη Λατινική Αμερική μετά τον Αμαζόνιο, καθώς και κενότες - σπηλιές γλυκού νερού - και υπόγεια ποτάμια.

Ακτιβιστές και περιβαλλοντικές οργανώσεις είπαν ότι το έργο προκάλεσε τεράστια ζημιά στο οικοσύστημα της περιοχής, αποκαλώντας το «οικοκτονία» και πέτυχε να σταματήσει προσωρινά τις εργασίες μέσω νομικών προσφυγών.

Όμως ο Λόπεζ Ομπραδόρ εξέδωσε διάταγμα που κήρυξε τα έργα υποδομής θέμα «εθνικής ασφάλειας» και η κατασκευή ξανάρχισε. Η Greenpeace και άλλες ΜΚΟ έχουν προειδοποιήσει ότι το τρένο απειλεί να μολύνει τα cenotes και ιδιαίτερα τα υπόγεια ποτάμια.
dawn.com

sidirodromikanea.blogspot.com