Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Προαστιακός: Τρία περιστατικά δολιοφθορών

Και στις τρεις περιπτώσεις άγνωστοι έκοψαν και έκλεψαν τα καλώδια της τηλεδιοίκησης και στις δύο γραμμές των σταθμών της Νερατζιώτισσας και της Μεταμόρφωσης

Τρία σοβαρά περιστατικά που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αφορούσαν ισάριθμες δολιοφθορές στους σταθμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Νερατζιώτισσα και τη Μεταμόρφωση, ερευνούν η Ελληνική Αστυνομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΣΕ.

Κώστας Ντελέζος

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», και στις τρεις περιπτώσεις άγνωστοι έκοψαν και έκλεψαν τα καλώδια της τηλεδιοίκησης και στις δύο γραμμές των σταθμών της Νερατζιώτισσας και της Μεταμόρφωσης (στις 101 και 102 γραμμές προς το αεροδρόμιο και προς το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αθηνών - ΣΚΑ). Οι δολιοφθορείς, σύμφωνα με σιδηροδρομικές πηγές, ήθελαν να είναι σίγουροι ότι θα βγουν εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι δύο γραμμές, προκαλώντας μπλακάουτ στην κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές που διαθέτουν «ΤΑ ΝΕΑ»,

το πρώτο κρούσμα δολιοφθοράς εντοπίστηκε στις 05:00 το πρωί της Δευτέρας 8 Μαΐου μέσα στον σταθμό της Νερατζιώτισσας, καθώς από το κόψιμο των καλωδίων της τηλεδιοίκησης επηρεάστηκαν άμεσα τα κυκλώματα ασφαλείας που ελέγχουν την κίνηση των τρένων και στις δύο γραμμές (101 και 102). Είχε προηγηθεί αντίστοιχο περιστατικό το Σάββατο 6 Μαΐου σε κυκλώματα κοντά στον ίδιο σταθμό. Και τα δύο περιστατικά αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τους τεχνικούς του ΟΣΕ, χωρίς να επηρεαστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα δρομολόγια των τρένων.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε την Πέμπτη 11 Μαΐου στις 11:47, όπου και πάλι άγνωστοι έκοψαν το καλώδιο της τηλεδιοίκησης, αυτή τη φορά μέσα στον σταθμό της Μεταμόρφωσης, επηρεάζοντας την κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών του προαστιακού. Σιδηροδρομικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για σοβαρά περιστατικά, καθώς μέσα στους σταθμούς δεν κυκλοφορούν οι «συνήθεις ύποπτοι» που κλέβουν τα καλώδια ηλεκτρισμού για να πάρουν τον χαλκό.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα, ότι «όλως τυχαίως» οι συγκεκριμένες δολιοφθορές συνέπεσαν με την ενίσχυση των δρομολογίων του προαστιακού, αλλά και την αύξηση των ταχυτήτων των αμαξοστοιχιών στα αρτηριακά δρομολόγια, κάτι που ήδη ερευνά η Αστυνομία. Πάντως, πρόσθεταν, η αύξηση των ταχυτήτων στα αρτηριακά δρομολόγια επιτρέπεται μόνο στα σημεία της γραμμής που είναι πλήρως σηματοδοτημένα, σε αντίθεση με όσα διαδίδονται από μερίδα συνδικαλιστών τηςHellenic Train.

tanea.gr
sidirodromikanea.blogspot.com