Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται να συνδέσει τις γαλλικές πόλεις με τα περίχωρά τους με νέο σιδηροδρομικό δίκτυο


Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron (L) επιθεωρεί ένα τρένο RER A 

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη ενός αστικού σιδηροδρομικού δικτύου σε 10 μεγάλες γαλλικές πόλεις, μια απρογραμμάτιστη υπόσχεση που εξέπληξε τους τοπικούς εκπροσώπους και την κυβέρνησή του.

Στόχος του είναι να αποφράξει την κυκλοφορία και να δώσει ώθηση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στις μεγάλες πόλεις όπου η μετακίνηση είναι ένας καθημερινός αγώνας. Το σχέδιο βασίζεται στο RER - ένα παρισινό σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει ένα κεντρικό σύστημα μετρό και τραμ με τα προάστια της πόλης σε ώρες εκτός αιχμής.
Ο Μακρόν έκανε αυτή την ανακοίνωση σε ένα βίντεο στο κανάλι του στο Youtube όπου απάντησε στις ερωτήσεις των ανθρώπων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια, τις μεταφορές, την πολιτική για τα απόβλητα και αν τα αυτοκίνητα υδρογόνου ήταν ή όχι οικολογική απάτη.

Οι τοπικοί εκπρόσωποι εξέπληξαν με χαρά

Οι τοπικοί εκπρόσωποι εξεπλάγησαν με χαρά. Στις 22 Οκτωβρίου, οι πρόεδροι 15 περιφερειών υποσχέθηκαν προηγουμένως να εγκαταστήσουν τα δικά τους "μητροπολιτικά RER" σε ένα κοινό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde . Κάλεσαν για μια «νέα σιδηροδρομική συμφωνία» και έκτοτε επαίνεσαν την ανακοίνωση του προέδρου.
Ο δήμαρχος της Λυών Grégory Doucet έγραψε στο Twitter: "Είμαστε έτοιμοι στη #Lyon. Αυτή είναι μια πολιτική προς το συμφέρον όλων. Κάντε το τρένο ξανά υπέροχο!"

Τα έργα μπορεί να χρειαστούν δέκα χρόνια για να ολοκληρωθούν

Στο βίντεο, ο Μακρόν διέφυγε για την καταγωγή του, λέγοντας ότι είναι «ο εγγονός ενός εργάτη σιδηροδρόμων» και ότι «πιστεύει βαθιά στο τρένο». Αλλά αυτό έρχεται μερικές εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση απέσυρε έναν επενδυτικό λογαριασμό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους σιδηρόδρομους.
Ορισμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι αυτή η δήλωση δεν είναι συγχρονισμένη καθώς ορισμένες αρχές μεταφορών αγωνίζονται να ολοκληρώσουν τον προϋπολογισμό τους για το 2023.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της βόρειας περιφέρειας Hauts-de-France, το έργο Grand Lille Express Network έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά εξακολουθεί να περιμένει την κρατική χρηματοδότηση.
Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι ορισμένα έργα θα χρειαστούν «δέκα χρόνια ή περισσότερα» για να ολοκληρωθούν.

euronews.com
sidirodromikanea.blogspot.com