Το Κογκρέσο κινήθηκε γρήγορα αυτή την εβδομάδα για να εγκρίνει νομοθεσία που θα αποτρέψει μια πανεθνική απεργία από τους σιδηροδρόμους , λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι μια στάση εργασίας θα «καταστρέψει την οικονομία μας».
Η απειλή μιας σιδηροδρομικής απεργίας, για την οποία οι ειδικοί λένε ότι θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία, είχε εμφανιστεί εδώ και μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι και οι σιδηροδρομικές εταιρείες απέτυχαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των συνδικάτων για καλύτερες αμοιβές και πιο ευέλικτα ωράρια.
Ο κίνδυνος φάνηκε να αποφεύχθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας που περιλαμβάνει αύξηση μισθών 24%. Αλλά οι εργαζόμενοι σε τέσσερα από τα 12 σιδηροδρομικά συνδικάτα της χώρας απέρριψαν αυτόν τον συμβιβασμό όταν τέθηκε σε ψηφοφορία, κυρίως επειδή δεν περιελάμβανε καμία αναρρωτική άδεια μετ' αποδοχών. Η αποτυχία αυτών των ψηφοφοριών ώθησε τον Μπάιντεν να ζητήσει από το Κογκρέσο να παρέμβει.
Στις περισσότερες βιομηχανίες, το Κογκρέσο δεν έχει την εξουσία να αναγκάσει τον τερματισμό των εργασιακών διαφορών. Αλλά ένας νόμος του 1926 που ονομάζεται Railway Labor Act δίνει στους νομοθέτες μοναδική εξουσία να επιβάλλουν μια λύση σε διαφωνίες που αφορούν σιδηροδρομικούς εργαζόμενους. Ένα νομοσχέδιο που θα αναγκάσει τους εργαζόμενους των σιδηροδρόμων να αποδεχθούν τους όρους της αρχικής συμφωνίας ψηφίστηκε στη Βουλή ή στους Αντιπροσώπους την Τετάρτη και στη Γερουσία την επόμενη μέρα. Ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο που θα προσέθετε επτά ημέρες αναρρωτική άδεια στην αρχική συμφωνία εγκρίθηκε στη Βουλή, αλλά "πέθανε" στη Γερουσία, αφού απέτυχε να εκκαθαρίσει το όριο των 60 ψήφων που απαιτείται για την ψήφιση της περισσότερης νομοθεσίας στην αίθουσα.
Γιατί γίνεται συζήτηση
Η διαμάχη είχε βάλει τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να είναι ο «ο πιο φιλοσυνδικαλιστικός πρόεδρος» στην ιστορία των ΗΠΑ, σε δίλημμα, πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και να διακινδυνεύσει ένα ουσιαστικό πλήγμα στην οικονομία.
Πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές επανέλαβαν το αίσθημα του Μπάιντεν ότι, όσο απρόθυμοι κι αν ήταν να επιβάλουν μια συμφωνία ενάντια στις επιθυμίες των εργαζομένων, η ζημιά που θα προκαλούσε μια απεργία σήμαινε ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να παρέμβουν. Οι συντηρητικοί σχολιαστές επικροτούν γενικά κάθε βήμα που αποδυναμώνει την εξουσία των συνδικάτων, αλλά ορισμένοι κατηγόρησαν τον Μπάιντεν για υποκρισία που ανέλαβε δράση σε αυτή την υπόθεση, αφού υποστήριξε την οργανωμένη εργασία σε άλλες καταστάσεις που τον ωφελούν πολιτικά.
news.yahoo.com
sidirodromikanea.blogspot.com