Για πολλά χρόνια, το Ντούισμπουργκ ήταν ο κύριος ευρωπαϊκός κόμβος στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Είναι όμως καιρός να ξανασκεφτούμε το δυτικό τμήμα του ευρασιατικού διαδρόμου, λένε ειδικοί του κλάδου, καθώς το γερμανικό δίκτυο δεν είναι στο μέγιστο των δυνατοτήτων του αυτή τη δεκαετία. Είναι ώρα για επανασχεδιασμό του Νέου Δρόμου του Μεταξιού.
Majorie van Leijen
Αυτό ήταν ένα συμπέρασμα που μοιράστηκαν οι συμμετέχοντες στο διαδικτυακό σεμινάριο την περασμένη Παρασκευή. Στο διαδικτυακό σεμινάριο Poland, a New Reality , ο ρόλος της Πολωνίας στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης και ήταν αυτή η ίδια Πολωνία που προτάθηκε ως κατάλληλος τόπος ενοποίησης για περαιτέρω διανομή φορτίου στη δυτική Ευρώπη.
Συμφορημένο δίκτυο
Η Πολωνία ήταν πάντα μια σημαντική χώρα διέλευσης στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Η κύρια διαδρομή διασχίζει τη Λευκορωσία προς την Πολωνία, προτού συνεχίσει για πολλούς προορισμούς στην Ευρώπη. Υπό αυτή την έννοια, το να μιλάμε για την Πολωνία ως κόμβο εξυγίανσης δεν είναι επαναστατικό.
Ωστόσο, το πρόβλημα βρίσκεται στα δυτικά σύνορα, τα σύνορα με τη Γερμανία. Η συνοριακή διέλευση στη Φρανκφούρτη Oder/Rzepin ήταν πάντα συμφορημένη, αλλά το γερμανικό δίκτυο αντιμετωπίζει επί του παρόντος σοβαρές διακοπές λόγω της έντονης προσπάθειας εκσυγχρονισμού. Οι κατασκευαστικές εργασίες και οι συνακόλουθες εκτροπές και περιορισμοί είναι πιθανό να επηρεάσουν τους σιδηροδρόμους για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Webinar Πολωνία, μια νέα πραγματικότητα
Αποφυγή της Γερμανίας
«Το να γίνει η Πολωνία ως ο κόμβος στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού θα μπορούσε να είναι το κλειδί της επιτυχίας για το μέλλον, επειδή υπάρχουν ήδη πολλές σιδηροδρομικές γραμμές διαθέσιμες και δεν χρησιμοποιούνται πλήρως», δήλωσε ο David Aloia, διευθυντής του Silk Road της Hupac. «Αντί για το Ντούισμπουργκ, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι πολύ γεμάτο, τα τρένα θα μπορούσαν να συνδεθούν με πολλά άλλα μέρη. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει ακόμα να πας στο Ντούισμπουργκ; Αυτή είναι πράγματι μια πολύ σχετική ερώτηση», δήλωσε ο Onno de Jong, σύμβουλος μεταφορών στην Ecorys. Ενώ τείνουμε να βλέπουμε τη «μπλε μπανάνα» ως την περιοχή με τη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα, αυτή είναι και η περιοχή κοντά στον Ρήνο. Με τα χαμηλά επίπεδα νερού και τη συζήτηση για μια μαζική στροφή προς τις σιδηροδρομικές γραμμές για την παροχή ενέργειας, εδώ δεν θέλετε να είστε με το τρένο σας αυτή τη στιγμή, υποστήριξε.
Πού αν όχι Ντούισμπουργκ;
Πού θέλουμε να είμαστε; Υπάρχουν πολλές διαδρομές που οδηγούν στην Ευρώπη, το Ντούισμπουργκ σίγουρα δεν είναι το μόνο. Με την πάροδο των ετών, υπήρξαν πολλές πόλεις που ισχυρίζονται ότι είναι κατάλληλες για έναν κόμβο ενοποίησης στη Δυτική Ευρώπη. Για παράδειγμα, το Bettembourg στο Λουξεμβούργο ή η Βιέννη στην Αυστρία. Εξαρτάται από τον προορισμό σας ποιο από αυτά τα μέρη είναι το καλύτερο.
Επίσης στην ανατολική Ευρώπη, η Πολωνία δεν είναι η μόνη δυνατή χώρα εξυγίανσης. Υπάρχει η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσετσεία και αν όλα επιστρέψουν στο φυσιολογικό, υπάρχει η Ουκρανία ως πύλη προς όλες αυτές τις χώρες. Ωστόσο, η Πολωνία είναι πολλά βήματα μπροστά από αυτή την άποψη, καθώς έχει επενδύσει στο ρόλο της στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού από την αρχή.
Πολωνικά κέντρα
Σύμφωνα με το πολωνικό γραφείο του Rail Transport UTK, οι βασικές τοποθεσίες για την ευρασιατική κυκλοφορία είναι οι Łódź (Olechów), Gądki, Poznań, Swarzędz και Stara Wieś (κοντά στο Kutno). Για τις διατροπικές συνδέσεις από χώρες πέρα από τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας, οι πιο σημαντικοί σταθμοί είναι εκείνοι στο Λοντζ, στη Στάρα Βιές (κοντά στο Κούτνο), στο Πόζναν και στη Βαρσοβία.
Η Aloia επισημαίνει τις δυνατότητες του Brwinów κοντά στη Βαρσοβία, όπου η Hupac θα εγκαινιάσει τον νέο της τερματικό σταθμό αυτόν τον Σεπτέμβριο, έναν τερματικό σταθμό που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την κυκλοφορία ανατολής-δύσης. Αυτή είναι η πρώτη της Hupac στην Πολωνία, αλλά η εταιρεία αποκάλυψε τα σχέδιά της για την κατασκευή αυτής της εγκατάστασης πριν από δέκα χρόνια, ενόψει της έκρηξης του New Silk Road.
«Αυτό που είναι ενδιαφέρον για την Πολωνία, είναι ότι εξελισσόταν ως κόμβος logistics πριν εμφανιστεί ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού», είπε ο de Jong. Ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού έδωσε μεγάλη ώθηση στη χώρα, καθώς οι όγκοι της Ευρασιατικής Ευρώπης αυξήθηκαν τρομερά τα τελευταία δέκα χρόνια. Αλλά ακόμα κι αν αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα, η Πολωνία ως κόμβος εφοδιαστικής είναι απολύτως λογική».
railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com