Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Θα μπορούσαν τα συμφέροντα BRI της Κίνας να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας;

Καθώς όλος ο κόσμος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, η βιομηχανία σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών περιμένει την αντίδραση της Κίνας για να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία μόλις πριν από λίγες ώρες, με τον Σι να εξηγεί ότι η σύγκρουση είναι ενάντια στα γεωοικονομικά συμφέροντα της Κίνας.

Νίκος Παπατόλιος


Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping υπογράμμισε πρόσφατα τη σημασία της Ουκρανίας για το BRI της Κίνας. Σε ένα σημείωμα που έστειλε στον Ουκρανό πρόεδρο τον Ιανουάριο του 2022, τόνισε πόσο σημαντική ήταν η «ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ουκρανίας για τη χώρα του και τον Δρόμο του Μεταξιού, αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι αρκετά καλές. Σε πολιτικό επίπεδο, οι δύο χώρες στηρίζουν η μία την άλλη, ενώ η Ρωσία αποτελεί κρίσιμο στοιχείο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, με τους περισσότερους τόμους να περνούν από εκεί.
«Η Κίνα υποστηρίζει τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιλύσουν το ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων. Η βασική θέση της Κίνας για το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών και την τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών είναι συνεπής», σχολίασε ο Σι κατά τη συνομιλία με τον Πούτιν.
Επιπλέον, τόνισε ότι η χώρα του είναι «πρόθυμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη της διεθνούς κοινότητας για να υποστηρίξει μια κοινή, συνολική, συνεργατική και βιώσιμη έννοια ασφάλειας και να προστατεύσει σθεναρά το διεθνές σύστημα με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ."

Θα μπορούσε η Κίνα να γίνει ενδιάμεσος;

Παρά το γεγονός ότι ο Σι δεν αναφέρθηκε σε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη χαρακτήρισε ως στρατιωτική επέμβαση, και παρά το γεγονός ότι η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αντιτάχθηκε ανοιχτά στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Ρωσία και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα και τα κίνητρά τους, η Κίνα φαίνεται πρόθυμη να λειτουργήσει ως «πυροσβεστήρας». στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Στην πραγματικότητα, ο Σι είπε στον Πούτιν ότι οι χώρες πρέπει να «εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» και να βρουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Η Κίνα διακυβεύεται πολλά λόγω αυτής της σύγκρουσης. Οι κυρώσεις, για παράδειγμα, το επηρεάζουν επίσης. Η Hua Chunying, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι «κατά τον χειρισμό του ζητήματος της Ουκρανίας και των σχέσεων με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν πρέπει να βλάψουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας και άλλων μερών».
Εκτός από τον κίνδυνο να χάσει δύο κρίσιμους εταίρους για το έργο της BRI, η Κίνα θα υποφέρει επίσης έμμεσα από τις επιβληθείσες κυρώσεις που δεν θα της επιτρέψουν να επεκτείνει πλέον την εμβέλειά της στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Οι οικονομικές απώλειες από προηγούμενες επενδύσεις που θα είναι μάταιες και οι περιορισμοί στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και το εμπόριο δεν είναι κάτι με το οποίο η Κίνα θέλει να αντιμετωπίσει. Ως αποτέλεσμα, ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε πράγματι να εξετάσει το ενδεχόμενο σοβαρής παρέμβασης και να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com