Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Οι Τσεχικοί Σιδηρόδρομοι στέλνουν βοήθεια στην Ουκρανία και προσφέρουν δωρεάν μεταφορά για τους πολίτες


Ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός φορέας της Τσεχικής Δημοκρατίας έστειλε δύο τρένα γεμάτα ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και προσφέρει επίσης δωρεάν μεταφορά σε όλους τους Ουκρανούς.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βαδίζουν μέσω της Ουκρανίας, οι γείτονες στην Ευρώπη κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Οι Τσεχικοί Σιδηρόδρομοι, ο μεγαλύτερος μεταφορέας τρένων της Τσεχικής Δημοκρατίας, έστειλε χθες το απόγευμα δύο επιβατικά τρένα γεμάτα ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Οι προμήθειες που μεταφέρουν τα τρένα, συμπεριλαμβανομένων κουβέρτες και εμφιαλωμένο νερό, προορίζονται κυρίως για να βοηθήσουν όποιον θα ταξιδέψει με αυτά πίσω στην Τσεχική Δημοκρατία. Θα μπορούν να το κάνουν δωρεάν.

Τα δύο τρένα που στέλνουν οι Τσεχικοί Σιδηρόδρομοι έχουν συνολική χωρητικότητα 1.400 ατόμων. Στάλθηκαν χθες το βράδυ στην πολωνική πόλη Przemyśl, στα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα, και θα μεταφέρουν πρόσφυγες από την Ουκρανία στην Τσεχία το πρωί του Σαββάτου.

Ενημέρωση: ένα από τα τρένα ξεκίνησε το ταξίδι του πίσω στην Τσεχία σήμερα το πρωί. Επειδή πολλοί από τους πρόσφυγες επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κρακοβία, το Κατοβίτσε και τη Βαρσοβία, οι Τσεχικοί Σιδηρόδρομοι συμφώνησαν με τους πολωνούς σιδηροδρομικούς φορείς να χρησιμοποιήσουν το δεύτερο τρένο για τη μεταφορά προσφύγων εντός της Πολωνίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των Τσεχικών Σιδηροδρόμων Vanda Rajnochová, οι μόνοι επιβάτες στα τρένα χθες το βράδυ ήταν νοσοκόμοι του Ερυθρού Σταυρού και προσωπικό της Τσεχικής τηλεόρασης.
Οι Τσεχικοί Σιδηρόδρομοι θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες που φεύγουν από την Ουκρανία δωρεάν. Νωρίτερα την Παρασκευή, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι όλοι οι Ουκρανοί πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα τρένα τους δωρεάν, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι κατευθύνονται προς την άλλη κατεύθυνση θα έχουν επίσης δωρεάν ταξίδια.
«Οι Ουκρανοί πολίτες που επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα τους, π.χ. λόγω γενικής κινητοποίησης, μπορούν να επωφεληθούν από τη δωρεάν μεταφορά σε όλα τα τρένα μας, συμπεριλαμβανομένων των τρένων που απαιτούν κράτηση εκ των προτέρων», έγραψαν χθες στο Facebook οι Τσεχικοί Σιδηρόδρομοι.

«Με άμεση ισχύ, οι ταξιδιώτες που έχουν ουκρανικό διαβατήριο μπορούν να ταξιδέψουν δωρεάν με όλα τα τσεχικά τρένα σε όλη την επικράτεια της Τσεχικής Δημοκρατίας», γράφει η Τσεχική Σιδηροδρόμων.

"Αυτοί οι επιβάτες επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς κράτηση. Αυτό το μέτρο θα ισχύει μέχρι νεωτέρας".

Οι Τσεχικοί Σιδηρόδρομοι έχουν επίσης συντονίσει τις προσπάθειές τους με τον κύριο σιδηροδρομικό μεταφορέα της Σλοβακίας ZSSK, διασφαλίζοντας δωρεάν ταξίδια από την Ουκρανία μέσω της καρδιάς της Ευρώπης. Όλοι οι ταξιδιώτες με ουκρανικό διαβατήριο μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν με τα τρένα των Τσεχικών Σιδηροδρόμων και ZSSK, πράγμα που σημαίνει ότι τα ταξίδια και προς τις δύο κατευθύνσεις θα παρέχονται δωρεάν στους Ουκρανούς μέχρι νεοτέρας.

expats.cz
sidirodromikanea.blogspot.com