Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Σημαντική αύξηση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ευρώπη – Δεκάδες νέες γραμμές το 2022 (χάρτες)

Photo: UnSplash

Ένα νέο διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο αναπτύσσει η Ευρώπη το 2022 για να σηματοδοτήσει τη σταδιακή χαλάρωση των κανόνων της πανδημίας.
Τα νυχτερινά τρένα, από τα πρόθυρα της εξαφάνισης ξαναπαίρνουν ζωή στις ράγες ολόκληρης της γηραιάς ηπείρου.
Με αιχμή του δόρατος την αυστριακή εταιρεία ÖBB, και νέες, ιδιωτικές εταιρείες πλέον εμφανίζονται για να προσφέρουν περισσότερες επιλογές.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης

Εν τω μεταξύ, καθώς δρομολογούνται περισσότερα ημερήσια τρένα σε όλη την ήπειρο, οι τιμές των εισιτηρίων πέφτουν.

Τα δύο δίκτυα υψηλής ταχύτητας της Ιταλίας καταργούν τα πιο χλιδάτα βαγόνια τους για να προσελκύσουν πελάτες, ενώ χαμηλού κόστους τρένα υψηλής ταχύτητας έχουν κυκλοφορήσει στη Γαλλία και την Ισπανία.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξετε «τις ράγες» που σας αρέσουν περισσότερο και να τις αφήσετε να σας οδηγήσουν το 2022.

Ακολουθούν οι νέες διαδρομές που άνοιξαν την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες – και αυτές που πρέπει να περιμένουμε μέσα στο 2022.

ΒΙΕΝΝΗ – ΠΑΡΙΣΙ


Αυτή είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή οδύσσεια, που ξεκινά το καλοκαίρι του 2022. Το νυχτερινό τρένο European Sleeper θα διασχίσει την ήπειρο στο σκοτάδι, αφήνοντας τις Βρυξέλλες την ώρα του δείπνου και περνώντας από μεγάλες πόλεις όπως το Άμστερνταμ, το Αννόβερο και το Βερολίνο, πριν φτάσει στην Πράγα εγκαίρως για πρωινό αργά, γύρω στις 10.30 π.μ.. Θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα, με εισιτήρια να πωλούνται την άνοιξη. Η εταιρεία είναι ένας ολλανδο-βελγικός συνεταιρισμός που λειτουργεί σε συνεργασία με την τσέχικη εταιρεία RegioJet και λέει ότι θα ξεκινήσει τη διαδρομή Βρυξέλλες-Βαρσοβία το 2023.

Το τρένο Nightjet της OBB από τη Βιέννη στο Παρίσι ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 και εκτελεί δρομολόγια τρεις φορές την εβδομάδα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Είναι ένα από τα πολλά τρένα που συνδέουν μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις

Η γραμμή τρέχει μέσω Σάλτσμπουργκ, Μονάχου και Στρασβούργου και ακολουθεί τη διαδρομή του αρχικού Orient Express (σε πολύ χαμηλότερη τιμή). Το 14ωρο ταξίδι αναχωρεί από τη Βιέννη στις 7.40 μ.μ. και φτάνει στο Παρίσι στις 9.42 π.μ., ακριβώς στην ώρα για ένα κρουασάν και ένα café au lait. Οι ναύλοι ξεκινούν από 101 $ σε μια ιδιωτική καμπίνα.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΖΥΡΙΧΗ


Ένα άλλο τρένο ύπνου Nightjet, αυτό το δρομολόγιο που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 και συνδέει το Άμστερνταμ και τη Ζυρίχη.

Στη διαδρομή του επισκέπτεται γερμανικούς σταθμούς συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων της Κολωνίας, της Βόννης και της Φρανκφούρτης, πριν περάσει στην Ελβετία και στη Βασιλεία.

Το πλήρες ταξίδι διαρκεί λίγο λιγότερο από 12 ώρες, φτάνοντας στη Ζυρίχη λίγο μετά τις 8 π.μ. και στο Άμστερνταμ μετά τις 9 π.μ. για όσους ταξιδεύουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

ΓΕΝΟΒΑ – ΝΑΠΟΛΙ


Μπορεί να είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, αλλά η Γένοβα δεν συνδέεται επαρκώς με την υπόλοιπη χώρα.

Για να φτάσετε στην πρωτεύουσα, οι επιλογές σας είναι είτε να πάρετε ένα κανονικό τρένο στη δυτική ακτή ή να πάτε βορειοανατολικά στο Μιλάνο και να αλλάξετε σε τρένο υψηλής ταχύτητας προς τα νότια.

Τουλάχιστον, έτσι ήταν, μέχρι που το Italo το ανταγωνιστικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας της Ιταλίας με την κρατική Trenitalia ξεκίνησε μια διαδρομή από τη Γένοβα μέχρι τη Νάπολη.

Η γραμμή συνεχίζει να οδηγεί προς τα πάνω μέσω του Μιλάνου, αλλά στη συνέχεια κατευθύνεται νότια προς τη Ρώμη και τη Νάπολη. Το ταξίδι διαρκεί συνολικά έξι ώρες και 45 λεπτά, μειώνοντας κατά 80 λεπτά την προηγούμενη απευθείας διαδρομή.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΠΡΑΓΑ


Μια μεγάλη ευρωπαϊκή οδύσσεια, που ξεκινά το καλοκαίρι του 2022. Το νυχτερινό τρένο European Sleeper θα διασχίσει την ήπειρο στο σκοτάδι, αφήνοντας τις Βρυξέλλες την ώρα του δείπνου και περνώντας από μεγάλες πόλεις όπως το Άμστερνταμ, το Αννόβερο και το Βερολίνο, πριν φτάσει στην Πράγα εγκαίρως για πρωινό αργά, γύρω στις 10.30 π.μ..

Θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα, με εισιτήρια να πωλούνται από την άνοιξη.

Η εταιρεία είναι ένας ολλανδο-βελγικός συνεταιρισμός που λειτουργεί σε συνεργασία με την τσέχικη εταιρεία RegioJet και λέει ότι θα ξεκινήσει τη διαδρομή Βρυξέλλες-

ΜΑΔΡΙΤΗ – ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ


Στη δημοφιλή διαδρομή Μαδρίτης-Βαρκελώνης της Ισπανίας, έχουν ανοίξει δύο επιλογές χαμηλού κόστους και υψηλής ταχύτητας.

Η Ouigo, θυγατρική της γαλλικής SNCF, ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 και η Avlo, μέρος της ισπανικής Renfe, ένα μήνα αργότερα.

Από τον Σεπτέμβριο, η Ouigo έχει κάνει ενδιάμεσες στάσεις στη ζωντανή Σαραγόσα και την Ταραγόνα, ενώ ορισμένα τρένα Avlo συνεχίζουν προς το Figueres.

ΠΑΡΙΣΙ – ΜΙΛΑΝΟ


Το ενθουσιώδες Frecciarossa της Ιταλίας, η ναυαρχίδα των τρένων υψηλής ταχύτητας, ξεκίνησε μια νέα υπηρεσία από το Μιλάνο στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2021.

Αν και δεν είναι μια νέα διαδρομή -τα γαλλικά TGV συνδέουν ήδη τις δύο πόλεις – είναι ένας πολύ πιο λαμπερός τρόπος να το κάνετε αυτό, ιδιαίτερα αν κάνετε κράτηση για την τάξη των Executive του Frecciarossa, του οποίου οι μεγάλες πολυθρόνες μοιάζουν μάλλον με αυτές σε ιδιωτικό τζετ.

Η διαδρομή είναι εξαιρετική – μέσω του Τορίνο, του Chambery και της Λυών -και μειώνει επίσης τη διαδρομή 20 λεπτά από την ώρα TGV.

ΛΟΝΔΙΝΟ – ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ


Και πάλι, αυτή δεν είναι μια νέα διαδρομή αυτή καθαυτή, αλλά ανοίγει μια δημοφιλή διαδρομή σε όσους έχουν προϋπολογισμό. Η νέα υπηρεσία Lumo, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, στοχεύει να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, οι οποίες συνήθως κάνουν μετρητά στη διαδρομή, καθώς τα τρένα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι διαβόητα ακριβά. Έχοντας αρχίσει να εκτελούν τρεις υπηρεσίες την ημέρα, θα αναβαθμιστούν σε πέντε τον Απρίλιο. Ωστόσο, ελέγξτε προσεκτικά τον ναύλο σας — αν και οι τιμές ξεκινούν από 20 $ ανά κατεύθυνση, το φθηνότερο που μπορούσαμε να δούμε μια μέρα που ελέγξαμε, δύο μήνες νωρίτερα, ήταν 58 $. Ο Lumo λέει ότι το 60% των εισιτηρίων πωλούνται σε $41 ή λιγότερο.

ΚΟΥΝΕΟ – ΝΙΚΑΙΑ


Η βόλτα από το Κουνέο, στα βουνά του Πιεμόντε, μέχρι τη Νίκαια, στην Κυανή Ακτή, είναι τόσο όμορφη που το 2021, μέλη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης κληρονομιάς, FAI (Fondo per l’Ambiente Italiano) την ανακήρυξαν ως μία από τις τα πιο πολύτιμα πράγματα στην Ιταλία.

Κατεβαίνοντας 1.000 μέτρα (3.280 πόδια) πάνω από 60 μίλια, είναι μια εκπληκτική βόλτα μέσα από βουνά, σε ψηλές οδογέφυρες , μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα, διασταυρώνοντας τη διαδρομή μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας όλη την ώρα.

Δεν είναι περίεργο που είναι γνωστό ως “Ferrovia delle meraviglie” -σιδηρόδρομος των θαυμάτων. Ένα τμήμα είχε κλείσει από τον Οκτώβριο του 2020 λόγω ζημιών από την καταιγίδα, αλλά η γραμμή άνοιξε ξανά πλήρως στις 21 Δεκεμβρίου 2021.

ΑΝΚΟΝΑ – ΦΑΜΠΡΙΑΝΟ


Η Ιταλία διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από “τουριστικά τρένα” και αυτό , το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά, ξεκινώντας από την ακτή στην Ανκόνα και φτάνοντας μέχρι τα Απέννινα βουνά, βλέποντας το εύρος της περιοχής Marche.

Σε έναν σιδηρόδρομο μονής γραμμής του 19ου αιώνα -μια από τις παλαιότερες γραμμές στην Ιταλία -χρησιμοποιώντας μια vintage ατμομηχανή ντίζελ, επισκέπτεται το Fabriano (το μεσαιωνικό σπίτι του χαρτιού) πριν διασχίσει την κοιλάδα του Cesano, στο Sassoferrato και στην Pergola από όπου γυρίζει πίσω.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ – ΓΚΡΑΤΖ


Η διαδρομή της ÖBB από τη Λιουμπλιάνα στη Βουδαπέστη ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά η κυκλική διαδρομή της μέσω της Αυστρίας σημαίνει ότι δεν είναι η ταχύτερη σε αυτό το τμήμα.

Ωστόσο, έχει ανοίξει μια απευθείας γραμμή από τη σλοβενική πρωτεύουσα προς το Γκρατς. Διαρκεί τρεις ώρες και 17 λεπτά, φεύγει από τη Λιουμπλιάνα λίγο μετά τις 4 μ.μ.

ΒΙΕΝΝΗ – ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ


Μια ακόμη νέα αναβαθμισμένη γραμμή της ÖBB ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, είναι ένα τρένο Railjet, που επεκτείνει την τρέχουσα διαδρομή Railjet Βιέννη-Ίνσμπρουκ, η οποία προηγουμένως τελείωνε στο Bregenz.

Τώρα, φτάνει μέχρι τη Φρανκφούρτη μια διαδρομή στην οποία μπορείτε επίσης να φτάσετε με ένα Intercity Express (ICE) στο OBB.

ΠΑΛΕΡΜΟ – ΜΕΣΣΙΝΑ


Μέχρι τώρα, μπορούσατε να πάρετε ένα τρένο υψηλής ταχύτητας από τη βόρεια Ιταλία, σε όλη τη διαδρομή μέχρι το νότιο άκρο, στο Lamezia Terme.

Τώρα, μπορείτε να κάνετε γρήγορη διαδρομή και σε όλη τη Σικελία .Η πρώτη υπηρεσία υψηλής ταχύτητας στο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021.

Συνδέει την πρωτεύουσα Παλέρμο με τη δεύτερη πόλη της Κατάνια, διασχίζοντας τη λιγότερο επισκέψιμη κεντρική Σικελία, μέσω Καλτανισέτα και Έννα.

Το τρένο δεν είναι ακόμη πολύ γρήγορο, ολόκληρο το ταξίδι διαρκεί περίπου τρεις ώρες, αν και θα πρέπει να μειωθεί σε δύο ώρες και 15 λεπτά μέσα σε δύο χρόνια.

Το κομψό τρένο Frecciabianca είναι επίσης μια σοβαρή αναβάθμιση στα αργά περιφερειακά τρένα που εκτελούν αυτήν τη στιγμή τη διαδρομή της κεντρικής Σικελίας.

ΒΙΕΝΝΗ – ΚΛΟΥΖ / ΝΑΠΟΚΑ


Αυτό το ταξίδι διάρκειας σχεδόν 11 ωρών, το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, διασχίζει την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, περνώντας τα σύνορα με τη Σλοβακία και τον Δούναβη πριν σταματήσει στη Βουδαπέστη και μετά διασχίζοντας τα ρουμανικά σύνορα λίγο πριν την Oradea.

Το Cluj-Napoca είναι η ανεπίσημη πρωτεύουσα της Τρανσυλβανίας, γνωστή για τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα μεσαιωνικά κτίρια και την ακμάζουσα νυχτερινή ζωή.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το αλατωρυχείο Turda που μοιάζει με καθεδρικό ναό, καθώς και αυτό που λέγεται ότι είναι ένα στοιχειωμένο δάσος, το Hoia Baciu.

Είναι επίσης, φυσικά, η πύλη για την περίφημη πανέμορφη ύπαιθρο της Τρανσυλβανίας.
Προσεχείς γραμμές

ΓΚΡΑΤΖ – ΒΑΡΣΟΒΙΑ


Τον Ιούνιο του 2022 ξεκινάει ένα νυχτερινό τρένο από το Γκρατς στη Βαρσοβία, που σταματά στην Κρακοβία πριν φτάσει στην πολωνική πρωτεύουσα.

Μια εταιρική σχέση μεταξύ της PKP (Πολωνικοί Σιδηρόδρομοι) και της Αυστριακής ÖBB χρησιμοποιώντας τροχαίο υλικό PKP.

Το τρένο θα αναχωρήσει από το Γκρατς την ώρα του δείπνου, θα περάσει στην Οστράβα στην Τσεχική Δημοκρατία, πριν διασχίσει τα πολωνικά σύνορα στο Chałupki, συνεχίζοντας μέσω Κρακοβίας στις 6 π.μ. και τερματίζοντας στη Βαρσοβία λίγο πριν τις 9 το πρωί.

ΠΑΡΙΣΙ – ΛΥΩΝ


Από τον Απρίλιο του 2022, η χαμηλού κόστους γραμμή Ouigo θα εκτελεί δρομολόγια από τη γαλλική πρωτεύουσα στην πρωτεύουσα τροφίμων της χώρας.

Αυτό δεν είναι ακριβώς τρένο υψηλής ταχύτητας -τα τρένα έχουν ανώτατο όριο στα 100 μίλια την ώρα -αλλά οι ναύλοι ξεκινούν από μόλις 11 $ για τη διαδρομή των πεντέμισι ωρών. Επιπλέον, περνά από τη Ντιζόν

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ – ΑΜΒΟΥΡΓΟ


Η Σουηδία είναι η πατρίδα του κινήματος της «ντροπής των πτήσεων» (flight shame) για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις πτήσεις .

Η σουηδική εταιρεία SJ το εκμεταλλεύεται με ένα νέο νυχτερινό τρένο από τη Στοκχόλμη προς το Αμβούργο, που αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022 με το όνομα EuroNight.

Αναχωρώντας νωρίς το βράδυ από τη Σουηδία, θα έρθει στην Κοπεγχάγη στο ταξίδι της μέσω της Δανίας, φτάνοντας στο Αμβούργο πριν από τις 7 π.μ.

ΖΥΡΙΧΗ – ΡΩΜΗ


Ένα άλλο εγχείρημα NightJet (νυχτερινή υπερταχεία ) αυτό πρόκειται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα διεθνή ημερήσια ταξίδια επεκτείνονται επίσης. Το δρομολόγιο Railjet που συνδέει επί του παρόντος τη Βιέννη, το Ίνσμπρουκ και το Μπρέγκεντς θα επεκταθεί στη Φρανκφούρτη.

Και νέα τρένα που συνδέουν το Γκρατς με τη Βουδαπέστη είναι επίσης στα σκαριά, σύμφωνα με την ÖBB.

ΠΡΑΓΑ – ΛΒΙΒ


Η RegioJet επρόκειτο να ξεκινήσει ένα νυχτερινό δρομολόγιο από την Πράγα προς το Λβιβ φέτος, που αναβλήθηκε από το 2021.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη γι’ αυτό, και με την τρέχουσα αναταραχή στην Ουκρανία, αναμένετε ότι αυτό θα αναβληθεί ξανά.

*Οι διαδρομές και οι χρόνοι που αναγράφονται στους επισυναπτόμενους χάρτες (google maps), αφορούν στις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί σήμερα ο ταξιδιώτης να μετακινηθεί μεταξύ των πόλεων, για να παρουσιαστούν οι θέσεις στο χάρτη. Δεν αφορούν, δηλαδή, στις σχεδιαζόμενες -είτε ήδη υπό λειτουργία είτε λίγο πριν την λειτουργία τους- νέες δομές που περιγράφονται στο άρθρο.

ertnews.gr

sidirodromikanea.blogspot.com