Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

«Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας» στον Βόλο: Ο χώρος που περικλείει μια ιστορία ενάμιση αιώνα.

Αξιέπαινη προσπάθεια


Ένα από τα κτίρια που θεωρούνται στολίδια της πόλης του Βόλου είναι αδιαμφισβήτητα ο Σιδηροδρομικός Σταθμός με το ιστορικό και ανεκτίμητης αξίας κτίριό του. Σήμερα, η αξία του, αλλά και η ιστορία του παρουσιάζεται στον 1ο όροφο του κτιρίου με τη δημιουργία του Σιδηροδρομικού Μουσείου Θεσσαλίας στην πόλη το 2006, το οποίο περικλείει ολόκληρη την ιστορία του σιδηροδρομικού δικτύου της Θεσσαλίας.

«To 1984 πάρθηκε η απόφαση από πέντε ανθρώπους να αναδείξουν την αξία των αντικειμένων του σιδηροδρομικού σταθμού και να μην πεταχτούν», αναφέρει ο κ. Γιώργος Αποστολέρης για την ιδέα της έναρξης λειτουργίας του Σιδηροδρομικού Μουσείου στον Βόλο. Ο ίδιος, τρίτη γενιά σιδηροδρομικός και με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στο κομμάτι των τρένων και των σιδηροδρόμων, ανήκε σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων, που με προσωπικό ζήλο κατάφεραν από οπουδήποτε μπορούσε ο καθένας να μαζέψουν αντικείμενα και κειμήλια των σιδηροδρομικών γραμμών της Θεσσαλίας. «Εμείς δεν είμαστε ούτε γνώστες, ούτε μουσειολόγοι, ούτε ιστορικοί», τονίζει ο ίδιος, «αλλά μπορούσαμε να εκτιμήσουμε τα υλικά που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή στον Σταθμό του Βόλου», συμπληρώνει.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου, λειτουργεί από το 1884, σχεδιασμένος από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Εβαρίστο ντε Κίρικο. Σημειωτέον, είναι από τα ελάχιστα κτίρια που σώθηκαν από τους τρομερούς σεισμούς στον Βόλο τη δεκαετία του ’50. Από τον 19ο αιώνα που υψώθηκε το κτίριο, μέχρι και σήμερα, λειτουργεί αδιαλείπτως με την αρχιτεκτονική και ιστορική του αξία να μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Ο κ. Αποστολέρης περιγράφει ότι από την αρχή προσπάθειά τους ήταν να συγκεντρωθούν πράγματα του Σιδηροδρόμου από εκείνη την εποχή με σκοπό να εκτεθούν στον κόσμο. «Από τότε που μαζεύαμε όλα αυτά τα αντικείμενα μας λοιδορούσαν και μας λοιδορούν ακόμα και σήμερα», σημειώνει ο ίδιος.

«Εκτιμούμε ότι έχουμε κομμάτια μοναδικά»

Ο κ. Αποστολέρης τονίζει ότι το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας στον Βόλο εκθέτει αρχειακό υλικό που χρονολογείται πάνω από έναν αιώνα, με την αξία του να είναι ανεκτίμητη, κυριολεκτικά, αφού, όπως εξηγεί ο ίδιος, δεν το έχει εκτιμήσει κανείς μέχρι τώρα. «Αυτός ο θησαυρός θα μπορούσε να αποτελεί από μόνο του κομμάτι μελέτης από τα πανεπιστήμια. Είναι ένα είδος τέχνης», αναφέρει ο ίδιος. Προς το παρόν, ο θησαυρός αυτός ανακαλύπτεται από διάφορους επισκέπτες, κατοίκους του Βόλου, σχολεία, αλλά και ταξιδιώτες που έχουν ακούσει για το Σιδηροδρομικό Μουσείο του Βόλου και την αξία των αντικειμένων του.

Στον 1ο όροφο του ιστορικού κτιρίου μπορεί να θαυμάσει κανείς αντικείμενα από την τότε Υπηρεσία Γραμμής και από την Εξωτερική Υπηρεσία, όπως αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι σταθμάρχες, οι κλειδούχοι, οι μηχανοδηγοί κ. α. Ταυτόχρονα, μπορεί να δει παλιούς τηλέγραφους της εποχής, βιβλία, εισιτήρια, ρολόγια και κάδρα με φωτογραφίες των ανθρώπων που δούλευαν, του κτιρίου, αλλά και των επιβατών. Ο κ. Αποστολέρης σημείωσε ότι πολλά από αυτά τα αντικείμενα λειτουργούσαν μέχρι προσφάτως, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αξία τους. «Εκτιμούμε ότι έχουμε κομμάτια μοναδικά, τα οποία οι θεσσαλικοί σιδηρόδρομοι αγόραζαν από ατελιέ και όχι από εργοστασιακές γραμμές», εξηγεί ο ίδιος.

Συνεχίζοντας, ο σταθμάρχης αναφέρει ότι στόχος του είναι να καταλάβει η τοπική κοινωνία, και όχι μόνο, πως αυτός ο σιδηροδρομικός πλούτος της ανήκει. «Τα εκθέματα του Μουσείου είναι της κοινωνίας, είναι των κατοίκων, είναι δικό μας», δηλώνει με στόμφο. Ταυτόχρονα τονίζει ταυτόχρονα, απευθυνόμενος προς όλους, πως αν έχουν οποιοδήποτε αντικείμενο στα χέρια τους, που μπορεί να σχετίζεται με το Μουσείο, να το παραδώσουν στους αρμόδιους, ώστε να μην χαθεί ή χειρότερα να πεταχτεί, ακόμα και στα σκουπίδια.

«Το Σιδηροδρομικό Μουσείο θα εξελιχθεί σε μεγάλη δύναμη»

Αυτό που χαροποιεί ιδιαίτερα τον ίδιο, που προσπάθησε με πείσμα στην υλοποίηση του Μουσείου, είναι ότι το Σιδηροδρομικό Μουσείο της Θεσσαλίας στον Βόλο έχει απήχηση σε όλους και το επισκέπτονται συχνά, καταλαβαίνοντας την αξία του. «Θεωρώ ότι το Σιδηροδρομικό Μουσείο θα εξελιχθεί σε μεγάλη δύναμη για την περιοχή. Ο Βόλος έχει δύο πράγματα στα οποία πρέπει να στρέψει την προσοχή του: Την Αργώ και το Τρενάκι του Πηλίου», αναφέρει ο κ. Αποστολέρης, ενώ συμπληρώνει ότι, δυστυχώς, το Μουσείο δεν έχει καμία χορηγία ούτε από την ίδια την επιχείρηση του Ο.Σ.Ε.

Πώς μπορείτε να επισκεφτείτε το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο μπορεί να το επισκεφτεί όποιος θέλει δωρεάν και χωρίς καμία επιβάρυνση, ενώ μπορεί να δεχτεί και σχολικά γκρουπ. Λειτουργεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή, από τις 07:30 – 14:30, και έπειτα από ραντεβού στο τηλέφωνο 24210-23424. Ταυτόχρονα, όπως ενημέρωσε ο κ. Αποστολέρης, πρόσφατα δημιουργήθηκε ομάδα στην πλατφόρμα του Facebook με την ονομασία ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΟΛΟΥ, η οποία εξίσου είναι «ανοιχτή» προς όλους όσοι ενδιαφέρονται.







magnesianews.gr
sidirodromikanea.blogspot.com