Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα για ταξίδια με τρένο

Το να κάνετε σκι με το τρένο δεν είναι μόνο εξαιρετικό για το περιβάλλον – συχνά είναι και πιο γρήγορο. Ο Dan Elkan, ιδρυτής του Snowcarbon.co.uk και ειδικός στα τρένα του σκι, σας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να φτάσετε στις Άλπεις με το τρένο. 

Όπως η ιστορία της χελώνας και του λαγού, τα ταξίδια στα χιονοδρομικά κέντρα δεν έχουν ποτέ νόημα. Θα φανταζόσασταν ότι, για την ταχύτητα, η πτήση προς τις Άλπεις θα κέρδιζε τα χέρια κάτω από το ταξίδι με το τρένο. Αλλά από την εμπειρία μου, σπάνια λειτουργεί έτσι. Οι ουρές αεροδρομίων, οι στενές πτήσεις και οι ανιχνευτικές μεταφορές (που διαρκούν πάντα περισσότερο από ό,τι υποτίθεται), μπορεί να αυξήσουν τις μεγάλες καθυστερήσεις. Έμαθα με τον δύσκολο τρόπο ότι το να πετάς δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για τα λευκά πράγματα. Τώρα, όπως πολλοί άλλοι σκιέρ, ταξιδεύω στα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων με τρένο κάθε φορά.

Οι διακοπές για σκι με το τρένο σίγουρα είναι διαφορετικές από τις πτήσεις: χώρος για τα πόδια, τοπία, ένα καφέ-μπαρ και το πιο σημαντικό, η αίσθηση ότι οι διακοπές σας έχουν ήδη ξεκινήσει. Επιπλέον, το ταξίδι σας καταναλώνει λιγότερα καύσιμα και παράγει μόνο ένα κλάσμα των εκπομπών άνθρακα κατά την πτήση.

Ποιες είναι λοιπόν οι επιλογές σας για να φτάσετε στα χιονοδρομικά κέντρα με τρένο;

Γαλλικό τρένο TGV
Το τρένο του σκι

Ο απλούστερος τρόπος για τα ευρωπαϊκά θέρετρα σκι με τρένο ήταν πάντα το απευθείας τρένο σκι του Eurostar απευθείας από το Λονδίνο στην περιοχή Tarentaise των γαλλικών Άλπεων. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που γράψαμε για τελευταία φορά για τις χαρές του ταξιδιού στα χιονοδρομικά κέντρα με τρένο το 2016. Το τρένο σκι της Eurostar δεν λειτουργεί πλέον – ένα ακόμη θύμα της πανδημίας.

Ωστόσο, ο Γάλλος τουριστικός πράκτορας TravelSki ενισχύθηκε για να καλύψει το κενό, ναυλώνοντας εξ ολοκλήρου ένα τρένο σκι και μετονομάζοντάς το σε «TravelSki Express». Το μειονέκτημα αυτού είναι ότι μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια για το TravelSki Express μόνο ως μέρος ενός πακέτου διακοπών για σκι, που περιλαμβάνει τρένο, μεταφορά, διαμονή και πάσο επταήμερου ανελκυστήρα. Δεν μπορείτε πλέον να αγοράσετε εισιτήρια τρένου σκι Eurostar μόνοι σας.

Ωστόσο, τα χιονοδρομικά θέρετρα που εξυπηρετούνται από το νέο TavelSki Express περιλαμβάνουν από τις γαλλικές Άλπεις μεγάλες επιτυχίες : La Plagne , Les Arcs , Les Menuires , Méribel , Tignes και Val d'Isère . Το εξερχόμενο ταξίδι — κατά τη διάρκεια της νύχτας τις Παρασκευές — σας αφήνει στις Άλπεις εγκαίρως για τις πρώτες ανελκυστήρες τα πρωινά του Σαββάτου. Η περιλαμβανόμενη μεταφορά σημαίνει ότι δεν υπάρχει αναμονή για λεωφορείο και δεν χρειάζεται να κάνετε κράτηση για ταξί.

Όπως το τρένο του σκι πριν από αυτό, το Travelski Express έχει μόνο καθίσματα αλλά όχι επίπεδα κρεβάτια, επομένως μπορεί να μην κοιμάστε όσο καλύτερα το βράδυ και το ποτό απαγορεύεται. Επιστρέφοντας από τις Άλπεις, όμως, το ταξίδι είναι ημερήσιο (και επιτρέπεται το αλκοόλ).


Ανεξάρτητο ταξίδι στις Άλπεις με τρένο

Ο άλλος τρόπος για να φτάσετε στις πίστες με το τρένο είναι, φυσικά, να ταξιδέψετε ανεξάρτητα. Το να ταξιδεύετε ανεξάρτητα σας προσφέρει μια πολύ μεγαλύτερη επιλογή θέρετρων. Ο συνδυασμός ενός Eurostar και ενός TGV (κυρίως μέσω Παρισιού) θα σας οδηγήσει σε οποιονδήποτε προορισμό στη Γαλλία και σε ορισμένα θέρετρα στην Ιταλία , μέσα σε μια μέρα. Προσθέτοντας ένα άλλο τρένο στο ταξίδι, μπορείτε να φτάσετε σε θέρετρα στην Ελβετία και σε μερικά από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Αυστρίας .

Μερικοί σκιέρ αποθαρρύνονται από την ιδέα να αλλάξουν σταθμούς στο Παρίσι, αλλά αν δεν θέλετε να διασχίσετε το Παρίσι με το μετρό, ένα ταξί από την πιάτσα των ταξί ή ένα προκρατημένο ταξί το κάνει πιο ομαλό.

Για να φτάσετε στο θέρετρο νωρίτερα την πρώτη σας μέρα ή να δώσετε στον εαυτό σας περισσότερες επιλογές τρένων, θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάρετε ένα Eurostar στο Παρίσι, τη Λιλ ή τις Βρυξέλλες μια νύχτα νωρίτερα, να σταματήσετε και μετά να πάρετε ένα τρένο για τις Άλπεις από εκεί την επόμενη πρωί.

Φωτογραφία: iStock_BalkansCat
Τρένα Sleeper για Αυστρία

Η περιοχή Tirol φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα θέρετρα της Αυστρίας , πολλά από τα οποία διαθέτουν σιδηροδρομικό σταθμό που βρίσκεται ακριβώς στο χωριό. Τα ολονύκτια ταξίδια σε αυτήν την περιοχή είναι εύκολα. Παίρνετε ένα Eurostar στις Βρυξέλλες, μεταβείτε στη διπλανή πλατφόρμα και επιβιβάζεστε σε ένα τρένο ICE, του οποίου τα βαγόνια του εστιατορίου σερβίρουν βαρελίσια μπύρα, κρασί και ζεστά γεύματα και φρέσκες σαλάτες που δεν θα ήταν παράταιρα σε κανένα μπιστρό.

Στην Κολωνία, πιείτε μια μπύρα απέναντι από το σταθμό προτού πάρετε ένα τρένο ύπνου NightJet , το οποίο έχει διαμερίσματα δύο, τριών και τεσσάρων κλινών, στον προορισμό σας για σκι. Το συνολικό ταξίδι είναι αρκετές ώρες μεγαλύτερο από το απευθείας TravelSki Express στη Γαλλία, αλλά με ένα επίπεδο κρεβάτι και ιδιωτικότητα, είναι πιο πιθανό να κοιμηθείτε ήσυχοι.




Η Νέα Νυχτερινή Αναγέννηση

Εκτός από το NightJet, υπάρχει κάτι σαν μια αναγέννηση του νυχτερινού τρένου που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και ήρθε η ώρα. Το 2016, για παράδειγμα, η γαλλική κυβέρνηση εκτόξευσε πολλές δημοφιλείς διαδρομές με τρένα. Οι σκιέρ και το γαλλικό κοινό διαμαρτυρήθηκαν, αλλά ο μόνος επιζών της σφαγής ήταν η διαδρομή Παρίσι – Μπριανσόν (καλή για τα θέρετρα Serre Chevalier και Montgenevre).

Τώρα, με όλη τους την άπειρη σοφία, οι γαλλικές σιδηροδρομικές αρχές αποφάσισαν να επαναφέρουν δέκα διαδρομές έως το 2030. Η γραμμή που συνδέει το Παρίσι με τα Πυρηναία έχει ήδη επανεισαχθεί και σύντομα θα ακολουθήσει το Παρίσι στο Bourg St Maurice και το Παρίσι στο St Gervais. Οι σκιέρ μπορούν να περιμένουν με ανυπομονησία περισσότερο κρασί, τυρί και άνετο μπομπονιέρα.

Φωτογραφία: iStock_Oleh_Slobodeniuk
Πώς να κάνετε κράτηση για διακοπές σκι με τρένο

Η κράτηση για ταξίδι με τρένο στις Άλπεις δεν είναι τόσο απλή όσο η κράτηση πτήσης. Μερικά ταξίδια μπορούν εύκολα να γίνουν online κράτηση και καλά σημεία εκκίνησης είναι οι ιστότοποι της Rail Europe και της Trainline . Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι αυτοί οι ιστότοποι δεν σας δείχνουν πάντα τις πιο κατάλληλες επιλογές ταξιδιού, επειδή οι αλγόριθμοι που τους τροφοδοτούν δεν μπορούν πάντα να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα των συστημάτων εισιτηρίων τρένου.

Εάν έχετε αμφιβολίες ή δυσκολεύεστε, επικοινωνήστε με έναν ειδικό πράκτορα σιδηροδρομικών κρατήσεων, όπως το The Travel Bureau ή το Trainseurope . Αυτές οι έμπειρες εταιρείες διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα κρατήσεων και μπορούν να προσφέρουν όποιον συνδυασμό τρένων θέλετε, σε οπουδήποτε στις Άλπεις.

Επίσης, δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική κράτηση, για γκρουπ 10 ή περισσότερων. Έτσι, αν έχετε ένα μεγάλο πάρτι για σκι, θα πρέπει να πάτε και σε έναν πράκτορα. Όπως και με τις πτήσεις, οι ναύλοι των τρένων αυξάνονται όσο πλησιάζετε στην επιθυμητή ημερομηνία ταξιδιού σας, γι' αυτό κάντε κράτηση νωρίς όπου είναι δυνατόν.

Εδώ είναι οκτώ από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα για να φτάσετε σιδηροδρομικώς – όλα αυτά έχουν νέα και συναρπαστικά πράγματα που συμβαίνουν αυτόν τον χειμώνα. (Σημείωση: Για να υπολογίσουμε τους συγκριτικούς χρόνους ταξιδιού, υποθέσαμε ότι ο επιβάτης του παραδείγματος ζει στο κεντρικό Λονδίνο, όχι περισσότερο από μισή ώρα μακριά από το σταθμό St. Pancras).

snowmagazine.com
sidirodromikanea.blogspot.com