Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ.

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Κώστας Κατσιμίγας επί της νέας απόφασης διαχωρισμού της Εθνικής Σιδηροδρομικής γραμμής .

«Ευθύνη των υπουργών γιατί υπέγραψαν το “πατσαβούρι” που τους προσκόμισε κάποιος υπάλληλος άσχετος με τα σιδηροδρομικά και τη γεωγραφία της περιοχής μας» 

Ανοσιούργημα που έχει γίνει σε βάρος των πολιτών της Περιφέρειας ΑΜΘ και της ΠΕ Σερρών, χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» και Αρχιτέκτονας Μηχανικός κ. Κώστας Κατσιμίγας, την απόφαση Διαχωρισμού της Εθνικής Σιδηροδρομικής γραμμής που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Μεταφορών Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής.
 Η απόφαση, η οποία αποτελεί επικαιροποίηση παλιότερης του 2013, διαχωρίζει το δίκτυο σε τέσσερις κατηγορίες: το Ενεργό Δίκτυο, το Δίκτυο υπό Κατασκευή, το Ενεργό Δίκτυο σε Προσωρινή Αναστολή Λειτουργίας, και το Καταργημένο Δίκτυο. 
Ο κ. Κατσιμίγας μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» έκανε λόγο για ένα από τα πιο «προχειρογραμμένα παλιόχαρτα» που έχει δει στα 30 χρόνια της παρουσίας του στην πολιτική, σημειώνοντας πως οι Υπουργοί, φέρουν ευθύνη «όχι γιατί το έγραψαν, αλλά γιατί υπέγραψαν το “πατσαβούρι” που τους προσκόμισε κάποιος υπάλληλος άσχετος με τα σιδηροδρομικά και τη γεωγραφία της περιοχής μας, που θεωρεί πως πρέπει να ελεγχθεί και να αποπεμφθεί».
 
Τα προβλήματα του εγγράφου 

Αναλύοντας τα όσα γράφονται σε αυτό, σημειώνει πως για το σιδηροδρομικό δίκτυο ανατολικά της Θεσσαλονίκης, που καλύπτει και την δική μας περιοχή, στο ενεργό Δίκτυο αναφέρεται η γραμμή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, «άσχετα αν δεν κυκλοφορούν τρένα και δεν υπάρχει ούτε προσωπικό στους σταθμούς που είχαν απομείνει», όπως αναφέρει. Στο Δίκτυο υπό Κατασκευή, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην περιοχή μας, απουσιάζει δε το έργο της νέας γραμμής Θεσσαλονίκη- Αμφίπολη – Καβάλα – Τοξότες προϋπολογισμού 1,68 δις και μήκους 205 χιλ, δηλαδή κόστους 8,19 εκ. ανά χιλιόμετρο. Αντίθετα υπάρχει το δίκτυο Ροδοδάφνη – Πάτρα, που μόλις δημοπρατήθηκε και ο προϋπολογισμός του είναι 477 εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ και το μήκος 11 χιλ., δηλαδή κόστος 43,5 εκ. ανά χιλιόμετρο.
 Στο δε Ενεργό Δίκτυο σε Προσωρινή Αναστολή Λειτουργίας, βλέπει τις μεγαλύτερες ιδιαιτερότητες, με τα Τμήματα χαράξεων μεταξύ Λαχανόκηπων-Μουριών, που απέχουν μεταξύ τους 4-5 χιλ. μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δηλαδή στην Κεντρική Μακεδονία, το κομμάτι Νέα Ζίχνη-Αμφίπολη Λιμένας, που έγινε λίγο πριν τον πόλεμο του 1940, ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε και τελικά ξηλώθηκαν και οι σιδηροτροχιές το 1970, του Σ.Σ. Σερρών-ΒΙΠΕ Σερρών Σ.Σ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Τμήμα Ποταμού-ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, το τμήμα μιας γραμμής μεταξύ του μη υφιστάμενου σήμερα σταθμού του Ποταμού και της πόλης των Φερών, η οποία καταργήθηκε και ξηλώθηκαν οι ράγες τουλάχιστον πριν από 100 χρόνια, δίνοντας την θέση τους σε χωράφια. Στην τέταρτη κατηγορία Καταργημένο Δίκτυο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας και Θράκης. 
Ο κ. Κατσιμίγας έκανε λόγο για ένα έγγραφο που «αναδεικνύει πως αδιαφορούν παντελώς για τα Σιδηροδρομικά πράγματα και τις μεταφορές στην περιοχή μας» κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις περιπτώσεις Δράμας και Καβάλας, όπου δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητή η κατάργηση της παλιάς γραμμής, στην οποία δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν οι νέοι συρμοί.
 Σε αντίθεση με την προώθηση της παραλιακής γραμμής με την Καβάλα, η οποία όταν κατασκευαστεί πιστεύει πως θα είναι προαστιακός της Θεσσαλονίκης, που θα ενωθεί από τους Τοξότες για να συνεχίσει, μια γραμμή που θέλει σημαντικές παρεμβάσεις για να λειτουργήσει. 

«Το “φίμωτρο” της κεντρικής εξουσίας στους ασκούντες διοίκηση που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα μας έφτασε σε αυτή την κατάσταση» 

 «Υπάρχει ένας λήθαργος, αν και αρκετοί γνωρίζουν το πρόβλημα, τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και Περιφερειακοί Σύμβουλοι» ανέφερε ο ίδιος για να καταλήξει λέγοντας πως «το φίμωτρο που έχει μπει από την κεντρική εξουσία στους ασκούντες διοίκηση που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα, είναι αυτό που μας έχει φτάσει σε αυτή την κατάσταση. Χρειάζεται εγρήγορση αλλά και αντίδραση από τους πολίτες της ΠΑΜ-Θ, ούτως ώστε «να εξυπηρετηθούν τα ενιαία συμφέροντα του τόπου».

paratiritis-news.gr 
sidirodromikanea.blogspot.com