Βήματα για να μπει το τρένο σε ράγες γίνονται το τελευταίο διάστημα, αν και επίσημες ενημερώσεις στην περιοχή της Ηπείρου, της οποίας το όνειρο για σιδηροδρομική σύνδεση «κρατά» 100 χρόνια στην κυριολεξία, δεν υπάρχουν προς το παρόν.
Γεωργία Χαλάτση
Ωστόσο, καλά νέα ήρθαν από την περιοχή της Θεσσαλίας, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να ενημερώνεται για την ένταξη της μελέτης, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Connecting Europe Facility – CEF, σε συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Σπύρο Πατέρα, τον αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και εκτελεστικό μέλος Θανάση Κοτταρά και τον διευθυντή, αρμόδιο για έργα ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Μουρουδέλη.
Η ένταξη της μελέτης του σιδηροδρομικού δικτύου Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δικαιολογείται απόλυτα, αφού αποτελεί μέρος του βασικού διευρωπαϊκού δικτύου (core network corridors). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η χρηματοδότηση του CEF αφορά το 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% έχει ενταχθεί στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το κόστος της μελέτης ανέρχεται σε 15,5 εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, με στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2024. Μελέτες για τμήματα του έργου, που αφορούν και τα Γιάννενα, υπάρχουν από το 2004, ωστόσο δεν είχαν ολοκληρωθεί. Κάποιες από τις προϋπάρχουσες μελέτες θα αξιοποιηθούν για τις οριστικές μελέτες, ωστόσο, είναι κατανοητό ότι απαιτείται επικαιροποίηση προκειμένου να πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στελέχη του ΟΣΕ.
Σε ό,τι αφορά το έργο, πάντως, της σιδηροδρομικής σύνδεσης Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα, το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ, στόχος είναι τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος του να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους και μάλιστα τίθεται και ορίζοντας ωρίμανσης και έναρξης κατασκευής το 2030, εφόσον βέβαια παραμείνει προτεραιότητα για τη χώρα.
Οι αναπτυξιακές προοπτικές που θα προσδώσει η σιδηροδρομική σύνδεση, σε συνδυασμό με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τα δύο εμπορευματικά κέντρα που σχεδιάζονται στην Ήπειρο, στη Θεσπρωτία και στην Καστρίτσα, είναι σημαντικές.
Εξελίξεις από σύμπτωση
Για μια θετική εξέλιξη, στην οποία, ωστόσο, δεν είχε συμμετοχή η περιφέρεια Ηπείρου, έκανε λόγο σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.
«Χαίρομαι που χαιρόμαστε, αλλά να ξέρουμε γιατί χαιρόμαστε. Τελείως συμπτωματικά “κούμπωσε” ο σχεδιασμός με τη συζήτηση που κάναμε στο περιφερειακό συμβούλιο», τόνισε, κατηγορώντας τον περιφερειάρχη ότι δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να διαβιβάσει το ψήφισμα για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, στο οποίο είχαν καταλήξει όλες οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, μετά την πρόταση συζήτησης με πρωτοβουλία του Γ. Ζάψα.
«Σας πληροφορώ ότι μέχρι σήμερα ούτε στο γραφείο του υπουργού, ούτε στον ΟΣΕ, ούτε στον ΕΡΓΟΣΕ έχει φτάσει απολύτως τίποτα. Μια ακόμα απόδειξη της ανυπαρξίας της περιφερειακής αρχής. Δεν είναι τυχαία η σιωπή του κ. Καχριμάνη για το θέμα. Ούτε πως η είδηση βγήκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μόνο. Ξέρει ο κ. περιφερειάρχης ότι όπως οδήγησε στα βράχια το θέμα της Ιόνιας, του φυσικού αέριο, του κλειστού γυμναστηρίου κι άλλα, έτσι και η υπόθεση του τρένου, που είναι πολύ δύσκολη, με δική του ευθύνη θα αποτύχει για την Ήπειρο. Η αδυναμία παρακολούθηση των μεγάλων έργων είναι σε πρώτο πλάνο», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας ότι δε μας μιλάει και δε μας ακούει κανείς, γιατί δεν έχουμε προτάσεις και καμία αξιοπιστία.
agon.gr
sidirodromikanea.blogspot.com