Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Ο σιδηρόδρομος Πάτρα – Καλαμάτα

Στις 7 Φεβρουαρίου 2016 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα thebest.gr και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδες και εφημερίδες η παρακάτω είδηση:

«Τη μελέτη για τη "Σιδηροδρομική γραμμή Πάτρας - Πύργου - Καλαμάτας" στους φορείς και τους πολίτες των περιοχών από όπου διέρχεται θα παρουσιάσει στις 14 Φεβρουαρίου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Αθανάσιος Βούρδας. Το καινούργιο αυτό πλαίσιο θα διευκολύνει πάρα πολύ τις ταχύτητες του σιδηροδρόμου ώστε να φθάνουμε στα 120-160 χιλιόμετρα την ώρα στις μη αστικές περιοχές. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι με την καινούργια γραμμή, το ταξίδι Πάτρα - Καλαμάτα θα διαρκεί μάξιμουμ 2 ώρες, υπολογίζοντας και τις ενδιάμεσες στάσεις. "Έχουμε οριστικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Πάτρα έως τον Πύργο και από το Κατάκολο μέχρι την Ολυμπία και οριστικές προμελέτες από τον Πύργο έως την Κυπαρισσία και την Καλαμάτα", εξήγησε ο κ. Βούρδας. Η εκτίμηση του συνολικού κόστους για την κατασκευή του έργου φθάνει στα 600 εκ. ευρώ και στην πορεία προς την υλοποίηση θα υπάρξει διαδικασία προσαρμογής του κόστους και διερεύνησης τόσο πηγών χρηματοδότησης όσο και βιωσιμότητάς του. "Να είστε σίγουροι ότι στα άμεσα σχέδιά μας είναι να εξασφαλίσουμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας. Μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη γραμμή έχει πολύ μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, με την Ολυμπία να είναι στο κέντρο της διαδρομής. Σκεφτείτε παράλληλα ότι άμεσα ή παραπλεύρως η γραμμή διέρχεται από 4 λιμάνια που έχουν και χαρακτηριστικά κρουαζιέρας (Κατάκολο, Κυλλήνη, Πάτρα, Καλαμάτα), ενώ διέρχεται από μια αρκετά ανεπτυγμένη τουριστική περιοχή π.χ. Ηλεία ή Μεσσηνία κ.α.", πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ».

Πέντε χρόνια αργότερα κανένας δεν μιλάει για τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα. Πέντε χρόνια αργότερα κανένας δεν ρωτάει τι απέγιναν οι «οριστικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Πάτρα έως τον Πύργο και από το Κατάκολο μέχρι την Ολυμπία και οι οριστικές προμελέτες από τον Πύργο έως την Κυπαρισσία και την Καλαμάτα». Αν υπήρχαν μελέτες για καμιά ανάπλαση θα είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο οι άρχοντες. Για τα τρένα μόνο οι... κουτόφραγκοι νοιάζονται.

eleftheriaonline.gr
sidirodromikanea