Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Φέικ Νιουζ, Ρεϊλγουέιζ Νιουζ ιν Γκρις και Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι.

Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Αγαπητά Σιδηροδρομικά Νέα, Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά με υγεία, ευτυχία και ότι αγαθό!

Αφορμή της σημερινής μου επιστολής είναι η είδηση του εξαιρετικού ιστοτόπου σας για… «επέκταση» του δικτύου του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς Λαύριο, Ραφήνα και εσχάτως προς Ελευσίνα και Μέγαρα (https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/765.html)! Επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο ιστότοπός σας και οι διαχειριστές του είναι εξαιρετικοί σε αυτό που προσφέρουν στον αναγνώστη, προσπαθώντας διαρκώς να μένει ο «πήχης» της ενημέρωσης στο υψηλότερο δυνατό σημείο και η ενημέρωση να γίνεται υπεύθυνα και με σοβαρότητα, μήπως θα έπρεπε να ξανασκεφτείτε αν θα έπρεπε να μας (ξανα) ενημερώσετε για πολλοστή φορά για σιδ/κά έργα για τα οποία όχι δεν έχουν βγει καν προς δημοπράτηση, αλλά μάλλον δεν πρόκειται και ποτέ να πραγματοποιηθούν;

Ήδη αρκετά σιδηροδρομικά έργα αυτήν την στιγμή έχουν δημοπρατηθεί ή και έχουν εκτελεστεί κατά μεγάλο μέρος χωρίς κάποια πρόοδο εδώ και πολλά χρόνια στις εργασίες τους:

α. σιδηροδρομική παραλλαγή Πολυκάστρου – Ειδομένης. Το έργο αρνείται να το παραλάβει ο ΟΣΕ διότι στο cut and cover έχουν παρατηρηθεί ρωγμώσεις. Αυτό το έργο όμως δεν είναι και ευρέως διαδεδομένο, διότι δεν επηρεάζει και σημαντικό μέρος του πληθυσμού που εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα με τον σιδηρόδρομο. Το μόνο που δεν γνωρίζει ο πολύς ο κόσμος είναι ότι έχει κατασκευαστεί μια σιδηροδρομική στάση για ένα μικρό χωριό μεταξύ Πολυκάστρου και Ειδομένης (Πλατανιά Κιλκίς) και δεν έχει κατασκευαστεί νέος σταθμός ή στάση για το Πολύκαστρο και την Αξιούπολη! Δηλαδή (αν υπάρχει… «θεός» σε αυτούς που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν σιδηροδρομικά έργα στην Ελλάδα) φρόντισαν οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές του σιδ/κού αυτού έργου να ξεκινήσουν την παραλλαγή πριν από τον έως σήμερα σιδ/κό σταθμό του Πολυκάστρου και κατασκεύασαν σιδ/κή στάση στην Πλατανιά Κιλκίς γιατί σκέπτονται κάποια στιγμή στο μέλλον να εξυπηρετείται η διαδρομή Θεσσαλονίκης – Ειδομένης από προαστιακό σιδηρόδρομο αλλά το Πολύκαστρο την Αξιούπολη να είναι εκτός;;; Πόσες, λοιπόν, φορές ανακοινώθηκε η επανέναρξη των έργων σε αυτό το μικρό σιδηροδρομικό τμήμα; Πολλές! Τι έγινε από τότε; Απολύτως τίποτα! Μόνο οξείδωση, σύληση και φθορά του έργου από τα καιρικά φαινόμενα!

β. ηλεκτροκίνηση Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα: Σε αυτήν την περίπτωση έχει ανακοινωθεί και ο ανάδοχος, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί ούτε πυλώνας. Η ανακοίνωση του έργου μετράει πολλές επαναλήψεις και στην πραγματικότητα δεν κουνιέται φύλλο!

γ. ηλεκτροκίνηση Λάρισας – Βόλου. Εδώ δεν έχει επιλεγεί καν ο ανάδοχος! Το αστείο σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι κατά καιρούς βγαίνουν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και τοπικοί βουλευτές και διαφημίζουν το έργο το οποίο έχει αφήσει έξω τη σύνδεση του τοπικού λιμένα με το σιδ/κό δίκτυο! Μάλιστα κορυφαίος παράγοντας της Περιφέρειας Θεσσαλίας βγαίνει κατά καιρούς και διακηρύσσει με περισσή περηφάνεια ότι είναι η μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα με 100% ηλεκτροκινούμενο σιδ/κό δίκτυο! Μήπως τώρα που είναι άνοιξη τα «αρωματικά» φυτά του κάμπου στέλνουν τα πλούσια αρώματά τους στα παράθυρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και δημιουργούν τέτοιες… «παραισθησιογόνες» καταστάσεις «ευεξίας»; Το έργο μετράει περισσότερες ανακοινώσεις και από την ηλεκτροκίνηση Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας αλλά ουδέν και σε αυτήν την περίπτωση έχουμε μέχρι και σήμερα.

δ. διακλάδωση (επέκταση) του προαστιακού σιδηροδρόμου από τον Ισθμό έως το Λουτράκι. Κι εδώ (υποτίθεται) έχει εγκατασταθεί εργολάβος και (ακόμα πιο υποτίθεται) εκτελεί τα έργα. Το μόνο που έχει συμβεί είναι να ξηλωθεί η παλαιά επιδομή της μετρικής γραμμής. Το έργο θα έπρεπε να έχει ήδη εγκαινιαστεί αλλά μάλλον δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Εδώ οι ανακοινώσεις ήταν πολλές μέχρι την εγκατάσταση του εργολάβου, ενώ μετά από την εγκατάστασή του και το ξήλωμα της μετρικής επιδομής έχει πέσει «σιγή ασυρμάτου»! Συμπολίτευση, αντιπολίτευση, τύπος και ΜΜΕ, κοινωνικά δίκτυα, λες και έπαθαν ομαδική αμνησία, αφού ουδείς δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να πραγματοποιήσει ένα επιτόπιο ρεπορτάζ από την εξέλιξη του έργου!

ε. επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο και έναρξη δρομολογίων από Κόρινθο έως Άργος και Ναύπλιο! Το έργο ανακοινώνεται διαρκώς από το 2015 – 2016, αλλά το μόνο που συμβαίνει, σε κάθε ανακοίνωση είναι να χάνει κάποια σιδηροδρομική έκταση η Γαιαοσέ και να μεταβιβάζεται (στις πάντοτε πλήρεις «αγαθών» προθέσεων για τον σιδηρόδρομο) τοπικές αυτοδιοικήσεις α΄ και β΄ βαθμού! Μάλιστα σε κάποια από τις πάρα πολλές ανακοινώσεις ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τρενοσέ δήλωσε ότι «διακαώς» επιθυμεί την επαναλειτουργία της προαστιακής σύνδεσης Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο και από τότε 7 – 8 σοβαρές περιπτώσεις πυρκαγιών έχουν πλήξει σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις της χώρας μας! Με τη φωτιά δεν παίζουμε!

στ. επέκταση του προαστιακού Πατρών προς την Κάτω Αχαΐα: Νομίζω ότι είναι η σιδηροδρομική είδηση που έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες ματαιώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και θα πρότεινα στον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κο Μπονάνο να υποβάλει σχετικό αίτημα προς το Guinness Book ως τη σιδηροδρομική είδηση που έχει δεχθεί τόσα «άκυρα» από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο!

ζ. έναρξη των δρομολογίων με το «ασημένιο» βέλος που στο μεταξύ βάφτηκε «λευκό»! Η είδηση συναγωνίζεται σε αναβολές την έναρξη των προαστιακών δρομολογίων από Πάτρα προς Κάτω Αχαΐα αλλά νομίζω ότι ακόμα δεν την έχει ξεπεράσει σε ακυρώσεις!

η. σύνδεση λιμένα Θεσσαλονίκης (6ος προβλήτας) με σιδ/κό δίκτυο, με κατασκευή εντυπωσιακής γέφυρας 1,2 χλμ άνωθεν της Εθνικής Οδού. Ουδέν μέχρι σήμερα.

θ. σύνδεση βιομηχανικής περιοχής του Κιλκίς (Σταυροχώρι) με το σιδ/κό δίκτυο. Ουδέν και εδώ.

ι. σιδ/κή σύνδεση Τοξοτών Ξάνθης με λιμένα Νέας Καρβάλης, μήκους μόλις 31 χλμ. Θα ήταν το 1ο μέρος της σιδ/κής Εγνατίας το οποίο θα έπρεπε σήμερα να ολοκληρώνεται και να προκηρύσσεται το 2ο μέρος (Νέα Φιλαδέλφεια – Καβάλα – Νέα Καρβάλη). Για του λόγου του αληθές ένας τοπικός βουλευτής διακήρυξε ότι το 2021 ή 22 θα ήταν έτοιμο το έργο και μάλιστα θα ερχόταν με το τρένο ο Πάπας της Ρώμης στους Φιλίππους της Καβάλας για τα 2000 χρόνια της ίδρυσης της 1ης Εκκλησίας στην Ευρώπη…

ια. σιδ/κή γραμμή Καλαμπάκας – Γρεβενών – Σιάτιστας – Κοζάνης: αν η επέκταση του προαστιακού Πάτρας – Κάτω Αχαΐας μετρά τις περισσότερες ακυρώσεις σιδηροδρομικού έργου στον κόσμο, το σιδ/κό έργο σιδ/κής σύνδεσης Καλαμπάκας – Γρεβενών (Κνίδης) – Σιάτιστας – Κοζάνης σίγουρα είναι το μακροβιότερο σιδ/κό έργο παγκοσμίως το οποίο μετρά επίσης πολλές διαψεύσεις, κατασκευάστηκε στο 50%, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και μάλιστα, όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε αλλά στα χρόνια που μεσολάβησαν αποκόπηκε και η Κοζάνη από το σιδ/κό δίκτυο!

ιβ. σιδ/κή Εγνατία (Νέα Φιλαδέλφεια – Ασπροβάλτα – Καβάλα – Νέα Καρβάλη – Τοξότες Ξάνθης): Είναι και αυτό παλαιό έργο για το οποίο είχε κατασκευαστεί και ένα μικρό κομμάτι (Μυρίνη – Αμφίπολη – Λιμένας Αμφίπολης). Στην τελευταία «βερσιόν» η χάραξη περιλαμβάνει τη σιδ/κή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα. Για αυτήν την χάραξη προέβαλαν αντιρρήσεις οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Δράμας, ενώ μάλλον μαζί τους πρόκειται στο μέλλον να ταχθούν και εκείνοι των Σερρών. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσες διαψεύσεις και αναβολές θα πάρει και αυτό το σιδ/κό έργο.

Εκτός αυτών θα μπορούσα να γράψω πλειάδα σιδ/κών έργων όπως λ.χ. σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, εγκατάσταση ECTS, διαπλάτυνση (κανονικοποίηση) σιδ/κής γραμμής Πάτρας – Πύργου – Καλαμάτας, επέκταση προαστιακού από Πάτρα έως Πύργο, επέκταση της σιδ/κής γραμμής έως κρηπιδώματος λιμένος Κατακόλλου, προαστιακός Καλαμάτας, προαστιακά δρομολόγια προς Θήβα/Λειβαδιά, β΄ φάση ανακατασκευή σταθμού Λαρίσης, προαστιακά δρομολόγια με αφετηρία τον σιδ/κό σταθμό στον Πειραιά, City Train στη Θεσσαλονίκη, κατασκευή σιδ/κής γραμμής Γέφυρα – Νέα Χαλκηδόνα – Γιαννιτσά – Αρχαία Πέλλα – Σκύδρα, προαστιακός σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Ροδόπολη, ηλεκτροκίνηση Θεσσαλονίκη – Προμαχώνα, σιδηροδρομική Εγνατία, σύνδεση ΒΙΠΕ Αλμυρού με σιδ/κό δίκτυο, προέκταση Οδοντωτού από Καλάβρυτα προς Χιονοδρομικό Κέντρο και Μονή Αγίας Λαύρας, σιδ/κή Ιόνια Οδός, σιδ/κός βόρειος άξονας Κρήτης, μετατροπή σε ηλεκτροκίνητα των Rail Busses κ.ο.κ. για τα οποία δεν έγινε καμία ενέργεια αλλά από καιρού εις καιρόν «σκάνε» σαν πυροτεχνήματα μέσα στο απόλυτο σιδηροδρομικό σκοτάδι προσφέροντας για λίγες στιγμές όμορφα φώτα και λάμψεις καθώς και πολύ κρότο και μετά η απόλυτη σιγή και το σιδ/κό σκοτάδι να παραμένει βαθύ και αιώνιο.

Λοιπόν, προτείνω στον πολύ καλό σας ιστότοπο να μην ξαναδημοσιεύσει καμιά τέτοια «fake» είδηση, ή αν θέλετε να δημοσιεύετε την είδηση μόνο μια φορά και μετά να δηλώνετε ρητά και κατηγορηματικά ότι θα ξαναδημοσιεύσετε την είδηση όταν θα αναρτηθεί το τεύχος δημοπράτησης και θα κατοχυρωθεί το έργο στον μειοδότη εργολάβο. Εδώ υπάρχουν έργα που έχουν κατοχυρωθεί και μένουν ή απραγματοποίητα ή στάσιμα ή ανολοκλήρωτα θα ασχολούμαστε με έργα που δεν έχουν βγει καν σε τεύχος δημοπράτησης ή ακόμα, ακόμα δεν έχουν οριστικές μελέτες; Για όνομα του Θεού!

 

Με εκτίμηση, Σ. Βενέτης


sidirodromikanea