Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Κώστας Καραμανλής: Αυτά είναι εμβληματικά έργα υποδομών.

Για τα μεγάλα έργα που ξεκινάνε μέσα στο 2021, τις κινήσεις που γίνονται για να έχουν οι πολίτες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα Μέσα Μεταφοράς που τους αξίζουν, μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, στην εκπομπή του Kontra Channel και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.
Για τα μέσα μαζικης μεταφοράας ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται μια συστηματική και σκληρή δουλειά, ώστε μέσα σε λίγους μήνες να έχουν αυξηθεί τα λεωφορεία στα 1250 από τα 850 που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ.

“Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια αύξηση περίπου 40 % ενώ έχουν μειωθεί και οι χρονοαποστάσεις στο Μετρό. Ξέρουμε ότι αυτά δεν είναι αρκετά. Γι’ αυτό ήδη κυκλοφορούν 200 οχήματα των ΚΤΕΛ ενώ σε λίγες μέρες θα μπουν σταδιακά στην κυκλοφορία άλλα 300 λεωφορεία με leasing και αφού μπαίνουμε σταδιακά σε μια μερική κανονικότητα – ανοίγουν και τα σχολεία- υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιούν περισσότεροι πολίτες τα ΜΜΜ”.

Μάλιστα, όπως είπε, έχουν αυξηθεί κατά 3.000 τα δρομολόγια από τον Σεπτέμβριο και βήμα – βήμα, παρά τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, γίνονται τεράστιες προσπάθειες ώστε οι πολίτες να έχουν την ποιότητα των υπηρεσιών στις Μεταφορές, που αξίζουν.

Ο Κώστας Καραμανλής, αφού υπενθύμισε ότι για τουλάχιστον 13 χρόνια δεν είχε γίνει κάποια επένδυση, ούτε σε αγορά λεωφορείων, ούτε σε προσλήψεις, ανέφερε ότι πλέον του υπουργείο υποδομών και μεταφορών επενδύει πάνω από μισό δισ. Στις αστικές συγκοινωνίες ενώ γίνονται και 650 προσλήψεις προσωπικού.

“Και φτάνουμε, στις επόμενες εβδομάδες να “τρέξει” ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια ηλεκτρικών και “καθαρών” καινούργιων λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και παράλληλα κρατάμε το εισιτήριο στο 1,20, αφού η κυβέρνηση ακολουθεί μια κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική”.

“Ξεμπλοκάραμε τη Γραμμή 4 του Μετρό”

Όσον αφορά το μεγάλο έργο της Γραμμής 4 του Μετρό ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο κόστους 1,5 δις, με αναπτυξιακή προοπτική και το οποίο θα ξεκινήσεις μέσα στο ‘21.

“Είναι ένα έργο με 15 σταθμούς, ένα έργο πνοής για την πόλη, που θα αλλάξει την Αθήνα και θα την κάνει πιο πράσινη. Η δε διάρκεια του έργου θα είναι 8 χρόνια”.

Επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Στη συνέχεια ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, όπως αυτή της λεωφόρου Κύμης, όπου μέσα στη χρονιά αυτή θα δημοπρατηθεί, ενισχύοντας την ανάταξη της εθνικής οικονομίας και σημαντικές εναλλακτικές κίνησης στους πολίτες. Επίσης, τόνισε ότι μετά από προσπάθεια που έγινε δεν αυξήθηκα τα διόδια.

Τα εμβληματικά έργα υποδομών

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα, τα εμβληματικά, όπως τα χαρακτήρισε τα οποία και αυτά μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.

“Τα τρία αυτά εμβληματικά έργα είναι η Γραμμή 4 του Μετρό, ο Ε-65 για τον οποίο δόθηκε το πράσινο φως και βγαίνουν από την απομόνωση πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και τέλος ο Πάτρα – Πύργος, ένα ακόμη στοίχημα για την κυβέρνηση, για να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα κάθε χρόνο. Μάλιστα, για το τελευταίο περιμένουμε την τελική έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού της ΕΕ, ώστε να είναι έτοιμος μέχρι το 2024.”

“Αν δεν είχε σπάσει ο ΣΥΡΙΖα το δρόμο σε 8 κομμάτια για να κάνει εργολάβους καναλάρχες, τώρα ο δρόμος θα ήταν έτοιμος”, είπε με νόημα ο Κώστας Καραμανλής.

Μέχρι τότε όμως, σύμφωνα με τον υπουργό θα δοθούν 30 εκατ. Για την οδική ασφάλεια και για βελτιώσεις σημείων που είναι επικίνδυνα για να μην έχουμε τροχαία.

Μετρό στον Πειραιά – Διαλειτουργικότητα διοδίων

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν ήδη παραδοθεί τρεις σταθμοί και προχωρούν οι εργασίες και για τους άλλους τρεις στην πόλη του Πειραιά.

Όσο για την διαλειτουργικότητα των διοδίων στους εθνικούς δρόμους ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι ΄’εγινε το αυτονόητο: Να υπάρχει ένας πομποδέκτης για όλους τους δρόμους και παράλληλα στην Ολυμπία Οδό να εφαρμόζεται ήδη το υβριδικό σύστημα, δηλαδή της χιλιομετρικής αποζημίωσης ώστε να είναι δικαιότερο το κόστος για τους χρήστες – οδηγούς.

kontranews.gr