Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Ένα μεταβατικό βήμα για την Alstom: Oλοκληρώθηκε η εξαγορά της Bombardier Transportation


Η Alstom ανακοινώνει σήμερα την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Bombardier Transportation. Αξιοποιώντας την στρατηγική της Alstom in Motion και τις ισχυρές λειτουργικές αρχές και οικονομική πορεία, η Alstom, με την ενσωμάτωση της Bombardier Transportation, θα ενδυναμώσει την ηγετική της θέση στην αναπτυσσόμενη αγορά βιώσιμης κινητικότητας με την ενίσχυση της παρουσίας και της θέσης της παγκόσμια και με την περαιτέρω ενσωμάτωση λύσεων και υπηρεσιών που θα εξυπηρετήσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τους πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τη διευρυμένη σύνθεσή του ο Όμιλος αγγίζει τα €15,7 δις αναγνωρισμένα έσοδα και υπόλοιπο εργασιών προς εκτέλεση συνδυαστικά ύψους €71,1 δις. Απασχολεί 75.000 εργαζομένους σε 70 χώρες, διαθέτει απαράμιλλες δυνατότητες Ε&Α καινοτομίας και ένα ολοκληρωμένο portfolio προϊόντων και λύσεων.

«Σήμερα είναι μια μοναδική στιγμή για την Alstom και τον κλάδο μεταφορών και κινητικότητας παγκοσμίως, με τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που επικεντρώνεται στις έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές. Περισσότερο από ποτέ σήμερα, πρέπει να υπάρχει δέσμευση από όλους για ριζικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές αλλαγές ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της αστικοποίησης και να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στην οικονομική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Οι μεταφορές, που είναι απαραίτητες για την εργασία και για τη κοινωνική ζωή, αλλά με μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, βρίσκονται στον πυρήνα αυτής της μετάβασης. Η ευθύνη μας, μαζί με τους 75,000 εργαζομένους της Alstom σήμερα, είναι να μεταμορφώσουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτή την ενοποίηση υπέρ της υλοποίησης αυτής της μετάβασης. Η ευθύνη μας είναι να προσφέρουμε την καινοτομία που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν αυτές οι σοβαρές προκλήσεις και να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο, καθώς μετακινούνται για να συναντήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή για εργασία, θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στην ίδια ποιότητα υπηρεσιών και αποτελεσματικότητας, φροντίζοντας ταυτόχρονα τον πλανήτη μας.» δήλωσε ο Henri Poupart-Lafarge, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom.

Ένας παγκόσμιος ηγέτης στην έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα

Ο νεοσύστατος Όμιλος θα διαθέτει ένα ασυναγώνιστο εμπορικό εύρος σε όλο τον κόσμο χάρη στα επίπεδα συμπληρωματικότητας μεταξύ των υπηρεσιών και προϊόντων των δυο εταιρειών. Ενώ ο Όμιλος Alstom διέθετε ήδη μια καλά εδραιωμένη πελατειακή βάση σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ινδία, Νοτιοανατολική Ασία, Βόρεια Αφρική και Βραζιλία, η Bombardier Transportation θα προσφέρει ισχυρή βάση σε στρατηγικές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Κίνα και η Βόρεια Αμερική. Ο Όμιλος θα έχει πλέον πολύ δυνατή παρουσία σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% της αγοράς OEM (κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού - ΚΠΕ).

Επιπλέον, ο Όμιλος θα προσφέρει προϊόντα και λύσεις σε αρχές των μεταφορών και δικτύων σε ολόκληρη την αλυσίδα σιδηροδρομικών υπηρεσιών. Η ενσωμάτωση της Bombardier Transportation θα προσφέρει στην Alstom το πιο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο σιδηροδρομικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, θα έχει πρόσβαση σε περισσότερες στρατηγικές βιομηχανικές δυνατότητες με ανταγωνιστικό βιομηχανικό αποτύπωμα τόσο σε πιο ώριμες αγορές, όπως αυτές της Δυτικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας, όσο και σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ανατολική Ευρώπη, το Μεξικό και η Ινδία.

Η Alstom είναι ήδη πρωτοπόρος στην κινητικότητα με κορυφαίες καινοτομίες όπως τα πρόσφατα τρένα υδρογόνου, η αυτόνομη λειτουργία τρένων και το ενεργειακά αποδοτικό τροχαίο υλικό και υποδομή. Συνδυάζοντας την εμπειρία περίπου 17.500 μηχανικών και ταλέντων στην έρευνα και την καινοτομία και από τους δυο ομίλους, ενοποιώντας την πλούσια εμπειρία των 10.000 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ενσωματώνοντας σημαντικές πρόσθετες τεχνολογίες από την Bombardier Transportation, όπως για παράδειγμα στην προγνωστική συντήρηση, σηματοδότηση και ψηφιακές λειτουργίες, ο Όμιλος θα είναι σε θέση να αναπτύξει λύσεις ταχύτερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα ώστε να μπορέσει να κάνει την κινητικότητα του αύριο πραγματικότητα. Η Alstom επιταχύνει την πορεία της προς αυτόν τον στόχο, να γίνει ο παγκόσμιος, πρωτοπόρος παίκτης για μια βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα.

Το τίμημα της εξαγοράς ορίστηκε στα €5,5 δις, στο κατώτατο όριο μεταξύ €5,5 και €5,9 δις, που αρχικά είχε συζητηθεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Τα έσοδα από την εξαγορά ορίστηκαν στα €4,4 δις, ενσωματώνοντας τον αντίκτυπο της αρνητικής καθαρής ταμειακής θέσης της Bombardier Transportation στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και τις λοιπές συμβατικές προσαρμογές αξίας €1,1 δις.

Η εξαγορά χρηματοδοτήθηκε από την έκδοση δικαιωμάτων ύψους περίπου €2 δις, που ολοκληρώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2020 και εν μέρει στην έκδοση εγγυητικής ύψους €750 εκατομμυρίων που ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2021 καθώς και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προς όφελος των θυγατρικών της CDPQ και της Bombardier Inc., που σε απόλυτα νούμερα ανέρχεται, αντίστοιχα, σε €2,6 δις και €500 εκατομμυρίων που ολοκληρώθηκαν σήμερα, ως πέρας της συμφωνίας.

energypress.gr