Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Το Ιράν και η Τουρκία στοχεύουν 1 εκατ. Τόνους σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών το 2021.

Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Ιράν και Τουρκίας πρόκειται να αυξηθούν σε ένα εκατομμύριο τόνους το 2021, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας (MOU) σχετικά με αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης εκπροσώπων σιδηροδρόμων στην πρωτεύουσα της Τουρκίας στην Άγκυρα στις 12-13 Ιανουαρίου, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Σύμφωνα με τη δήλωση, αυτό το μνημόνιο θα είναι το πρώτο κεφάλαιο μιας νέας εποχής στη συνεργασία σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά την πανδημία κοροναϊού, εκτελούνται καθημερινά τρεις υπηρεσίες τρένων μεταξύ Τουρκίας και Ιράν το 2020, μεταφέροντας 564.000 τόνους φορτίου, ανέφερε η δήλωση.

"Από αυτή την άποψη, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αύξηση του όγκου των μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών σε ένα εκατομμύριο τόνους το 2021".

Όπως ανέφερε η Rail Freight, δήλωσε επίσης ότι τα εμπορευματικά τρένα θα λειτουργήσουν επίσης μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν μέσω του Ιράν με κοινό τιμολόγιο μεταξύ των τριών χωρών. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται για τον καθορισμό αυτού του τιμολογίου.

«Η Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν επανέλαβαν ότι θέλουν να αναβιώσουν τις υπηρεσίες του τρένου Κωνσταντινούπολης-Τεχεράνης-Ισλαμαμπάντ, το αργότερο φέτος. Αυτό θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την κίνηση μεταξύ Ιράν και Τουρκίας. "

Τον Αύγουστο του 2020, ο Ιρανός Υπουργός Μεταφορών και Αστικής Ανάπτυξης Mohammad Eslami και ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Adil Karaismailoglu πραγματοποίησαν συνομιλίες σε μια τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο γειτόνων.

Στη συνάντηση, ο Έσλαμι τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ Ιράν και Τουρκίας και σημείωσε ότι επί του παρόντος το μόνο σιδηροδρομικό σύνορο μεταξύ των δύο γειτόνων είναι μέσω των συνόρων Ράζι προς Βαν στην Τουρκία.

tehrantimes.com/news/457483/Iran-Turkey-target-1m-tons-of-rail-freight-transport-in-2021

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης