Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Το Ουζμπεκιστάν μετατρέπεται σε διαμετακομιστικό κόμβο της Κεντρικής Ασίας.

Το Ουζμπεκιστάν βελτιώνει τις υποδομές μεταφορών του, στοχεύοντας να γίνει ο διαμετακομιστικός κόμβος της Κεντρικής Ασίας. Μέχρι πρόσφατα, οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες από την πλούσια σε άνθρακα περιοχή του Άνγκρεν έπρεπε να διασχίσουν δύο φορές τα σύνορα της χώρας για να φτάσουν στους πολίτες της κοιλάδας Φεργκάνα στα ανατολικά.

Αυτό άλλαξε τώρα με τη νέα απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση που περνά από το δύσβατο ορεινό πέρασμα της χώρας. Η γραμμή περιλαμβάνει γέφυρες δύο χιλιομέτρων και την μεγαλύτερη σε μήκος σήραγγα της Κεντρικής Ασίας.

Ο Ζαϊνούτντιν Ουμάροβ είναι επικεφαλής προμηθειών της Uzbekkumir: «__Πριν τα εγκαίνια της σιδηροδρομικής γραμμής Άνγκρεν-Ποπ, έπρεπε να στέλνουμε τα προϊόντα μας για την κοιλάδα της Φεργκάνα μέσω του Τατζικιστάν. Ήταν κάτι χρονοβόρο και μας κόστιζε πολύ. Το άνοιγμα της σήραγγας Καμτσίκ πολλαπλασίασε τον όγκο των εμπορικών φορτίων προς την κοιλάδα».

Η σιδηροδρομική σύνδεση κόστισε 2 δις δολάρια και χρηματοδοτήθηκε από την ουζμπέκικη κυβέρνηση και από διεθνή δάνεια. Η σήραγγα κατασκευάστηκε από τον Όμιλο China Railway Tunnel. Έδωσε τρομερή ώθηση στην τοπική κοινωνία και έκανε τη διαδρομή μεταξύ της κοιλάδας της Φεργκάνα και της υπόλοιπης χώρας, πιο γρήγορη, φτηνότερη και πιο ασφαλή για όλες τις εποχές του χρόνου.

Έχοντας επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες σιδηροδρομικές γραμμές και δρόμους τα τελευταία χρόνια, ο βασικός στόχος της χώρας είναι να δημιουργήσει διαύλους μεταφοράς εμπορευμάτων σε όλη την Κεντρική Ασία και σε μακροχρόνια βάση να αποκτήσει πρόσβαση σε λιμάνια. Αυτό θα βοηθήσει θεαματικά την παρουσία του Ουζμπεκιστάν στις διεθνείς αγορές:«Φυσικά, ο πιο σημαντικός στόχος του Ουζμπεκιστάν είναι να ανοίξει διαύλους προς λιμάνια, χρησιμοποιώντας την πιο οικονομική μορφή μεταφορών που είναι ο σιδηρόδρομος. Δεν είναι σύμπτωση που πάνω από 7 δις δολάρια δαπανήθηκαν για να χτιστούν πάνω από 2,5 χιλιάδες χλμ σιδηροδρομικού δικτύου τα τελευταία χρόνια στη χώρα» επισημαίνει ο Σοντίκ Σαφόγιεφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Γερουσίας της χώρας.

Μία από τις μόλις δύο διπλά περίκλειστες χώρες του κόσμου, το Ουζμπεκιστάν συνδέθηκε σιδηροδρομικά και με το Μαζάρ-ε-Σαρίφ στο Αφγανιστάν και συνεργάζεται με άλλες χώρες για να επεκτείνει τη συγκεκριμένη γραμμή στον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό.

Στην τελευταία ομιλία του στον ΟΗΕ, ο πρόεδρος της χώρας Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ πρότεινε την ίδρυση ενός περιφερειακού κέντρου ανάπτυξης των μεταφορών και των επικοινωνιών. Με νέες μονάδες, όπως αυτή του εργοστασίου υγροποιημένου αερίου, να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί στο νότο, το Ουζμπεκιστάν μετατοπίζει το ενδιαφέρον του από την εξαγωγή φυσικού αερίου στην εγχώρια επεξεργασία του και στην εμπορία προϊόντων με μεγάλη προστιθέμενη αξία, όπως καύσιμα που προορίζονται για τοπικές βιομηχανίες και για το δίκτυο μεταφορών.

«Η τεχνολογία υγροποίησης του αερίου μας επιτρέπει την επεξεργασία προκατεργασμένου φυσικού αερίου που παράγεται στα κοιτάσματά μας, κυρίως μεθανίου, σε συνθετικά υγρά καύσιμα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον» τόνισε ο Οντιλιόν Καρίμοφ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του εργοστασίου Uzbekistan GTL. Όταν ολοκληρωθεί θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο εργοστάσιο υγροποιημένου αερίου στον κόσμο. Θα παράγει κηροζίνη για αεροπλάνα, ντίζελ για τη γεωργία και τους άλλους τομείς, υγραέριο για οχήματα και νάφθα για τη δημιουργία πλαστικών. Το να διαθέτει ένα αξιόπιστο απόθεμα σε καύσιμα, θα βοηθήσει τη χώρα να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να γίνει ένα περιφερειακός διαμετακομιστικός κόμβος:

«Το Ουζμπεκιστάν έχει κομβική θέση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Είναι το σταυροδρόμι όλων των οδών, από τον Βορρά προς τον Νότο και από τη Δύση προς την Ανατολή. Κατανοούμε ότι για να έχουν αξία οι υποδομές, πρέπει να χρησιμοποιούνται. Και θα τις χρησιμοποιούν όταν παρέχουμε σε όλες τις εταιρίες που περνούν οδικώς ή αεροπορικώς από τη δημοκρατία μας καύσιμα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και πληρούν τα διεθνή πρότυπα. Και αυτό το εργοστάσιο θα παράγει μόνο τέτοιου είδους καύσιμα» υπογραμμίζει ο υπουργός ενέργειας της χώρας, Άλισερ Σουλτάνοφ.

gr.euronews.com