Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Τα υπερηχητικά τρένα θα ενώσουν την Ευρώπη.


Ο Έλον Μασκ, ο πολυπράγμων ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της μεγαλύτερης ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας (Space X), πριν από επτά χρόνια πρότεινε την κατασκευή ενός τρένου, βγαλμένου από ταινία επιστημονικής φαντασίας. 

Το Hyperloop όπως το ονόμασε είναι ένα τρένο που αποτελείται από καμπίνες-κάψουλες, οι οποίες κινούνται με ταχύτητες άνω των 1200 χλμ/ώρα μέσα σε αγωγούς με κενό αέρος. Η προσπάθεια κατασκευής αυτών των τρένων έχει ξεκινήσει αλλά υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για το αν η ιδέα αυτή είναι τελικά υλοποιήσιμη και τι αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Η Ολλανδική νεοφυής (startup) εταιρεία τεχνολογίας Hardt Hyperloop, που σχεδιάζει ένα υπερηχητικό τρένο, συνεργάστηκε με τον δήμο του Άμστερνταμ στην εκπόνηση μίας μελέτης για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου υπερηχητικών τρένων. Σύμφωνα με το σχέδιο τα υπερηχητικά τρένα μπορούν να πραγματοποιούν ασφαλή ταξίδια, φέρνοντας επανάσταση στον τομέα των μεταφορών.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο, τα υπερηχητικά τρένα θα μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες από μία ευρωπαϊκή πόλη σε μία άλλη μέσα σε λίγα λεπτά αντί για ώρες. Σύμφωνα με την Hardt ένα δρομολόγιο με υπερηχητικό τρένο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι θα έχει διάρκεια μικρότερη των 90 λεπτών αντί των περίπου τεσσάρων ωρών που έχει σήμερα με τα συμβατικά τρένα. Το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Βρυξέλες θα έχει διάρκεια μόλις 30 λεπτών.
 Όπως είναι ευνόητο, τα δρομολόγια ανάμεσα σε γειτονικές πόλεις θα γίνονται τόσο γρήγορα που θα μοιάζουν με εκείνα στις κοντινές μεταξύ τους στάσεις του μετρό. Στις πόλεις Ντελφτ και Γκρόνιγκεν της Ολλανδίας έχει ξεκινήσει η δημιουργία εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση δοκιμών της τεχνολογίας των υπερηχητικών τρένων. 
Είναι ευνόητο ότι η λειτουργία τέτοιων τρένων θα δημιουργήσει τεκτονικές αλλαγές σε διαφόρους τομείς, όπως τον εργασιακό, τον εμπορικό και τον τουριστικό. Πολύ μεγάλο θα είναι και το περιβαλλοντικό όφελος από την χρήση υπερηχητικών τρένων, αφού μεταξύ άλλων θα μειωθούν σημαντικά οι αεροπορικές πτήσεις, ειδικά εκείνες που γίνονται μεταξύ κοντινών προορισμών.

eef.edu.gr