Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Πάτρα - Καραμανλής-Δήμος: Προτιμούν συνάντηση για το τρένο από τις απαντήσεις.


Καμία επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε από το Δήμο Πατρέων για τις δηλώσεις (ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4) του Κώστα Καραμανλή. Στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής όμως είναι πιθανότατα να γίνει μία συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών που θα έχει τεχνοκρατικό χαρακτήρα.
Αυτή είναι η εντύπωση που δίνει ο Δήμος, καθώς τα στελέχη του φέρονται να εκτιμούν ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν τεχνικά ζητήματα στις ανακοινώσεις που έκανε ο Κ. Καραμανλής στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο της «Π» και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (κυρίως για το τρένο και τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος), και τις ραδιοφωνικές δηλώσεις του.
Ας δούμε όμως τα σημαντικότερα ζητήματα της πόλης με τη σειρά:
Στο Δήμο υπήρξε η εκτίμηση μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού για το σύγχρονο τρένο ότι πρόκειται για μία πρόταση, ο πυρήνας της οποίας έρχεται από το παρελθόν. Θεωρούν λοιπόν ότι υπάρχουν σημεία που απαιτούν διευκρινήσεις και για τα οποία θα πρέπει να ενημερωθούν. Η δημοτική αρχή σκοπεύει να επανέλθει σύντομα στο θέμα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής και εμφανίζεται ανοικτή στο να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Δεν αποκλείεται να αναλάβει και σχετική πρωτοβουλία. Οσον αφορά την υπογειοποίηση, δεν έχει αλλάξει κάτι στις θέσεις της δημοτικής αρχής, η οποία επιθυμεί να ξεκινάει από το Ρίο.
Στο θέμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε για άλλη μια φορά από ραδιοφώνου στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Η εκτίμηση στο Δήμο, που παρακολουθεί τις εξελίξεις, είναι ότι η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει, με αποτέλεσμα να καταγράφονται με συχνότητα τροχαία δυστυχήματα.
Για το φράγμα Πείρου-Παραπείρου, ο Δήμος έχει επισημάνει ότι για πέντε χρόνια εξασφαλίστηκε η λειτουργία του με ευθύνη της κυβέρνησης και επιπλέον άρχισε ήδη να λαμβάνει η Πάτρα σημαντική ποσότητα νερού για τις ανάγκες της στην ύδρευση. Σχετικά με την προοπτική της ίδρυσης Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Εργων Πείρου - Παραπείρου, ο Δήμος έχει εκφράσει τη διαφωνία του και δεν πρόκειται να συναινέσει στη λειτουργία του φορέα με τη συγκεκριμένη μορφή. Μάλιστα, μια προσέγγιση που γινόταν στη Μαιζώνος ήταν πως οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν πριν από την πάροδο της πενταετίας, που προβλέπεται η προσωρινή λειτουργία του φράγματος, και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν για τη δημοτική αρχή και τον τρόπο που θα διαχειριστεί το θέμα.

Του Μιχάλη Βασιλάκη 
pelop.gr