Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Η Alstom υπογράφει συμφωνία με την Snam για την ανάπτυξη αμαξοστοιχιών υδρογόνου στην Ιταλία


Η Alstom - παγκόσμιος ηγέτης στις ολοκληρωμένες λύσεις για βιώσιμη κινητικότητα - ανακοίνωσε ότι υπέγραψε πενταετή συμφωνία με την Snam - μία από τις κορυφαίες εταιρείες ενεργειακών υποδομών στον κόσμο - για την ανάπτυξη αμαξοστοιχιών υδρογόνου στην Ιταλία.

Η συμφωνία, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης που αφιερώνεται σε μελέτες σκοπιμότητας, στοχεύει στην ανάπτυξη έργων σιδηροδρομικής κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων τόσο των υδρογονοκίνητων αμαξοστοιχιών όσο και των συναφών τεχνολογικών υποδομών, καθώς και υπηρεσιών διαχείρισης και συντήρησης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Alstom θα κατασκευάζει και θα συντηρεί νεοκατασκευασμένα ή μετατρεπόμενα τρένα υδρογόνου, ενώ η Snam θα αναπτύξει τις υποδομές παραγωγής, μεταφοράς και ανεφοδιασμού.

Αυτή η συνεργασία απορρέει από την κοινή δέσμευση των δύο εταιρειών για την ανάπτυξη υδρογόνου: Η Alstom κυκλοφόρησε το Coradia iLint , το πρώτο τρένο κυψελών καυσίμου στον κόσμο, το οποίο λειτουργεί με επιτυχία για ενάμιση χρόνο σε περιφερειακό δρομολόγιο στη Γερμανία , ενώ η Snam ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες στον κόσμο που πειραματίστηκε μια έγχυση υδρογόνου 10 τοις εκατό στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom για την Ιταλία και την Ελβετία, Michele Viale, δήλωσε: «Πιστεύουμε στο υδρογόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπογράψαμε μια συνεργασία με τη Snam. Το Coradia iLint, το πρώτο τρένο με υδρογόνο, βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία επιβατών μεταξύ των πόλεων Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde και Buxtehudehe στη Γερμανία. Ελπίζουμε ότι τα τρένα υδρογόνου Coradia ILint θα γίνουν σύντομα πραγματικότητα και στην Ιταλία. Χάρη σε έναν συνεργάτη όπως ο Snam, θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην αγορά προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση. "

Ο Marco Alverà, Διευθύνων Σύμβουλος της Snam, δήλωσε: «Αυτή η κίνηση είναι μια περαιτέρω συμβολή στην απονθρακιοποίηση των μεταφορών και στην ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου στην Ιταλία. Το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα γίνει ανταγωνιστικό με τα ορυκτά καύσιμα σε λίγα χρόνια και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μετάβαση της ενέργειας, ιδίως στη βιομηχανία, τη θέρμανση και τις βαριές μεταφορές. Θα είναι ένας πυλώνας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των επενδύσεων μετά το COVID-19 . Η Snam επενδύει και καινοτομεί για να καταστήσει το δίκτυό της συμβατό με υδρογόνο, να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και να δημιουργήσει μια ιταλική αλυσίδα εφοδιασμού. Η χώρα μας έχει την ευκαιρία να είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών του κλάδου, αποκομίζοντας τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη αυτής της ηγεσίας για το κλίμα ».


globalrailwayreview.com

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης