Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Ισραήλ: Τα υπουργεία Μεταφορών και Υγείας συγκρούονται για την έναρξη δρομολογίων των τρένων για την επόμενη εβδομάδα.


Ο Ισραηλινός Σιδηρόδρομος ανακοινώνει την επανέναρξη του εθνικού δικτύου, αλλά το Υπουργείο Υγείας αρνείται να δώσει άδεια, εισπράτωντας  την οργή του υπουργού Μεταφορών

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ την Τετάρτη το απόγευμα αρνήθηκε να δώσει το προνόμιο για τους Ισραηλινούς Σιδηρόδρομους να ξεκινήσουν να τρέχουν τρένα, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών ότι η περιορισμένη υπηρεσία υπεραστικών υπηρεσιών θα ξεκινήσει την Κυριακή.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Ισραήλ έκλεισε τον Μάρτιο ως μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να σταματήσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.
Σύμφωνα με μια δήλωση στον ιστότοπο των Ισραηλινών Σιδηροδρόμων που ανακοινώνει την επανέναρξη των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, οι επιβάτες θα πρέπει να υποβληθούν σε ελέγχους θερμοκρασίας πριν τους επιτραπεί να εισέλθουν στους σταθμούς και θα πρέπει να φορούν μάσκα προσώπου και να διατηρούν απόσταση δύο μέτρων από άλλους επιβάτες.

Ωστόσο, απαντώντας στην ανακοίνωση, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Moshe Bar Siman-Tov δήλωσε την Τετάρτη το απόγευμα ότι  θα διευκόλυνε τις μετακινήσεις των εργαζομένων που επέστρεφαν στις δουλειές τους μετά την άρση πολλών περιορισμών που σχετίζονται με τον κοροναϊό νωρίτερα αυτό μήνα - δεν είχε λάβει όμως την τελική έγκριση από το υπουργείο του.

Ο Bar Siman-Tov πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας είχε εγκρίνει μόνο το πλαίσιο για την επανέναρξη των υπηρεσιών και όχι το χρονοδιάγραμμα.

Σε απάντηση, ο υπουργός Μεταφορών Bezalel Smotrich έγραψε στο Twitter την επιστολή του Bar Siman-Tov καθώς και ένα αντίγραφο μιας δεύτερης επιστολής από τον αναπληρωτή του Bar Siman-Tov, Itamar Grotto, το οποίο είπε ότι είχε δώσει άδεια για την επανεκκίνηση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών.
Διαμαρτύρονται για τον «σεβασμό και την έλλειψη σοβαρότητας» των αρχών υγείας, είπε ότι δεν ήταν σίγουρος «ποιο Υπουργείο Υγείας θα πιστέψει».
Ο Bar Siman-Tov στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη από τον Smotrich και το κοινό για την «παρανόηση» σχετικά με την επανέναρξη των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, αλλά πρόσθεσε: «Δυστυχώς, δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο όπου μπορούμε να επιτρέψουμε συγκεντρώσεις σε τόσο μεγάλο αριθμό και πλήθος».
Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν η υπηρεσία τρένου θα επαναλειτουργήσει την Κυριακή.

timesofisrael.com