Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Καραμανλής: «Οι “τζαμπατζήδες” του Μετρό πρέπει να νιώθουν… αποβράσματα της κοινωνίας»

|Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες συγκοινωνίες και μια δήλωσή του για την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας των πολιτών ως προς την εισιτηριοδιαφυγή προκάλεσε αίσθηση 
Στα προβλήματα των μέσων μαζικής μεταφοράς, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, η οποία όμως χαρακτηρίστηκε από μια «σκληρή» αναφορά του στους «τζαμπατζήδες» και στο πώς πρέπει να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης –ένα φαινόμενο που όντως βρέθηκε σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, στερώντας έσοδα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τιμωρώντας τους συνεπείς επιβάτες που πληρώνουν εισιτήριο.
 Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Αρη Πορτοσάλτε, ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε σειρά νομοθετικών μέτρων για όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων του: από τη χρήση της λεγόμενης «γουρούνας» –«κάθε μέρος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες» είπε, υπενθυμίζοντας την πρότασή του να αποφασίζουν οι Περιφερειάρχες για την κυκλοφορία τους ή όχι–, μέχρι το Μετρό, τα προβλήματα του οποίου άλλωστε διαπίστωσε δια ζώσης την περασμένη Δευτέρα, χρησιμοποιώντας τους συρμούς. «Σήμερα και στο Μετρό και στον Ηλεκτρικό και στο Τραμ έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συρμών που φτάνει το 34% που δηλώνεται παροπλισμένο. Στο δε Μετρό από τους 97 ενεργούς συρμούς, 23 και πλέον βρίσκονται ακινητοποιημένοι. 
Αυτό είναι κάτι δεν συμβαίνει πουθενά. Δεν μπορεί το ένα τρίτο των συρμών να είναι ακινητοποιημένο και ο προγραμματισμός να λέει ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μόνο τρεις συρμούς. Αυτό που μας ανησυχεί είναι τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο» τόνισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις καθυστερήσεις των δρομολογίων που είναι ένας φαύλος κύκλος. Οταν καθυστερεί ένας συρμός, συγκεντρώνεται περισσότερος κόσμος στον σταθμό, αργούν να κλείσουν οι πόρτες και έτσι δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση, εξήγησε. Στο κρίσιμο ζήτημα της λαθρεπιβίβασης, ο κ. Καραμανλής στάθηκε σε δύο βασικά σημεία αντιμετώπισης του φαινομένου: στο ότι η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να επιβάλει τον νόμο, αλλά και στην ανάγκη να αλλάξει συνολικά η κουλτούρα των πολιτών. «Αυτό που σκεφτόμαστε να κάνουμε, είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί στη Γαλλία και την Αμερική: να υπάρξει μια πολύ μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για τους λεγόμενους “τζαμπατζήδες”. Το ζήτημα δεν είναι να έρθω εγώ να σε πιάσω, το ζήτημα είναι ότι ο ίδιος ο άνθρωπος που κάνει αυτή την πράξη πρέπει να νιώθει… απόβρασμα της κοινωνίας. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε τσάμπα στο Μετρό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. 

Πηγή: Protagon.gr