Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Υπουργείο Υγείας: Ρύθμιση για να τερματιστούν οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.


Οι 80.000 ασφαλισμένοι και οι 4.500 ανασφάλιστοι που εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα έχουν άμεσα πρόσβαση στα 11.000 ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας και τις 120 ιδιωτικές κλινικές στις οποίες διενεργούνται χημειοθεραπείες
Με την υλοποίηση μιας από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις της για την ανακούφιση της δύσκολης καθημερινότητας των ασθενών με σοβαρά νοσήματα δίνει το νομοθετικό της στίγμα στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Με σχετική διάταξη διευρύνονται τα κανάλια διανομής των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) τα οποία μέχρι τώρα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ώστε να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Ουσιαστικά με αυτή τη διάταξη θα μειωθούν δραστικά οι "ουρές της ντροπής" έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως τις χαρακτήρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, και θα κερδηθεί πολύτιμος χρόνος από τις πολύωρες αναμονές στις οποίες εγκλωβίζονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ασθενείς του Οργανισμού περιμένοντας να πάρουν φάρμακα ογκολογικά, για την ηπατίτιδα C, την σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα. Περισσότεροι από 80.000 ασφαλισμένοι και 4.500 ανασφάλιστοι εξυπηρετούνται σε μηνιαία βάση από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. 

Τα ιδιωτικά φαρμακεία γίνονται σημεία διακίνησης των ακριβών φαρμάκων 


Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στα ΦΥΚ και εκτός των 34 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και των 70 σημείων διανομής σε απομονωμένες περιοχές της χώρας. Τα δύο νέα κανάλια διανομής που ανοίγει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας είναι τα 11.000 ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας και οι 120 ιδιωτικές κλινικές στις οποίες διενεργούνται χημειοθεραπείες.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας η ψήφιση της σχετικής διάταξης θα ανάψει το πράσινο φως ώστε να δρομολογηθεί σε πρώτη φάση η χορήγηση των φαρμάκων για τους ογκολογικούς ασθενείς και τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι προϋποθέσεις της χορήγησης περιλαμβάνουν όπως γίνεται προφανές αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες ώστε τα σκεύασματα να φτάνουν από τις εταιρίες στα φαρμακεία με απόλυτη ασφάλεια στη διαδρομή τους και μέχρι την παράδοσή τους στους ασθενείς. Από το υπουργείο Υγείας αρμοδίως δίδονται διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση ούτε για τους ασθενείς ούτε και για τον ΕΟΠΥΥ από τη διακίνηση των φαρμάκων μέσω των φαρμακείων. 

Μνημόνιο συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές 

Ένα ακόμη κανάλι διακίνησης φαρμάκων ανοίγει και μέσω των ιδιωτικών κλινικών για τους ογκολογικούς ασθενείς τους. Σύμφωνα με πηγές από την Αριστοτέλους, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτικών κλινικών προκειμένου τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ να παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών για λογαριασμό των ασθενών. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα εξουσιοδοτούν συγκεκριμένους εργαζόμενους που θα ορίζει η ιδιωτική κλινική για την παραλαβή των φαρμάκων τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. 

Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς αφού προγραμματιστεί η χημειοθεραπεία τους φροντίζουν οι ίδιοι και για την εξασφάλιση του φαρμάκου από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πλέον οι ασθενείς θα προγραμματίζουν τη θεραπεία τους και θα πηγαίνουν κατευθείαν στην ιδιωτική κλινική για να υποβληθούν σε αυτή. 

Εκτιμάται πως αν δρομολογηθεί αυτός ο τρόπος διακίνησης των ογκολογικών φαρμάκων και τεθούν ουσιαστικα εκτός της καθημερινής αναμονής οι καρκινοπαθείς, οι ουρές της ντροπής θα συρρικνωθούν όπως και οι πολύωρες αναμονές.

Διανομή κατ´ οίκον και "λίφτινγκ" στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ 

Εκτός από τη διάταξη που θα φέρει στο νομοσχέδιο για την άμεση ανακούφιση των βαρέως πασχόντων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να εξετάζει τρόπους για την ευκολότερη και ασφαλή φυσικά πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους. Η δωρεάν κατ’ οίκον διανομή ακριβών φαρμάκων αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και βασικό πυλώνα του προγράμματός της για την Υγεία.

Παναγιώτα Καρλατήρα
protothema.gr