Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Νέοι σταθμοί του προαστιακού.


Η προσθήκη δύο νέων σταθμών προγραμματίζεται για τον προαστιακό σιδηρόδρομο, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου ανασχεδιασμού του συγκοινωνιακού χάρτη της Αθήνας.
Ο πρώτος σταθμός θα είναι στο Κρυονέρι και θα εξυπηρετεί τη γραμμή Αθήνα - Χαλκίδα και ο δεύτερος στον Γέρακα, στη γραμμή του αεροδρομίου.


Για τον σταθμό Κρυονερίου έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ετοιμάζεται η δημοπράτηση ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, με χρόνο ολοκλήρωσης σε 18 μήνες. Ο σταθμός του Γέρακα, από την άλλη, είχε προβλεφθεί να κατασκευαστεί από το 2004. Αποτέλεσμα είναι η κατασκευή του να χαρακτηρίζεται σχετικά εύκολη καθώς υπάρχει δυνατότητα να μετατοπιστούν οι γραμμές κατά την κατασκευή του σταθμού, διασφαλίζοντας την ταυτόχρονη απρόσκοπτη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής. Στο μεταξύ, προγραμματίζεται και η υπογειοποίηση του σημερινού ανισόπεδου κόμβου στον Αγιο Στέφανο. Πλέον λύθηκε μια μακρά εκκρεμότητα, αυτή της διοικητικής παραλαβής των σταθμών του προαστιακού από τον ΟΣΕ. Ετσι, στο εξής αναλαμβάνει και πρακτικά ο ΟΣΕ το κόστος συντήρησης των σταθμών του προαστιακού, οι οποίοι έχουν περιέλθει στην ευθύνη του. Ωστόσο εξακολουθεί να υφίσταται μια παράδοξη συνθήκη, αυτή της ιδιοκτησίας της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, τη συντήρηση της οποίας όμως αναλαμβάνει ο ΟΣΕ σε επίπεδο κόστους, γεγονός το οποίο φαίνεται ότι έχει προκαλέσει προβληματισμό στο υπουργείου Υποδομών.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου ειδικού ηλεκτροκίνητου δρομολογίου μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα. Το δρομολόγιο με τις υψηλές ταχύτητες πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, του γενικού γραμματέα Μεταφορών Θ. Βούρδα καθώς και στελεχών όλων των σιδηροδρομικών εταιρειών (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ.). Ωστόσο η πολιτική απόφαση ήθελε το πρώτο γρήγορο τρένο να πραγματοποιεί στάσεις σε έξι σημεία του δικτύου, γεγονός το οποίο δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή του δρομολογίου εξπρές σε 4 ώρες, όπως θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα. Σε κάθε στάση μάλιστα είχε οργανωθεί υποδοχή από τοπικούς παράγοντες, υπενθυμίζοντας σε κάθε τόνο τις επερχόμενες εκλογές. Από την ερχόμενη Δευτέρα το δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη έως την Αθήνα θα διεξάγεται σε 3 ώρες και 57 λεπτά, με στάσεις στη Λάρισα και στον Παλαιοφάρσαλο. Το δρομολόγιο από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη θα ολοκληρώνεται σε 4 ώρες και 10 λεπτά, με στάσεις στο Λιανοκλάδι και στη Λάρισα.

Αναφερόμενος στην υπογειοποίηση των Σεπολίων, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης αποκάλυψε ότι έχει βρεθεί η τεχνική λύση για να λειτουργούν και οι δύο υφιστάμενες γραμμές καθ’ όλη τη διάρκεια των έργων, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις σε υπεραστικά και προαστιακά δρομολόγια κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών.

Για το έργο αναβάθμισης της υποδομής στο τμήμα ΣΚΑ - Οινόη διευκρινίστηκε ότι θα υπάρχει κατά τμήματα τετραπλή γραμμή για να εξυπηρετείται η αυξημένη κυκλοφορία εμπορικών και επιβατικών τρένων.

Ως προς την κακή εικόνα που εμφανίζει ο σταθμός Λαρίσης, στον οποίο σήμερα ούτε οι τουαλέτες δεν λειτουργούν, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου συντήρησης του σταθμού, που έτρεχε από το 2015. Το προσεχές καλοκαίρι δημοπρατείται η δεύτερη φάση του έργου, που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κατασκευής των υπόλοιπων αποβαθρών και την υπόγεια σύνδεση με το μετρό.

Αλεξάνδρα Κασσίμη
kathimerini.gr