Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Σιδηροδρομικά έργα 850εκατ.ευρώ προς δημοπράτηση φέτος και το 2020.

Μία νέα γενιά έργων ετοιμάζει η ΕΡΓΟΣΕ και τρέχει τις αντίστοιχες μελέτες προκειμένου να ωριμάσουν και να μπουν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, στην παρούσα προγραμματική περίοδο.
Εν τάχει να πούμε ότι αναμένονται οι δημοπρατήσεις των έργων που ολοκληρώνουν τον ΠΑΘΕΠ στο τμήμα Αίγιο-Πάτρα και η δημοπράτηση τους έχει σπάσει σε 3 διαφορετικές εργολαβίες που σταδιακά τα επόμενα χρόνια θα φέρουν τη διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή μέχρι τον Άγιο Διονύσιο, στο κέντρο της Πάτρας. Τα έργα αυτά έχουν ένα εκτιμώμενο κόστος που αγγίζει τα 400εκατ.ευρώ.

Τα σιδηροδρομικά έργα όμως είναι εκείνα που θα μας απασχολήσουν και τα επόμενα χρόνια, περισσότερο από τα οδικά που ένα-ένα ολοκληρώνουν το ήδη υπάρχων δίκτυο. Σε μελέτες για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το τρέχων ΕΣΠΑ βρίσκοντα ακόμα αρκετά έργα αλλά αυτά που τραβούν το ενδιαφέρον είναι το η σήραγγα 800 μέτρων στο Μενίδι, ο νέα ανισόπεδη κάτω διάβαση στον σταθμό του Αγίου Στεφάνου. Εδώ οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να πράσινο φως για να οδεύσει προς δημοπράτησης το έργο που έχει κόστος περίπου 50εκατ.ευρώ. Σε μελέτες είναι και το μεγάλο έργο αναβάθμισης της υποδομής στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόη (120εκατ.ευρώ). Η ολοκλήρωση των μελετών αναμένεται στις αρχές του έτους και με την έγκριση της διαχειριστικής αρχής να δημοπρατηθεί.

Στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε ενεργή την μελέτη για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, έργο άνω των 120εκατ.ευρώ επίσης. Οι σχετικές μελέτες έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2020 και μετά θα προχωρήσει η δημοπράτηση. Το συγκεκριμένο έργο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο μιας και όχι μόνο πρόκειται να αναβαθμίσει τη γραμμή και να μειώσει τις χρονοαποστάσεις κάνοντας προαστιακά πλέον τα δρομολόγια προς Σέρρες και Προμαχώνα αλλά θα μας συνδέσει με το ήδη ηλεκτροκίνητο σιδηροδρομικό δίκτυο της Βουλγαρίας και τον Διευρωπαϊκό Άξονα 7, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα κυρίως για τις εμπορευματικές μεταφορές.

Επίσης σε μελέτες προχωρημένες με τη δημοπράτηση τους να είναι για φέτος, είναι το έργο σηματοδότησης της γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη που ολοκληρώνει τα έργα αναβάθμισης.

Σε πιο τοπικό επίπεδο έργα που αναμένεται να δημοπρατηθούν είναι η εργολαβία-σκούπα στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας και η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Λάρισα-Βόλος με τα 2 έργα να εκτιμώνται σε περίπου 50εκατ.ευρώ το πρώτο και 80εκατ.ευρώ το δεύτερο.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com