Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Οριστικά στην Μυτιληναίος τα έργα στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.


Οριστικά στην εταιρεία Μυτιληναίος πέρασε το κατασκευαστικό έργο για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο. 

Αν και είχε διαρρεύσει εδώ και καιρό ότι θα συμμετείχε, ήρθε επίσημη απόφαση από την ΓΑΙΑΟΣΕ, σύμφωνα με την οποία από τις 19 Νοεμβρίου, έδωσε τη συναίνεση της για την αντικατάσταση της αρχικά συμμετέχουσας εταιρείας ΑΡΧΙΚΟΝ.
Έτσι επιβεβαιώνεται 100% προηγούμενο ρεπορτάζ του ypodomes.com που είχε αποκαλύψει τη σχετική είδηση. 

Τώρα στις εξελίξεις γύρω από την εκκίνηση του έργου, είμαστε εν αναμονή της έγκρισης από την DG Comp, την υπηρεσία της Κομισιόν για τον Ανταγωνισμό η οποία αναμένεται στις αρχές του έτους. Μία άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή είναι πως συρρικνώνεται η κατασκευαστική περίοδος και από 10 χρόνια που ήταν αρχικά, τώρα οι δύο κατασκευαστικές φάσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 6 χρόνια. Η πρώτη που αφορά την μισή επένδυση (περίπου 60εκατ.ευρώ) έχει ορίζοντα 2 ετών και σε αυτή θα αναπτυχθούν τα μισά περίπου απαιτούμενα κτίρια συνολικά 120.000τμ.

Στη δεύτερη που θα ολοκληρωθεί η επένδυση θα συμπληρωθούν τα προβλεπόμενα κτίσματα με επιπλέον 120.000τμ. Βέβαια να σημειώσουμε πως αν τελικά το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει εκτιμηθεί, δεν είναι απίθανο να δούμε να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο ο χρόνος των κατασκευών

Συνολικά το κατασκευαστικό αντικείμενο που θα απαιτήσει επενδύσεις περίπου 130εκατ.ευρώ αφορά την κατασκευή υποδομών (αποχετευτικό δίκτυο, εσωτερικό οδικό δίκτυο, χώρους στάθμευσης κ.α.) αλλά και την κατασκευή κτιρίων (αποθήκες, κτίρια διοίκησης). Στο φυσικό αντικείμενο συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή διπλής σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου με το σιδηροδρομικό δίκτυο που ήδη υφίσταται στο διπλανό ακίνητο.

Η εκκίνηση των έργων θα σημάνει και την έναρξη της σύμβαση παραχώρησης για το πρώτο Εμπορευματικό Κέντρο της χώρας, στο Θριάσιο Πεδίο μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ και της Κοινοπραξίας ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair. Πρόκειται για το σημαντικότερο κτιριακό έργο υποδομής στην Αττική που θα δώσει σημαντική ώθηση στον τεχνικό κλάδο. Κατα τη διάρκεια των κατασκευών αναμένεται να απασχοληθούν εκατοντάδες άτομα ενώ με τη λειτουργία του Εμπορευμστικού Κέντρου αναμένεται να υπάρξουν περίπου 3.000 θέσεις εργασίας. Με τις υπογραφές και την εκκίνηση της κατασκευαστικής περιόδου θα σημάνει και την εφάπαξ απόδοσοη που θα δοθεί στη ΓΑΙΑΟΣΕ ως αντίτιμο για 10εκατ.ευρώ.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com