Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Νέα Υόρκη: Ενας πάγκος γραμματικής στο μετρό.


Η Ελεν Τζόβιν στο Απερ Ουέστ Σάιντ. Με τον πλανόδιο πάγκο της χαίρεται την καθημερινή επικοινωνία με τους λάτρεις της γλώσσας.

Η Ελεν Τζόβιν έστηνε τον πάγκο της στο Μανχάταν τον περασμένο μήνα, όταν δύο μικρά αγόρια, ηλικίας μεταξύ 4 και 5 ετών, την πλησίασαν. «Τι είναι το γερούνδιο;» ρώτησε ένα από τα παιδιά.
Ενθουσιασμένη, η κ. Τζόβιν εξήγησε ότι το γερούνδιο είναι ένα ρήμα, που μεταμορφώθηκε σε ουσιαστικό, αφού προστέθηκε σε αυτό η κατάληψη «-ing».

Η κ. Τζόβιν είναι νέα παρουσία στο «οικοσύστημα» του μετρό της Νέας Υόρκης, γνωστό μέχρι σήμερα για τους πλανόδιους μουσικούς, τους χορευτές «μπρέικ ντανς» και τους ιεροκήρυκές του. Τέσσερις φορές την εβδομάδα, η Τζόβιν απλώνει το πτυσσόμενο τραπεζάκι και την καρέκλα της, άλλοτε στην έξοδο της 72ης οδού ή στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού του Γκραν Σέντραλ. Η πινακίδα στο τραπέζι της γράφει: «Πάγκος γραμματικής. Ρωτήστε ό,τι θέλετε, σε οποιαδήποτε γλώσσα».

Η 53χρονη κ. Τζόβιν συνειδητοποιεί ότι η σωστή χρήση της γλώσσας δεν θα δώσει τέλος στον πολιτικό διχασμό. Σε έναν κόσμο απλοϊκής και συχνά εσφαλμένης έκφρασης, όμως, η σωστή χρήση της γλώσσας είναι ικανή να δημιουργήσει νέους δεσμούς μεταξύ ανθρώπων. «Οι γλωσσικές σπουδές μπορούν να γίνουν αφορμή για συζήτηση και ενδιαφέρουσα –και ήπια– αντιπαράθεση», λέει η κ. Τζόβιν.

Ο συνταξιούχος δημοσιογράφος του Reuters, Ουόλτερ Μπάγκλεϊ, παρατηρούσε τη δραστηριότητα της κ. Τζόβιν, με παιγνιώδες ύφος, προτού της θέσει δυσεπίλυτα ερωτήματα, σχετικά με την ορθή χρήση των κτητικών αντωνυμιών. «Αγαπώ αληθινά τη γραμματική», λέει η κ. Τζόβιν, η οποία είναι ιδιοκτήτρια, μαζί με το σύζυγό της, εταιρείας με αντικείμενο την επικοινωνία.

Η εμμονή της κ. Τζόβιν με τη γλώσσα την οδήγησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εντόπισε διαδικτυακές κοινότητες «εραστών του λόγου». Ο χρόνος που δαπανούσε, όμως, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή την αποξένωνε από την κοινωνία και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να «βγει στον δρόμο».

Ο «πάγκος γραμματικής», τον οποίο έστησε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, την απομάκρυνε από τον υπολογιστή, επιτρέποντάς της όμως να διατηρήσει την επαφή της με τους ρέκτες της γλώσσας.

kathimerini.gr