Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Με κάθε επισημότητα εορτάσθηκε η 76η Επέτειος της Ανατίναξης της Σιδηροδρομικής Γέφυρας του Γοργοποτάμου.


Mε τις καιρικές συνθήκες να μην βοηθούν εορτάσθηκε το πρωί της Κυριακής η 76η Επέτειος της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε στον φετινό Εορτασμό ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κος Χρήστος Σπίρτζης.






Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25 Νοεμβρίου του 1942 προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στις κατοχικές δυνάμεις. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που ενωμένες οι αντιστασιακές οργανώσεις έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και συνεργάστηκαν.


 Περίπου 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα μαζί με 14 Βρετανούς έγραψαν ιστορία και ανέτρεψαν τα σχέδια του Χίτλερ. 76 χρόνια μετά, στην επέτειο μνήμης, όλοι μίλησαν για την ανάγκη για ενότητα που μας υπενθυμίζει ο Γοργοπόταμος.
 


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία των Τοπικών Αρχών, Φορέων της Περιοχής αλλά και Εκπρόσωπων Αντιστασιακών Οργανώσεων από την περιοχή αλλά και ολόκληρη την χώρα.

Οι ομιλητές στάθηκαν στην ιστορική σημασία της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου απευθύνοντας για μια ακόμη χρονιά μηνύματα Εθνικής Ενότητας αλλά και Ομοψυχίας. Ένα από τα μηνύματα που πέρασαν όπως και κάθε χρόνο ήταν το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων αλλά και της Αναβάθμισης του Εορτασμού της Επετείου του Γοργοποτάμου.
Μητσοτάκης: Την παρακαταθήκη ενότητας προσβάλουν όσοι σήμερα σπέρνουν τη διχόνοια

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Κυριακός Μητσοτάκης την Κυριακή από το Γοργοπόταμο όπου και βρέθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο για την έκρηξη της γέφυρας το Νοέμβριο του 1942 από άνδρες του ΕΛΑΣ και τους ΕΔΕΣ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εχθρό» την ανικανότητα, τη δημαγωγία και τον αδίστακτο κυνισμό.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ρεαλιστικό σχέδιο, κανόνες, ελπίδα και αισιοδοξία και αυτά θα έρθουν όταν όλες οι δυνάμεις της προόδου θα ενωθούν ξανά» έκλεισε την παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μπακογιάννης:” Κατάκτηση η Εθνική Συμφιλίωση”

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης τόνισε πως το “μαζί” είναι το ζητούμενο.«Να αποδεχτούμε την ενότητα πάνω από διαφορές» σημείωσε.«Χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση και συνεργασία στη βάση ενός κοινού σχεδίου» είπε ο δήμαρχος Λαμιαίων, Νίκος Σταυρογιάννης.

Σπίρτζης: “Να συνεχίσουμε τον αγώνα απέναντι στον φασισμό και την ακροδεξιά”.

“Είμαστε σε μια χρονική συγκυρία που όσοι είμαστε στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό να φτιάξουμε τις γέφυρες εκείνες που δεν θα επιτρέπουν στις δυνάμεις του φασισμού και της ακροδεξίας να αναπτύσσονται όπως σήμερα” τόνισε χαρακτηριστικά.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με την έπαρση σημαίας, την επιμνημόσυνο δέηση και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Χρήστο Σπίρτζη αλλά και τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου κ.Cook.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιζώντων αγωνιστών, των συγγενών των μελών της Συμμαχικής Αποστολής και των εκπροσώπων των Αντιστασιακών Οργανώσεων ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Πηγή: lamianow.gr