Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Το έξυπνο κοντέινερ αλλάζει τις μεταφορές των προϊόντων.

Το έξυπνο κοντέϊνερ «CargOps» των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κέρδισε το 1ο βραβείο του Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up» του ΣΕΝ/JA Greece σε συνεργασία με τη MetLife
Μια ομάδα Ελλήνων φοιτητών μπορεί να κάνει ένα κοντέινερ έξυπνο, αλλάζοντας άρδην τον τρόπο μεταφοράς των προϊόντων που γνωρίζουμε.
Με το σύστημα που ανέπτυξαν, οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών βλέπουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το εμπόρευμα, αν υπάρχει κάποια παρεμβολή, όπως το άνοιγμα της πόρτας, ενώ μπορούν να γνωρίζουν την τοποθεσία του κοντέιντερ ακόμα και αν κλαπεί. Εκτός από τα παραπάνω, το έξυπνο κοντέινερ ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη του εμπορεύματος αλλά και τον μεταφορέα για τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας των μεταφερόμενων προϊόντων σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μέχρι να φτάσει στον πελάτη.

Η παραπάνω τεχνολογία ανήκει στην τετραμελή ομάδα «CargOps» και συγκεκριμένα τον Βασίλη Γεωργόπουλο, τον Νικόλα Δουρελιάδη, τον Παναγιώτη Καζαντζή και τον Βαγγέλη Ποταμιάνο.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Βασίλης Γεωργόπουλος, «τοποθετούμε αισθητήρες στο κοντέινερ, σαν ένα μαγνητικό κουτάκι σκεφτείτε, το οποίο διαβάζει όλα τα στοιχεία και παρέχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας τον ανά πάσα στιγμή έλεγχο του εμπορεύματος. Τα δεδομένα είναι προσβάσιμα μέσω εφαρμογής τόσο από υπολογιστή όσο και από το κινητό, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αποστολής SMS, αν κάτι πάει στραβά».

Ο 24χρονος φοιτητής επισημαίνει πως το «έξυπνο κοντέινερ» μπορεί να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην ασφαλή μεταφορά των αγροτικών προϊόντων καθώς μέσω των αισθητήρων «μπορούμε κάθε στιγμή να βλέπουμε τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και να επέμβουμε αν πάει κάτι λάθος ώστε να μην χαλάσουν τα προϊόντα».

Διαγωνισμός

Η ομάδα «CargOps» κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στον 4ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2018» που διοργάνωσε το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, με την ευγενική συμμετοχή της MetLife. Σκεφτόμαστε μελλοντικά να επεκταθούμε και στον τομέα των ψυγείων κοντέινερ, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα περαιτέρω επενδύσεων και να καταστεί δυνατό να μεταφέρουμε και άλλα προϊόντα, τα οποία χρειάζονται ειδικές θερμοκρασίες, π.χ. φάρμακα», καταλήγει ο Βασίλης.

Bικτωρία Αποστολοπούλου
ypaithros.gr