Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

ΕΕ: Νέες κυρώσεις σε έξι ρωσικές εταιρείες που συμμετείχαν στην κατασκευή της γέφυρας της Κριμαίας.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε νέες κυρώσεις σε έξι ρωσικές εταιρείες που συμμετείχαν στην κατασκευή της νέας οδικής και σιδηροδρομικής γέφυρας που συνδέει την Ρωσία με την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία είχε εγκαινιάσει τον Μάιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , οι εν λόγω εταιρείες «μέσω των δραστηριοτήτων τους υποστήριξαν τις προσπάθειες της Ρωσίας να θέσει υπό τον έλεγχο της την παρανόμως προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας, υπονομεύοντας περαιτέρω την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στις ρωσικές εταιρίες και τίθενται σε ισχύ από σήμερα 31 Ιουλίου, περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός των άλλων φυσικά πρόσωπα και οργανισμοί που διαμένουν ή έχουν την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τις εν λόγω εταιρείες.

Στις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται και τρεις εταιρείες -- η PJSC Mostotrest, η SGM και η Stroygazmontazh Most OOO-- οι οποίες ανήκουν στον ρώσο δισεκατομμυριούχο Αρκάντι Ρότεμπεργκ, ο οποίος υπήρξε συναθλητής του προέδρου Πούτιν στο τζούντο και το όνομα του οποίου βρίσκεται στην μαύρη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούλιο του 2014. Οι άλλες τρεις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι η κατασκευαστική εταιρεία CJSC VAD, η GPSM και η ναυπηγική εταιρεία Zaliv.

Αυτή τη στιγμή έχουν επιβληθεί στην Ρωσία διαφόρων ειδών κυρώσεις , οικονομικές κυρώσεις, κυρώσεις σε πρόσωπα και κυρώσεις που αφορούν την Κριμαία. Οι κυρώσεις που σχετίζονται με την Κριμαία, απαγορεύουν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτύσσουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κριμαία.

Οι κυρώσεις αυτές που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, η οποία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, θα ισχύσουν έως την 31η Ιανουαρίου του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την στιγμή κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε 155 φυσικά πρόσωπα και 44 οργανισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν χαιρέτισε τις νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το εξής σχόλιο στο twitter. «Σημαντική προειδοποίηση και για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μην ακολουθήσουν τον ίδιο ολισθηρό κατήφορο».

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν ωστόσο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία χαρακτήρισε την επιβολή των νέων κυρώσεων υπονομευτική πολιτική η οποία στρέφεται εναντίον των κατοίκων της Κριμαίας

Κατ' αυτόν τον τρόπο, όπως είπε η Ζαχάροβα, η Δύση «ενθαρρύνει εκείνους που ασχολούνται με τον ενεργειακό αποκλεισμό της Κριμαίας και διώκει εκείνους που ασχολούνται με την κατασκευή των αστικών υποδομών».

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Αρκάντι Ρότερμπεργκ με ανάρτηση του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, απάντησε μέσω του εκπροσώπου του γράφοντας ότι «Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας και, αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, δεν είναι δικό μας πρόβλημα».

Πηγή: alphatv.gr