Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Υπεγράφη η σύμβαση για 25 νέα Τραμ στην Αθήνα.

Αυτά θα είναι τα νέα οχήματα Τραμ, της Alstom,
που θα κινούνται στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά το 2019

Υπεγράφη την Παρασκευή, η σύμβαση προμήθειας 25 νέων Τραμ στην Αθήνα μεταξύ της Αττικό Μετρό και του Γαλλικού κολοσσού Alstom Transport S.A.

Χρειάστηκαν σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που έγινε η πρώτη προσπάθεια προμήθειας νέας γενιάς Τραμ στην Αθήνα, με την Alstom να ήταν η μόνη που είχε φτάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού προσφέροντας τα 25 Τραμ περίπου στα 54 εκατ. ευρώ. Στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή τους.

Υπενθυμίζεται ότι, ο αρχικός προϋπολογισμός για τα Τραμ ήταν 64,25 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης έχει διάρκεια 940 μέρες (περίπου 31 μήνες). Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Αττικό Μετρό, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Τα πρώτα νέας γενιάς Τραμ αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους στους δρόμους της Αθήνας προς το τέλος του 2019 και να ολοκληρωθεί η προμήθεια τους μέσα στο 2020.

Σύμφωνα με την προκήρυξη το πρώτο Τραμ πρέπει να έρθει σε 610 ημέρες (20 μήνες), τα επόμενα 4 σε 670 ημέρες (22 μήνες), τα επόμενα 10 σε 840 ημέρες (27 μήνες) και τα τελευταία 10 σε 940 ημέρες (32 μήνες).

Εκτός από την Alstom στον διαγωνισμό της 22ας Μαϊου 2017 συμμετείχαν η Τσέχικη Skoda και η Κορεάτικη Hyundai Rotem.

Τα 25 νέα Τραμ είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου που επεκτείνεται από το 2019 κατά 5,4 χλμ στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά, ενώ θα συμβάλει και στη βελτίωση της καθημερινής απόδοσης των δρομολογίων. Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά συρμών Τραμ που θα ενταχθούν στο δίκτυο της Αθήνας και θα περιλαμβάνουν όλες τις τεχνικές βελτιώσεις που έχουν προκύψει από το 2004 όταν και ήλθε η πρώτη γενιά από την Ιταλία και την Ansaldobreda.

Αντικείμενο της σύμβασης, είναι η προμήθεια (σχεδιασμός, κατασκευή / εγκατάσταση εξοπλισμού, εργοστασιακές δοκιμές, παράδοση στο Αμαξοστάσιο, δοκιμές επιδόσεων και θέση σε λειτουργία) 25 οχημάτων Τραμ για τις ανάγκες επέκτασης της λειτουργίας του σύγχρονου τροχιόδρομου (Τραμ) στην μείζονα περιοχή της Αθήνας, περιλαμβανομένης και της προμήθειας των κύριων ανταλλακτικών των οχημάτων και του εξοπλισμού συντήρησης.

naftemporiki.gr