Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Μνήμες του 1987 με τους 1300 νεκρούς μας φέρνει ο επικείμενος καύσωνας των προσεχών ημερών. Έβαζαν τους νεκρούς σε βαγόνια!

«Σ.Ν.» Μνήμες και εικόνες που έμειναν χαραγμένες για πάντα στους εργαζόμενους του σιδηροδρομικού σταθμού Διαλογής Θεσσαλονίκης.

Η άνοδος της θερμοκρασίας τις προσεχείς ήμερες φέρνει στην μνήμη μας το καλοκαίρι του 1987 με τους 1300 νεκρούς, όπου η θερμοκρασία στην Αθήνα έφτασε για 8 μέρες στους 44 βαθμούς. Ακόμη και βαγόνια ψυγεία του ΟΣΕ χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες από έλλειψη ψυγείων στα νοσοκομεία.

Ήταν 22 Ιουλίου όταν το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην Αθήνα, το πρόβλημα ήταν εντονότερο λόγω του νέφους που τότε ήταν σε υψηλά επίπεδα. Το τσιμέντο στα κτίρια πύρωνε τους τοίχους και για πρώτη φορά δεν δρόσιζε ούτε το βράδυ.

Η θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς. Το χειρότερο όμως ήταν η διάρκεια του καύσωνα. Για οχτώ συνεχείς ημέρες το θερμόμετρο δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς ούτε τη νύχτα. Τις πρώτες ημέρες κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε.

Ακόμα και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων ήταν ψύχραιμα παρόλο που στο πρωτοσέλιδο των Νέων στις 22.7.1987 διαβάζουμε ότι είχαν ήδη σημειωθεί οι τέσσερις πρώτοι θάνατοι.

«Ο καύσωνας συνέβαλε στον θάνατο 4 ατόμων δύο στην Αθήνα και δύο στον Βόλο που έπασχαν από καρδιοπάθεια, ενώ δεκάδες άλλα, μεγάλης κυρίως ηλικίας, μεταφέρθηκαν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε διάφορα νοσοκομεία». Η ανησυχία δεν ήταν μεγάλη επειδή το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως σε άτομα που είχαν ήδη προβλήματα υγείας. Τις επόμενες ημέρες όμως η κατάσταση ξέφυγε.



Γέμισαν τα νεκροτομεία

Στις 23 Ιουλίου οι νεκροί είχαν αυξηθεί, αλλά ακόμα ο αριθμός δεν ήταν ανησυχητικός. «Θερίζει η Λάβρα» διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο. Το πρόβλημα της ζέστης έκαναν χειρότερο οι διακοπές νερού και ρεύματος.

Στις 25 Ιουλίου η χώρα βρισκόταν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Οι νεκροί είχαν φτάσει τους 300 και ο αριθμός συνέχιζε να αυξάνεται.
Σοκαριστικό είναι το ρεπορτάζ που αναφέρει ότι οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είχαν γεμίσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους νεκρούς. «Όπως έγινε γνωστό, τα στρατιωτικά νοσοκομεία διέθεσαν τους νεκροθαλάμους τους και ήδη μεταφέρονται σε αυτούς νεκροί από άλλα νοσοκομεία».

Μία ημέρα μετά οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμα και στα ψυγεία των βαγονιών των τρένων του ΟΣΕ σύμφωνα με το ρεπορτάζ (αρχική φωτο).

Μετά την εβδόμη ημέρα του καύσωνα η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει σιγά, σιγά. Ο απολογισμός όμως ήταν τραγικός. Ο φονικός καύσωνας του 1987 άφησε πίσω του σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1115 στην Αττική.

Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.500 αλλά για πολιτικούς λόγους ο αριθμός δεν επιβεβαιώθηκε. Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός, ο καύσωνας του 1987 αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της χώρας εν καιρώ ειρήνης.



«Σ.Ν.» Μνήμες  και εικόνες που έμειναν χαραγμένες για πάντα τόσο στον γράφοντα όσο και στους συνάδελφους του που εκείνες τις ημέρες εργάζονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης.  Εκείνες οι εικόνες ακόμη και σήμερα αναταράσσουν τον εσωτερικό μας  κόσμο…

Πηγή: mixanitouxronou.gr